A mai nap megpróbáltam a fecskendős szelepes módszert.
Vettem egy üzemanyag szelepet a kudarc teljes volt a szelep egy nyomás felett visszafelé is engette az anyagot.
Én továbbra is azt gondolm, hogy a vákumszivattyús módszer a megfelelő mivel ezen a módon lehet elleőrizhatően és reprodukálhatóan HP-t készíteni.
A mai ténykedésem fényében mégis azt mondom, hogy HP-t házilag előállítani nem érdemes az alábbiak miatt:
Én eddig a próbálgatásokra költöttem:
5mm lágy rézcső: 1.000 Ft.
12mm lágy rézcső: 900 Ft
Fittingek a próba HP-hez: 1.600 Ft
Alapanyag a szelepes HP-hez: 2.200 Ft
A mai ténykedés során tönkretett nyomásmérő: ~10.000 Ft
Szumma: 5.700 Ft illetve: ~15.700 Ft.
Mit szverült ebből kiderítenem:
Én vizes HP-t nem tudok készíteni.
Acetonos müködö HP-t sikerült készíteni ez nagy szó, de nekünk ez még kevés az alábbiak miatt:
1. Hiába forr az aceton 40-45 fok környéken az igazi hüszállítás csak 50 fokon indul be ökölszabályként szerintem megfogalmazhatjik azt hogy a felhasználni kívént fökoknál 15-20 fokkal kisebb hőmérsékleten kell fornia a közvetítő anyagnak.
2. Müködő HP-t csak 12mm-es csővel skikerült készítenem 5,6mm-es csővel még magasabb hőhokon müködöt sem feltételezem 8-10mm-es müködö HP-t tudnék készíteni de ezen átmérők is azt jelenik, hogy 2-3 db-nál többet nem tudnék a CPU-ra rakni pedig szerintem 6-8db 5-6mm-es kellene.
3. Az eddig készített HP-k életartalma nem haladta me az egy napot valószímüleg a forrasztás miatt a megfelelő forrastás pedig mindenféleképpen jelentős kiadás csak akkor érné meg ha biztos az eredmén.
Mindezeket ősszegezve én TermoTek-es HP-t fogok rendelni aki velem tart kérem jelezze, hátha kapunk árkedvezményt.
Tehát a vizes HP:
Idézet: Veriakilis Hozzászólás 2005. máj. 14. - Dátum: szombat - 12:12
A linken a következő zseniáli diagram van: (Köszi Veriakilis)
Mint látható a folyékony-gáz halmazállaptváltozás közel lineális erre egy függvényt illeszve a következőt kapjuk:
P=0,001T+0,006
Ahol:
T=a forráspont hőmérséklete celsiusfokban
P=az adott forráspnthoz tartozó nyomás bar-ban
Ezt felhsználva a harmicfokos foráspothoz tartozó nyomás érték 0,306 bar mi söges ellentétben áll az én kiérleteimmel.
Remélem nem vettem el senki kedvét a HP készítéstől várom a fejleményeket a venntilátor nélüki ház építését viszont nem adom fel.
PMiki
Csak a csend elég halk...