HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#901 Felhasználó inaktív   inf3rno 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2005. 08. 04. 11:29

hmm behalt ez a forum? :(
vki eltudná nekem mondani mi az a koax harisnya mer csak sejtésem van róla..
úgy hallottam üvegszál jó kapillárisnak, akkor biztos vmi olyan anyag..
nekem mondjuk van kapilláris terén egy elég merész ötletem, de egyenlőre nem mondom mer hülyének néztek ^^

#902 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 08. 04. 11:44

Hát ez van most a topikkal!Amint láthatod gőzerővel készül a passzív heatpipe-os házam,lásd  Heatpipe-os ház kishazánkból! ,ez sok időt elvesz.Topik részben azért pang mert mindenki csinál valamit vagy nyaral...Jobb dolguk is van,mint ide írogatni :D .Ősztől elkezdődik a nyüzsi,senki se akar tanulni,inkább kisérletezik  :cool:
Koax harisna az a fémszövet,amivel leárnyékolják a kábel belső erét a zavaroktól.
Így néz ki:

Kép
50ohmos hálókábel a szenvedő alany
Bátran mondjad mi az ötlet,lehet hogy használható
Hank

#903 Felhasználó inaktív   S.P.T. 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 08. 05. 11:29

Találtam egy anyagot, ami egészen kivételes kapilláris tulajdonságokkal rendelkezik.
A térfogatának kb. 100%-át föl tudja venni (mérésem szerint).
Az egyetlen baj vele, hogy valahogy be kell tudni építeni.
Mondjuk erre is találtam már megoldást.

Hallottatok már a fémgyapotról?
Kép

A lényeg, hogy egészen keményre sodortam és 1050 mm3-es hurka felvett 1000 mm3 vizet.

A csőben spirállal lehetne rögzíteni...

#904 Felhasználó inaktív   inf3rno 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 05. 11:42

jol nez ki :))
csak azt nemtom mér kell rögzíteni, orosz módszerrel nem jó, hogy lötyög benne? :))

#905 Felhasználó inaktív   S.P.T. 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 08. 05. 11:57

Egyébként egy egészen új konstrukciót kezdtem kidolgozni.

Tudtok olyan megoldásról, amivel kemencében lehet keményforrasztani?

Ugye elektronikai áramkörök gyártásához használják a forrasztópasztát, amivel ültetik az alkatrészeket, majd kemencében forrad össze a panel.
Ehhez hasonló módszerre lenne szükségem..

#906 Felhasználó inaktív   inf3rno 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 05. 12:02

hümm hát én még nagyon az elején járok :))
talán ma vagy holnap veszem meg az alapanyagot, nehogy szigeten elverjem annak az árát is :D
szerintetek jó úgy ha a hpt a hűtőbordára tolom fel, és nem csinálok hozzá blokkot? mer szvsz nem sok értelme van blokkal szórakozni, ha ott van alapból a borda

#907 Felhasználó inaktív   S.P.T. 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 08. 05. 12:04

Ezt a hurkára gyúrást csak a kísérlet, meg a tömörség szemléltetésének kedvéért csináltam.
Egyébként a cső falához kellene szorítani az anyagot, mivel ott kondenzálódik a víz, tehát ott kell tudnia felszívódni.

#908 Felhasználó inaktív   inf3rno 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 05. 12:06

na még 1 kérdés azt kifogytam, a rézcsövet hol tom megvenni, és mekkorát ajánlotok.. szal pl OBIban megtom venni, mer az van a környéken?
jah másik fater autó fékcsövet ajánlott, gyó lehet az?

#909 Felhasználó inaktív   Screwd_iver 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 08. 05. 12:35

Idézet: S.P.T. - Dátum: 2005. aug. 5., péntek - 12:57

Egyébként egy egészen új konstrukciót kezdtem kidolgozni.

Tudtok olyan megoldásról, amivel kemencében lehet keményforrasztani?

Ugye elektronikai áramkörök gyártásához használják a forrasztópasztát, amivel ültetik az alkatrészeket, majd kemencében forrad össze a panel.
Ehhez hasonló módszerre lenne szükségem..

Tudomásom szerint az elektronikai alkatrészeket (egyoldalas nyákon) hullámforrasztással rögzítik, szvsz kemencében túl nagy lenne a hőterhelés pl egy IC-nek.

Mivel a keményforrasztáshoz min.850-900C kell, szerintem egyszerűbb pisztollyal (nem páka), iránítható lánggal.
-De elvileg megvalósítható. A megtisztított felületeket bekened borax-szal, rárakosgatsz kis forrasz-darabokat és mehet a sütőbe. Amennyiben elég meleg van a kemencében és a felületek is elég tiszták, a forrasztó szétfut...

Jópofa rézcsöveket és idomokat a Cu-Techniknél kapsz a Fáy/Jász u. sarkán; nem kell megvenned a teljes szálat (5m), egymétereset is vehetsz. (szerintem a fékcső belvilága túl keskeny)

Még valami:az acélgyapot príma gondolat, -acetonos pipe-nál, mivel a vizesben a hőáramlás miatt gyors korrózióra számíthatsz. (és akkor még nem beszéltünk az elektrokémiai korrózióról az acél és a réz között, amennyiben nem teljesen tiszta a víz...) Kőne keresni réz/bronzgyapotot...

#910 Felhasználó inaktív   Screwd_iver 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 08. 05. 12:38

Ja, SPT! Érdemes az acélgyapotot felhasználás előtt benzinben/alkoholban áztatni, majd desztvízben kifőzni. Mivel csiszoláshoz-polírozáshoz gyártják, elég sok "szemét" van a szálakon, ill. közöttük.

#911 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 05. 16:02

Idézet: S.P.T. - Dátum: 2005. aug. 5., péntek - 11:29

...

Neten lehet talalni olyan helyet, ahonnan rendelheto? Engem erdekelne, igaz mas celu felhasznalasra.
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#912 Felhasználó inaktív   S.P.T. 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 08. 05. 17:23

Jobb barkácsboltokban kapsz.

Egyébként természetesen én is acetonos párosítással gondoltam, de ez a kifőzés dolog jó lehet!

#913 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 05. 19:12

Akkor tisztázzuk milyen is a kemencés forrasztás!
Technológia lényege hogy forraszpaszta van az alkatrészeken és közelítőleg 240 fokra felfűtik a kemecét
5-10 pecre.Ez nekünk nem jó,mert lágyforrasztásról van szó és nincs kemencénk hozzá.
Rézcsövet ha pesti vagy itt is tudsz venni,súlyra adják Bronzker Bt.
Hol vetted ezt a fémgyapotot?Milyen név alat fut a cucc?
Hank

#914 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 05. 21:27

Némi szünet utánn újból volt időm egy kicsit foglalkozni a témával.

Elballagtam a **s-kft-hez és vettem két apróságot:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Az eddig gyors teszt alapján jó amit nekem eddig sikerült csinálni az meg sem közelíti ez már 30 fokon is müködik.

Részemről a többi dolog megépítésére koncentrálok.

PMiki

U.I.: Alaplapi lyuktávolságokat hol találok.
Csak a csend elég halk...

#915 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 06. 19:11

Fémgyapotot pl. az obiban is lehet venni, fémcső fényesítésére használható (a képen az volt).

Smd-s kivitelnél használnak olyan pasztát, amit a gép ráken a nyákra, rányomja az alkatrészeket és beküldi a kemencébe és ott megolvad a paszta. Gyárlátogatáson láttam.

#916 Felhasználó inaktív   GaBee a.k.a.Gyilkosmeh 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 07. 11:48

PMiki: Hol, mennyiért vetted pontosan? És egészpontosan mi is ez? Dánkesün!
Voltam án már Gyilkosméh is, meg Killabee...

#917 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 07. 20:04

Idézet: GaBee a.k.a.Gyilkosmeh Hozzászólás 2005. aug. 7. - Dátum: vasárnap - 12:48

PMiki: Hol, mennyiért vetted pontosan? És egészpontosan mi is ez? Dánkesün!

Itt lehet megvenni a ThermoTek PhasePlane-t. Az ára 6.000 HUF/db bruttó.
Két méret létezik:

200×21×4
200×31×3

PMiki
Csak a csend elég halk...

#918 Felhasználó inaktív   TREBRON82 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 08. 08. 16:35

Helló újra Mindenkinek!

Megint szeretném egy kicsit felkavarni az állóvizet...
Szóval, sokat törtem a fejem hogy HÁZILAG miként lehet megoldani a heat-pipe elkészítését. Ha vízzel csinálom akkor vajon mennyi kell, arra mekkora vákuum kell, vákuumot mivel csinálok, merhogy épp nincs mindenkinek otthon vákuumszivattyúja, aceton és R134a klímagáz nem épp háztartási anyag...
mi lehetne megoldás, mi az az anyag amit mindenki be tud szerezni, nem csillagászati az ára, és nem kell hozzá semmilyen egyéb felszerelés?
Az ihlet knifemaster egy linkje adta...folyadék halmazállapotú gázok.
Az ötlet pedig ezután pattant ki fejemből...BUTÁN!
Bután=öngyújtógáz, így máris ismerősebb, ki nem csavarta ki az öngyújtó fejét és ki nem érezte hogy mikor az ember kezébe folyt pillanatok alatt "köddé vált", azaz elpárolgott.

Sztem ez lehet a következő számú kísérleti alany a tesztekhez.
Némi ismertető a bután tulajdonságairól...azért ő sem veszélytelen:
http://www.fjokk.hu/...02/icsc0232.htm

Ötletem az alkalmazására:
1. -0.5 Celsius fok alatt nem forr, ott folyékony tartományban marad=>
2. Ezt kihasználva mélyhűtőbe tesszük.
3. Betöltéskor a réznek is jéghidegnek kell lennie, mert nagyon hamar felmelegszik a bután és elpárolog.
4. Mennyiségét súlyban tudjuk meghatározni, rézcső súlya + bután folyadék súlya (de ez úgy gondolom tapasztalati érték lesz)
5. A levegő kiszorításával nem lehet gond, mivel a bután a levegőnél nehezebb és így kiszorítja a levegőt az adott térfogatból (többekközt emiatt is veszélyes! :spirit: )
6. a csövet teljesen le kell zárni és kész a Protopipe - Made in Hungary - Project Volume 2

Egyéb gondolataim:
1. Öngyújtógázt honnan? Öngyújtóból vagy utántöltőből, sarki dohányárusnál kilószámra veheted.

2. Működni fog-e? Lesz-e a pipe-ban folyadék frakció? Működnie kell, mert a fizika rá is vonatkozik. Igen lesz folyadék frakció ami párologni fog és kondenzálódni fog. A napon kinn hagyott öngyújtóban is van folyadék frakció, nem lesz az egész egy nagy gázhalmaz.

3. Mekkora lesz a nyomás a csőben, szétfeszítheti a rézcsövet? Nyomás lesz, nem is kicsi (21 fokon kb 2 atmoszféra), de a napon hagyott öngyújtóból kiindulva, nem hinném hogy egy jól forrasztott rézcső rendszernek problémát okozna, hisz a műanyag öngyújtót sem veti szét a nyomás.

4. Mennyi hőt tud ez a rendszer így elszállítani? Ez egy jó kérdés :think:  , én sem tudom, ezért kell tesztelni. De mivel a gáz a legjobb hővezető, több mint valószínű hogy igen jó eredményre számíthatunk.

5. Mennyire tűzveszélyes a kész heat-pipe? Amennyiben teljesen le van zárva és nyomás álló akkor nem tűzveszélyes. Csak az idő vasfoga kezdheti ki.

Hirtelen nem jutott eszembe több gondolat, de amint lesz, rögtön megosztom veletek.

Hozzászólásokat várok, kritikát még többet, csak egy a kérésem, mindenki olvassa el a linken található ismertetőt még mielőtt bármilyen hangos szó elhagyná becses hangképző szerveit.  :idea:

TREBRON

Szerkesztette: TREBRON82 2005. 08. 08. 16:41 -kor

#919 Felhasználó inaktív   inf3rno 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 09. 01:07

imho én nem nagyon kísérleteznék robbanásveszélyes anyaggal, márpedig a bután nagyon az..

#920 Felhasználó inaktív   Screwd_iver 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 08. 09. 08:44

Háát Tebron, az ötlet nem új, de jó.
Egyet azért kérnék, alkalmasint remegő kézzel:
Plexiálarcban forraszd, nem műanyag ruhában. És ha lehet, ne hajolj fölé. Valószínűleg elszáll, mihelyst elzáródik a cső, vagy nem tudod elzárni, mert az utsó kis résen fütyülni fog kifelé az égő gáz. Ez a jobbik...

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.