HWSW Informatikai Kerekasztal: Zajos a gépem - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (19 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Zajos a gépem Ki milyen hangtompítót ajánl?

#41 Felhasználó inaktív   Dr. Evil 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 24. 09:14

Szép dolog is a marketing :rolleyes:

Azt azért ne felejtsd, hogy a legsz@rabb Sunon/márkás ventinek is minimum 3x annyi az élettartama, megbízhatósága, mint annak a csodás NB-nek.

Y.S. Tech hasonló "minőség".

A Papst, Panaflo, Sunon, Sanyo-Denki, satöbbi - HIFIkbe, ipari rendszerekbe nem véletlen tesznek ilyet, és nem NoiseBlockert. Ciki lenne havonta ventilátort cserélni egy pár milliós gépben :rolleyes:

#42 Felhasználó inaktív   tts 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 15:56

Idézet: Bástya elvtárs - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 10:14

Szép dolog is a marketing :rolleyes:

Azt azért ne felejtsd, hogy a legsz@rabb Sunon/márkás ventinek is minimum 3x annyi az élettartama, megbízhatósága, mint annak a csodás NB-nek.

Y.S. Tech hasonló "minőség".

A Papst, Panaflo, Sunon, Sanyo-Denki, satöbbi - HIFIkbe, ipari rendszerekbe nem véletlen tesznek ilyet, és nem NoiseBlockert. Ciki lenne havonta ventilátort cserélni egy pár milliós gépben :rolleyes:

Azért ne felejtsd el, hogy ezt azon kívül, hogy ide leírtad, semmi nem támasztja alá, nyugodtan benyomhattad volna azt a szakvéleményedet, hogy a NB hetente cserélendő (miért bírná olyan sokáig: "havonta ventilátort cserélni "), vagy hogy 19×annyi ideig bírja (miért csak 3×?).

Tiszta véletelenül nálam vannak Papst, Panaflo és Sanyo Denki is - ergo semmi okom itt a NB, vagy az YS-Tech dícséretére.

De ha megosztanál velünk némi személyes (nem arra gondolok, hogy mit olvasgattál a neten, hanem igazi személyeset pl. a munkád során) tapasztalatot, azt nagyon megköszönnénk itt mindnyájan.

#43 Felhasználó inaktív   lorenzo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 19:39

Idézet: Bástya elvtárs - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 8:14

Itt és most én a venti (szél)zajára gondolok, tehát az élettartamhoz nem tudok hozzászólni. Bár mintha azt is fel szokták volna tüntetni a weblapokon, de soha nem tettem ilyen összehasonlítást. Ha egyszer csendes gépet szeretnék, akkor a decibeleket szoktam szemrevételezni, utána meg az ár jön. :)
De mivel nem a legolcsóbb kategória a noiseblocker sem, nem hinném, hogy a gagyi kategória lenne, még az általad említett márkákhoz képest sem.
Sajna nincs annyi lóvém - meg időm se -, hogy bevásároljak mindből és utána élesben teszteljem őket pár évig. :D
KONFIG: GA-MA78GM-S2H A62X2_6000+ 4GBDDR2_800 HD4850_512+AC_S1 Antec_Sonata Corsair_HX450 BENQ_E2200HD

#44 Felhasználó inaktív   Dr. Evil 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 03. 24. 21:44

Idézet: tts - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 16:56

De ha megosztanál velünk némi személyes (nem arra gondolok, hogy mit olvasgattál a neten, hanem igazi személyeset pl. a munkád során) tapasztalatot, azt nagyon megköszönnénk itt mindnyájan.

NB-vel konkrétan nem találkoztam, de árban is, és - kinézetre - minőségben is közel áll a "gagyiműanyag" ventikhez. Természetesen a tévedés jogát fenntartom :)
Mindenesetre a többivel van tapasztalatom: van egy 4 éves Panaflo-m, ami még mindig hibátlan; az ipari masinákban pedig vagy ilyet, vagy Papstot szoktam látni. Láttam olyat, ami egy panírizóüzemben lévő gép elektronikáját hűtötte, ami elég komoly igénybevétel (liszt + az olajsütőből az olajpára, fujj), és mégis mennek 3-4-5 évet. Meg pl. a 8 éves fénymásolóban is egy - azt hiszem - thin Panaflo van, és az napi 3-4 órát biztosan megy.
Ha ezt tudja a Noiseblocker, akkor megkövetlek :respect:

Most jutott eszembe: a 3 éves Minolta lézernyomtatóban Y.S. Tech van - és rettenetes a hangja.

peace :)

Szerkesztette: Bástya elvtárs 2005. 03. 24. 21:46 -kor

#45 Felhasználó inaktív   tts 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 23:25

Idézet: Bástya elvtárs - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 22:44

Természetesen a tévedés jogát fenntartom :)

Szerintem éltél is a jogoddal.  :respect:

Ipari ventiket nem korrekt dolog PC ventikkel összehasonlítani - pl. vissza lehetne  kérdezni a panírozó venti hang erejére?

Amúgy szíved joga mit raksz a gépedbe - de tényleg mi van a gépedben?

#46 Felhasználó inaktív   ^Sunrise^ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 23:41

A Panaflot en is nagyon szerettem, szerintem nagyon jo kompromisszum a hangero, minoseg es elettartam kozott, tts tudja legjobban, ha lehetne kapni itthon v. Nemetbe 9 es 12cm-es verziot akkor mar reg csak ilyen ventiket hasznalnak, de en nem irnam le a tobbi markat se. YS pl. arban eleg kedvezo es szerintem minosegre se kutyauto. Van mar egy 2 eves 8cm-em egy Coolink bordan es meg mindig nagyon szepen megy.
÷ Gigabyte N650SLI-DS4 ÷ Intel C2D E2140 1.6@3Ghz ÷ Kingmax 4GB DDR2-800 ÷ Sapphire X1950XT 256MB ÷ Western Digital 250GB + Hitachi 500GB ÷ LG-H42L/LG-4163B ÷ Enermax Noisetaker 475W ÷ Lian Li PC-V1200B ÷ Samsung 40" LE40R72B ÷

Passzív vízhűtés lépésenként, képekben

#47 Felhasználó inaktív   Lojá 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 11:28

Idézet: ^Sunrise^ - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 22:41

A Panaflot en is nagyon szerettem, szerintem nagyon jo kompromisszum a hangero, minoseg es elettartam kozott, tts tudja legjobban, ha lehetne kapni itthon v. Nemetbe 9 es 12cm-es verziot akkor mar reg csak ilyen ventiket hasznalnak, de en nem irnam le a tobbi markat se. YS pl. arban eleg kedvezo es szerintem minosegre se kutyauto. Van mar egy 2 eves 8cm-em egy Coolink bordan es meg mindig nagyon szepen megy.

Idézet

Idézet (^Sunrise^ @ 2005. márc. 19., szombat - 18:03)
Bar ez egy regebbi kep, de en ilyet hasznalok:

Szia! Érdekelne, hogy melyik Cooltek kitet vetted a duplaTszimplaS boltból? 
Csak mert nekem is sacc ekkora a házam (Antec SLK 1000AMG) és érdekelne, hogy melyik kit kell, hogy elég legyen.

??? :confused:

#48 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 15:09

Idézet: tts - Dátum: 2005. márc. 21., hétfő - 19:27

:omg:  :lol:

Az. :)

#49 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 15:10

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. márc. 19., szombat - 11:16

Ezt meg honnan veszed és mire alapozod?
A nagy tornyoknál nem véletlenül van a táp felett a 12cm-es ventillátorhely  :D

Tapasztalat. Meg ha kicsit belegondolsz, rájössz, hogy az általad felvázolt optimális légáramlás kialakításába csak belezavar a táp fölötti venti. Ahogy Telcontar is írta: persze hogy nem véletlenül van ott, hanem azért, hogy az 5 1/4" helyen figyelő eszközeidet is hűthesd. Leginkább úgy, hogy befújod a levegőt, nem pedig kiszívod. Amire- valljuk be - nem sok felhasználónak van szüksége.
(Ellenben vízhűtéshez radiátort már érdemes erre a félreeső helyre berakni. :) Én is ezt tettem.)

Tudom, te már sok-sok éve tanulod ezt, de hát ez van. :rolleyes:  :D Mióta az eszemet tudom barkácsolok, tuningolok. De gondolom a háttértáras topikhoz hasonan itt is majd kioktatsz, hogy milyen hülye vagyok. :)

Arról meg, hogy

Idézet

...ha szükséges akkor az elülső ventillátor teljesítménye (légszállítása) sokkal kisebb kell, hogy legyen mint a hátsó ventillátoroké (ha szükséges előre akkor ezt legegyszerűbben és a legjobb hatásfok biztosítása érdekében úgy lehet megoldani, hogy a ház elején alulra teszünk egy 8cm-s ventillátort melyet 5V-on hajtunk). Azért fontos, hogy az elülső ventillátor kevesebb levegőt nyomjon be mint amennyit a hátsó kiszív mert csak így biztosítható a normál légáramlás. Abban az esetben ha ugyanannyi vagy több az elöl beáramló friss levegő akkor azzal csak azt érjük el, hogy a házon belül nemkívánatos örvények keletkeznek és a meleg levegő tovább melegíti az alkatrészeket.

csak annyit, hogy tévedés.
Egy házban nem csak a ventilátoroknál távozhat a levegő, hanem az erre a célra az oldallapban kialakított lyukaknál is. Ha több levegőt fújsz be, mint amennyit kiszívsz, semmi baj nem történik: a házban (hülye szóval) "túlnyomás" alakul ki, és azt a levegő, amit a hátsó ventik nem szivattyúznak ki, szépen távozik oldalt. Az optimális légáramlás attól még megmarad a házban. Sőt. Ha az első (befújó) ventik elé raksz porszűrőt is, szépen csökkenteni lehet így a házba jutó pormennyiséget is...

Idézet

Ha a házban elérjük a kellő nagyságú levegőáramlást akkor a HDD-ket külön nem kell hűteni.

Dehogynem. Az újabb típusok, melyeket rendesen nyúzunk, bizony ildomos direktben hűteni. Pont te beszéltél az 5V-ról járatott ventikről. Na most mibe kerül (a normálisabb házakban alapból erre a célra kialakított helyre) becuppantani egy leszabályozott ventit? Hangosabb nem lesz a géped, ellenben nyugodt lehetsz, mert biztosan nem melegszik túl a vincsid.
Arról már nem is beszélve, hogy az egész onna nindult ki, hogy elölről befújatjuk a friss levegőt, igaz? Na ezt ildomos úgy tenni, hogy egy füst alatt a vincsiket is hűtsük...

Szerkesztette: Etele 2005. 03. 25. 15:37 -kor

#50 Felhasználó inaktív   lorenzo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 16:01

Az én házam úgy van kialakítva, hogy az elölről beáramló "hideg" levegő a wincsiket éri először, tehát így a "direkt" hűtés megoldott. Amúgy szerény véleményem szerint, ha csak szívó házventi van a házban hátul, akkor fals áramlások (oldalra ki) nem keletkezhetnek, így lesz hatékony a ház szellőztetése.
KONFIG: GA-MA78GM-S2H A62X2_6000+ 4GBDDR2_800 HD4850_512+AC_S1 Antec_Sonata Corsair_HX450 BENQ_E2200HD

#51 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 16:47

Paint-et ragadtam :D , és lerajzoltam (kezdetlegesen) hogy hogyan is néz ki egy optimális házszellőzés az én olvasatomban.
Ha valakinek sérti a szépérzékét, attól elnézést kérek előre is. :)

Kép

Egy kis magyarázat:
- mivel wpepi nagytoronyról beszélt, azt rajzoltam. A táp fölött levő ventihelyre nem kalkuláltam ventit, mert - ahogy ezt már leírtam - nem sokat ér. A rajzból jól látható, hogy miért: ami meleg levegő felérne odáig, azt a táp már régen elszívta. :)
- a tápot alapból kétventisnek vettem, mert ez ma már szinte egyértelmű :)
- azért kalkuláltam két befújó ventivel előre és két kiszívóval ( :) ) hátra, mert szem előtt tartva a csendességet, eleve leszabályozott légkeverőkkel kalkuláltam, és mivel a sebesség+zaj reduklásával a légszállítás is csökkent, hogy meglegyen a kellő légmozgás, több ventit alkalmaztam
- az oldallapba rekható, videokártyára fújó ventilátort most nem rajzoltam be, de az elv marad: az befúj, hátul meg kiszívjuk amit befújt :D
- ilyen szellőzés mellett szerintem nyugodtan lehet hangtompító anyaggal bevonni a ház arra alkalmas belső részeit (hogy még tovább csendesítsünk)

Még valami: abszolút optimális, légörvényektől mentes légáramlást képtelenség kialakítani a házban, hiszen a videokártyán, a processzoron és általában a NB-en is ott figyel a ventilátor, ami megkavarja a levegőt. Ráadásul az egyéb bővítőkártyákban is el-elakad a légáramlás, ezek is interferenciát okoznak. :) Ez benne van a pakliban. :)
(Most léghűtésről beszélek, NEM vízhűtésről. :) )

Szerkesztette: Etele 2005. 03. 25. 16:50 -kor

#52 Felhasználó inaktív   Dr. Evil 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 17:42

Idézet: tts - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 0:25

Amúgy szíved joga mit raksz a gépedbe - de tényleg mi van a gépedben?

Hát, amit nálad vettem:

Papst 12 centis F2/GL a házban
Panaflo 8 centis a processzoron

Panaflo 8 centis Thin a VGA-n, 5 volton
(Még az eredeti) Antec 8 centis a tápban - ezt, mivel már nem garis, lassan lecserélem egy Panaflora.

Hogy őszinte legyek, a Papst kicsit brummogós, azt is inkább cserélném egy Panaflora, a csapágyzaj miatt, de nem nagyon lehet kapni 12 centis "L"-t.

BTW az egyik ipari csomagológépben "normál", tehát nem speciális ipari miafene 24 voltos Panaflot láttam PLC hűtésre :)

#53 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 18:16

Újraolvastam a fenti szövegemet, hát nem lett a legmagyarosabb. :) Elnézést. :)

#54 Felhasználó inaktív   lorenzo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 18:21

"- a tápot alapból kétventisnek vettem, mert ez ma már szinte egyértelmű"

Éspedig miért?
Inkább lassan a passzív tápok jönnek be a "divatba". De legalábbis az a jellemző, hogy 1 db nagy 12cm-es venti van a táp alján, ami elszívja a meleg levegőt a procitól, a hátsó része a tápnak pedig méhsejtrácsos.

Amúgy, ha nekem 6 venti lenne a gépemben, akkor sírva menekülnék a gépem közeléből. :eek:

Szerkesztette: lorenzo 2005. 03. 25. 18:21 -kor

#55 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 18:37

Idézet: lorenzo - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 18:21

"- a tápot alapból kétventisnek vettem, mert ez ma már szinte egyértelmű"

Éspedig miért?
Inkább lassan a passzív tápok jönnek be a "divatba". De legalábbis az a jellemző, hogy 1 db nagy 12cm-es venti van a táp alján, ami elszívja a meleg levegőt a procitól, a hátsó része a tápnak pedig méhsejtrácsos.

Ahogy én tudom, a márkás, emberi áron most kapható tápok nagy része kétventis.
A nagy, egy 12 centis ventivel szerelt okosságok még egyáltalán nem számítanak "alapnak". Egyébként az egy, 12 centis ventivel hűtött tápok jók, nem vitatom, de az ábrán úgy hiszem érdemben nem változtatnak (és az elven sem meglátásom szerint).

A passzív tápokról csak annyit, hogy túl nagy hype lengi körül őket. Javaslom a PH! cikkét ezügyben felkeresni. :) De külföldi oldalakon is lehet szép számmal teszteket találni. :)

Idézet

Amúgy, ha nekem 6 venti lenne a gépemben, akkor sírva menekülnék a gépem közeléből. :eek:

Nem véletlenül írtam, hogy

Idézet

azért kalkuláltam két befújó ventivel előre és két kiszívóval (  ) hátra, mert szem előtt tartva a csendességet, eleve leszabályozott légkeverőkkel kalkuláltam

szóval ha te sikítva menekülsz négy 5-6V-ról járatott venti elől (vagy négy 15-16dbA-s "gyárilag halk" venti elől), akkor a következő eseteket tudom elképzelni:
- nagyon-nagyon jó a hallásod
- eleve utálod a ventiket :)

De kinek a pap, kinek a papné. :) Egy szóval sem állítottam, hogy az általam vázolt elképzelés az egyedüli üdvözítő út.

Szerkesztette: Etele 2005. 03. 25. 19:09 -kor

#56 Felhasználó inaktív   tts 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 18:45

Idézet: Bástya elvtárs - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 18:42

Hát, amit nálad vettem:

Papst 12 centis F2/GL a házban
Panaflo 8 centis a processzoron

Panaflo 8 centis Thin a VGA-n, 5 volton
(Még az eredeti) Antec 8 centis a tápban - ezt, mivel már nem garis, lassan lecserélem egy Panaflora.

Hogy őszinte legyek, a Papst kicsit brummogós, azt is inkább cserélném egy Panaflora, a csapágyzaj miatt, de nem nagyon lehet kapni 12 centis "L"-t.

BTW az egyik ipari csomagológépben "normál", tehát nem speciális ipari miafene 24 voltos Panaflot láttam PLC hűtésre :)

:up: én tudom, hogy tőlem vannak a ventijeid  :D

csak ez még nem feltétlenül alap más típusok legagyizásához, különösen a néhány havonta való csere volt durva, ugye?

PS: egy venti nem a 12 V/24 V miatt ipari, nézegesd a Papst katalógust, vannak nagy teljesítményű helikopter hangú 12 V Papstok, természetesen nem PC célra

#57 Felhasználó inaktív   ^Sunrise^ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 18:50

Idézet: Lojá - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 12:28

??? :confused:

Nem igazan ertem a kerdest. :think:
÷ Gigabyte N650SLI-DS4 ÷ Intel C2D E2140 1.6@3Ghz ÷ Kingmax 4GB DDR2-800 ÷ Sapphire X1950XT 256MB ÷ Western Digital 250GB + Hitachi 500GB ÷ LG-H42L/LG-4163B ÷ Enermax Noisetaker 475W ÷ Lian Li PC-V1200B ÷ Samsung 40" LE40R72B ÷

#58 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 19:08

Idézet: tts - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 18:45

...
PS: egy venti nem a 12 V/24 V miatt ipari, nézegesd a Papst katalógust, vannak nagy teljesítményű helikopter hangú 12 V Papstok, természetesen nem PC célra

Én egyszer letöltöttem a Papst katalógust, tényleg voltak benne valóságos ventiszörnyetegek. :)

#59 Felhasználó inaktív   tts 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 19:12

Idézet: Etele - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 20:08

Én egyszer letöltöttem a Papst katalógust, tényleg voltak benne valóságos ventiszörnyetegek. :)

amúgy figyelem a kibontakozó véleménycserét, gyakorlatilag teljes egészében veled értek egyet

#60 Felhasználó inaktív   ^Sunrise^ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 19:23

Annyit talan hozzatennek, hogy a 4-5 8cm-es venti talan hatasosabban es esetleg halkabb kivalthato 2 esetleg 3 12cm-es ventivel.

Téma megosztása:

• (19 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.