Idézet: PPeter - Dátum: 2005. szept. 15., csütörtök - 21:20
Szerintem hatékonyabban is lehetne költeni az adófizetők pénzét mondjuk a nyilvánvalóan anyagi haszonért, üzleti szinten kalózkodó árusok felszámolásával. De ezt - civilizált országokban - nem a végfelhasználó felől szokták megközelíteni, hanem mondjuk lecsapnak a csarnokban 1500 féle filmet és szoftvert áruló, napi hatszámjegyű bevételt generáló fekete-kereskedőre, meg a konzol- és számítógépes játékboltnak álcázott másolócentrumokra. Vagy az túl egyszerű volna? Netán ott nagydarab kopasz emberek vannak, akikkel nem jó kekeckedni? Vagy esetleg tudnak tolni egy kis zsetont, hogy elmaradjon a lebukás? Ezek az érdekes kérdések... Mert amíg ilyenek vannak, addig ne a havi 2000 Ft-ért hetente 10GB-ot chellon meg ADSL-en letöltő kisfelhasználót b@szogassa a hatóság...
Szintén saját tapasztalat: amerre én dolgozom és annak 3-4 megyés vonzáskörzetében ez így működik. A nagyobb piacokon majd minden héten bukik be terjesztő, köztük igazi profik is, akik már szitázott DVD-t árulnak, sokszor még megjelenés előtt... És nem szokott bejönni, hogy le lehet fizetni a zsarukat. Másolócentrumokról errefelé nem nagyon tudok, de PS-kölcsönzők, számtech boltok rendszeresen buknak, lgutóbb (3-4 hete egy 1500 CD/DVD-s bolt, főleg PS-ben utazva). Persze azt állítani, hogy ilyesmi nem fordul elő az országban, botorság lenne állítani, mindig vannak, akik kiskapuznak... De nem is célszerű általánosítani.
Igazából, ha egy kicsit figyeltél a fórumon zajló beszélgetésekre, már elhangzott néhányszor: nem az átlag letöltőt próbálják elkapni, hanem, aki pénzt csinál a warezból. Mert szép és hasznos dolog (a legtöbb átlag user szerint) a fizetős FTP, de akárki akármit mond, ez bizony bűncselekmény. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy ilyen szerver üzemeltetője elég jó pénzeket zsebel be. S ha őszinték akarunk lenni, ha be is bukik egy-két szerver, pár hónapos üzemeltetés során simán ki lehet termelni a hardwer árát, az ügyvédi költségeket és a pénzbüntetést is... S mivel az üzemeltetőnek általában nincs semmi a nevén, arra is kicsi az esély, hogy a jogtulajdonos polgári peres eljárásban behajtsa az őt ért vagyoni hátrányt.
Hasonló a helyzet azokkal, akik pénzért másolnak és hirdetik magukat. Az ilyenek is többnyier warez szervekről szedik a cuccot, így náluk halmozottan jelentkezik a biztonsági kockázat. Két szerver például tutira azért bukott be, mert aki onnan töltött, utána hirdette amgát és áulta a letöltött anyagot.
P2P: normál esetben, ha egy hub nem propagálja túlzottan magát, kicsi az esélye, hogy bukjon, s valószínűleg nem is nagyon cseszegtetik érte. De azt azért szerintem mindenki sejti, hogy a jelentősebb szerverekhez és DC-hubokhoz nem csak az átlag usereknek van hozzáférése. Bevallom, én rendszeresen be szoktam nézni, hogy lássam, mi a friss termés, mi várható pár napon/héten belül a lefoglalások során.

(És ez most nem gúny akart lenni, becsszóra!)