Idézet: kercerece1 - Dátum: 2005. szept. 17., szombat - 8:41
Vendeg

,
Mi a helyzet akkor, ha mondjuk a user régebben feltelepítgetett progrikat, de rájött, hogy ez csúnya dolog, és uninstall. Természetesen a registry alap esetben mindörökre megörzi a kalóz progrik nyomát. Ilyenkor mit szakértesz? Rajta van a progri, vagy nem?
Vagy a user kalóz xp-t helyez el a gépén. Utána rájön, hogy jajaj, megveszi a boltban a legálisat (mondjuk az új vga kártya mellé, hogy olcsóbb oem legyen), de nem rakná újra az egész rendszert, csak felrakja a polcra, hogy neki ilyen is van.
Shareware törésekkel foglalkozol egyáltalán, vagy csak a komoly progrik számítanak?
Fent van egy régi játék. Milyen áron számolod az okozott vagyoni hátrányt. Saccra 10 ezer, vagy az aktuális Media Markt-os akciós áron?
1. Uninstallált progikkal én nem foglalkozom. Ez azonban nem általánosítható minden szakértőre. Szerintem, ha valaki feltett egy progit, s utána leszedte, akkor azért büntetni nem logikus, mert hivatkozhat arra, hogy telepítés végére (vagy kicsivel) rájött, hogy ez egy nem legális dolog, s inkább leszedte. Arról nem is beszélve, hogyigazából engem is bosszant, hogy ha leszedek egy progit, az maradványokat hagy a HDD-men. (Munkámból fakadóan számos alkalommal fel kel ltennem bizonyos progikat - ellenőrizendő, hogy ki a jogtulaj, mert másként pl nem bírom megtalálni -, s bizony roppant bosszantó, hogy negyedévente, félévente annyira össze van szemetelve a registry, hogy jobb újratelepíteni, mint takarítani...) Amúgy lusta vagyok telepítést figyelő progikat, amik gondoskodnak az efféle dolgokról, illetve próbáltam már hasonlót, de nem volt 100%-os. (Csak azért jegyeztem meg, mielőtt vki felhívja rá a figyelmemet.)
2. Célszerűbb lecserélni a kulcsot (van rá progi, többször is találkoztam ilyennel). Amúgy a rendőrségi eljárás során lehetőséged van bemutatni az eredeti adathordozót, kis jóindulattal nem kezdik összehasonlítani a termékkódot (amit a registryben az XP már amúgy is kódolva tárol). Én el szoktam fogadni az eredeti adathordozót, kivéve, ha egyértelműen látszik, hogy az illető összeszedett haveroktól egy halom eredeti lemezt, és azokkal házal...
3. Shareware: igen, foglalkozom, mert nem teszek különbséget (nem szabad) a kis cég vagy fejlesztő és a nagy multik által fejlesztett programok között. Ha a program jogvédett, akkor ugyanúgy tekintek rá, mint bármely MS termékre. Ugyanakkor az időkorlát figyelésénél például néhány napos csúszás belefér, mert előfordulhat, hogy a srác csak felrakta, majd nem sokkal azután lefoglalták a gépét. Ugyanakkor egy 2003-ban felrakott TCommander 2005-ben használni nem szép dolog, mivel pl. ilyen programból létezik free is. S egy csomó gyakori programra ugyanez elmondható! Az a baj, hogy a legtöbb user csak telepíti a máshol látott vagy megszokott progikat, és nem figyeli, hogy nem tudná-e valami ingyenessel kiváltani.
Még egy gondolat a shareware progikhoz: mivel néha a progikat menet közben felszabadítják (pl. Audiograbber, ami eredetileg fizetős volt, de utána free-vé vált), ezért a szakértőnek érdemes nagyon odafigyelnie a kicsikre is, nehogy tévesen azonosítsa a jogállást. (Ugyanakkor ha egy shareware-t valaki feltör, ott egyértelmű a helyzet.)
Játékár: próbálom a lefoglaláskor érvényes árakat használni, de ha ez nem megy, akkor a szakértői vizsgálat elvégzésekor érvényes árakat használom. Ha pedig atermék már sem Mo-on, sem különföldön nincs ker. forgalomban, akkor nem árazom, hanem ezt a tényt beleírom a szakvéleménybe.
Persze ez nem pontos, mert igazából a telepítéskor (akkor történik a jogsértés) használatos árat kellene használni (szerintem), de ez megoldhatatlan.