Idézet: Dzsano - Dátum: 2010. jan. 5., kedd - 8:26
Köszönöm! Azért tudod hogyan szól a mondás.... "Evés közben jön meg az étvágy."
Szóval nem bánnám, ha idén sikerülne még nagyobb potykát fognom!
(Persze egy 10 kg feletti amurnak is nagyon örülnék, mert eddig abból 9 kg-s a rekordom.)
Annak is örültem, hogy tavaly édesapámnak is sikerült 10 kg feletti pontyot fognia. Amurból fogott már 30 kg körüli példányt, de pontyból eddig 9,80 kg-s volt a rekordja, pedig immár 50 éve horgászik. Hosszú évek óta nem tudott 10 kg-snál nagyobb pontyot fogni, most ez neki is sikerült.
Idézet
Szuper munka volt, mindenkinek ajánlom, akinek alacsony a vérnyomása.

Édesapám jobban ért az orsók karbantartásához. Szerintem én inkább rábízom a dolgot.
Idézet
[..] általában saját magamat nem szoktam fényképezni, tehát rólam kevés horgászos kép készül.

Hiba! Meg kell kérned valakit, hogy fotózzon le a szép fogásokkal. Jó az, ha meg vannak örökítve az emlékezetes pillanatok. (S ilyenkor télen külön jó érzés nézegetni a régebbi fotókat.)
Idézet
A haltartó is az övé, majd átadom az üzenetedet.
Nekem egy 2-2,5 m-es (nem emlékszem pontosan) varsaszákom van, abban elúszkálgatnak a halak.
Az olcsó pontyzsákkal bizony bogarat ültettél a fülembe, körülnézek és veszek egyet.
Én egy X2 márkájút vásároltam anno. Jár hozzá egy tartócsomag is (masszív, vastag, táskaanyag szerű vászon). Óriási méretű, hosszú kötöző madzaggal, mérlegelő fülekkel, műanyag szájszükítő "gombbal".
De Pelzer, JRC, vagy egyéb márkás gyártmányok hasonló termékeit is tudom ajánlani.
Én mindenképpen javaslom számodra egy ilyen beszerzését, s a horgászcimborák, ismerősök között is tanácsold a régi szákok lecserélését mindenkinek!
A 2-2,5 méteres versenyszák egyébként keszegféléknek, kárászoknak, 1-2 éppen méretes pontynak jó lehet, de nagyobb pontyok kíméletes tárolására egyértelműen a pontyzsák való.
A pontyzsák rendkívül sűrű szövésű, lágy, de erős anyagból készült. Ilyenbe helyezve a hal megnyugszik, a bognártüskéje, az uszonyai nem tudnak beleakadni, s nem töri össze magát.
S tényleg nem mondható nagy kiadásnak, ha valaki beruház egy ilyen eszközbe.
Mellette érdemes gyűjtögetni egy finom szövésű, apró lyukú, nagy hálómérettel rendelkező szákra is (teleszkópos nyéllel együtt 4.000-5.000 forintért már jó minőségű, Blue Fox - Shimano gyártmány - nagyhalas merítőket lehet kapni), szintén a hal kímélése miatt.
Ott, ahol kisebb pontyok jelentkeznek, elég egy jó minőségű, pontyozó, verseny szákfej is.
Kis hazánkban a horgászoknak ezeket a dolgokat meg kell tanulniuk. A régi, kézi szövésű, nagy lyukú, durva anyagból készült merítő és haltartószákokat, egyszerű keretes haltartókat idővel le kell cserélniük, ha kíméletesen akarnak bánni a kifogott halakkal.
Anno persze mi is ilyet használtunk, van olyan merítőhálóm, szákom, amit még drága nagyapám (aki dunai halászember volt) csomózott a két kezével. Emlékbe megőriztem őket, soha nem dobnám ki ezeket.
De ha már a horgászcikkek piaca ilyen téren is fejlődik, s a fejlett horgászkultúrában a halakkal való kíméletes bánásmód is fontos, akkor mi is éljünk a lehetőséggel!
A környezettudatos magatartáshoz ez is hozzátartozik.
Szerkesztette: Piftuka 2010. 01. 05. 18:38 -kor