HWSW Informatikai Kerekasztal: Horgásszunk! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (30 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Horgásszunk! Tippek, trükkök, történetek... Értékeld a témát: -----

#541 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 05. 18. 16:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 05. 18. 15:18

Pergetéshez több féle kötést is érdemes használni. A profik a wobblert nem gyorskapocsba, hanem direkt a zsinórra, "Rapala kötéssel" kötik, mert az biztosítja a legszabadabb mozgást ennek a műcsalinak.

Én azt javaslom, hogy forgókapocs, karika és gyorskapocs kötésére a "biztonsági Clinch" csomót válaszd. Monofil zsinórral 100%-os kötés. Én már egy jó ideje csak ezt használom, a korábban használatos "dupla hurok" helyett. Természetesen nem csak pergetéshez, hanem a finomszerelékes pecáimon is.

A másik lehetőség a "Palomar kötés", ami fonott zsinórhoz javallott. Szintén 100%-os erősségű kötés. Gyakran használják füles horgok felkötésére is. (Hiszen az mindegy, hogy a fül, amibe kötöd egy horog szárán, egy forgókapocs tetején, vagy egy körforgó villantó fém szárán található.)

Sok kötést ismerek, de a nevüket nem nagyon. Az biztos, hogy fonottra nekem jobban bejött a Grinner knot, mint a palomar. Monofilon meg kb minden jó, ott nem vettem észre nagy különbséget, de a neveket most is csak azért tudtam, mert rákerestem :)

#542 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 20. 10:06

Üzenet megtekintéseIdézet: Sniper - Dátum: 2010. 05. 18. 17:16

Ezt sem ismertem... helyette amit hasznaltam fűzött csalihoz: sokmenetes horogkötés, másik vegen páternoszter fül a forgónak, majd "sima csúszókötéssel" (lásd itt 1-3 képekig) rogzitettem erre a horog előkére egy vékonyabb hajszálelőkét... szilikon csödarabbal rogzitve a megfelelő csali-horog távolságot (még Ladányi egyik első bojlis filmjeben láttam talan :) ... nem ma volt )

Természetesen nem csak a "csomómentes kötéssel" lehet hajszálelőkét kötni a zsinórra.

Viszont a "sokmenetes horogkötést" szerintem gyorsan cseréld le a "csavarmenetes horogkötésre"! Előbbi az egyik leggyengébb horogkötés, utóbbi pedig a legerősebb.

Innentől: http://www.viz-part....1222848#1222848

elég jól kivesézzük a témát a horogkötésekkel kapcsolatban. A 26863. számú hozzászólásban részletesen le van írva a "csavarmenetes horogkötés". Ezt nyugodtan használhatod fonott zsinóron is, ráadásul füles horogra is lehet kötni. Hajszálelőkét is tudsz kötni, s nem is kell "toldozni", mert egyszerűen a horog öble felé lévő szárát a zsinórnak hosszabbra hagyod, majd hurkot kötsz rá. (Vagy eleve úgy kötöd meg, hogy elkészíted a hurkot, beállítod a hosszát, s utána kötöd fel a horogra a zsinórt a "csavarmenetes horogkötéssel".)

/Forrás: www.haldorado.hu/

Üzenet megtekintéseIdézet: Sniper - Dátum: 2010. 05. 18. 17:16

Itt pedig kifejezetten vigyázni kell arra, hogy ne az alap változatot kösd (az ugyanis rendkívül gyenge), hanem ahogyan említettem a "Biztonsági Clinch csomót". A belinkelt útmutatóban fentről az 5. kép mutatja a nagyon fontos lépést!

Fonott zsinór esetében pedig duplán fogott zsinórral érdemes megkötni. Egyébként 4-5 menet elég ebbe a csomóba.
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#543 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 20. 11:46

Üzenet megtekintéseIdézet: saen - Dátum: 2010. 05. 18. 17:18

Köszi az infokat! Velencei tó tényleg hangulatos, de inkább csak csónakból. Egy zsúfolt betonkockán horgászni azért nem egy nagy feeling...

Valóban nem. Bár volt idő, amikor ott is mindenki megfogta a napi kvótát, nem ritkán 1 óra horgászat alatt.

Manapság már más a helyzet. Szerencse, hogy nekünk van csónakunk. Édesapám fiatalember kora óta a saját csónakján jár horgászni. Akkor még egy fa ladikunk volt, aztán amikor pár éves voltam, akkor saját maga készített egy profi aluminium csónakot. A mai napig azzal járunk be horgászni.

Az Ezerjó horgásztó tényleg jó volt, idén voltam ott először és úgy néz ki utoljára, sajnos ahogy hallom az esőzések áldozata lett.

Ki(k)től hallottad mindezt?

Elég ellentmondásosak az információk ezzel kapcsolatban. Többen azt írták a net-en, hogy a horgásztó gátja szakadt át (van fent egy film is a móri áradásról, ami ezt támasztja alá), viszont Nagy Csaba azt mondta, hogy a tó feletti halastó gátja szakadt át, aminek köszönhetően - az áradássaé és a vízzel együtt - még halat is kapott az Ezerjó-horgásztó.

Az apró és zsúfolt tavakat én sem szeretem, de sajna a legtöbb víz a környéken nagyon haltalan. Nem vágyom móri viszonyokra, de én egyre inkább úgy látom, hogy partról esélytelen egy természetes vizen nagyot alkotni.

Ez sajnos így van. Egyébként az apró tavakkal kapcsolatban... a VDE topic-ban írtad válaszul, hogy "azért is bojlival fogsz horgászni Igaron".

Én továbbra is a kukoricát javaslom. Úgy 3-4 alkalommal voltam a tavalyi szezonban (s 2008-ban 1-2 alkalommal) azon a tavon horgászni, s a pellet és bojli totális csődöt mondott. A halőrház melletti tavon horgásztam mindig. Nagyon pici az a horgásztó, majdnem négyzet alakú felülnézetből; egy laza lendítéssel simán át lehet dobni bárhonnan a szembe lévő partra.

Annyira sok hal nincs is benne. A pontyok mérete sem kapitális (5-6 kg-s példányok a nagyobbak benne tudtommal), de van benne csuka és harcsa is. Azokból szoktak fogogatni.

A tapasztalat mindig az volt, hogy ha körbe is ülték a horgászok a tavat, akkor több helyen lehetett 1-1 pontyot fogni, viszont egy társaság "aratott". Éppen az, amelyiknek a szerelékei körül bandáztak a pontyok. Ők jellemzően fogták zsinórban a potykákat, a többiek viszont kapástalanul ültek tőlük jobbra és balra.

Ez a hely egyébként mindig a halőrháztól jobbra, kb. a part középső felén volt, amikor mi horgásztunk. A szereléket a tó közepéig dobták a sporik. A csali kivétel nélkül valamilyen kukorica volt. Vagy fűzött száraz, vagy CUKK üveges, vagy gyárilag elkészített, szilikon előkés Techno kukorica.

A bojlihoz és a pellethez hozzá sem szagolnak a pontyok. Három alkalommal tökéletes idő- és pénzpocsékolás volt részemről is így tenni, a negyedik alkalommal sikerült 1 pontyot fogni, amikor édesapám rábeszélt, s végre lecseréltem a csalit kukoricára. Még a matchbottal sem fogtam semmit, pedig a jónak ígérkező nádas mellé horgásztam csontival. Kapás nélkül úsztam meg. Egyetlen értékelhető kapást a matchboton is a csemegekukorica produkált.

Nem lett meg a hal, mivel aludtam (hajnali kelés, órák óta kapástalanság, déli napsütés, meleg, kényelmes kempingszék... jó altató volt), s amikor felriadtam, s több másodperc alatt magamhoz tértem, akkor eszméltem rá, hogy majdnem teljesen elfeküdt az úszóm. :nevet2: Bevágtam, de nem akadt már meg. Valószínűleg elkéstem vele.

Mindent összevetve ezen a tavon kár minden minőségi csaliért és/vagy etetőanyagért. Egy egyszerű üveges kukoricával, még etetőanyag használata nélkül is fogod a pontyot, ha arra a helyre tudsz ülni, amellyel szemben, a parttól 20-30 méternyire összetömörültek a pontyok.

Pozitívum, hogy nem drága a horgászjegy. (Tavaly és tavalyelőtt még legalábbis nem volt az.)

(A másik tóról, amelyik távolabb van a halőrháztól, s kicsit hosszabb, nem tudok nyilatkozni, mert azon soha nem horgásztam még.)

Csurgón pl van bőven hal, de azt a néhány részt ahol partról lehet horgászni, a jobb halak elkerülik. Jó eséllyel így van a többi nagyobb tavon is.

Na, azért a "van bőven hal" kijelentés elég költői túlzás. Sajnos! Én édesapámmal úgy 1986-87-től 1995-ig horgásztam azon a tavon rengeteg alkalommal. Úgy ismertem a jobb helyeket, mint a saját tenyeremet.

Akkoriban a parti horgászok is jellemzően szép zsákmányt tudtak elkönyvelni. Szinte mindig tudtak halat fogni.

Csónakból horgászva viszont 100%-os bizonyossággal tudtuk, hogy a kedvenc helyeinken pontyot fogunk, amikor elindultunk. A kérdés csak az volt, hogy mennyit és mekkorákat. Az akkori felszerelés és a zsinórok miatt sajnos számos szép halat veszítettünk, de sok szépet fogtunk így is.

A legtöbb rekordom nagyon sokáig Fehérvárcsurgóhoz kötődött, de több még a mai napig is. Ott fogtam a legnagyobb kárászt, ezüstkárászt, dévért, sügeret, bodorkát és vörösszárnyú keszeget. Utóbbiakat azóta sem fogtam olyan mennyiségben és átlagsúlyban, mint ott. (A ponty, amur és csukarekordom már a Velencei-tavon és az Ezerjó-tavon megdőlt azóta.)

Soha nem felejtem el, amikor annyi sügérkapásom volt a spiccbotomra, hogy elfogyott a trágyagiliszta, amit magammal vittem. Ezt követően a szendvicsemből kiszedett parízer szeletet csipkedtem méretre, s azzal fogtam őket. Amikor az is elfogyott, akkor az üres, arany színű, csillogó horgot kapták be, amint bedobtam a szereléket. Több száz sügér volt egy-egy bandában egy helyen.

Aztán a rossz vízgazdálkodás és egy rabsicbanda (az egyik akkori halőr - akit a botrány kirobbanását követően elbocsátottak - segítségével) tönkretette a tavat.

Egyik évben a sügerek tűntek el, majd a nagy bodorkák és vörösszárnyú keszegek. Hihetetlen, de egyik évben keszegezés közben is fogtam mindig 10-20-30 sügeret, majd egy évvel később egy darabot sem. Azon a tavon soha többé. Egyet sem.

Ráadásul egy újabb évvel később már csak "babahal" méretű "bodrik" és "pirkák" voltak a tóban. Ősszel lehetett 1-2 nagyobb példányt fogni még pontyozás közben. Emlékszem, egyik alkalommal édesapám 4 darab 0,9-1 kg körüli vörösszárnyút fogott késű ősszel, már hűvös időben. De a nyári csodálatos fogásoknak vége volt.

Állítólag az egyik nagyobb vízlengedés során (amely aztán rendszeres volt) a gáton lévő nagy rácson (ami nem volt sűrű hálóbal védve) temérdek hal úszott le a tóból. Akkoriban a Gajában boldog, boldogtalan kezezte, hálózta, "szüretelte" a Csurgóról leúszott halakat, amelyeket tömegével tudott elejteni.

Nem vagyok halbiológus, de feltételezem, hogy az állandó vízszintingadozás, az elárasztott bokros területek elsorvadása, a sásos, tökleveles részek eltűnése, s ezzel a tó ökoszisztémájának megváltozása is közrejátszhatott abban, hogy a sügerek és a nagy keszegek mintegy "varázsütésre" tűntek el az egyik pillanatról a másikra.

A bokros rész (ma már kímélő terület; nem horgászható) akkor volt a legjobb, amikor először árasztották el. Évekig fű volt az alján, a vízben álló bokrok és fák zöldelltek... Gyönyörű környezetben horgászhattunk. :cool:

El tudod képzelni mennyi hal volt ott? S hogy milyen látvány volt, amikor a kristálytiszta vízben 5-10 kg-s pontyok és amurok 20-30 "fős" csapatait láttad a csónakodtól pár méterre elúszni? Vagy amikor reggel beevezve a területre 2 négyzetméterenként lavór méretű túrások jöttek fel, esetleg, amikor egy 20-30 négyzetméteres tökleveles rész folyamatosan hullámzott, mert az aljáról csapatostól legelték a pontyok az élőlényeket? :cool:

Szinte minden "leg-leg-leg" élményem Fehérvárcsurgóhoz kötődik.

Ezen a tavon láttam a csónakunk mellett, a vízfelszín alatt komótosan elúszni egy hatalmas harcsát is, amely egy kb 40-50 cm-es süllőt tartott a szájában.

Ezen a tavon láttam a legnagyobb pontytúrást is, amikor egy a bokrokat löködő kapitális ponty a kukorica etetést kezdte "ízlelgetni"... túlzás nélkül öklömnyi buborékokat hozott fel a víz az iszapból. (Sejtheted, hogy nem egy retúr turkált. :-) Nagyjából egy perccel később a cimborámnak kapása volt azon az etetésen, s a vadonat új, 0,30-as Royal zsinórja, a behúzott féknek köszönhetően ostorcsapás szerű csattanással szakadt el a bokrokon tovairamodó ponty erejétől. Azóta bánom, hogy őt ültettem akkor oda ezzel a "keszegező" felszereléssel - mert akkoriban a bokrok között még a ruszki spiccboton is 0,25-ös damillal keszegeztünk -, a saját 0,50-es Tectan zsinórral felszerelt pontyozó szerelésem helyett. Mondjuk ez a hal szerintem azt is megtépte volna.)

Ezen a tavon láttam a legtöbb balint egy időben rabolni. Egy augusztus végi, késő délutáni időpontban az egész tározó vízének felületén 2-3 méterenként balinok raboltak, ugráltak folyamatosan. Egyszerre! Végig, amerre a szem ellátott. (A balinállományt nem nagyon ritkították a sporik. Hasonlóan a sügérhez és a keszegekhez. A pecások 99%-a csak és kizárólag pontyozott. Ősszel ezeknek a sporiknak egy kis része úszóval csukázott, vagy süllőzött, de akkor is a ponty volt a "favorit".)

Fehérvárcsurgó abban az időszakban az ország egyik (ha nem "A") legjobb horgászvíze volt, rendkívül változatos halfaunával. Nagyjából olyan, mint most Maconka, de meg merem kockáztatni, hogy talán még több hal is volt benne. S a mérete és környezete miatt még inkább természetes víznek hatott.

Ha fentieket, s a tóhoz kötődő egyéb élményeimet elmesélném egy mai horgásznak, talán mem is hinné el.

Sokszor én is azt hiszem, hogy álom volt, amit azon a tavon megéltünk. :-) Persze valóság volt. Néhány szép fotó még segít felidézni az emlékeket. Sajnos nem elég kép készült!

Hej, ha akkoriban lett volna digitális fényképezőgépem...!!! :-) S ha ilyen erős zsinórokkal és jó felszerelésekkel horgászhattam volna, mint most...

S ha belegondolok, hogy a mai szemmel nézve már legendás sügér és keszegterítéket soha nem fotóztam le, amikor édesapám noszogatott, mondván neki "ugyaaan, apa... majd legközelebb úgyis fogok még ugyanennyit"...

S ha belegondolok, hogy mit műveltek ezzel a csodálatos horgászvízzel, akkor egyszerre vagyok felháborodott és csalódott.

Ugyanis a sügerek és keszegek eltűnése csak a kezdet volt. Hamarosan kezdett fogyatkozni a ponty is a tóban és az amur is.

Majd amikor 1995 nyarának végén kb. a 15. horgászatunkat úsztuk meg a kedvenc helyeinken kapás nélkül, akkor döntöttünk úgy, hogy 1996-ra már nem váltunk engedélyt a tóra. Szeptemberben még szép, napos időben megejtettünk egy csónakos csukázást, majd búcsút vettünk a tározótól. Azóta nem horgásztam ott.

Azóta sem lett több hal benne, ráadásul elszaporodtak benne a törpeharcsák... :-(

Sic Transit Gloria Mundi.

Előbb-utóbb kéne vennem egy csónakot is, de azért az már nem kis kiadás, főleg mivel egy olcsó és lerobbant lélekvesztőben nem érezném magam biztonságban. Majd meglátjuk mit hoz a jövő.

Nem feltétlenül kell manapság vagyonokat fizetni egy jó csónakért. Figyelni kell a hirdetéseket gyakran, s találhatsz jó vételt.

Rossz állapotban lévő csónakot valóban nem szabad vásárolni. Ha egy tanácsot elfogadsz, akkor egy masszív, de könnyű, szegecselt aluminium csónakot vásárolsz. Az a legideálisabb gyakorlati szempontból. Az egyetlen, amit meg kell tanulni, a benne való "közlekedés". Mivel aluminium, zajos.

A műanyag, pláne a facsónak sokkal csendesebb tud lenni, de azokkal csak a gond van. Előbbi gyakran javításra szorul, könnyen sérül (ráadásul ideális formájú, kialakítású műanyag csónakot én még nem láttam). Utóbbival van a legtöbb gond. Még a pácolt is rohad, rendszeresen kezelni kell, amellett 300-400 kg, így egy kisebb csapat haver kell ahhoz, hogy vízre tegyed, majd a szezon végén kivedd a partra.

Az aluminium jó kompromisszum, mert könnyű és erős. Viszont a hegesztett aluminium csónak messziről kerüld el! A hegesztések mentén állandóan szétreped, s befolyik a víz.

Üzenet megtekintéseIdézet: saen - Dátum: 2010. 05. 18. 17:20

Sok kötést ismerek, de a nevüket nem nagyon. Az biztos, hogy fonottra nekem jobban bejött a Grinner knot, mint a palomar. Monofilon meg kb minden jó, ott nem vettem észre nagy különbséget, de a neveket most is csak azért tudtam, mert rákerestem :)

Melyik Grinner knot? :think:

Rákerestem a Google segítségével, de az első 4 találat mindegyike kapásból egy másik fajta kötést mutat be ilyen néven. :-)

Szerkesztette: Piftuka 2010. 05. 20. 11:48 -kor

#544 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 20. 20:58

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 05. 20. 12:46

Ki(k)től hallottad mindezt?
Elég ellentmondásosak az információk ezzel kapcsolatban. Többen azt írták a net-en, hogy a horgásztó gátja szakadt át (van fent egy film is a móri áradásról, ami ezt támasztja alá), viszont Nagy Csaba azt mondta, hogy a tó feletti halastó gátja szakadt át, aminek köszönhetően - az áradássaé és a vízzel együtt - még halat is kapott az Ezerjó-horgásztó.

Az infoim pontosak, munkatársam ismeri a tógazdát, illetve akivel együtt van csónakja Csurgón az móri és kiment körülnézni. Szóval a 4-es tó gátja szakadt át először, átbukott a víz a tavakon, majd a többinél is volt gond, de végül a 2-es gátat is átvágták. Úgy megindult a víz, hogy a halőrt csónakostól odavágta a köv gáthoz, nagy szerencséje volt, hogy túlélte. Szóval sok víz elment, jó eséllyel sok hal is. Hallani pletyka szinten 18-20kg-os vasvillával fogott pontyokról, persze ez utóbbi lehet kacsa is.
Ha jól tudom hétvégén újra nyit a tó, de azt senki nem tudja, hogy milyen halállomány maradt.

#545 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 21. 05:42

Melyik Grinner knot? :think:

Rákerestem a Google segítségével, de az első 4 találat mindegyike kapásból egy másik fajta kötést mutat be ilyen néven. :-)

http://www.dorkingas...rinner_knot.htm

#546 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 21. 05:48

Ez sajnos így van. Egyébként az apró tavakkal kapcsolatban... a VDE topic-ban írtad válaszul, hogy "azért is bojlival fogsz horgászni Igaron".

Na, azért a "van bőven hal" kijelentés elég költői túlzás. Sajnos! Én édesapámmal úgy 1986-87-től 1995-ig horgásztam azon a tavon rengeteg alkalommal. Úgy ismertem a jobb helyeket, mint a saját tenyeremet.

Igar: számomra nehéz elképzelni, hogy a ponty csak a kukoricát egye. Persze lehet nincs igazam, de szeritnem felvesz az mást is. Ha egyszer eljutok, legalább az egyik boton próbálok mást, max nem jön be :)

Csurgó: Te aztán tudsz írni :) Munkatársamnak van csónakja, mai napig lejárnak. Az a halbőség nincs meg amit leírtál, közel sem, de azért még mindig lehet jó halakat fogni. Igaz a tavalyi év nagyon gyenge volt süllőben, illetve idén a hülye idő miatt alig jutottak le, de azért kilós bodrikról már láttam képet, meg úgy egyébként jobban fognak, mint mondjuk akármelyik ismerősöm akármelyik tavon partról. De alapvetően a csónakos horgászat azért tetszene, mert el lehet bújni a tömeg elől. Csónak egyébként tervben van, de előbb barátnőmmel házat kéne venni/építeni valahol, utána viszont ez a köv project :)

#547 Felhasználó inaktív   Sniper 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 21. 08:41

Üzenet megtekintéseIdézet: saen - Dátum: 2010. 05. 21. 06:42

Jééé... ezt nem is tudtam, hogy igy hivjak :)... forgót ezzel rögzitek én is (csak 3-4 tekeresnel nem használok tobbet)
"Az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon ott van!"

Date of Birth : 1980.06.05 5:00am
GPG Fingerprint : CB92 F781 84F4 4701 987B  3B82 791E 7F92 A6F6 A67E

#548 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 21. 19:00

Üzenet megtekintéseIdézet: saen - Dátum: 2010. 05. 20. 21:58

Az infoim pontosak, munkatársam ismeri a tógazdát, illetve akivel együtt van csónakja Csurgón az móri és kiment körülnézni. Szóval a 4-es tó gátja szakadt át először, átbukott a víz a tavakon, majd a többinél is volt gond, de végül a 2-es gátat is átvágták. Úgy megindult a víz, hogy a halőrt csónakostól odavágta a köv gáthoz, nagy szerencséje volt, hogy túlélte. Szóval sok víz elment, jó eséllyel sok hal is. Hallani pletyka szinten 18-20kg-os vasvillával fogott pontyokról, persze ez utóbbi lehet kacsa is.Ha jól tudom hétvégén újra nyit a tó, de azt senki nem tudja, hogy milyen halállomány maradt.

Ahány fórumot olvasok, annyi féle történet kering most már erről. :think: Igaz, a Stég fórumán már Nagy Csaba újabb hozzászólásából az is kiderült, bizony ment a víz az 1-es tóba és vele még halak is.

Ez a helyszín pedig éppen az 1-es tónak a vége, ahol az útról be kell hajtani a horgásztó felé:

(A filmen látható is a horgásztó irányát jelző tábla.)

Ezek alapján én is nehezen tudom elképzelni, hogy a tóból nem úsztak le halak. Jól mondod... a kérdés az, hogy mennyi és mekkora halak úsztak le!? :-s

Azt megengeded, hogy az itteni hozzászólásodat beidézzem a Carpmania fórumára?

Üzenet megtekintéseIdézet: saen - Dátum: 2010. 05. 21. 06:42

Ezt a kötést ismerem, bár soha nem használtam. A Magyar Horgász Enciklopédia "UNI kötés"-ként említi egyébként.

Nem mellesleg.... Variációk egy témára:

http://web.ukonline....gs/grinner.html

http://www.sea-fishi...inner-knot.html

http://www.marinews....er-Knot-364.php (Ez ugyanaz, amit beidéztél.)

/Források:
www.web.ukonline.co.uk
www.sea-fishing.org
www.marinews.com/

Üzenet megtekintéseIdézet: saen - Dátum: 2010. 05. 21. 06:48

Igar: számomra nehéz elképzelni, hogy a ponty csak a kukoricát egye. Persze lehet nincs igazam, de szeritnem felvesz az mást is. Ha egyszer eljutok, legalább az egyik boton próbálok mást, max nem jön be

Látom, nagyon bízol a Bag'em cuccokban. :-)

Azért várom majd a beszámolót az igari horgászattal kapcsolatban! ;-)

Csurgó: Te aztán tudsz írni

Tudok, ennyit beszélni is. :evil2: :Đ (S még bele sem lendültem. :-) )

Munkatársamnak van csónakja, mai napig lejárnak. Az a halbőség nincs meg amit leírtál, közel sem, de azért még mindig lehet jó halakat fogni. Igaz a tavalyi év nagyon gyenge volt süllőben, illetve idén a hülye idő miatt alig jutottak le, de azért kilós bodrikról már láttam képet, meg úgy egyébként jobban fognak, mint mondjuk akármelyik ismerősöm akármelyik tavon partról. De alapvetően a csónakos horgászat azért tetszene, mert el lehet bújni a tömeg elől. Csónak egyébként tervben van, de előbb barátnőmmel házat kéne venni/építeni valahol, utána viszont ez a köv project

Nézd, nem kétlem, hogy "fogogatnak". Nekem is van ismerősöm, aki rendszeresen Csurgóra jár pontyozni (bojli csalival) és harcsázni.

De hidd el nekem, hogy a jelenlegi halállomány a fasorban sincsen a régihez képest. :-(

Ami egyébként szintén nagy baj, hogy a törpeharcsa is megtelepedett a tóban. Érdekes, hogy kb. két évtizedig egyáltalán nem élt törpeharcsa a tóban. Furcsa, hogy pár éve mégis ellepték ezt a tározót is.

A fő problémát egyébként te is leírtad. Olyan jellegű lett a tó, ahol a gazdag, "úri pecások" foghatnak halat, ám az egyszerű "mezei" horgászok zöme, maximum a törpeharcsákat ritkíthatja.

Tudtommal korábban lekerítettek egy hosszú partszakaszt, ahová csak a gazdag, bojlis horgászok járhattak csak és kizárólag. Gyakorlatilag a tópart egy részét megvásárolták. A nagy felháborodás miatt ezt 1-2 éve - tudtommal - megszüntették. Bár, ha jól tudom, azokat a helyeket még mindig el kell hagyni, ha megérkezik a hely "tulajdonosa". (Ha valamit rosszul írtam, akkor elnézést kérek!)

A csónakok száma is korlátozott a tavon...

Sajnos nem egyedi ez a tendencia.

A Velencei-tó (és más vízek) példája is abba az irányba mutat, hogy lassan nem lesz olyan partszakasz, ahová lejuthat az ember, mert minden terület magánkézbe kerül. :reklamacio:

#549 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 21. 19:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 05. 21. 20:00

Azt megengeded, hogy az itteni hozzászólásodat beidézzem a Carpmania fórumára?

Látom, nagyon bízol a Bag'em cuccokban. :-)
Azért várom majd a beszámolót az igari horgászattal kapcsolatban! ;-)

A Velencei-tó (és más vízek) példája is abba az irányba mutat, hogy lassan nem lesz olyan partszakasz, ahová lejuthat az ember, mert minden terület magánkézbe kerül. :reklamacio:

Nem szeretnék a Móri tónak negatív reklámot, mert tudom, hogy mennyi munka és pénz van mögötte. Nem tilthatok meg semmit, de azt kérném, hogy max a lényeget írd le, ne a teljes infot. Előbb-utóbb lesz majd konkrét info is, hogy mi maradt, meglátjuk. Ide is csak azért írtam le, mert ezt tudom, hogy kevés horgász olvassa. Azt sem hirdeti senki, hogy Maconkán is volt gátszakadás, ennek se kerítsünk nagy feneket. Szerintem.

Nem a Bag'em cuccokban bízom, hanem a Mainline-ban :-) Bag'em-et holnap fogom először kipróbálni ha minden jól megy, meglátjuk. Igarra nem tudom mikor jutok el, de megírom tutira.

A magánkézbe kerülés nagyon nem jó tendencia. Viszont a jelenlegi helyzetben én nagyon átalakítanám a horgászatot és tudom, hogy nagyon nem lennék népszerű :-) Én természetes vizen csak a sporthorgászatot engedném jópár évig, egyszerűen minden víz le van rabolva ezerrel. (persze tudom ezen ötletemet a horgászok 99.9999%-a nagyon nem támogatná) Emellett a kis magántavakat meg ellenőrizném ezerrel, hogy honnan van a sok nagy hal, ha nem tudják igazolni, akkor elkoboznám a halállományt. Ma is fel voltam háborodva, Tatabányán dolgozom, kis magántó a cégtől 5 percre, van vagy 1ha max az egész. Szezon előtt raktak bele több, mint 50db 15kg feletti pontyot... Na az ilyenek nagy része természetes vizekből vándorol az ilyen pocsolyákba... Ez az amit nagyon meg kéne fogni imho.

#550 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 24. 10:39

Üzenet megtekintéseIdézet: saen - Dátum: 2010. 05. 21. 20:35

Nem a Bag'em cuccokban bízom, hanem a Mainline-ban :-) Bag'em-et holnap fogom először kipróbálni ha minden jól megy, meglátjuk. Igarra nem tudom mikor jutok el, de megírom tutira.

Hali,

sikerült jópár Bag'em cuccot beszerezni. Vannak köztük ígéretes dolgok. 4-5 pecán próbáltam, egyszer a Velecei-tavon a többbi egy kicsi természetes de intenzíven telepített víz. A csalik közül a red agressor minibojlit próbáltam és az epres ill a halas Tuffits pelleteket. A minibojli igéretes, leginkább nagy dévérre, velencén sikerült egy 40 deka körülit fogni vele, a másik tavon kilósakat. A tuffits egyelőre csalódás, de próbálkozok még vele. Ami egyértelműen a legjobban tetszik az a Krill Seeker etetőanyag. Mind a ponty mind a dévér nagyon jön rá (talán a kárász kevésbé). És méretben szépen szelektál. A kis tavon az átlag a 2kg körüli ponty, nekem sikerült a krilllel egy 3,90 ill 5,10-est fogni :) jópár kilós és egy 1,25-ös dévér mellett. Párhuzamosan használtam egy jól bevált (nem halas) másik etetővel és lényegesen jobban hozza a halat a krill. Fentiek a vihar előtti 2-3 hétre igazak, felmelegedő víz.

Acws
web-solution.hu A megfizethető tárhely

#551 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 24. 14:01

Üzenet megtekintéseIdézet: acws - Dátum: 2010. 05. 24. 11:39

Hali,

sikerült jópár Bag'em cuccot beszerezni. Vannak köztük ígéretes dolgok. 4-5 pecán próbáltam, egyszer a Velecei-tavon a többbi egy kicsi természetes de intenzíven telepített víz. A csalik közül a red agressor minibojlit próbáltam és az epres ill a halas Tuffits pelleteket. A minibojli igéretes, leginkább nagy dévérre, velencén sikerült egy 40 deka körülit fogni vele, a másik tavon kilósakat. A tuffits egyelőre csalódás, de próbálkozok még vele. Ami egyértelműen a legjobban tetszik az a Krill Seeker etetőanyag. Mind a ponty mind a dévér nagyon jön rá (talán a kárász kevésbé). És méretben szépen szelektál. A kis tavon az átlag a 2kg körüli ponty, nekem sikerült a krilllel egy 3,90 ill 5,10-est fogni :) jópár kilós és egy 1,25-ös dévér mellett. Párhuzamosan használtam egy jól bevált (nem halas) másik etetővel és lényegesen jobban hozza a halat a krill. Fentiek a vihar előtti 2-3 hétre igazak, felmelegedő víz.

Acws

Köszi a tapasztalatokat! Tuffitsot én mégcsak olyankor próbáltam amikor más sem ment, így ez sem, szóval még nem temetem :-) Többi cuccot én még nem próbáltam, bár nekem az etetőanyagok drágák, ott maradok a magyaroknál.

#552 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 24. 14:15

Üzenet megtekintéseIdézet: saen - Dátum: 2010. 05. 24. 15:01

Köszi a tapasztalatokat! Tuffitsot én mégcsak olyankor próbáltam amikor más sem ment, így ez sem, szóval még nem temetem :-) Többi cuccot én még nem próbáltam, bár nekem az etetőanyagok drágák, ott maradok a magyaroknál.

Én nulláztam vele akkor is amikor más csali működött, de speciális helyzet volt, szal még próbálkozok én is :)
Etetőt olyankor használom amikor nem etetek külön csak ami a kosárba kerül. 10-15% tortuval (amúgy is jót tesz az állagának) 3,5 pecára elég volt egy zacsi. Úgy nem olyan vészes. (pelletes, bojlis egész napos horgászat, nem pörgős keszegezés) A krill-t próbáld ki egyszer megéri.
web-solution.hu A megfizethető tárhely

#553 Felhasználó inaktív   Sniper 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 24. 19:00

Hali

Energo Team Spin Blade pergetobotokról mi a vélemeny?! (240 max 270-es pergetőbotot keresek, kicsit kemenyebbet (30-80as spin blade pont jo lenne... esetleg 20-60-as, ha esetleg van másra tipp) )

Köszi

Szerkesztette: Sniper 2010. 05. 24. 19:00 -kor

#554 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 24. 19:35

Üzenet megtekintéseIdézet: acws - Dátum: 2010. 05. 24. 15:15

Én nulláztam vele akkor is amikor más csali működött, de speciális helyzet volt, szal még próbálkozok én is :)
Etetőt olyankor használom amikor nem etetek külön csak ami a kosárba kerül. 10-15% tortuval (amúgy is jót tesz az állagának) 3,5 pecára elég volt egy zacsi. Úgy nem olyan vészes. (pelletes, bojlis egész napos horgászat, nem pörgős keszegezés) A krill-t próbáld ki egyszer megéri.

Mondjuk kosárba tényleg tuti elég. Én most a TopMix protein bombáival kisérletezem, egyelőre úgy jártak mint a Tuffitsok, rossz helyen és időben voltak próbálva.

#555 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 24. 19:36

Üzenet megtekintéseIdézet: Sniper - Dátum: 2010. 05. 24. 20:00

Hali

Energo Team Spin Blade pergetobotokról mi a vélemeny?! (240 max 270-es pergetőbotot keresek, kicsit kemenyebbet (30-80as spin blade pont jo lenne... esetleg 20-60-as, ha esetleg van másra tipp) )

Köszi

Egy barátomnak van 3m 10-30-as verzióban, nagyon szereti. Én még nem próbáltam mondjuk... Nézd meg a Berkley Pulse szériát, az nagyon tuti szerintem.

#556 Felhasználó inaktív   Sniper 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 24. 19:47

Üzenet megtekintéseIdézet: saen - Dátum: 2010. 05. 24. 20:36

Egy barátomnak van 3m 10-30-as verzióban, nagyon szereti. Én még nem próbáltam mondjuk... Nézd meg a Berkley Pulse szériát, az nagyon tuti szerintem.

Köszönöm a tippet megnezem :)

(shimano catana-t alivio-t, spro bionic, ET spin blade botokat neztem testkozelbol... ez utobbi a nyero eddig... mellé talan spro red arc... 17es fonott... valami ilyesmi kezd korvonalazodni :) ... lassan lehet menni az árterekre dobálni :) (Szolnok kornyeke játszik nekem, szuleim ott élnek + persze én is ott huztam le jo 20évet :) )

Szerkesztette: Sniper 2010. 05. 24. 19:48 -kor

#557 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 01. 17:40

Nem szeretnék a Móri tónak negatív reklámot, mert tudom, hogy mennyi munka és pénz van mögötte.

"Negatív reklámot" én sem szeretnék csinálni, különösen, hogy az egyik kedvenc horgászvízemről van szó.

Nekem csak a normális és őszinte tájékoztatásra van igényem. Éppen azért, mert számomra is fontos a tó. Szerintem ez jogos elvárás.

Ugyanis nem csak a tó mögött van sok pénz.

Hidd el, a magam nem túl "fényes" jövedelemviszonyai ellenére én is elég sok pénzt költöttem el az ottani horgászatra, s nem csak a jegyárakról beszélek, hanem a tudatosan, csak az ottani viszonyoknak megfelelő felszerelésről (profi pontyozó szák, halkímélő matrac, mérlegelő, stb.), s a rengeteg, csakis erre a tóra vásárolt etetőanyagról és csaliról is.

S akkor még nem is beszéltem arról, hogy mennyire óvtam én is a tavat mindig, s mennyire ügyeltem arra, hogy a természetes környezete olyan maradjon, amilyen. (Tudnék mesélni arról, hogy - sajnálatos módon - arra a tóra mekkora vadbarmok is járnak.)

Nekem ez bizony nagy dolog. S szeretném tudni, egyúttal szeretném hinni, hogy volt értelme a ráfordításnak. Én nagyon bízom benne, hogy túl sok nagy hal nem távozott a tóról! Mert ez igenis remek kis horgászhely, a megye egyik legjobb víze. Remélem, még most is az!

Bár azóta, mióta mindezt írtad, újabb híreket hallottam, beszéltem azóti móri ismerőssel, s a napokban olyan horgászokkal is, akik mostanában jártak ott.

Sajnos egyáltalán nem tűnik rózsásnak a helyzet. :-(

A vízszint pedig emelkedik (az időjárás nem javul), a hiradóban pedig már az a téma, hogy veszélyben vannak a móri halastavak gátjai. A mai hírlapban már azt is írták, hogy szakemberekből álló csapat szállt ki a helyszínekre és végignézte a gátakat, amelyekkel a tulajdonosoknak valamit tenni kell, mert még egy olyan "áradás" nem szabad, hogy megtörténjen.

Várom a beszámolót! :-)

A magánkézbe kerülés nagyon nem jó tendencia. Viszont a jelenlegi helyzetben én nagyon átalakítanám a horgászatot és tudom, hogy nagyon nem lennék népszerű :-) Én természetes vizen csak a sporthorgászatot engedném jópár évig, egyszerűen minden víz le van rabolva ezerrel. (persze tudom ezen ötletemet a horgászok 99.9999%-a nagyon nem támogatná)

Biztosan nem lennél népszerű, de tény, hogy egy jó telepítéssel, tudatos, szakértő halgazdálkodással kombinálva lenne értelme az ilyen korlátozásnak.

Egyébként erre volt példa a Velencei-tó kapcsán. Amikor anno a halászoktól átvette a MOHOSZ, s az ország összes egyesületétől "ömlött a pénz" támogatás képében a halasításra, egyúttal a csuka horgászatát évekre megtiltották.

Lett is eredménye! :-) Olyan csuka állomány, amely párját ritkította. Akkoriban a 2-3 kg-s példány számított "retúrnak". :-)

Emellett a kis magántavakat meg ellenőrizném ezerrel, hogy honnan van a sok nagy hal, ha nem tudják igazolni, akkor elkoboznám a halállományt. Ma is fel voltam háborodva, Tatabányán dolgozom, kis magántó a cégtől 5 percre, van vagy 1ha max az egész. Szezon előtt raktak bele több, mint 50db 15kg feletti pontyot... Na az ilyenek nagy része természetes vizekből vándorol az ilyen pocsolyákba... Ez az amit nagyon meg kéne fogni imho.

Ebben nagy igazság van. Egyébként azok a "nagy halak" nem feltétlenül a Balatonból, Velencei-tóból, vagy éppen a Dunából kerülnek ám ki! Sok jó "maszek", vagy egyesületi kézben lévő vízen probléma az, hogy szervezett módon lopják a kapitális halakat egyesek.

#558 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 01. 17:45

Üzenet megtekintéseIdézet: saen - Dátum: 2010. 05. 24. 20:36

Egy barátomnak van 3m 10-30-as verzióban, nagyon szereti.

Csak nem Petiről van szó? :-)

Ő nagyon sokat dícséri ezt a botot. Én a magam részéről boltban találkoztam csak ezekkel a pálcákkal. Valóban nem rossz, de szerintem túlzó az árazása.

Arról már nem beszélve, hogy elég cikinek tartom egy ilyen árkategóriájú botnál, hogy fordítva ragasztották fel a keverőgyűrűt a gyártás során.

Sniper, erre figyelj majd, ha esetleg erre esik a választásod! Aki ilyen botot vett, s hozzáértő pergető, az azzal kezdte, hogy megfordította a keverőgyűrűt.

Amellett a botot használó horgászok szerint a bot "feliratozása alul van méretezve". A 10-30 grammos inkább egy 20-40 grammos botnak felel meg az ereje miatt.

Nem tudom, mihez kell neked 30-80 grammos, vagy még erősebb pergetőbot (hacsak nem kapitális csukákat kergetsz és harcsázol), de ezt szerintem érdemes lehet figyelembe venni!

Hangsúlyozom... nem az én tapasztalatom, olyan valaki mondta, aki használ ilyen botot.

#559 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 01. 17:50

Saen, emlékszel a múltkori beszélgetésünkre az SBS-el kapcsolatban? :-)

Az Ezerjó-horgásztóról jutott eszembe, hogy végetért a 4 napos verseny (az emelkedő vízszint miatt korábban), s torony magasan Kovács Zoliék nyerték meg. 95 halat fogtak egy olyan versenyen, ahol a hírek szerint a 4. helyezett csapat húsz halat fogott, s 9 csapat ötnél kevesebb pontyot tudott fogni.

Ahogyan akkor is mondtam... valamit tudnak Kovács Zoliék és az SBS bojlik is. :cool:

Az nem lehet véletlen, hogy akármilyen versenyen, akármilyen ismeretlen vízen rendezett megmérettetésen indulnak, vagy megnyerik (nem ritkán rekord fogással), vagy minimum a dobogón végeznek. :respect:

#560 Felhasználó inaktív   Sniper 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 01. 18:04

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 06. 01. 18:45

Sniper, erre figyelj majd, ha esetleg erre esik a választásod! Aki ilyen botot vett, s hozzáértő pergető, az azzal kezdte, hogy megfordította a keverőgyűrűt.

Ez szerintem direkt van... legalabbis eddig azt hittem ezt hivják Low Rider keverogyurunek, és szánt szándékkal ilyen :) ... Szerk.: jol hittem: Haldorados teszt ...Variáltuk a keverőgyűrű – már oly sokszor vitatott – helyzetét. Kipróbáltuk a magyar horgászoknak megszokott variációt, vagyis hogy az orsó felé néznek a keverőgyűrű szárai, és próbáltuk a szerintünk helyes felrakási módot, vagyis azt, mikor a spiccgyűrű felé néznek a keverőgyűrű szárai.Őszintén megvallva nem tévedtünk, az utóbbi bizonyult jobbnak...

Idézet

Amellett a botot használó horgászok szerint a bot "feliratozása alul van méretezve".

Szinten haldos bottesztben ezt kimérték... van rola egy letoltheto xls (marha sok bottal feltoltve)... foleg ezt az xls-t nezegettem, és ez alapjan kerestem botot (még nem vettem egyebkent)

Szerkesztette: Sniper 2010. 06. 01. 18:08 -kor

Téma megosztása:

• (30 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29