HWSW Informatikai Kerekasztal: Gyorshajtás II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gyorshajtás II. Értékeld a témát: -----

#941 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 06. 04. 12:52

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 12:48

A beidézett mondatodban is benne van, csak Te sem érted.

A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van

A kijelölt gyalogos-átkelőhely pedig nem a járdán van, hanem az úttesten, szerintem ebből nyílvánvaló, hogy csak akkor van/lehet elsőbbsége, ha már lelépett az úttestre.

Városon belül a buszmegállóból kiinduló, kiindulási szándékát jelző autóbusznak elsőbbsége van = ki kell engedni[/i].
Nem akkor van elsőbbsége, amikor már előtted van, az nem elsőbbség, az tény, hogy előtted van. Az elsőbbség pontosan azt jelenti, hogy meg kell engedned, hogy eléd kikanyarodjon. A gyalogost is [b]engedned kell, hogy lelépjen a járdáról
. Ha előtted van, már nem elsőbbséget adsz, hanem nem ütöd el. (Magyarországot kivéve. Itt az a természetes. És ezt még büszkén oktatják is.)

#942 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 04. 13:05

Idézet: Warrior - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 12:54

Igen, ezt mondja a KRESZ. De alkalmazni már nem ilyen egyszerű.
Akkor adhatod csak meg az elsőbbségét, ha nem kényszerít téged, mint járművezetőt hirtelen megállásra, ill. irányváltásra, amit adott esetben egyszerűen lehetetlen lenne végrehajtani. Magyarul ő sem tehet meg mindent, nem léphet le bármikor. De ha lelépett, s biztonságosan meg tudsz állni (egyéb meleg helyzetet nem okozva), akkor MINDEN esetben el kell engedni, különben szabályt sértesz! De itt már összemosódnak a határok, később van ám vita bőven (mi az, ami még biztonságos).  :smoker:

Így van, ő csak akkor léphet le, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről (féktávolságon kívül), viszont az átkelőhelyet úgy kell megközelíteni, hogy minden esetben eleget tudjunk tenni az elsőbbségadási kötelezettségünknek.

Kép

:)
A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

#943 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 13:08

Idézet: fram - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 13:05

Végy elő egy papírt és rajzolj le
egy útkereszteződést,
utána egy úttestkereszteződést.
Ezek után egy kijelölt gyalogosátkelőhelyet,
majd egy gyalogosátkelőhely felfestést.

Mit kaptál?

Ezt:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

:p  :D
A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

#944 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 13:16

Idézet: joe39 - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 13:52

Városon belül a buszmegállóból kiinduló, kiindulási szándékát jelző autóbusznak elsőbbsége van = ki kell engedni[/i].
Nem akkor van elsőbbsége, amikor már előtted van, az nem elsőbbség, az tény, hogy előtted van. Az elsőbbség pontosan azt jelenti, hogy meg kell engedned, hogy eléd kikanyarodjon. A gyalogost is [b]engedned kell, hogy lelépjen a járdáról
. Ha előtted van, már nem elsőbbséget adsz, hanem nem ütöd el. (Magyarországot kivéve. Itt az a természetes. És ezt még büszkén oktatják is.)

Bocs, de ez nagyon rossz példa, mert ez sem igaz. Nincs elsőbbsége a megállóhelyről elinduló busznak, csupán elő kell segíteni az elindulását. A kettő nem ugyanaz.

Kép

;)

#945 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 13:18

A közúti forgalommal kapcsolatos fogalmak

Elsőbbség: továbbhaladási jog a közlekedés más résztvevőivel szemben.

Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának és sebességének hirtelen megváltoztatására.
Azt a gyalogost, akinek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem akadályozhatja, és nem zavarhatja áthaladásában.

Az elsőbbségről való lemondás kizárólag az elsőbbséggel rendelkező önkéntes – és egyértelműen jelzett – szándékából következhet.
Tilos az elsőbbségről való lemondás kikényszerítése vagy provokálása. Az elsőbbséggel rendelkező jármű veszélyeztetése az elsőbbség meg nem adását jelenti.

#946 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 13:23

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 14:16

Bocs, de ez nagyon rossz példa, mert ez sem igaz. Nincs elsőbbsége a megállóhelyről elinduló busznak, csupán elő kell segíteni az elindulását. A kettő nem ugyanaz.

Kép

;)

Idézet

Lakott területen belül a járművek vezetői kötelesek  az elindulási szándékot jelző autóbusznak .... elindulását, ... szükség esetén megállással is lehetővé tenni.

Az hiszem, tudsz. Tényleg nincs elsőbbsége. Csak meg kell állnod.

#947 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 13:24

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 14:08

Kép

Akárhogy nézem, ezt a gyalogosátkelőhelyet IS az úton jelölték ki, nem az úttesten.
Az úttesten felfestés van.

De a felfestés != kijelölés.
Ciciman is on borda

#948 Felhasználó inaktív   Melinda 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 13:26

Idézet: jrpryv - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 10:08

Persze, de érted ezt így nem lehet csinálni. Ha ilyen szinten működik a dolog, akkor szedjék fel az összes fénysorompót, mert csak megtévesztésre jó (ami jelen esetben életveszélyes), meg arra, hogy a népet feltartsa.

http://web.b-m.hu/po...kresz/kresz.doc

Idézet

Vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések
19. § (1) A vasúti átjáró biztosítására szolgáló jelzőberendezések: a fénysorompó, a félsorompó és a teljes sorompó.
(2) A fénysorompó a vasúti jármű közeledését és áthaladását két egymás mellett levő, felváltva villogó piros fénnyel jelzi; egyébként a készülék villogó fehér fényt ad.
(3) A félsorompó a vasúti jármű közeledésekor és áthaladásának ideje alatt az úttest menetirány szerinti jobb oldalát - piros-fehér színű - sorompórúddal lezárja. A félsorompóval együtt fénysorompó is működik.
(4) A teljes sorompó a vasúti jármű közeledésekor és áthaladásának ideje alatt az utat, illetőleg az úttestet teljes szélességében - piros-fehér színű sorompórúddal lezárja. A teljes sorompót kiegészítheti olyan berendezés, amely
a) a sorompó lezárásának a megkezdését és záródását hangjelzéssel jelzi;
b) a sorompó lezárásának a megkezdését; valamint záródását és zárva tartását (a teljes felnyitásig) két egymás mellett levő felváltva villogó piros fénnyel jelzi.
(5) A félsorompó és a teljes sorompó sorompórúdján piros fényvisszaverő, illetőleg piros fényt adó lámpa van.
(6) A továbbhaladás tilalmát jelzi, ha
a) az - egyedül vagy félsorompóval együtt alkalmazott - fénysorompó villogó piros fényjelzést ad;
b) a fél-, illetőleg a teljes sorompó rúdja mozgásban vagy lezárt állapotban van;
c) a teljes sorompót kiegészítő berendezés [(4) bek.] hang- vagy fényjelzést ad.
(7) Az (1) bekezdésben említett berendezések üzemzavarát jelzi, ha
a) a fénysorompón sem a piros, sem a fehér fény nem világít;
b) a félsorompó rúdja nyitott vagy félig nyitott állapotban van és a fénysorompón sem a piros, sem a fehér fény nem világít;
c) a sorompórudak eltérő állásban vagy félig nyitott helyzetben vannak.
(8) A továbbhaladást - a 39. § (1) bekezdésében foglaltak megtartása mellett - engedélyezi
a) a fénysorompó villogó fehér fényjelzése,
b) a teljes sorompó rúdjainak nyitott helyzete, feltéve hogy a sorompót kiegészítő hang- vagy fényjelző berendezés jelzést nem ad.

Közlekedés vasúti átjáróban
39. § (1) A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. A közúti jármű vezetője köteles a jármű sebességét a vasúti átjáró előtt elhelyezett - 90., 91., 92. vagy 95. ábra szerint - veszélyt jelző táblánál lakott területen legfeljebb 30 km/órára, lakott területen kívül legfeljebb 40 km/órára csökkenteni, és a vasúti átjáróig ezzel a csökkentett sebességgel kell haladni.
(2) A vasúti átjárón csak folyamatosan - megállás nélkül - legalább 5 km/óra átlagsebességgel szabad áthaladni.
(3) A vasúti átjáró előtt a 98., 99., 99/a. vagy 99/b. ábra szerinti jelzésnél, vagy a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt meg kell állni, ha
a) bármely irányból vasúti jármű közeledik,
b) a teljes sorompó vagy a félsorompó sorompó rúdja nem teljesen nyitott helyzetben áll vagy mozog,
c) a teljes sorompót kiegészítő fényjelző berendezés, illetőleg a fénysorompó vagy félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó piros jelzést ad,
d) a teljes sorompót kiegészítő berendezés hangjelzést ad,
e) fénysorompó vagy félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést nem ad,
f) vasúti jelzőőr „Megállj” jelzést ad,
g) a (2) bekezdésben meghatározott folyamatos áthaladásra nincs lehetőség,
h) ott „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van.
(4) Biztosítatlan vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha a vezetője meggyőződött arról, hogy az átjáró felé vasúti jármű egyik irányból sem közeledik, és a (2) bekezdésben meghatározott folyamatos áthaladásra lehetőség van.
(5) Biztosított vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha
a) a teljes sorompó mindként sorompó rúdja nyitott véghelyzetben áll, és esetleges fényjelző és/vagy hangjelző berendezése jelzést nem ad,
b) a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad,
c) a vasúti jelzőőr „Megállj” jelzést nem ad,
d) a (2) bekezdésben meghatározott folyamatos áthaladásra lehetőség van.
(6) A vasúti átjárót biztosító jelzőberendezés üzemzavara esetén járművel a vasúti átjáróra - a (3) bekezdésben említett megállást követően - abban az esetben szabad ráhajtani, ha
a) a vasúti átjáró olyan kialakítású, hogy a megállás helyéről a vasúti pálya mindkét irányban kellő távolságra belátható és a jármű vezetője meggyőződött arról, hogy az átjáró felé vasúti jármű nem közeledik, vagy
b) a vasúti átjáró forgalmát vasúti jelzőőr irányítja és a jelzőőr „Megállj” jelzést nem ad,
feltéve - mindkét esetben - hogy a (2) bekezdésben említett folyamatos áthaladás lehetséges.
(7) Ha a vasúti átjáróban a jármű elakad, és vezetője azt bármilyen módszerrel vagy eszközzel azonnal eltávolítani nem képes, köteles mindent megtenni annak érdekében, hogy a közeledő vasúti jármű vezetője vagy a vasút más alkalmazottja a veszélyhelyzetről a lehető legrövidebb időn belül tudomást szerezzen.

#949 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 13:34

Idézet: fram - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 14:24

Akárhogy nézem, ezt a gyalogosátkelőhelyet IS az úton jelölték ki, nem az úttesten.
Az úttesten felfestés van.

De a felfestés != kijelölés.

"Kijelölt gyalogos-átkelőhely”. A táblánál az !úttestet! útburkolati jellel kijelölt gyalogos-átkelőhely keresztezi. Az útburkolati jellel kijelölt gyalogosátkelőhelyet a tábla akkor is jelzi, ha az úttesten az útburkolati jel valamilyen oknál fogva nem látható (pl. sár vagy hó fedi).

Kép

Szerkesztette: Lauda 2005. 06. 04. 13:35 -kor

#950 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 14:20

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 11:59

Nem jobbról? :think:  :D

Ehhe, fáradsz??? :lol:

Ha jobbról érkezel egy autósnak, akkor NEKED KELL elsőbbséget ADNOD neki.

Ha balról érkezel neki, akkor NEKED KELL elsőbbséget KAPNOD tőle.
Amit - mint írtam - vagy megkapsz vagy nem.

Szerkesztette: *Macika* 2005. 06. 04. 14:33 -kor

Gondolkoztál már ma?

#951 Felhasználó inaktív   Melinda 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 14:30

Idézet: *Macika* - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 15:20

Amit vagy megkapsz - mint írtam - vagy nem.

Ezt kicsit zavarosan írod. 
Aki tőled jobbra van, annak elsőbbséget adsz, aki tőled balra van, attól te kapsz elsőbbséget.

#952 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 14:34

Idézet: Melinda - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 15:30

Ezt kicsit zavarosan írod. 
Aki tőled jobbra van, annak elsőbbséget adsz, aki tőled balra van, attól te kapsz elsőbbséget.

Szó szerint ezt írtam.

Ha visszaolvasod azt a hsz-emet, amire reagált Lauda, akkor megérted, miről írogattunk... :)
Gondolkoztál már ma?

#953 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 14:58

Idézet: *Macika* - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 4:24

Nézd, régen tudjuk mindannyian, hogy elsőbbséged nem akkor van, ha ki van rakva a mackósajt. Nem akkor van, ha ki van rakva a nyolcszög. Nem akkor van, ha balról érkezel.
Ááá, nem.

Elsőbbséged akkor van, ha megadják!!!

Szóval szerinted az normális, hogy elvileg védett úton minden kereszteződésben lassítanom kell? És többször előfordult, hogy kiszúrom a majmot, aki be akar elém kanyarodni, az meg néz rám bambán, és nem veszi észre magát, hanem simán bekanyarodik, én fékezek, anyázok, az meg továbbra is néz bambán. Ha meg belemennék az oldalába csak úgy leckéből, akkor meg ő állna neki feljebb. Pedig már többször ezembe jutott, hogy neki kéne mennem az oldalának és eljátszani, hogy jujjdemegsérültem. Na meg a buzukijában keletkezett kár is engesztelésül hatna számomra egy kicsit :D

#954 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 15:03

Idézet: *Macika* - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 15:20

Amit - mint írtam - vagy megkapsz vagy nem.

Na most vagy poénkodni akarsz vagy nem tudod a jobbkéz-szabályt.

Aki jobbról jön, azt kell elengedned. Tehát ha jobbról érkezel, akkor kapsz elsőbbséget, míg ha balról, akkor kapsz. ;)

#955 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 15:29

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 16:03

Na most vagy poénkodni akarsz vagy nem tudod a jobbkéz-szabályt.

Aki jobbról jön, azt kell elengedned. Tehát ha jobbról érkezel, akkor kapsz elsőbbséget, míg ha balról, akkor kapsz. ;)

Nem poénkodtam.

Azt írtam, hogy nem akkor van elsőbbséged, ha a másiknak ki van rakva az elsőbbségadás kötelező tábla. Nem akkor, ha a másiknak ki van rakva a STOP-tábla. Nem akkor, ha a másiknak balról érkezel.

NEM.

Hanem ha megadják.

Nem hiszem, hogy nem lehetett megérteni.

Mellesleg lehet, hogy én nem ismerem a jobbkéz-szabályt, de Te is amúgy Fülemüle-per szerűen értelmezed (balról jön - nekem fütyöl, jobbról jön - nekem fütyöl). :lol:

Még mielőtt megsértődnél, tudom, hogy véletlen volt. :)

Szerkesztette: *Macika* 2005. 06. 04. 15:34 -kor

Gondolkoztál már ma?

#956 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 15:32

Idézet: Mumia - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 15:58

Szóval szerinted az normális, hogy elvileg védett úton minden kereszteződésben lassítanom kell? És többször előfordult, hogy kiszúrom a majmot, aki be akar elém kanyarodni, az meg néz rám bambán, és nem veszi észre magát, hanem simán bekanyarodik, én fékezek, anyázok, az meg továbbra is néz bambán. Ha meg belemennék az oldalába csak úgy leckéből, akkor meg ő állna neki feljebb. Pedig már többször ezembe jutott, hogy neki kéne mennem az oldalának és eljátszani, hogy jujjdemegsérültem. Na meg a buzukijában keletkezett kár is engesztelésül hatna számomra egy kicsit :D

Miért érzem azt, hogy az első mondatodban feltett kérdésre a következőkben válaszolsz is magadnak? :)

Szóval NEM NORMÁLIS (szerintem sem) ez. De sok minden nem normális még kicsiny országunkban, így ez már fel sem tűnik. :(
Gondolkoztál már ma?

#957 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 15:36

Te Macika! :D

Ezt írtad először:

Idézet

Nem akkor van, ha balról érkezel.

Most meg ezt, ami még zavarosabb:

Idézet

:p  :Đ

Aki nekem jobbról érkezik annak én adok elsőbbséget, aki balról érkezik, az meg nekem ad.
Nem feltételeztem egy percig sem, hogy nem ismered a jobbkéz-szabályt, csak egyhén szólva kavarcos volt egy kicsit az értelmezésed. :respect:  :lol:

#958 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 15:38

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 16:03

ha jobbról érkezel, akkor kapsz elsőbbséget, míg ha balról, akkor kapsz. ;)

:pokeas2:  :nevet2:

Látom neked is sikerült belekavarodni. :nevet:

#959 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 15:39

Na, ebbe aztán jól belekavarodtam. Pedig nem keverem az irányokat, és a jobbkéz-szabályt is ismerem. (persze utólag már magyarázkodhatok, az már mindig izzadságszagú.)

Szóval ha én érkezek balról a másiknak. Helyesen akkor így hangzana a jóval korábbi hsz-em:

Nézd, régen tudjuk mindannyian, hogy elsőbbséged nem akkor van, ha ki van rakva a mackósajt. Nem akkor van, ha ki van rakva a nyolcszög. Nem akkor van, ha balról érkezik a másik autós.
Ááá, nem.

Elsőbbséged akkor van, ha megadják!!!

Elnézést mindenkitől.
Gondolkoztál már ma?

#960 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 04. 15:45

Idézet: Mumia - Dátum: 2005. jún. 4., szombat - 15:58

Szóval szerinted az normális, hogy elvileg védett úton minden.

Persze, hogy nem kell, de én pl. az összes egyenrangú útkereszteződést úgy közelítem meg, mintha elsőbbségadási kötelezettségem lenne, mégha nincs, akkor is. Szépen lelassítok, körülnézek, biztosabb így, mint összetörni a kocsimat/magamat, abban a tudatban, hogy ugyis nekem volt elsőbbségem/nekem fizet a biztosító. :)

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.