HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (146 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#701 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 30. 20:15

Idézet: ion - Dátum: 2005. dec. 30., péntek - 21:01

most egy erdekes dolog tortent, fel ora szarakodas utan (addig pihent a vinyo) megint mukodott, csak elfelejtettem visszadugni az egeret, ugyhogy ujrainditottam, de akkor mar megint rossz volt :)

na ez most mit jelent... :confused:

Mivel azt írtad két gépben sem működött, ezért a hibát vinyóra lehet szűkíteni. Bedughattál volna egy USB-s egeret, de billentyűzettel is meg lehet csinálni mindent. Megúszhattad volna egy gyors mentéssel, mivan ha többet nem indul el? Felpörög a vinyó egyáltalán?

#702 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 30. 20:18

igen, felporog. a biosban is latszik.

de usb egerem sajnos nincs, meg a billentyuzet se reagalt, amikor nyomtam... azt is sajnos mar csak a bios betoltese utan dugtam ra...

utana meg probaltam pihentetni, aztan bill es eger nelkul inditani, de meg mindig nem jo.

most lefuttattom a maxtor powermax programot floppyrol, de eddig nem talalt hibat.

Szerkesztette: ion 2005. 12. 30. 20:30 -kor

#703 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 30. 21:01

hat most inditottam a burn in test-et, mert a full test nem talalt hibat...

gondolom a bad sectoroknak nincs feltetlenul kozuk az elektronika meghibasodasahoz :(

vagy biztato, hogy egyszer megint elindult?

apropo, ha fixmbr-t csinalok, akkor tenyleg elveszhet a particios tabla? az mennyire jelent veszelyt a vinyon levo adatokra?

Szerkesztette: ion 2005. 12. 30. 21:02 -kor

#704 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 30. 21:38

valami biztos nem ok a vinyoval, de a powermax nem talalt semmilyen hibat.

visszaraktam az en gepembe a vinyot, hogy megegyszer megprobaljam, de megint az volt, hogy egy csomo ideig gondolkodott a gepem.
egyszer csak el kezdett kaparni a vinyo, es egy jo 10 perc utan elindult az oprendszerem, es sikerult leszednem minden adatot errol a vinyorol. megvan a dolgozat is.. halistennek.

nem tudom, mi volt a hiba, de valszeg most leformazom az egesz vinyot, tiszta lappal, elore.

buek

#705 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 30. 22:04

Mostmár tényleg nem értem amit írtál, de örülök hogy sikerült. :)

#706 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 30. 22:19

az elso hozzaszolasom kavart meg... akkor meg nagyon zavart voltam, mert tudod, milyenek az egyetemista lanyok ;) sirt, a hulye dolgozat miatt, majdnem ossze is vesztunk.
tehat a lany gepeben nem tudtam indulasra birni a rendszervinyot (mas vinyo nem is volt benne), az en gepemben meg beraktam a sata vinyom melle, elso korben ugy csinalt, mintha nem ismerne fol - pontosabban master allasban nem tortent semmi.
ha slave allasba raktam a jumpert, akkor elindult az en gepemen a rendszer, de nem latta a vinyot, ez nagyon megkavart engem is.

de most masodik nekifutasra mar osszejott valahogy.
valoszinuleg azert nem ertetted, amit irok, mert en meg nem ertem azt, ami tortent. :)

#707 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 12. 31. 08:52

Idézet: Warrior - Dátum: 2005. dec. 30., péntek - 13:25

A System Volume Information-ba nem is fogsz tudni belépni, legalábbis futó XP alól nem.

Dehonnem... ;)
Jogosultságot kell adni magadnak a könyvtáron és ezt meg is teheted, ha rendszergazda szintű hozzáféréssel vagy belépve. Miután megadtad magadnak a jogot, bele tudsz lépni :) .
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#708 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 31. 16:02

Idézet: didyman - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 9:52

Dehonnem... ;)
Jogosultságot kell adni magadnak a könyvtáron és ezt meg is teheted, ha rendszergazda szintű hozzáféréssel vagy belépve. Miután megadtad magadnak a jogot, bele tudsz lépni :) .

Köszönöm Kolléga, teljesen hülyeséget írtam, igaz! Sok régi beidegződés van bennem, 1 csomó mindent még ki sem próbáltam... Pedig teljesen logikus. A lényeg abban rejlett, hogy az egyszerű fájlmegosztást használom már 1 ideje, persze ettől az NTFS-jogok még élnek... Köszy az igazítást!  :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#709 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 12. 31. 16:19

Idézet: Warrior - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 16:02

Köszönöm Kolléga, teljesen hülyeséget írtam, igaz! Sok régi beidegződés van bennem, 1 csomó mindent még ki sem próbáltam... Pedig teljesen logikus. A lényeg abban rejlett, hogy az egyszerű fájlmegosztást használom már 1 ideje, persze ettől az NTFS-jogok még élnek... Köszy az igazítást!  :smoker:

Én nemrégiben a wingomb+D kombinációra szoktam rá ismét, mert ugye 98 alatt a tálcán ott volt az asztal megjelenítése... :Đ De ez a dolog csak kb. egy éve jutott eszembe :lol:
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#710 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 31. 16:26

Idézet: ion - Dátum: 2005. dec. 30., péntek - 22:38

...

A képernyőn megjelenő színes karakterekből nem derül ki, hogy a hdd lenne a hibás, ott akármi mással is lehet gond, főleg akkor, ha ez a színes dolog rögtön az első "képernyőnél" jelentkezik. A BIOS által "történt" nem felismerés, esetleg bizonytalanság is lehet bármilyen kábelezési, jumperelési, sőt, alaplapi probléma is. Vigyázz, hogy a "másik" gépben is olyan módon kösd be, hogy nehogy megtévesszen, ha esetleg ott "sem működik", a rossz beszerelés miatt.
De ha valóban arra gondolsz, hogy a hdd-vel valami gond van, főleg a C-meghajtóval, akkor minden RÓLA történt bootolás csak ronthat a helyzeten, de megoldani mindenesetre nem fogja, csak ha szerencséd van.
Elvileg a fixmbr nem jelent veszélyt a partíciókon levő adatokra, mivel a partíciós szerkezet nem változik meg, a Master Boot Record ugyanis minden partíción "kívül" esik, de hangsúlyozni nem lehet elégszer: ha valóban gond van a hdd-vel (s nem bad sectorokra gondolok), akkor minden lemezművelet kérdésessé teheti a dolgot.
2 géppel már egész jól lehet hibát keresni, csak nem szabad hirtelen messzire következtetni (mondjuk én is azt tettem nemrég, fentebb :)  ). De nem szólok bele. Ha gond van a hdd-vel fizikailag, akkor formázás után is valószínűleg vissza fogsz nemsokára jönni - sajnos. Ha a lassú bootolási folyamat csak fájlrendszer-szintű hibát takar, akkor meglehet, hogy megoldódik, bár az is kialakult valahogyan, oka van, sokszor.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#711 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 31. 16:31

Idézet: didyman - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 17:19

Én nemrégiben a wingomb+D kombinációra szoktam rá ismét, mert ugye 98 alatt a tálcán ott volt az asztal megjelenítése... :Đ De ez a dolog csak kb. egy éve jutott eszembe :lol:

XP-ben a gyorsindítás-eszköztár tartalmazza defaultban, de persze törölhető is belőle. Volt olyan ismerősöm, aki fogta, s kirakta azt az ikont IS az asztalra, hiába mondtuk neki, hogy felesleges. Bár végülis ki tudja...

#712 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 31. 19:21

A képernyőn megjelenő színes karakterek lehetnek akár videokártya, tápegység, kontakthiba (összeszerelésből), stb..

B.U.É.K. a kedves fórumnak! ;)

#713 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 01. 16:18

Idézet: Warrior - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 16:26

A képernyőn megjelenő színes karakterekből nem derül ki, hogy a hdd lenne a hibás, ott akármi mással is lehet gond, főleg akkor, ha ez a színes dolog rögtön az első "képernyőnél" jelentkezik. A BIOS által "történt" nem felismerés, esetleg bizonytalanság is lehet bármilyen kábelezési, jumperelési, sőt, alaplapi probléma is. Vigyázz, hogy a "másik" gépben is olyan módon kösd be, hogy nehogy megtévesszen, ha esetleg ott "sem működik", a rossz beszerelés miatt.
De ha valóban arra gondolsz, hogy a hdd-vel valami gond van, főleg a C-meghajtóval, akkor minden RÓLA történt bootolás csak ronthat a helyzeten, de megoldani mindenesetre nem fogja, csak ha szerencséd van.
Elvileg a fixmbr nem jelent veszélyt a partíciókon levő adatokra, mivel a partíciós szerkezet nem változik meg, a Master Boot Record ugyanis minden partíción "kívül" esik, de hangsúlyozni nem lehet elégszer: ha valóban gond van a hdd-vel (s nem bad sectorokra gondolok), akkor minden lemezművelet kérdésessé teheti a dolgot.
2 géppel már egész jól lehet hibát keresni, csak nem szabad hirtelen messzire következtetni (mondjuk én is azt tettem nemrég, fentebb :)  ). De nem szólok bele. Ha gond van a hdd-vel fizikailag, akkor formázás után is valószínűleg vissza fogsz nemsokára jönni - sajnos. Ha a lassú bootolási folyamat csak fájlrendszer-szintű hibát takar, akkor meglehet, hogy megoldódik, bár az is kialakult valahogyan, oka van, sokszor.

Valoszinuleg csak filerendszerhiba volt - egy hibernalas utan elmozditottak a szamitogepet egy masik helyre, es amikor be akartak kapcsolni, ez a hiba jelentkezett. Ezutan hoztak at nekem, beraktam az en gepembe a vinyot es tul sokaig nem tortent semmi, ugyhogy azt hittem, meghalt.
A BIOS-ban valojaban felismerte mindket gep, ez okozta tegnapelott is a felreertest, csak az elso korben beneztem, mert az uj lapomnak AMI BIOS-a van, ami eleg szokatlan...
Szoval lenyegeben mindent megtettem, a kabeleket is megigazitottam, lementettem minden adatot a vinyorol, aztan ujraparticionaltam.
Mostmar ket napja tokeletesen mukodik.

#714 Felhasználó inaktív   krisz123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 01. 20:45

Sziasztok !

A problémám a következö :

Van két seagate barracuda 7200/2mb vinyóm a gépmbe, és a köv. események történtek :
Egyszer egy-két hónapja a windows nem bírta megnyitni a meghajtót, mintha tök üres lenne, formázás nélkül. Akkor csináltam egy chkdsk-t (Azóta sem tudom hogyan csináltam, hogy a windows leellenörizta indulás elött a meghajtót, valaki leírhatná, hogyan kell), majd újraindítás után a windows leellenörizte a meghajtót. Ott talált egy két hibát, az mbr-ben is, majd kijavította, és ment tovább minden.
Most nemrég ugyanez történt, majd észrevettem, hogy egy iso-t akartam kiírni neroval, és egyszerüen nem bírta, mert annyira lelassult a vinyó. Próbaképp megpróbáltam átmásolni a másik vinyóra, elkezdödött a másolás, a 4gb-ra 21 percet írt, amit kicsit sokallok.
Utána csináltam a jó merevlemezzel egy sanra benchmarkot, ott 30mb/s jött ki, a másikkal annyira lassú volt, hogy egy ora után inkább újraindítottam a gépet.
Megnéztem a rossz vinyót egy smart progival, és azt vettem észre, hogy a raw read error rate, és az ecc on hte fly count elég magas, és folyamatosan emelkedik is az ´rt´kük egy egy újraindítás után.

A kérdés:
- Mi lehet a baj ?
- Hogyan és mivel lehet a legjobb minöségben lementeni az adatokat róla?
- Esetleg mivel próbáljam megjavítani ?

Nagyon fontos lenne a számomra, sok emlék és személyes adat van rajta.

Ami érdekes, a levelek is ott vannak, és amikor elindítom az outlook-ot, az könnyen elindul, ésw ott van minden levél.

Elöre is köszönök minden segítséget!

PS.: A seagate diagnostic tool is hibásnak itélte, de ráadásul mindkét drive-ot.

Szerkesztette: krisz123 2006. 01. 01. 20:48 -kor

#715 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 01. 21:26

A meghajtókat a következőképpen tudod ellenőrizni és fixálni.

Start menü/Futtatás/Megnyitás: cmd
chkdsk meghajtóbetűjele: /F (pl. chkdsk c: /F)

Rendszerpartíció esetén meg fog jelenni egy kérdés, hogy ellenőrizze-e a következő induláskor. A rendszerpartíciókat szükséges így ellenőrizni, mivel azokon az operációs rendszer folyamatosan használ állományokat. A többi partíció esetében a kérdés másképp fog megjelenni (leválasztás) vagy egyáltalán nem és elindul az ellenőrzés. A /R kapcsoló hibás szektor ellenőrzést is végez.

Hibás vinyó esetén ha van lehetőséged próbáld meg egy másik (megbízható gép) rack-jében lementeni az adatokat  róla és csak akkor ellenőrizz a fenti módszerrel ha feltétlenül szükséges. Ennek abban van jelentősége, hogy még addig sem használja a vinyót amíg elindul az OS, ugyanis a badsector-os területek szeretnek növekeni és csökkentik az esélyét, hogy le tudd róla menteni az adatokat épségben. Aztán kénytelen leszel kivárni amíg lement mindent, javaslom, hogy kezd a legfontosabb adattal.

Ha mindent lementettél és még garanciásak a vinyók, célszerű törölni a tartalmukat és élni a lehetőséggel.

Szerkesztette: Freddy001 2006. 01. 01. 21:29 -kor

#716 Felhasználó inaktív   krisz123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 01. 22:18

Most mentem az adatokat egy usb2-es külső vinyóra.
Elég érdekes a dolog, mert még az usb-s vinyó maximális sebességének is csak a felével jönnek az adatok.
Egy 300mb-os file másolása több mint 2 percig tartott.
Viszont a mentés elkezdése óta javult a smart.
raw read error rate 73 -> 74 (worst 64)
spin up time 70
start/stop count 100
reallocated sector count 100
seek error rate 86 (worst 60)
power on hours count 78
ecc on the fly count 73 -> 74 (worst63)
ultra ata crc error rate 200 (worst 164)
A másik vinyónál a raw read error rate és az ecc az 77, azaz egy kicsit jobb, mint a másikon.
És még egy érdekesség : az active smart a raw read error rate-hoz csinált egy 2006 februári t.e.c. datet, szerinte ekkor lesz krach.
Csak azt nem értem, hogy akkor most miért javul a lemez.
És miért csak ilyen lassan megy?
Akkor most féljek vagy ne féljek?

Tényleg, usb-s vinyónál mivel lehet megnézni a smart-ot?

#717 Felhasználó inaktív   FLO 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 01. 23:06

Sziasztok! Remélem tudtok ötleteket adni a problémámhoz.

Az érintett HDD: Samsung S-ATA 160GB, 2 particio.

Szóval vinyómat vittem egy házibuliba, utazgatás közben meghibásodhatott. Ma beraktam a házba, bekötöttem normálisan, elindítom gépet. Nagyon durva és hangos kattogást hallottam, már tudtam, hogy nagy a baj. Monoton kattogás, windows persze nem is tölt be. A vinyo akkor kattog mikor elkezd dolgozni. Beraktam gépbe másik vinyot, betöltöttem windowst, de mikor rádugtam a satat kifagyott az egész rendszer.
Sok fontos adatom volt rajta, kérdésem az, hogyan tudnám megmenteni.
Esetleg tudtok egy korrekt céget ahol olcsón vállalják az adatok mentését?! A vinyó egyébként még garis, de addig vissza se fogom vinni amíg nem mentem le valahogy az adataim.

Szerkesztette: FLO 2006. 01. 01. 23:06 -kor

#718 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 01. 23:55

Maxtor DiamondMaxPlus9: aki jót akar magának, az soha az életbe ne vegyen egy darabot se belőle magának..  :rolleyes: Meg másnak se. 3-ból 3 lett szar nálam 2 év alatt, úgy, hogy ChiefTek 360-as táp hajtja. Meg másnál is tönkremennek sorra. Egyszóval kuka, ilyet ne vegyetek soha.  :down:

#719 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 02. 04:11

Idézet: krisz123 - Dátum: 2006. jan. 1., vasárnap - 23:18

reallocated sector count 100

Ez már önmagában sem jelent jót... Én hajítanám kifele ahogy illik. Pontosan milyen vinyók ezek?

#720 Felhasználó inaktív   krisz123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 02. 09:58

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 5:11

Ez már önmagában sem jelent jót... Én hajítanám kifele ahogy illik. Pontosan milyen vinyók ezek?

Seagate Barracuda

De elvileg nem a 0 jelenti a rosszat ???
Viszont éjjel lementettem az adatokat a 2. sz. vinyogóról, és közben az 1. sz. rendszervinyóra is küldött figyelmeztetést a rendszer (activesmart) leesett annak is a raw read error rate és az ecc on te fly a 2. számú szintjére.
Ami azóta visszaemelkedett 1-et.
Szerintetek ilyen 4-5-ös hullámzás ezekben az adatokban nagynak számít?

Gondolkodok vinyó vételén, de nem tudom igazán milyet vegyek:

Maxtor diamondmax 10 - Sok embernek sok problémája volt maxtorokkal, van olyan bolt, ahol nincs is.

seagate 7200.9 - 5 év gar., de a mostani seagte-k 3 év élettartama alapján nem biztos jó, hogy jó vétel

samsung spinpoint- 3 év gari, mindenki dicséri, de én kifogtam egyszer egy olyat, aminek rezgett,
szabályosan szétrázta a házat. Olyan volt, mint egy rossz ventillátor.

Szóval nem tudom milyet vegyek.

Szerintetek mennyi az élettartalma egy vinyónak, napi átlagosan 12-24 órát üzemeltetve?

Téma megosztása:

• (146 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.