Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez Ide írj, ha baj van!
Elküldve: 2006. 01. 02. 10:06
Elküldve: 2006. 01. 02. 10:41
Egyik haveromnak egy Maxtor 60 gb-os winchestere beadta az unalmast. A gép biosban sem látja. Nem tudom, hogy ez fontos-e, de előzményként még annyit mesélt, hogy mielőtt bekapcsolta a gépet kocsiba lett egyik helyről a másikra víve. Hideg volt kint, elvileg várt vele egy fél órát, és bekapcsolta. Szerintetek ez lehet elég ok arra, hogy ne működjön a vinyó. Ha igen, akkor szerintetek meg lehet még javítani? Esetleg adatot lementeni róla? Aki esetleg foglalkozik ilyennel, az kérem segítsen. Előre is köszi!
Szerkesztette: Dave78 2006. 01. 02. 10:42 -kor
Elküldve: 2006. 01. 02. 10:51
Idézet: FLO - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 0:06
Az érintett HDD: Samsung S-ATA 160GB, 2 particio.
Szóval vinyómat vittem egy házibuliba, utazgatás közben meghibásodhatott. Ma beraktam a házba, bekötöttem normálisan, elindítom gépet. Nagyon durva és hangos kattogást hallottam, már tudtam, hogy nagy a baj. Monoton kattogás, windows persze nem is tölt be. A vinyo akkor kattog mikor elkezd dolgozni. Beraktam gépbe másik vinyot, betöltöttem windowst, de mikor rádugtam a satat kifagyott az egész rendszer.
Sok fontos adatom volt rajta, kérdésem az, hogyan tudnám megmenteni.
Esetleg tudtok egy korrekt céget ahol olcsón vállalják az adatok mentését?! A vinyó egyébként még garis, de addig vissza se fogom vinni amíg nem mentem le valahogy az adataim.
Elküldve: 2006. 01. 02. 15:43
Segítségeteket előre is köszönöm.
Elküldve: 2006. 01. 02. 15:47
Idézet: SzaSza - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 15:43
Valószínű elszállt a partícióstáblában a filerendszer jelzése. Először azt kellene megnézni, hogy egyáltalán van-e még partícióstábla...
Elküldve: 2006. 01. 02. 15:51
Elküldve: 2006. 01. 02. 15:55
Lehet nem ez a megfelelő topic a kérdésemnek, de igezából nemtom hol kellene feltenni.
Szóval valószínű tök egyszerű a megoldás, csak én bonyolítom a dolgot.
Pár napja vettem egy tök új gépet amiben egy samsung 120 gigás SATA-II hdd van.
A régi gépemben meg egy pár hónapos samsung 80 gigás de az még IDE-s.Rajta van egy nagy rakás minden amit nem akarok cd-re irkálni, hanem csak simán áthúzni a régiről az újra.
Az új gép alaplapja egy MSI K8N Neo4F.Néztem a BIOSban hogy van:
-primary master
-primary slave
-secondary master
-secondari slave
ezek mind IDE
aztán van:
-third, fourth, fifth, sixth master, ezek mind SATA.
A dvd rom primary master IDE-n van. A HDD meg thrid master SATA.Induláskor a gép innen bootol.
És a kérdés.
Ha a régi 80 gigásat átjumperelem slavere és berakom a dvd-rom alá, akkor simán bootol majd a másikról (a 120 gigásró) és windózban már simán át tudok majd másolni mindent? smile2.gif
Egyébként mindkettőn XP SP2 van, de gondolom ez mindegy.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA
Bravo
Elküldve: 2006. 01. 02. 15:56
Idézet: SzaSza - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 15:51
Akkor talán még van partícióstábla... A magam részéről adatmentési célzattal egy Linux alatt mountolnám, csak olvashatóra, a filerendszer megjelölésével.
Majd valaki más hamar mond erre valami ablakos megoldást is
Elküldve: 2006. 01. 02. 16:12
Idézet: FLO - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 11:51
Nekem is ilyet csinált a régi Quantum vinyóm. Nekem a BIOS felismerte, és egy-két próbaindítás után bejött a windowsban is. Akkor gyorsan le tudtam kapni az adatokat róla és azóta folyamatosan beolvassná a gép, de mivel lassú volt tőle a rendszer kivettem.
Miért bekapcsolás után kötöd be a másik vinyót?
Elküldve: 2006. 01. 02. 16:26
Bravo
Elküldve: 2006. 01. 02. 16:38
Idézet: krisz123 - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 10:58
Nem. Újra lefoglalt szektorok a tárterület fizikai meghibásodása miatt keletkeznek, az elektronika ezeket átpakolja egy tartalék területre. Maxtor-t szerintem semmiképp ne. A régi Seagate-ekkel nekem semmi bajom nem volt, egyedül az újak közül a 250-es SATA-val szívtam meg. Többek szerint a 200-as és a 300-as is jó, utólag már 300-ast vennék.
Elküldve: 2006. 01. 02. 16:46
Elküldve: 2006. 01. 02. 16:51
Idézet: Dave78 - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 17:46
Lehet hogy hülyeség, de nem lett szállítás közben nagyon összerázva?Nekem is volt egy 60-as maxtorom és az is behalt.
Bravo
Elküldve: 2006. 01. 02. 17:17
Idézet: carcass - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 16:51
Hát nem tudom, kocsiban lett szállítva. de azóta haver hívott, hogy kiad magából mostmár a vinyó egy "telefoncsörgés szerű" hangot. Nem tudom, hogyan lehetne megoldani, hogy feltöltsem ezt a hangot, hátha valaki hallott már ilyet.
Elküldve: 2006. 01. 02. 18:41
Idézet: Picassu - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 17:12
Miért bekapcsolás után kötöd be a másik vinyót?
Neked is brutális kattogás jött ki a vinyodbol mint hang?!
Figy azóta nem próbáltam bekapcsolni, mert félek még nagyobb kárt okozok, és akkor már a profi adatmentés sem jöhet szóba, ami 50 eFt már rákérdeztem.
Miután bebootolt a windows az ata vinyomrol, akkor rádugtam a satat és frissítettem az eszközkezelőben, de ekkor rögtön fagyi volt, és közben brutális kattogás. Jelenleg nem is merek próbálkozni..Azt mondták mások (nem itt hwsw-n mert itt nem hajlandóak segíteni), hogy ilyen esetben a fej hibásodott meg, és akkor inkább be se próbáljam kapcsolni, mert csak nagyobb lesz a hibás lemezterület. így ha összegyűjtök 50rugót beviszem a Blahára és hátha le tudnak menteni pár gigányi értékes cuccot.
Persze ha valakinek van még ötlete (kétlem), akkor az nyugodtan segíthet.
Elküldve: 2006. 01. 02. 21:37
Azaz a sandra azt mondja hogy a rendszervinyó az 36Mb/sec, adatvinyó 3.5 Mb/sec sebességgel tolja az adatokat.
Ugyanazon az ata csatornán vannak, ugyanaz a típusuk, eddig egyforma gyorsak voltak.
A dokumentum vinyón kétszer chkdsk kellett, mert ellszállt az mbr, formázatlannak látta a vinyót.
Amúgy a smart értékek normálisak bőven egyedül a raw read error, és a ecc megy fel-le két egységet.
Van valakinek halvány fogalma arról, miért ilyen lassú az adatvinyó?
Vagy mivel próbáélozzak, hogy vissznyerje a sebességét?
Elküldve: 2006. 01. 03. 09:08
Idézet: FLO - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 19:41
Figy azóta nem próbáltam bekapcsolni, mert félek még nagyobb kárt okozok, és akkor már a profi adatmentés sem jöhet szóba, ami 50 eFt már rákérdeztem.
Miután bebootolt a windows az ata vinyomrol, akkor rádugtam a satat és frissítettem az eszközkezelőben, de ekkor rögtön fagyi volt, és közben brutális kattogás. Jelenleg nem is merek próbálkozni..Azt mondták mások (nem itt hwsw-n mert itt nem hajlandóak segíteni), hogy ilyen esetben a fej hibásodott meg, és akkor inkább be se próbáljam kapcsolni, mert csak nagyobb lesz a hibás lemezterület. így ha összegyűjtök 50rugót beviszem a Blahára és hátha le tudnak menteni pár gigányi értékes cuccot.
Persze ha valakinek van még ötlete (kétlem), akkor az nyugodtan segíthet.
Igen, az én masinám is úgy zörgött, mint egy kereplő.
De mievl a BIOS látta én próbálkoztam vele. Amikor a windows is felismerte akkor sikerült adatokat leszedni, méghozzá tisztességes sebességgel. Nekem mondjuk lehet hogy a tápom tett vmit tönkre benne, de zakatolt rendesen ez is.
Próbáltam másik gépben, más jumpereléssel + adatmentő szofverekkel javítgatni, és egyszer meglátta a windows is. Akkor pedig símán total commanderben leszedtem az adatokat. Ugyan lett egy csomó hibás fájlom, de a többség megvan. Pl.: egy adott mp3 névvel egy tök más zene szólal meg, és ez jópár múzyikánál jelentkezett, vagy olvashatatlaniok lettek avi fájlok, de pl az a több 1000 saját kép ami rajta volt nem sérült, vagyis még nem találtam hibásat.)
Elküldve: 2006. 01. 03. 12:24
Idézet: SzaSza - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 14:43
Nagyon felülre került, s így kis esélyem lenne,hogy valaki segítsen az idézett problémámban.
Nagyon sürgős lenne a hasznos tanács. Mivel tudnám a RAW formátumnak látszó NTFS
vinyót visszaállítani? Köszi.
Szerkesztette: SzaSza 2006. 01. 03. 12:25 -kor
Elküldve: 2006. 01. 03. 14:17
Elküldve: 2006. 01. 03. 18:35
Idézet: SzaSza - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 13:24
Nagyon sürgős lenne a hasznos tanács. Mivel tudnám a RAW formátumnak látszó NTFS
vinyót visszaállítani? Köszi.
Partition Magic, pl. a 8-as, lehetőleg ne korábbi. "Szkenneli" az adatterületet, "fájlrendszer-névjegyet" felismeri, s "bejegyzi" a partíciós táblába. Nem tudom fejből, melyik menüpont, de elég könnyen megtalálható. Mi annak idején jó eséllyel "kerestünk" partíciókat. Bocsi a sok idézőjel miatt. Néha beragadnak a billentyűk.
De ha kell, nézhetek linket, ahol leírják, hogy pontosan HOL van az az 1 byte, ami az adott partíció típusát jelenti, s meg lehet változtatni (pl. winHEX-szel). Persze csak HA ez a gond... Mert hogy ennek látszik, az 1 dolog.
ps.: amit Rive Kolléga javasolt, az a lehető legbiztonságosabb út. Bár megfelelő körültekintés mellett (s főleg ha nem nyomsz minden kérdésre OK-t vaktában), a PM8 is igen tuti lehet. Láttam már hdd-n levő partíciókat tönkretevő user-t, aki szó szerint összevissza kattintott, minden meggondolás nélkül, pedig végülis nem kell nagyon érteni hozzá, hisz ezért írták e programot - s ráadásul jó angolos is volt...
Szerkesztette: Warrior 2006. 01. 03. 18:40 -kor

Súgó
A téma zárva.