Elküldve: 2007. 08. 15. 12:15
Sziasztok!
Elfüstölt a tápom, és nem egyértelmű, mit rántott magával (a videokártya pl. rendben, azt mivel keves szerelest igenyel, utana rogton kiprobaltam a masik gepemben) Két IDE winchester volt benne, egy 40 gigás maxtor, meg egy kb. 1 éves 200 gigás samsung. Namost külső USB-kapcsolaton keresztül a 40 gigásról le tudtam menteni az adatokat, mondjuk amikor másodszor is próbáltam egy barátommal, akkor már a win nem ismerte fel, hanem adatmentő szoftvet kellett rajta lefuttatnunk, de azzal még továbbra is lehetett file-okat letölteni)
Mechanikai hibája nem lett (legalábbis eddig úgy tűnik), mert utána tudtam formázni, és elvileg működik (azért írom, hogy elvileg, mert csak kipórbáltam de komolyabban még nem használtam)
Namost eddig oké, ezt csak háttér kedvéért írtam, hogy mik a körülmények, hátha ebből valaki már tudja, mire lehet számítani.
A probléma a második, 200 gigás vinyóval van, ez is nomrálisan felpörög, sőt USB-n keresztül a nevét is felismerte, aztán elkezdte telepíteni hozzá a drivert (lévén a win ezt valamiért mindig megcsinálja, még egy winchesternél is), de aztán ezt már nem tudta lefuttatni. Miután átvittem a barátomhoz, ott kipróbáltuk secondary driveként rack-ben betenni, így már a BIOSig sem jutott el a gép, illetve utána linux alatt, de ott is csak magát az eszközt látta (de csak USBn át, lévén különben nem jutottunk el már a BIOSig sem), kommunikálni már nem tudott vele.
Viszont! Utána azt vettük észre, hogy a winchester adatcsatlakozójánál az egyik réz tüske teljesen be van nyomódva. Sajnos nem tudom, ez mikor történhetett, ha egy kis mázlim van, akkor rögtön az elején b*sztam el, és akkor e miatt nem tud kommunikálni a géppel.
Felhívtam egy profi (ex-Kürt-ös) adatmentőt, de hát elég komoly ára van, ezen meg igazából nincsenek szuperfontos adatok, egyszerűen csak nagy macera megint mindent összegyűjteni.
Szóval a kérdésem: van-e valaki / tudtok-e valakit, aki ért a dologhoz és meg tudja oldani ezt a láb-visszanyomódási kérdést, illetve ha utána még mindig komolyabb a probléma (amire persze van esély), akkor helyreállító-szoftverrel megkutatja, mit lehet még vele kezdeni (a láb-helyreállítás a fontosabb, végső soron belenézni mi is bele tudunk, azzal a fél-professzionális szoftverrel, amivel a 40 gigásnál is sikerrel jártunk)
Köszönöm előre is a segítséget/tanácsot/információt!