HWSW Informatikai Kerekasztal: ASUS WL-500g Deluxe wifi router - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (57 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

ASUS WL-500g Deluxe wifi router

#1081 Felhasználó inaktív   manguszta 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 06. 23. 18:38

OK, megfontolom a custom firmware-t :)

#1082 Felhasználó inaktív   netnet 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 06. 28. 20:00

sziasztok,

router vasarlas elott allok, kb a kovetkezokre szeretnem haznalni:
- net megosztas
- usb-s vinyon fajlok tarolasa,
- torrent
- kb ezek:)

nagy nehezen eljutottam odaig, hogy ez a wl-500g deluxe nagyon uberfasza cucc. de van egy kis felelem bennem:
- jol latom, hogy ezt mar vagy 4 eve gyartottak??? es akkor is kb. 20 K HUF volt?? hogy a rakba lehet ez az informatikaban, hogy meg mindig ugyannyi az ara, es nincs ujabb, jobb verzio ?
/nyugtassatok meg, h ez nem gond, nem fog 1 honap mulva kijonni a wl-500 g deluxe 2 ami csak 5000-el lesz dragabb, de 10x gyorsabb a cpu-ja.../

illetve:
totalisan elvesztem az asus honlapjan a sok szam kozott. mi a franc a kulonbseg ezek kozott a routerek kozott?
wl-500g
wl-500g deluxe
wl-500g v2
wl-600

wl-700 (na ez a kakukktojas- oke h van benne vinyo is, de csak ezert nem kerulhet 70 K-ba?)

kerdes:  az 500-asok u.a. hw-t tartalmazzak,  csak mas rajta a firmware? (tehat eleg-e a legolcsobbat megvenni, es frissiteni?

bocs, ha nagyon benak a kerdeseim, eleg kezdo vagyok...

kosz!

netnet

#1083 Felhasználó inaktív   blpub 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 28. 22:29

Vannak nagyobb különbségek is. Pl. az 500 és az 500 deluxe között a különbség 16MB RAM (a deluxe-ban 32MB van), magasabb órajelű proci, USB port (ill. azok száma). A firmware-ek egymással nem kompatibilisek emiatt (sem).

A specifikációk között megtalálhatod a különbségeket, az 500g deluxe viszont valóban 4, helyesebben már 5 éves modell. Én 2005-ben vettem egyet, akkor 26k volt az ára, most azért kerülhet 20 körüli árba, mert az beragadt készlet, tekintve, hogy már nem gyártja az asus ezt a modellt.

Üdv!
"Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd!"

#1084 Felhasználó inaktív   netnet 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 06. 29. 05:57

értem, tehát akkor 500-asok közül mindenképpen deluxe. de ez így elég necces, nem, hogy már a gyártó sem gyártja? nincsen egy újabb, hasonló tudású cucc se a piacon?

#1085 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 29. 13:36

Idézet: netnet - Dátum: 2009. jún. 29., hétfő - 6:57

értem, tehát akkor 500-asok közül mindenképpen deluxe. de ez így elég necces, nem, hogy már a gyártó sem gyártja? nincsen egy újabb, hasonló tudású cucc se a piacon?

WL-500 széria közül még van a "W" -s, 2xUSB port + BT kliens gyárilag
Ez már 802.11n MIMO 3 antennával

Hivatalos oldal

olyan 24k körül van most a piacon.

Hasonló kategóriában van még a Belkin F5D8235ED4, D-Link DIR-655, Linksys WRT160NL, bár ezek közül kétséges, hogy melyiken van BT kliens és/vagy melyikre lehet reszelni custom firm-et (és rá bt klienst).

Mindenesetre a WL-500 szériát sok 3rd party firmware támogatja (dd-wrt,openwrt,tomato, stb...), amivel lényegében kapsz egy mini-linuxot, amire azt pakolsz amit nem szégyellsz :)

-C0pp3rM!n3-

#1086 Felhasználó inaktív   cselok 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 15. 20:38

Sziasztok

Az lenne a problémám, hogy a router-re rákötök egy vinyót akkor sikerül beállítanom a megosztani kívánt mappákat de ha a vinyót kikapcsolom és késöbb újra elindítom akkor csinál egy új megosztási mappát. Ezt hogyan lehetne orvosolni?
Már végigböngésztem a topicot meg kishián az összes ezzel foglalkozó forumot de a problémámra nem nagyon találok megoldást.

#1087 Felhasználó inaktív   KGy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 16. 14:31

Idézet: cselok - Dátum: 2009. okt. 15., csütörtök - 21:38

Sziasztok

Az lenne a problémám, hogy a router-re rákötök egy vinyót akkor sikerül beállítanom a megosztani kívánt mappákat de ha a vinyót kikapcsolom és késöbb újra elindítom akkor csinál egy új megosztási mappát. Ezt hogyan lehetne orvosolni?
Már végigböngésztem a topicot meg kishián az összes ezzel foglalkozó forumot de a problémámra nem nagyon találok megoldást.

Szia!

Ne a gyári fw-t használd, hanem valami alternatívot (oleg, koppel.cz, esetleg code.google.com-on lévőt).
A webes felületen megosztás kitilt, samba kézzel beüzemel (config: /etc-be), javasolt start / stop scriptekkel. Ezeket a router flash-be eltárolni (/usr/local/sbin), hdd mount/umount-tal együtt. Az új webes felületen (system setup/system command) keresztül elindíthatod/leállíthatod a szolgáltatást, a post-boot és post-mount script
megírása esetén akár automatizálhatod is az elindítást. De akár a leállítás is megoldható, mert az easysetup gombhoz is lehet scriptet rendelni, így abban megoldható. Az /etc/fstab file-lal megoldható, hogy mindig egy könyvtárban legyen hozzáférhető a hdd.
Mindehhez egy kis unix véna kell, kezdők kb. 2-3 óra alatt összehozhatják, profibbaknak kell úgy 10 perc.

Üdv,
György

#1088 Felhasználó inaktív   khiraly 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 25. 13:09

Sziasztok!

Van egy Asus WL-500g routerem, es a Facebook.com -ot szeretnem tiltani.
Igy probalkozok:
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Nem mukodik. Hol rontom el?
Ha csak az ismert dolgok erdekelnenek, lakatosnak mentem volna.

#1089 Felhasználó inaktív   KGy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 07. 10:12

Idézet: khiraly - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 14:09

Sziasztok!

Van egy Asus WL-500g routerem, es a Facebook.com -ot szeretnem tiltani.
Igy probalkozok:
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Nem mukodik. Hol rontom el?

Szia!

Próbáld meg source port range-ben az 1:65535, mert nekem úgy tűnik, hogy a 192.168.1.*:80-ról érkező kéréseket nem szűri (az első feltételnek nem felel meg, míg a másodiknak igen, és a közöttük lévő ÉS kapcsolat nem teljesülése miatt átengedi)
Esetleg a protocol-ban a TCP ALL -t.

Üdv,
Gy

#1090 Felhasználó inaktív   cselok 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 01. 19:22

Hello mindenkinek

Egy kis problémám lenne a routeremmel.
ASUS-WL500G Premium
Rákötöttem egy USB külső vinyót. Mivel nincs mindig szükségem a vinyóra (kb 2 hetente arhiválok) nem tartom bekapcsolva ne zabálja fölöslegesen az áramot. A problémám az lenne, hogy ha kikapcsolom a vinyót és visszakapcsolom akkor mindig keletkezik a routerben egy új part, vagyis part0, part1,... Azért jelentene ez problémát mert ha csinálok egy új meghajtót ami hálózatban a vinyóra mutatna ugye akkor egy vinyú újraindítás után már lem lesz látható mivel pl part0-t keres a gép a vinyó meg már part1 néven elérhető. Keresgéltem megoldást itt a forumba de nem találtam. Átolvastam elejétől a végéig de nem találtam megoldást a problémámra.
Ha valakinél szintén jelentkezett ez a probléma és sikerült megoldania tudna segíteni?

#1091 Felhasználó inaktív   KGy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 08. 18:29

Szia!

Nem gyári (oleg, stb) fw esetén az /etc/fstab file szerkesztésével érheted el, hogy mindig ugyanoda mountolja fel a hdd-t. Gyári fw esetén ez az út nem járható, mert nem lehet hozzáférni a file-hoz.

Üdv,
Gy

#1092 Felhasználó inaktív   cselok 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 10. 19:53

Hát az az igazság hogy kezdő vayok kicsit ebben a témában.
KGy egy kicsit részletesebben le tudnád írni ennek a fájlnak a szerkesztését?

Honnan tudok letöltteni oleg fw-t?
Hányas verziót érdemes letölteni?
Az /etc/fstab fájlt hogy tudom elérni és mit kell benne megváltoztatni hogy ugyanoda mountolja a hdd-t?
Ezt az oleg fw-t hogy tudom feltölteni a routerre?
Az oleg fw nem vága-e oda a routert?

Egyenlőre ennyi kérdésem lenne. Angyon kezdő vagyok ebben a témában és nagyon meg kellene oldanom ezt a kérdést.
Köszi az eddig segítséget.

#1093 Felhasználó inaktív   KGy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 11. 21:42

Idézet: cselok - Dátum: 2010. febr. 10., szerda - 20:53

Hát az az igazság hogy kezdő vayok kicsit ebben a témában.
KGy egy kicsit részletesebben le tudnád írni ennek a fájlnak a szerkesztését?

Honnan tudok letöltteni oleg fw-t?
Hányas verziót érdemes letölteni?
Az /etc/fstab fájlt hogy tudom elérni és mit kell benne megváltoztatni hogy ugyanoda mountolja a hdd-t?
Ezt az oleg fw-t hogy tudom feltölteni a routerre?
Az oleg fw nem vága-e oda a routert?

Egyenlőre ennyi kérdésem lenne. Angyon kezdő vagyok ebben a témában és nagyon meg kellene oldanom ezt a kérdést.
Köszi az eddig segítséget.

Szia!

Egy rövid infó-t még találni az alap telepítésekről: wl500g telepítési infó

A firmware cseréhez le kell töltened az új fw-t. Az http://oleg.wl500g.info-ról (itt már elég régen jelent meg új verzió, de páran továbbvitték a http://code.google.com/p/wl500g/-ra, ott vannak a legfrissebbek. Oleg fórumán alig találni olyan problémát, amiben nem tud valaki segíteni - sajna angol, orosz, német, holland nyelv támogatott, a magyar nem, bár egy webes fordító akár csodákra is képes).
HSDPA-s (mobil internet) emberkéknek a koppel.cz-s változatot ajánlom (az oleg félére épül, de engy beépített pár apró rutint, hogy az ismertebb(=elterjedtebb) hsdpa-s modemeket is kezelje, akár backup net-nek az adsl/kábel mellé, stb). Mindegyik "nem gyári" fw-nek a következő előnye van: linux konzol, ahol azt tudsz összedobni, amit csak akarsz (és ha szánsz rá elég időt is - egy windows-on nevelkedett emberke általában nehezen birkózik meg a feladattal, de nem lehetetlen). A konzol (telnet vagy ssh) a gyári fw-ben nem indítható el, így nem is működik. Le kell mondanod még az asus gyári letöltésmanageréről is, mert az oleg nem tartalmazza (nem publikus a forrása). Cserébe azért van pár előnye:
- nyomtatómegosztás működik, bár a nyomtatónak is támogatni szükséges (nálam egy hp lj1020 van rajta, RAW módban, mint win-es gépek között, amióta letölthető hozzá a windows-os gyári hp drivert hackelő gyári hp fw script, a win-es kliensek békülékenyebbek a nyomtatóval, már nem zavarja, hogy nem direkt usb-n kapcsolódik :). Csak azt kellett megoldani, ha csatlakoztatom a nyomtatót (értsd: bekapcsolom a 230V-ot), automatice kiküldje a hp-s fw módosító scriptet a nyomtatóra.)
- letöltés manager - én saját TCL alapú progit használok, rapidshare.com, hotfile.com, storage.to, data.hu, fsx.hu, a teljesség igénye nélkül (mindhez kell prémium előfizu) (saját, egyszerű webes felülettel, hogy könnyen kezelhető legyen). Torrentet nem tud, arra én régebben a seaky féle sctcs-t használtam, bár kb két éve nem használtam. A direkt letöltés nekem jobban bevált, a routeres jóval lassabban töltött, mint a pc-s verzió.
- itunes szerver (mp3 megosztáshoz, nem csak pc-hez)
- samba (win-es hdd megosztáshoz, ez jobban paraméterezhető, mint a gyári-é)
- ftp (én nem használom, sftpd-s megvalósítású, ez is jobban beállítható, mint a gyárié)
- egyes fw-k backup netet biztosítanak (pl. usb-s hsdpa modemmel)
- wlan, némi plusz beállítással. Nálam wds-en is megy 3 asus router, persze nem gyári fw-vel.

Az fw letöltésénél fontos, hogy a router típusának megfelelőt töltsd le (pl. wl500gp  = V1, nem összekeverendő a wl500gpV2-vel, stb.)
Az fw frissítés webes felületen megy, system setup/firmware update oldalon. Az fw feltöltése után érdemes resetelni a routert, hogy mindent elfelejtsen a flash memóriájából, mert az okozhat gondokat (a gyári és az oleg is itt tárol bizonyos beállításokat, általában konfig file-okat. egyedi beállítgatásokat (pl. webes felület mezői) az nvram-ban tárolja.
Az fw frissítés után ugyanúgy be kell lépni és beállítani, mint a gyári esetén (router ip, net kapcsolat, stb) , csak pár menüponttal kibővül a menü.

Az /etc/fstab file-t kézzel kell szeresztened, konzolról (win alatt putty.exe, a routeren engedélyezni kell hozzá a telnet-et). Ugyanazzal a névvel (admin) és jelszóval kell belépned, mint a webes felületre
(a telnet 23, az ssh a 22-es portot használja. (Én be szoktam hozzá állítani a 443-at is (https), mert sok melóhelyről ezen a porton ki lehet menni, míg a 22-23-ról nem.)
Szövegszerkesztő: vi  vagy ha telepíted, inkább a nano -t ajánlom, az kényelmesebb. (a vi unixos, leginkább a dos-os edlin-re emlékeztet, parancs és insert módja van, elsőre nehéz szerkeszteni vele. A legnagyobb előnye, hogy minden unix-os gépen van, azonos módon működik, akkor is, ha kiderül, hogy nincs notepad :p)
valami hasonlót kell bepötyögnöd (az enyém ilyen):
#device              Mountpoint        FStype  Options      Dump    Pass#
/dev/discs/disc0/part1  none              swap    sw              0    0
/dev/discs/disc0/part2  /opt              ext3    rw,noatime      0    0

A hdd-men két partició van: az első swap, a második ext3, ez az /opt-ba van mountolva, írható, stb)
Ha van fstab file, akkor mindig az abban lévő infót használja a mountoláshoz. (Nálad, gondolom a /mnt/part1-re kéne cserélni).

Ahhoz, hogy a file megmaradjon a router kikapcsolása (újraindítása) után is, a flash-be el kell tárolni:

a /usr/local/.files  -file-ba bele kell írni az /etc/fstab sort, majd a flashfs save, flashfs commit, flashfs enable parancsokkal kell eltároltatni (3 parancs, egymás után, lásd pdf)

Remélem, ennyi elég, hogy elindulj, próbálok majd segíteni.

Üdv,
György

#1094 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 14. 12:27

Üdv a hozzáértőknek!

Van egy ilyen 500G2 és egy Huawei E270-es HSPA modem. Meg lehet azt oldani, hogy a router megossza a HSPA modem internet kapcsolatát?

Köszönöm!

#1095 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 14. 13:55

Hamburgból olyan routert hoztak, h bedugod a 3G cuccot az USB likába, oszt kezeli. Állítólag 10e körüli összeg.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#1096 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 14. 17:05

a facebook letiltásához a fbcdn.net-et is le kell lőni....

#1097 Felhasználó inaktív   KGy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 14. 23:07

Idézet: FőDudu - Dátum: 2010. febr. 14., vasárnap - 13:27

Üdv a hozzáértőknek!

Van egy ilyen 500G2 és egy Huawei E270-es HSPA modem. Meg lehet azt oldani, hogy a router megossza a HSPA modem internet kapcsolatát?

Köszönöm!

Szia!

Igen, lehet.
Koppel.cz 1.71, én egy 500g + e220 párosban használom.

Üdv,
Gy

#1098 Felhasználó inaktív   cselok 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 22. 22:40

Idézet: KGy - Dátum: 2010. febr. 11., csütörtök - 20:42

Szia!

Egy rövid infó-t még találni az alap telepítésekről: wl500g telepítési infó

A firmware cseréhez le kell töltened az új fw-t. Az http://oleg.wl500g.info-ról (itt már elég régen jelent meg új verzió, de páran továbbvitték a http://code.google.com/p/wl500g/-ra, ott vannak a legfrissebbek. Oleg fórumán alig találni olyan problémát, amiben nem tud valaki segíteni - sajna angol, orosz, német, holland nyelv támogatott, a magyar nem, bár egy webes fordító akár csodákra is képes).
HSDPA-s (mobil internet) emberkéknek a koppel.cz-s változatot ajánlom (az oleg félére épül, de engy beépített pár apró rutint, hogy az ismertebb(=elterjedtebb) hsdpa-s modemeket is kezelje, akár backup net-nek az adsl/kábel mellé, stb). Mindegyik "nem gyári" fw-nek a következő előnye van: linux konzol, ahol azt tudsz összedobni, amit csak akarsz (és ha szánsz rá elég időt is - egy windows-on nevelkedett emberke általában nehezen birkózik meg a feladattal, de nem lehetetlen). A konzol (telnet vagy ssh) a gyári fw-ben nem indítható el, így nem is működik. Le kell mondanod még az asus gyári letöltésmanageréről is, mert az oleg nem tartalmazza (nem publikus a forrása). Cserébe azért van pár előnye:
- nyomtatómegosztás működik, bár a nyomtatónak is támogatni szükséges (nálam egy hp lj1020 van rajta, RAW módban, mint win-es gépek között, amióta letölthető hozzá a windows-os gyári hp drivert hackelő gyári hp fw script, a win-es kliensek békülékenyebbek a nyomtatóval, már nem zavarja, hogy nem direkt usb-n kapcsolódik :). Csak azt kellett megoldani, ha csatlakoztatom a nyomtatót (értsd: bekapcsolom a 230V-ot), automatice kiküldje a hp-s fw módosító scriptet a nyomtatóra.)
- letöltés manager - én saját TCL alapú progit használok, rapidshare.com, hotfile.com, storage.to, data.hu, fsx.hu, a teljesség igénye nélkül (mindhez kell prémium előfizu) (saját, egyszerű webes felülettel, hogy könnyen kezelhető legyen). Torrentet nem tud, arra én régebben a seaky féle sctcs-t használtam, bár kb két éve nem használtam. A direkt letöltés nekem jobban bevált, a routeres jóval lassabban töltött, mint a pc-s verzió.
- itunes szerver (mp3 megosztáshoz, nem csak pc-hez)
- samba (win-es hdd megosztáshoz, ez jobban paraméterezhető, mint a gyári-é)
- ftp (én nem használom, sftpd-s megvalósítású, ez is jobban beállítható, mint a gyárié)
- egyes fw-k backup netet biztosítanak (pl. usb-s hsdpa modemmel)
- wlan, némi plusz beállítással. Nálam wds-en is megy 3 asus router, persze nem gyári fw-vel.

Az fw letöltésénél fontos, hogy a router típusának megfelelőt töltsd le (pl. wl500gp  = V1, nem összekeverendő a wl500gpV2-vel, stb.)
Az fw frissítés webes felületen megy, system setup/firmware update oldalon. Az fw feltöltése után érdemes resetelni a routert, hogy mindent elfelejtsen a flash memóriájából, mert az okozhat gondokat (a gyári és az oleg is itt tárol bizonyos beállításokat, általában konfig file-okat. egyedi beállítgatásokat (pl. webes felület mezői) az nvram-ban tárolja.
Az fw frissítés után ugyanúgy be kell lépni és beállítani, mint a gyári esetén (router ip, net kapcsolat, stb) , csak pár menüponttal kibővül a menü.

Az /etc/fstab file-t kézzel kell szeresztened, konzolról (win alatt putty.exe, a routeren engedélyezni kell hozzá a telnet-et). Ugyanazzal a névvel (admin) és jelszóval kell belépned, mint a webes felületre
(a telnet 23, az ssh a 22-es portot használja. (Én be szoktam hozzá állítani a 443-at is (https), mert sok melóhelyről ezen a porton ki lehet menni, míg a 22-23-ról nem.)
Szövegszerkesztő: vi     vagy ha telepíted, inkább a nano -t ajánlom, az kényelmesebb. (a vi unixos, leginkább a dos-os edlin-re emlékeztet, parancs és insert módja van, elsőre nehéz szerkeszteni vele. A legnagyobb előnye, hogy minden unix-os gépen van, azonos módon működik, akkor is, ha kiderül, hogy nincs notepad :p)
valami hasonlót kell bepötyögnöd (az enyém ilyen):
#device                 Mountpoint        FStype  Options         Dump    Pass#
/dev/discs/disc0/part1  none              swap    sw              0       0
/dev/discs/disc0/part2  /opt              ext3    rw,noatime      0       0

A hdd-men két partició van: az első swap, a második ext3, ez az /opt-ba van mountolva, írható, stb)
Ha van fstab file, akkor mindig az abban lévő infót használja a mountoláshoz. (Nálad, gondolom a /mnt/part1-re kéne cserélni).

Ahhoz, hogy a file megmaradjon a router kikapcsolása (újraindítása) után is, a flash-be el kell tárolni:

a /usr/local/.files  -file-ba bele kell írni az /etc/fstab sort, majd a flashfs save, flashfs commit, flashfs enable parancsokkal kell eltároltatni (3 parancs, egymás után, lásd pdf)

Remélem, ennyi elég, hogy elindulj, próbálok majd segíteni.

Üdv,
György

Hello KGy,

Korábban írtál pár sort a HDD mountolással kapcsolatos kérdésemre. A frimware frissítés megtörtént. A routerem működőképes maradt ami számomra már egy nagy eredmény.
A Putty nevü progival telneten beléptem. Meg is jelent a HDD neve. Beírtam a felhasználónevet és a jelszót és egy fekete szövegszerkesztőben a következő szöveg jelent meg: [admin@Turkalo root]$
Sajnos UNIX-hoz nem nagyon értek így nem nagyon tudok tovább lépni.
Ha jól értelmezem akkor a HDD-re léptem fel és azon tunék barangolni ha lenne rajta valami.
A HDD-n egyenlőre 1 partició található és teljesen üres, egyszer windowsban le lett formatálva NTFS-re.

#1099 Felhasználó inaktív   futo 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 02. 24. 18:31

Sziasztok!

Találkozott már valaki olyan batch fájllal, amivel fel lehet a routerre tölteni az elmentett beállításokat?
(Asus wl-500g)

#1100 Felhasználó inaktív   KGy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 24. 20:28

Idézet: futo - Dátum: 2010. febr. 24., szerda - 19:31

Sziasztok!

Találkozott már valaki olyan batch fájllal, amivel fel lehet a routerre tölteni az elmentett beállításokat?
(Asus wl-500g)

Szia!

Ilyen "batch" nincs, csak a putty-on keresztül (telnet vagy ssh szolgáltatáson).
Ehhez kell "nem gyári" fw, mert ezeknél el lehet indítani a telnetd-t (később inkább ssh [dropbear] a javasolt).

Gyári és moddolt fw esetén is van lehetőség a korábban lementett beállításokat visszaállítani, de csak azt érdemes, ami ugyanazzal a verzióval lett lementve. Ezek a beállítások a router nvram-jában tárolódnak, ezért fontos az azonos verzió (elég könnyen el lehet vele intézni a routert s gyakran csak alapos, profi tudás/eszközök birtokában lehet újra műkodőképessé tenni - pl. a reset gomb 5 vagy 30 mp-n keresztül már nem elég).

Az indító scriptek nem az nvram-ban tárolódnak (ez ált. max 2-8k csak), hanem a flash memóriában (ez úgy 4-64k lehet, modelltől függően - ekkora méret elég drága lenne nvram-ból (ram+háttér eeprom)).
A flashfs-ben tömörítve tárolódnak a file-ok, elsősorban az /usr/local/sbin könyvtárból (itt vannak a pre- és post- scriptek) valamint a /usr/local/.files file-ban (mint szöveges listában, "tartalomjegyzék"-ként (javasolt teljes elérési úttal)) lévő file-ok. Ezeket a routeren futó linux bootolás után "kicsomagolja". 

Ha ilyen "batch"-re gondolsz, akkor egy
echo "/könyvtár1/...../könyvtárN/file" > /usr/local/.files
script hozzáadja a mentési listához, a tároláshoz pedig a következő kell:
flashfs save
flashfs commit
flashfs enable

WARNING: nvram hasonló - de erről szinte mindenkit lebeszélnék.

"Távolról" (nem telnet, stb) az adatok fogadását kell elsősorban megoldani (ehhez egy daemon-t kéne írnod, háttérben - esetleg egy saját webszerver lehet a segítség: a feltöltött file-t egy cgi scripttel megfuttatod [CSAK lokális hálón, mert WAN-ról hamar "el fogják venni" a routered).
De ilyet csak korlátozottan tartalmaz (hibás fw javításánál lehet kihasználni a beépített lehetőséget:  minimális ftp srv, nagyon spec parancsokkal, csak a fw javításhoz. A gyári fw restorer is ugyanezt teszi).

Ilyesmire gondoltál ?

Üdv,
György

Téma megosztása:

• (57 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57