HWSW Informatikai Kerekasztal: SuSE Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

SuSE Linux SuSE Linux Értékeld a témát: -----

#841 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 18. 08:24

Idézet: Michell - Dátum: 2006. máj. 18., csütörtök - 7:32

Egyébként a Sles 9.0 minden további nélkül letölthető eval változatban csak akkor a support némileg korlátozott.

"SUSE Linux Enterprise Server 9 for x86/AMD64 & EM64T Evaluation version requires an Activation Code for access to product updates. The Activation Code is valid for 60 days, and does not include access to Novell Support services. Click the "Get Activation Code" button to receive your activation code. Make note of the code, then click the link under Download Media to return to the download site

To purchase a regular activation code, which includes unlimited access to product updates and Novell Support services, see How to Buy"

#842 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 18. 09:01

Idézet: Michell - Dátum: 2006. máj. 18., csütörtök - 7:32

Én RDBMS-ek problémamegoldásával foglalkozom és mostanában itt már elő-előfordul linux.
Ha az RDBMS-hez supportot is szeretnél akkor kereskedelmi  Linuxot kell használnod.

Nehogy a segítőkészségemen csorba essék, a következő alternatívát találtam:

SQLite is a small fast embedded SQL database engine. DBD::SQLite embeds that database engine into a DBD driver, so if you want a relational database for your project, but don't want to install a large RDBMS system like MySQL or PostgreSQL, then DBD::SQLite may be just what you need.
It supports quite a lot of features, such as transactions (atomic commit and rollback), indexes, DBA-free operation, a large subset of SQL92 supported, and more.

További véleménykutatás:
https://hup.hu/node/10596

Szerk.: ha supportot akarsz, akkor mégis  meg kellene vásárolni.

Szerkesztette: Macskajancsi 2006. 05. 18. 09:09 -kor

#843 Felhasználó inaktív   Michell 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 18. 11:22

És ?

Megint sokat segítettél, mindkét hozzászólásoddal.

:think:  "SQLite ..." Másrészt látom egy percre sem gondoltad át, amit írtam. Szerinted ilyen RDBMS-ekkel dolgozom, erre van szükségem, amikor azt írom : "Ha az RDBMS-hez supportot is szeretnél akkor kereskedelmi  Linuxot kell használnod"  ?
...

És kedves macskajancsi azért koptatom még itt a billentyűzetet, mert ez a sokadik ennyire segítőkész linuxos/unixos - a híres nyílt közösség - talán elgondolkodhatnál azon, hogy ezzel a hozzáállásoddal (aminek köze nincs a problémához ) a linux terjedését is gátolod. Szerinted ezek után lesz kedvem ajánlani, hogy nyugodtan használjon akár linuxot az adott RDBMS alá ?

:mad:  Merthogy honnan veszed a bátorságot, hogy helyből letámadsz, rágalmazol ?
Nem egyszerűbb lenne csendben maradni, vagy ne adj isten beismerni, hogy az adott disztrib-bal nincs tapasztalatod ? Ahelyett hogy állandóan azzal élnék ki a segítőkészségüket egyesek, hogy fúj az szar, ne ezt, ne azt használd ...

#844 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 18. 12:00

Idézet: Michell - Dátum: 2006. máj. 18., csütörtök - 12:22

...
...

És kedves macskajancsi azért koptatom még itt a billentyűzetet, mert ez a sokadik ennyire segítőkész linuxos/unixos - a híres nyílt közösség - talán elgondolkodhatnál azon, hogy ezzel a hozzáállásoddal (aminek köze nincs a problémához ) a linux terjedését is gátolod. Szerinted ezek után lesz kedvem ajánlani, hogy nyugodtan használjon akár linuxot az adott RDBMS alá ?

:mad:  Merthogy honnan veszed a bátorságot, hogy helyből letámadsz, rágalmazol ?.....

..... Ahelyett hogy állandóan azzal élnék ki a segítőkészségüket egyesek, hogy fúj az szar, ne ezt, ne azt használd ...

1. Kérdésed: "A kérdésem: ezekből a kernel-source telepítést külön ki kell választani, avagy alapból települ ? "
Ha megnézted VOLNA a szoftverlistát, nem kérdezted volna meg. Tehát fogalmad sem volt az egész struktúráról.
Ebben persze semmi elítélendő nincs, ezzel voltunk/vagyunk egypáran.
2. Az nvidia telepítésről egyszerűen elérhető doksik találhatók mind az nvidia, mind a suse oldalán. Nem írtad le, mit csináltál, hogyan, hanem csak ennyit: "Az Nvidia driver telepítés: lefutott "nagyjából" a leírás szerint."
Mi az, hogy "nagyjából"? Erre milyen segítséget vársz?
Ha cinikus akarnék lenni, javaslataim: a) lépj ki a futó alkalmazásokból b) indítsd újra a gépet c) értesítsd a rendszergazdát d) küldj bejelentést a program készítőjének. (De ez most csak csipkelődés volt, ezen nehogy már megsértődj.)

"....honnan veszed a bátorságot, hogy helyből letámadsz, rágalmazol ?....."
Miről beszélsz? Ha supportot akarsz, meg kell venned. Nem vetted meg.
Ez nem rágalom, hanem TÉNY.

Most mi a búbánat bajod is van? Valahogy az az érzésem támadt, hogy linux ügyben ez az első próbálkozásod.
Természetesen ezzel sincs semmi baj, csak jó lenne belegondolnod, hoga a win megismerése/kezelése sem megy néhány óra alatt. De mivel nyilván ennek a tudásnak a birtokában vagy, azt hiszed, így születtél - pedig biztosan fordítottál erre a problémakörre némi időt.

A legnagyobb jóindulattal (na jó, ez kicsit túlzás  ;) ): ha bármilyen problémád van, írd le, mit csináltál - lépésről-lépésre. Elakadtál-e, mik a hibaüzenetek, mit próbáltál a hiba elhárításának az érdekében - minden információ fontos, mert te ülsz a gép előtt, csak te látod.

Végezetül: "....a linux terjedését is gátolod. "
Ez nagyon tetszik.

#845 Felhasználó inaktív   Michell 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 19. 08:00

:respect:  Nos e mán valami.
Hány hozászólás kell még, hogy az érdemi kérdésekig eljussunk?

"Ha megnézted VOLNA a szoftverlistát, nem kérdezted volna meg."
Pont ez volt a bajom, hogy a Base telepítés detailed szofter fastruktúrában nem találtam meg _külön (Mint írtam ezt már megoldottam utólag de továbbra sem tudom, hogy tudtam volna helyből kiválasztani).

"Az nvidia telepítésről"
Ez is működik, de a - 2006. máj. 17., szerda - 14:20 -i hozzászólásban leírt üzeneteket kapom a grafikus login ablak alatt, és nem tudom kell-e vele kezdenem valamit ?

...nvidia: module not supported by Novell, setting U taint flag.
...nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
...NVRM: loading NVIDIA Linux x86 NVIDIA Kernel Module 1.0-8756

A /var/log/boot.msg fájlban nincs nvidia üzent . Hol keressek egyáltalán részletesebbet ? (Az nvidia-installer.log megvan, de abban direkt hibaüzenet nincs)

"Miről beszélsz?" - Kérdezés nélkül :( azzal jöttél, hogy warezolni nem etikus.
Erről: "akkor warezolásról van szó" "alapvetően etikátlan"

"linux ügyben ez az első próbálkozásod" - Az első 1998-ban debian-on volt, egyébként pedig az előzmények benne vannak az első kérdésemben.
De mivel háromnegyed évente egy hetet kell/tudok Linux-al foglalkozni, tényleg nem értek hozzá.
Ezért kérdezek. (Alapvetően Win-es programokat, környezeteket kell supportálnom.)
Most lenne egy kis időm, pár spec. kérdésnek utánanézni, de az ennyire jóindulatú segítségek hamar elveszik az ember kedvét. Gondolj bele egy teljesen kezdő helyzetébe aki csak kipróbálná.

"Ez nagyon tetszik." - Tudod sokan kérdezik tőlem, merjenek-e Linuxot használni az adott RDBMS-hez, és erre az eddigi tapasztalataim, a problémák megoldásának felesleges kacskaringói _erős kihatással vannak.

Szerkesztette: Michell 2006. 05. 19. 08:04 -kor

#846 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 19. 11:48

Idézet: Michell - Dátum: 2006. máj. 19., péntek - 9:00

Nos e mán valami. .........

Kernel-source megoldva, már nem érdekes.
nVidia: http://www.suse.de/~...r-HOWTO.html#11
Eszerint jártál el?
A kernel frissítésre került? A kernel-source is?
Egyébként ha nincs szükséged 3D-re, nem kell vele foglalkozni.

#847 Felhasználó inaktív   Michell 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 19. 12:38

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. máj. 19., péntek - 10:48

Kernel-source megoldva, már nem érdekes.
nVidia: http://www.suse.de/~...r-HOWTO.html#11
Eszerint jártál el?
A kernel frissítésre került? A kernel-source is?
Egyébként ha nincs szükséged 3D-re, nem kell vele foglalkozni.

"nvidia-installer-HOWTO.html#11" - igen

A kernel frissítésre került? - Az nvidia-installer.log szerint: Kernel module compilation complete.

A kernel-source is? - Ezt pontosabban honnan tudnám leellenőrizni ? Merthogy a 3D nem bekapcsolható.
Erre most nincs szükségem, de arra lenne - vagy legalábbis kiváncsi lennék rá, hogy egy driver beüzemelését részletesen tudjam követni, esetleg érteni ( különös tekintettel persze a hálókártyákra, Raid driverekre) ilyen rendszeren.

Más: a már többször emlegetett login mellett látható log-ot hol tudom részletesebben megnézni, honnan veszi a rendszer ?
Mert pl. legutóbbi indulásnál floppy I/O errorokat üzent, pedig floppy disk még nem is volt benne.
Mióta fent van az Nvidia driver azóta ez a log kiírja a DVDRW és a CDROM cache méreteit, miért ?

Továbbra is kérdés a Konqueror - proxy ... (merthogy ez kellene pl.: az online update-hez)

Szerkesztette: Michell 2006. 05. 19. 12:48 -kor

#848 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 20. 21:21

Idézet: Michell - Dátum: 2006. máj. 19., péntek - 13:38

"nvidia-installer-HOWTO.html#11" - igen

A kernel frissítésre került? - Az nvidia-installer.log szerint: Kernel module compilation complete.

A kernel-source is? - Ezt pontosabban honnan tudnám leellenőrizni ? Merthogy a 3D nem bekapcsolható.
Erre most nincs szükségem, de arra lenne - vagy legalábbis kiváncsi lennék rá, hogy egy driver beüzemelését részletesen tudjam követni, esetleg érteni ( különös tekintettel persze a hálókártyákra, Raid driverekre) ilyen rendszeren.

Más: a már többször emlegetett login mellett látható log-ot hol tudom részletesebben megnézni, honnan veszi a rendszer ?
Mert pl. legutóbbi indulásnál floppy I/O errorokat üzent, pedig floppy disk még nem is volt benne.
Mióta fent van az Nvidia driver azóta ez a log kiírja a DVDRW és a CDROM cache méreteit, miért ?

Továbbra is kérdés a Konqueror - proxy ... (merthogy ez kellene pl.: az online update-hez)

Ha nem működik az online update, akkor nem frissíthetted sem a kernelt, sem a kernelforrást.
Nem világos, hogy az online update-nek mi köze van a konquerorhoz. A proxybeállításokat emlékeim szerint a yast - hálózati szolgáltatások modulból érheted el, amennyiben telepítéskor nem állítottad be.
(Bár lehet, hogy rosszul emlékszem, de mintha installációkor megkérdezné.)

#849 Felhasználó inaktív   Michell 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 21. 10:23

"nem frissíthetted sem a kernelt, sem a kernelforrást"
Akkor az Nvidia oldaláról letöltött driver  (1.0-8756) mit fordított újra ? Hogyan tudnám ellenörizni ?

"A proxybeállításokat" - igen jól emlékszel, én is a telepítés hálózat / Advanced -nél állítottam be.
A konqueror-nak annyi köze van ehhez, hogy az is innen veszi a proxy címét - de az  alap "prompt" authentikáció nem működik és a proxy user/pwd párt nem tudom direkt megadni.

#850 Felhasználó inaktív   Emvy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 13:49

Egyszerűen képtelen vagyok összehozni az Xgl-t ATI X600-al. fglrx megy, sőt, elindul a rendszer Xgl+fglrx párosítással is, de az ablakok kereteit valami extrém lassan rajzolja ki (1 perc egy ablak :( )
while (!sleep) sheep++;

#851 Felhasználó inaktív   Emvy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 17:52

Idézet: Emvy - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 14:49

Egyszerűen képtelen vagyok összehozni az Xgl-t ATI X600-al. fglrx megy, sőt, elindul a rendszer Xgl+fglrx párosítással is, de az ablakok kereteit valami extrém lassan rajzolja ki (1 perc egy ablak :( )

Már csak a resize-al van gond.
while (!sleep) sheep++;

#852 Felhasználó inaktív   uno 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 22. 22:46

üdv:

Alapkérdés következik:
Novell ota nem igazán értem a suse licenszelését egy rövid körbevezetést a 10 es verziórol megköszönnék és egy linket ahonnan dvd.isoba tudom tölteni a gpl licenszeset valamint kicsi leirást hol találok ahoz a linkhez amit ajánlotok hogy pontosan mit is tartalmaz az alapcsomag mert opensuse oldalon a free motyóbol elvileg java flash hiányzik azt irják.

másik pedig hogy a 10-est egy 1100 as celeron laptopra raknám amiben 256 mb ram van a dokumentácioban pedig azt találtam annyi a minimum...

ezekre a kérdéseimre rövid válaszokat várom, köszönöm előre is...

plusz novell szerverre betudok e jelentkezni a 10. alol??  :think:

Szerkesztette: uno 2006. 05. 22. 22:49 -kor

A cmabrigde-i etegyemen kéüszlt eikgy tnuamálny aítllsáa sznreit a
szvkaaon bleül nincs jlneestőgée annak mkénit rdeeözndenk el a btűek: eyeüdl az a fntoos, hgoy az eslő és az uolstó betű a hlyéen lygeen; ha a tböbrie a lgnoeyabb özeássivsazsg a jleezmlő, a sövzeg aokkr is tleejs mrtébéekn ovasalthó mraad. A jnleeésg mgáayzrataa az, hgoy az erbemi agy nem eyedgi btüeket, hneam tleejs sazakvat ovals.
Íme a bzonytéik.
Úhygoyg tnseseek mkneit bkébeén hyagni a hleysesáíi fmonisáokgkal

#853 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 29. 16:17

Üdv mindenki!
Nagyon alapkérdésem van, és hót hülye vagyok a témában, olyannyira hogy életemben nem láttam még linuxot.  :(
Adott egy új gép, a kérdés az: Adobe, Corel programok futtatthatók Linuk alatt, és eleve a Linuk egy stabil, megbízható rendszer-e? Hogy kell telepíteni? Stb... Kérlek segítsetek, nagy dillemában vagyok mi tévő legyek! Plízz gyorsan!
Nagyon kösz, előre is.

#854 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 29. 16:25

Idézet: Basic - Dátum: 2006. máj. 29., hétfő - 17:17

Üdv mindenki!
Nagyon alapkérdésem van, és hót hülye vagyok a témában, olyannyira hogy életemben nem láttam még linuxot.  :(
Adott egy új gép, a kérdés az: Adobe, Corel programok futtatthatók Linuk alatt, és eleve a Linuk egy stabil, megbízható rendszer-e? Hogy kell telepíteni? Stb... Kérlek segítsetek, nagy dillemában vagyok mi tévő legyek! Plízz gyorsan!
Nagyon kösz, előre is.

stabil ha jol hasznalod, telepiteni konnyu ha olyan disztribet valasztasz - van sok, valogathatsz -, emlitett programok emulalva elvileg futtathatok, nem tudom. egyebkent linux, nem linuk

egyebkent szerintem IDE kellett volna...

na latom tenyleg nagyon fontos lehett...  :omg:

Szerkesztette: evone 2006. 05. 29. 17:07 -kor

macbook air 2014

#855 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 29. 20:45

Idézet: evone - Dátum: 2006. máj. 29., hétfő - 16:25

stabil ha jol hasznalod, telepiteni konnyu ha olyan disztribet valasztasz - van sok, valogathatsz -, emlitett programok emulalva elvileg futtathatok, nem tudom. egyebkent linux, nem linuk

na latom tenyleg nagyon fontos lehett...  :omg:

Most akkor mi van? Az elejét még értem. A vége full zavaros! Hogy kerül a csizma az asztalra?
:think:

#856 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 29. 20:49

mit nem ertesz?
macbook air 2014

#857 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 29. 20:51

Idézet: evone - Dátum: 2006. máj. 29., hétfő - 20:49

mit nem ertesz?

na latom tenyleg nagyon fontos lehett...    :confused:

#858 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 29. 20:55

Idézet: Basic - Dátum: 2006. máj. 29., hétfő - 21:51

na latom tenyleg nagyon fontos lehett...    :confused:

Arra akart utalni, hogy az IDE szöveg alatt található linkelt topikban (A kezdő lámásban) is elfért volna a kérdésed, nem kellett volna ennek újat nyitni, illetve arra, hogy nem nagyon illik cross-postolni több topikban ugyanazt a kérdést....
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#859 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 29. 21:08

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. máj. 29., hétfő - 20:55

Arra akart utalni, hogy az IDE szöveg alatt található linkelt topikban (A kezdő lámásban) is elfért volna a kérdésed, nem kellett volna ennek újat nyitni, illetve arra, hogy nem nagyon illik cross-postolni több topikban ugyanazt a kérdést....

Sorry, de itt már annyi topic van hogy aranyérmet érdemel aki elmegy rajta! Meg kb. 1 hónap folyamatos olvasást (sajna most nekem anyi nincs) igényel-ne, hogy áttlássam. Bocs, legközelebb körültekintőbb leszek. Nagyon sürgős lenne a kérdésem, valamilyen oprendszer-beszerzés előtt állok, és felmerült a Linux, de annyira szerteágazó és bonyolult, hogy muszaly volt megkörnyékeznem egy szakértőt! Esetleg, te?  ;)  Segítenél.  :respect2:

#860 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 29. 21:10

Idézet: Basic - Dátum: 2006. máj. 29., hétfő - 22:08

Sorry, de itt már annyi topic van hogy aranyérmet érdemel aki elmegy rajta! Meg kb. 1 hónap folyamatos olvasást (sajna most nekem anyi nincs) igényel-ne, hogy áttlássam. Bocs, legközelebb körültekintőbb leszek. Nagyon sürgős lenne a kérdésem, valamilyen oprendszer-beszerzés előtt állok, és felmerült a Linux, de annyira szerteágazó és bonyolult, hogy muszaly volt megkörnyékeznem egy szakértőt! Esetleg, te?  ;)  Segítenél.  :respect2:

Nincs gond, csak szóltunk, hogy itt így szokás :) Ráadásul a másvilág még egészen átlátható :D

Na látod, ezért nem kéne cross postolni ;) Ha átnézel a debianos topikba, ott már írtam :)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

Téma megosztása:

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.