HWSW Informatikai Kerekasztal: CATIA - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

CATIA Mindenki ide aki ért egy picit is hozzá Értékeld a témát: -----

#341 Felhasználó inaktív   bopeti 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 27. 21:56

Idézet: 3DFan - Dátum: 2007. aug. 27., hétfő - 20:12

Nos próbálgattam:
-megcsináltam a kívánt elemet, átvittem az analízis térbe
-töröltem a modellfából az 1D Mesh-t ill. az Imported Beam Property-t (ekkor a material is törlődik)
-3D mesh készítése az elemre, user anyag létrehozása, property készítése.....
Kép

Na váááárj...eddig arról volt szó, hogy hogy lehet (a te képeden lévő példádat felhozva) azt a 3 lemez-szerű KÜLÖNÁLLÓ partot Assemblybe összerakni, majd összehegeszteni, és ezt analizálni. Bár nem látszik teljesen a képeden, de ahogy elnézem, te egyszerűen EGY testként rajzoltad meg az egész összehegesztendő szerkezetet, de én nem erre, hanem az előző koncepcióra gondoltam. 3 lemez, ezt összerakni, összehegeszteni, analizálni.

#342 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 08:31

Idézet: bopeti - Dátum: 2007. aug. 27., hétfő - 21:56

Na váááárj...eddig arról volt szó, hogy hogy lehet (a te képeden lévő példádat felhozva) azt a 3 lemez-szerű KÜLÖNÁLLÓ partot Assemblybe összerakni, majd összehegeszteni, és ezt analizálni. Bár nem látszik teljesen a képeden, de ahogy elnézem, te egyszerűen EGY testként rajzoltad meg az egész összehegesztendő szerkezetet, de én nem erre, hanem az előző koncepcióra gondoltam. 3 lemez, ezt összerakni, összehegeszteni, analizálni.

Másról beszélek. Ez a gerenda a szerkezetépítő térben készült. A súgóban láttam,  hogy ezt importálja és csak a vonalon jelzi a deformációt. De az általam leírt szerint maga a 3D modell is deformálható. Nem a hegesztés problémára reagáltam ezzel.
Kép a súgóból

Szerkesztette: 3DFan 2007. 08. 28. 08:32 -kor

#343 Felhasználó inaktív   bopeti 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 09:06

Idézet: 3DFan - Dátum: 2007. aug. 28., kedd - 8:31

Másról beszélek. Ez a gerenda a szerkezetépítő térben készült. A súgóban láttam,  hogy ezt importálja és csak a vonalon jelzi a deformációt. De az általam leírt szerint maga a 3D modell is deformálható. Nem a hegesztés problémára reagáltam ezzel.
Kép a súgóból

Ja értem, mire reagáltál. Nade az a helyzet, hogy ez itt valami egyedi (program)hiba lehet, mert minden más analízisnél frankón mutatja a Von Mises feszültség Image-nél a deformációt is szépen, animálva, ahogy kell, de itt most éppen valamiért nem. Szóval kéne mutatnia, mint mindíg máskor, de nem.

Egyébként mit értessz te "szerkezetépítő" téren? Assembly Design?

Hegesztés: hát próbálgattam-próbálgattam, de az eredmény ugyanaz. A Weld Designos varratot, mint testet egyszerűen nem látja a Generative Structural Analysis, nem engedi sehol kijelölni, se a lapjait, se az éleit nem látja. Tanácstalan vagyok, de nem hiszme, hogy nem lehet varrattal analizálni.

#344 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 15:05

Idézet: bopeti - Dátum: 2007. aug. 28., kedd - 9:06

Ja értem, mire reagáltál. Nade az a helyzet, hogy ez itt valami egyedi (program)hiba lehet, mert minden más analízisnél frankón mutatja a Von Mises feszültség Image-nél a deformációt is szépen, animálva, ahogy kell, de itt most éppen valamiért nem. Szóval kéne mutatnia, mint mindíg máskor, de nem.

Egyébként mit értessz te "szerkezetépítő" téren? Assembly Design?

Hegesztés: hát próbálgattam-próbálgattam, de az eredmény ugyanaz. A Weld Designos varratot, mint testet egyszerűen nem látja a Generative Structural Analysis, nem engedi sehol kijelölni, se a lapjait, se az éleit nem látja. Tanácstalan vagyok, de nem hiszme, hogy nem lehet varrattal analizálni.

Fordíts csak, az mindig jól jön. Szerkezetépítő pl Equipment Support Structures, Structure Design.
Múltkor javasoltad a CADTerv-et, szerinted megválaszolnák a kérdést, legalább azt, hogy lehetséges-e vagy sem.
Olyat próbáltál, hogy csak a line connection-t teszed fel és úgy analizálsz (a seam weld nélkül). Az éleket rögzítetted, tehát olyan eredményt kell kapnod mint amit feltettél. Nem? Akkor meg minek a hegesztést még utána rátenni. Próbáld ki ha van hangulatod.

#345 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 15:31

Írtam az említett cégnek.

#346 Felhasználó inaktív   bopeti 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 21:48

Idézet: 3DFan - Dátum: 2007. aug. 28., kedd - 15:05

Fordíts csak, az mindig jól jön. Szerkezetépítő pl Equipment Support Structures, Structure Design.
Múltkor javasoltad a CADTerv-et, szerinted megválaszolnák a kérdést, legalább azt, hogy lehetséges-e vagy sem.
Olyat próbáltál, hogy csak a line connection-t teszed fel és úgy analizálsz (a seam weld nélkül). Az éleket rögzítetted, tehát olyan eredményt kell kapnod mint amit feltettél. Nem? Akkor meg minek a hegesztést még utána rátenni. Próbáld ki ha van hangulatod.   

Ennek így télleg nincs sok értelme, hogy kb. ugyanazt a lépéssorozoatt teszem mindkét esetbe, de a seam weld nélkül nem működik. Vagyis először line connection, utána a seam weldnél erre a line connectionre hivatkozok, felesleges lépésorozat, de ezt kell szeretni.

Következő csiszolgatásom: csavarkötés! Vagyis a hajlítófej "hátsó" sík felületének NEM lefalazása a Clamp-pel, hanem korrekten, ahogy a valóságba is, rácsavarozok egy jelképes testet, és AZT clampelem le, így a rögzítés nem egy (a valóságtól eltérő módon) egy sík teljes felülete mentén történik, hanem a furatok mentén. Még nem tom, hol, és hogy, de most erre mászok rá.

#347 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 29. 08:17

Idézet: 3DFan - Dátum: 2007. aug. 26., vasárnap - 20:46

Pedig nem lenne utolsó szempont a varratok szilárdságának ellenőrzése egy hegesztett szerkezetben  :)
Hegesztés térben is tud érdekeset a program. Egy kicsit túlbuzgó amikor a hegesztéshez szükséges lemunkálásról van szó. Esetleg van  erre megoldás?
Kép

A Without Preparation opciót használva rendesen működik.

#348 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 29. 08:24

Idézet: bopeti - Dátum: 2007. aug. 28., kedd - 21:48

Ennek így télleg nincs sok értelme, hogy kb. ugyanazt a lépéssorozoatt teszem mindkét esetbe, de a seam weld nélkül nem működik. Vagyis először line connection, utána a seam weldnél erre a line connectionre hivatkozok, felesleges lépésorozat, de ezt kell szeretni.

Következő csiszolgatásom: csavarkötés! Vagyis a hajlítófej "hátsó" sík felületének NEM lefalazása a Clamp-pel, hanem korrekten, ahogy a valóságba is, rácsavarozok egy jelképes testet, és AZT clampelem le, így a rögzítés nem egy (a valóságtól eltérő módon) egy sík teljes felülete mentén történik, hanem a furatok mentén. Még nem tom, hol, és hogy, de most erre mászok rá.

Gondolom a Bolt Tightening Connection Properties ill. a Virtual Bolt Tightening Connection Properties, esetleg a Virtual Spring Bolt Tightening Connection Properties jöhet szóba.

Tehát akkor kell a seam welding. Valamit csak ott kell tekergetni az opciói között amivel beállítható a varrat milyensége.

Szerkesztette: 3DFan 2007. 08. 29. 08:26 -kor

#349 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 29. 08:30

Idézet: CDman - Dátum: 2007. aug. 27., hétfő - 10:36

FMP - Functional Molded Parts  modult tanultam.
(Az még kérdéses van-e licenc-ünk hozzá   :omg:  , de ezt majd HR-el lesakkozzuk...)

Amúgy nagyon érdekes, és merőben különbözik a Part Design-tól.
Aki ismeri a Sheetmetalt annak talán nem olyan drasztikus a különbség.

Lényeg, h. aki fröcsöntött alkatrészeket tervez annak nagyon hasznos. Rendkívül le tudja egyszerűsíteni a tervezést.
Sok dolgot meg lehet 1 paranccsal  csinálni amit Part Design-al 4-5 lépés :eek: . Olyan radius-okat és draft-okat lekezel automatikesan amikhez azt se tudom hogy fognék hozzá... :think:

Persze vannak benne érdekességek amiket szokni kell. ;)
--------------------------------------------------------------------------------------

Föltettem ezt az Intel-féle csodát, de egyenlőre semmi különbséget nem tapasztaltam.

Amúgy az CATIA oktatóm mondta, h. időkorlátos. Nem tudom honnan szedte, számomra ez nem derült ki. A regisztrációnál adott 1 kódot, de nem említi semmi, h. korlátos a telepítésnél sem... :confused:

Belenéztem az említett térbe (FMP). Jó dolog, hogy a feature-ok használatánál egy ábra segíti a munkát.
Melyik az a különleges draft ill. radius parancs ami nincs sima partban, de ott használható?

#350 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 29. 20:05

bopeti:..." a 2 lépéssel "hegesztettem" össze a dolgot, de nekem nem kötötte össze hálózásnál a node-pontokat."
Hol látod, hogy nincsenek a node pontok összekötve?

Próbálkoztam a csavarkötéssel (a virtuálissal)
Kép1
Kép2
Számomra érdekes helyen jelez kritikus feszültségeket.

#351 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 30. 17:51

bopeti:..."nem kötötte össze hálózásnál a node-pontokat."
Nem ezek a világos, pókhálószerű vonalak jelentik a node pontok kötését hegesztésnél?
Mesh hegesztéssel
Ha nincs hegesztés feltéve rá akkor a vonalak sem láthatóak.
Mesh hegesztés nélkül
A csavarkötéssel vannak már tapasztalataid?

Szerkesztette: 3DFan 2007. 08. 30. 17:59 -kor

#352 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 01. 16:41

Mi van fiúk, mi ez a pangás?
Készítettem egy "valós" csavarkötést is. Itt az eredményt befolyásolja, hogy milyen kapcsolatokat alkalmazunk a testek között.
Kép1
Kép2
Még mindig nem jöttem rá, hogy a különböző beállítások (pl Shell, Hexahedron, Spring-Rigid-Spring..) a hegesztéseknél mire használhatók. A Rigid opcióval sikerült eredményt elérnem csak.  :confused: 

#353 Felhasználó inaktív   somma 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 09. 01. 18:44

Sziasztok!

Én most kezdenék foglalkozni a témával, meg is van minden! Viszont
Catia user companion nem indul el nekem, bármit csinalok hiába van hozzá "két segitő fáljocska" :D
Aki esetleg tud valami segitséget hogy hogy tudom használhatóvá tenni, az ne késlekedjen :D
Köszi

Csatolt fájl:

#354 Felhasználó inaktív   bopeti 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 01. 20:24

Idézet: 3DFan - Dátum: 2007. szept. 1., szombat - 16:41

Mi van fiúk, mi ez a pangás?
Készítettem egy "valós" csavarkötést is. Itt az eredményt befolyásolja, hogy milyen kapcsolatokat alkalmazunk a testek között.
Kép1
Kép2
Még mindig nem jöttem rá, hogy a különböző beállítások (pl Shell, Hexahedron, Spring-Rigid-Spring..) a hegesztéseknél mire használhatók. A Rigid opcióval sikerült eredményt elérnem csak.  :confused:

Egész jól néz ki a csavarkötés, én is kipróbálom :)

Egyébként sokkal látávnyosabb az image-ek megjelenítése, ha a renderelési változatok kiválasztásánál az egyénit választod (asszem egy hengeren-kérdőjel az ikonja) és ott a Materialt pipálod ki.

#355 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 02. 11:09

Idézet: bopeti - Dátum: 2007. szept. 1., szombat - 20:24

Egész jól néz ki a csavarkötés, én is kipróbálom :)

Egyébként sokkal látávnyosabb az image-ek megjelenítése, ha a renderelési változatok kiválasztásánál az egyénit választod (asszem egy hengeren-kérdőjel az ikonja) és ott a Materialt pipálod ki.

Igazad van, így jobban mutat.
Custom/Material
Custom/Material/Cut
Material/Cut
Egy helyen egymásba ér az anyag, ezen nem tudtam segíteni. :(
Kép

#356 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 02. 11:15

Idézet: somma - Dátum: 2007. szept. 1., szombat - 18:44

Sziasztok!

Én most kezdenék foglalkozni a témával, meg is van minden! Viszont
Catia user companion nem indul el nekem, bármit csinalok hiába van hozzá "két segitő fáljocska" :D
Aki esetleg tud valami segitséget hogy hogy tudom használhatóvá tenni, az ne késlekedjen :D
Köszi

Szia!
Mire való ez a Catia user companion? Azt írja licencet kell beállítani hozzá. Ezt megtetted?

Szerkesztette: 3DFan 2007. 09. 02. 11:26 -kor

#357 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 02. 11:28

bopeti:A Virtual Part lehetőségeit ízlelgetted már?

#358 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 02. 15:16

sziasztok!

megvolt az elso 2 het a tanfolyambol, jovo heten csak surface megy. eddig volt fundamentals es expert features. hetvegen is gyakorlok, tegnap sikerult "bemodellalni" az uregeret, alias SpaceMouse-t.

nem tul szep modell (vannak rajta palastolando reszek), de teljesen sajat munka. par "monologot eloadtam" kozben, de sikerult belole testet csinalni.

Kép

udv!

u.i.: gyartottam egy sarokkadat es egy noi cipot is, de az utobbi anatomiai szempontbol kerdeses, igy inkabb nem borzasztok el vele senkit :)
.
.
.

#359 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 02. 19:56

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. szept. 2., vasárnap - 15:16

sziasztok!

megvolt az elso 2 het a tanfolyambol, jovo heten csak surface megy. eddig volt fundamentals es expert features. hetvegen is gyakorlok, tegnap sikerult "bemodellalni" az uregeret, alias SpaceMouse-t.

nem tul szep modell (vannak rajta palastolando reszek), de teljesen sajat munka. par "monologot eloadtam" kozben, de sikerult belole testet csinalni.

Kép

udv!

u.i.: gyartottam egy sarokkadat es egy noi cipot is, de az utobbi anatomiai szempontbol kerdeses, igy inkabb nem borzasztok el vele senkit :)

Igen széles a repertoárod: űregér..sarokkád..női cipő.. ;)  Azt nem tudom eldönteni, hogy szakmai szempontból ez a lista előrelépést jelent vagy visszafejlődést. :think:
Hogyan tudod megjegyezni, hogy melyik gombhoz milyen funkciót rendeltél az űregéren?
                                                  Üdv

#360 Felhasználó inaktív   CDman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 03. 10:35

Idézet: 3DFan - Dátum: 2007. aug. 29., szerda - 9:30

Belenéztem az említett térbe (FMP). Jó dolog, hogy a feature-ok használatánál egy ábra segíti a munkát.
Melyik az a különleges draft ill. radius parancs ami nincs sima partban, de ott használható?

Ez alapvetően héj-szerű alkatrészekhez van. Ahhol fontos h. lehetőleg egyforma falavastagság legyen mindenhol.
A spec. radius egyszerre kerekíti le a héjat kívül és belül, de meg vannak a korlátai. 
A draftnál nem tudom pontosan melyikre gondolsz. Valszeg az is hasonló...

Viszont van olyan h. draft properies és shell properies amikkel be lehet állítani falferdeséget és héj vastagságot amire később csak hivatkozol, így később egységesen lehet módosítani a modellen mindenhol...
"Gyakori hiba, hogy amikor valami nagyon tökéleteset akarnak tervezni az emberek, alábecsülik a nagyon tökéletlenek leleményességét."

Douglas Adams

Téma megosztása:

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.