Idézet
Szerintem a "gyúrás" igenis ciki. Nem is sport szerintem, inkább testformálás (mint a plasztikai sebészet vagy a kozmetika) A sport a kajak-kenu, birkózás, vizilabda stb. Csak éppen ezeket 8-10 évig kell csinálni reggel-este vas akarattal edzeni, hogy eredménye legyen.
A testépítés igazi lényege nem a teremben látható. Az egész fejben dől el, és az akaraterőről szól. Heti 4x1 óra művészkedés a súlyokkal senkit nem hoz lázba, ezt látja a kívülálló, csakhogy a testépítés inkább a háttérmunkáról szól, a precíz kajálásról és pihenésről. Egy átlagember ezt a részét nem látja a dolognak. Megnézném, hogy itt akárki képes-e napi rendszerességgel hosszú éveken át napi
8-9 étkezést biztosítani maga számára, és természetesen nem csokikát meg sütit meg krumplistésztát eszik egy testépítő, hanem olyan kajákat, ami fedezi a test összes tápanyagszükségletét. Szóval a testépítő egész nap "sportol", csak ezt nem látod.
Idézet
Tucatnyi gyúrós haverom van (mert sajnos egyre nagyobb divat, míg az igazi sportok már nem számítanak "trendinek"). Meglehetősen idegesítő halgatni, hogy folyamatosan tömegnövelő/szálkásító diétákról, proteinekről, creatinról, vitaminokról beszélnek - akár a buta plázacicák a műkörmökről, hajfestésről, szőrtelenítésről - más téma nincs.
Most nemazért, de te sportoltál valaha vmit? Szerinted a focisták vagy a kézisek miről beszélnek? Ha vki foglalkozik vmivel, akkor szeret arról beszélni, én is régen állandóan a BL meg UEFA kupa meccsekről dumáltam (9 évig fociztam) anno amikor suliba jártam, és a nap fénypontja a Nemzeti Sport megvétele illetve az esti meccs megnézése volt.
Idézet
Az megint idegesít, hogy folyamatosan cinkelik azokat az embereket akik nem gyúrnak (Vazze, ennek milyen vékony a karja, vazze, milyen pocakos, vazze milyen tyúkmelle van stb).
Ez az ismerőseidet minősíti, és nem a sportot. Mellesleg amikor fociztam, voltak olyan korombeli emberkék, akik szintén gúnyt űztek az átlagemberből, gyakran hangzott el a szájukból a töttyedt, semmittenni akaró, a képernyő előtt csak ordibálni tudó mondatok, gondolom akkor az összes focista is ilyen pöcs. Meg sejtésem szerint minden sportban vannak ilyen emberek.
Idézet
Azt is észrevettem, hogy olyan hasonló önértékelési zavarokkal küzdenek, mint az anorexiás nők (csak éppen ellentétesen): Akkora karja van mint az én combom, ám szerinte mégis vékony a karja "bicepszeznem kell, vazze, full vékony még a karom".
Ez egy érdekes dolog. A testépítés lényege, hogy az idők során minél nagyobb izomtömeget szedjél magadra, miközben persze erősödsz és szálkásodsz (tehát a zsír eltüntetése is a lényeg). A foci lényege egy labdát kergetni. A futás lényege lefutni egy távot. Furcsállni szoktad azt is, amikor egy futó minél gyorsabban akar lefutni egy távot? Vagy azt, hogy egy focista gólt akar lőni? Mert ez kb. ilyen.
Idézet
De ha el is hagyjuk a "kémiát" akkor is a túlzott fehérjebevitel igen csak megterheli a szervezetet, különösen a vesét, legalább is én ezt tanultam mikrobiológiából.
A fehérjebevitel megterheli a vesét, de ez nem azt jelenti, hogy az embernek baja is lesz tőle. Napi akár 3-4 gr/tskg fehérjétől semmi baja nem lesz a vesédnek, ha elegendő mennyiségű folyadékot iszol meg a nap folyamán (4-5 l víz), ami átmossa a vesét. Mellesleg elárulom, hogy ezen kívül egy testépítő összes szerve kicsattan az egészségtől, ugyanis az egész sport főleg a helyes táplálkozásról szól, és egy komoly testépítő nem iszik, nem dohányzik, nem drogozik, nem eszik zsírosan és eleget pihen. Ezzel szemben egy átlagember? Ne nevettessél! Inkább beszéljük arról, hogy a pia vagy a cigi mennyire károsítja a májat vagy a tüdőt?
Idézet
Brutális erő: ezzel megint vitatkoznék. Lehet, hogy fekpadon simán kinyom 120 kiló zsinórban, de még 1 km-t sem bírna lefutni.
Fiatalabb koromban jártam dolgozni suli mellett, nyári szünetben stb. Együtt dolgozam egy korombéli "szteroid szörnyel". Ketten kellett volna vinnünk egy tele malterosládát. A srác simán birta volna (kb 90 kg lehetett), csak éppen a ujjai nyíltak szét a láda fülén.
Később földet kellett volna talicskázni töltéshez. A helyszin Budakeszi, tehát dimbes-dombos.
Barátunk fújtatott mint egy gőzmozdony, folyt róla a víz patakokban és alig bírta feltolni a talicskát az emelkedőn. Volt egy másik srác is vasággyal együtt 60 kg, elegáns fordulókkal kerülgette a gyereket és kb. 3x fordult mire a barátunk nagy nehezen megcsinált egy fordulót. Ebédszünetben viszont halgathattuk, hogy mennyivel szériázik és milyen nagymenő haverjai vannak a "teremből".
Aztán a következő héten nem jött. Azt, hogy a mester küldte el vagy neki lett elege az IGAZI munkából nem tudom.
Brutális erő....

Ismét nemtom ehhez mi köze ennek a sportnak. Lehet, hogy vki teljesen elhanyagolja az aerob mozgásokat, de nem ez a jellemző egy komoly testépítőre, aki napi rendszerességgel végez 1-2 óra aerob "munkát", mert itt ezt úgy hivják. Megnézném, hogy egy átlagember mikor lenne erre képes, 20 perc után kiköpné a tüdejét és holtan esne össze, amikor még egy esti 10 perces sétára sem képes.
A kitartásról annyit, hogy ez teljesen egyénfüggő. Lehet, hogy a 60 kg-os emberkéd egy valódi ősparaszt erő (ezt kb. így szokták hívni), de megnézném, hogy mennyit nyom ki nyakból. Miért kéne összehasonlítani a kettőt? Egy melós nem megy el gyúrni, mert nincs rá szüksége/ideje/pénze. Ezzel szemben (és ez pont ellentétes a vélekedéssel) egy informatikus vagy mitomén gyógyszerész elmegy gyúrni, hogy elcseszett, egész nap ülő testét kicsit megdolgoztassa. Aztán akkor van a meglepi, amikor leállsz velük dumálni, és okosabbak nálad.
Szerkesztette: fLeSs 2005. 09. 28. 06:40 -kor