HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • 113
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#2185 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 09. 14:44

A lila derengés viszont csak egy fajtája a kromatikus aberrációnak.
Utóbbiból tényleg nem fogja megérteni, miről van szó. A színi eltérés meg nem igazán írja le jól a jelenséget szerintem, hisz' ezalatt akár a fehéregyensúly eltolódását is lehetne érteni (az is a színek "eltéréséhez" vezet, csak másképp).
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#2186 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 15:00

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 13:59

A színi eltérés és a kromatikus aberráció ugyanaz csak az egyik latinul, CA-nak is hívják (chromaticus aberratio)

Színi eltérés: aberratio coloris, legyünk má' pontosak. Egyszerű is lenne a latin nyelv, ha csak simán a magyarosított kifejezéseket kellene visszalatinosítani. :) A CA az angol "chromatic aberration"-ből jön, és a görög chroma (szín) és a latin aberrare (eltévedni) szavakból ered.

#2187 Felhasználó inaktív   Twelve 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 15:18

Idézet: Max Payne - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 8:46

Egyik haveromnak 5 Mpixeles gépe van. Egész jó képeket készít vele, amikkel meg vagyok elégedve, ezért döntöttem úgy, hogy ennél lejjebb nem adom...

Nekem pl Pana FZ5-öm van ami ugyebár tud 5Mp-t de általában 3Mp-n használom. Csak ha tudom, hogy most igazán fontosat/szépet fogok fényképezni állítom 5-re. Egyrészt sokkal memóriaigényesebb az 5mp, másrészt jóval nagyobb lehet a zajosodás.
Video: 640x480@30fps sztereo videoból egy 512-es kártyára jó ha 2 percet fel tudsz venni. Szal sok értelme nincs.

#2188 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 03. 09. 15:19

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 15:44

A lila derengés viszont csak egy fajtája a kromatikus aberrációnak.
Utóbbiból tényleg nem fogja megérteni, miről van szó. A színi eltérés meg nem igazán írja le jól a jelenséget szerintem, hisz' ezalatt akár a fehéregyensúly eltolódását is lehetne érteni (az is a színek "eltéréséhez" vezet, csak másképp).

Na épp ezért kell szignifikánsan megkülönböztetni hogy a CA lencsék hibája míg a WB az érzékelő és a hozzátartozó feldolgozórész hibája.

#2189 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 03. 09. 17:28

Baszogassátok csak egymást, ha mindkét félnek jól esik, de nem lenne jobb egyszerűen megkérdezni az érintettet, hogy van-e igénye a szakkifejezésekre illetve azok magyarázatára, vagy konyhanyelven kényelmesebben olvas? Hogy szeretne igazán értőn fotózni előbb-utóbb (és ezért szükséges az szakkifejezések ismerete), vagy csak (nem rossz értelemben vett) totál amatőr módon fényképezni szeretne jóval inkább az emlékek, semmint a művészeti érték kedvéért?
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2190 Felhasználó inaktív   fferi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 18:19

:D
qtyqrutty.Lógaki,kilóga...Logika !!!
AMD Athlon™ XP2400+,Asrock K7S8X,Samsung 2x512 DDR400,GeForce4 MX440,Samsung 160Gb/7200/2M,Hitachi 160Gb/7200/8M,Pioneer DVR-109,LG GSA4163B,Codegen 300x,Sampo Alphascan 777,Canon MPC 190

#2191 Felhasználó inaktív   Max Payne 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 19:53

Idézet: Twelve - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 15:18

Video: 640x480@30fps sztereo videoból egy 512-es kártyára jó ha 2 percet fel tudsz venni. Szal sok értelme nincs.

Végülis nem olyan fontos a videó. Tömörítetlen formátumba mentenek, hogy ekkora a mérete?  :eek:  Egyébként 512-es vagy 1 gigás kártyát szeretnék majd venni. Olvastam itt a topicban, hogy az SD gyorsabb, de nem számottevően. Van jelentősége a sebességének a fényképezésnél vagy csak a számítógépre való másolás ideje függ tőle? :Đ
Hogyan kérdezzünk okosan...

They come, they fight, they destroy, they corrupt. It always ends the same.

#2192 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 03. 09. 20:04

Idézet: Max Payne - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 19:53

Végülis nem olyan fontos a videó. Tömörítetlen formátumba mentenek, hogy ekkora a mérete?  :eek:  Egyébként 512-es vagy 1 gigás kártyát szeretnék majd venni. Olvastam itt a topicban, hogy az SD gyorsabb, de nem számottevően. Van jelentősége a sebességének a fényképezésnél vagy csak a számítógépre való másolás ideje függ tőle? :Đ

Igen, tömörítetlenül mentenek. Épp ezért, ha gyakran fogod videókészítésre használni a gépet, akkor az 1GB lesz az alap.
Az SD kicsit gyorsabb kicsit drágább, az xD nem kicsit drágább, a CF meg általános - mondja ezt egy Canonos. :) De CF-ből is találsz gyorsabbat - aranyáron. Amikor csak nyomkodod a gombot egyik haverről a másikra, akkor nem fogod érezni a kártya sebességét. Ennek igazán (nekem) sorozatképek készítésekor van jelentősége, hogy ne kelljen egy akár csak tízes sorozat után párceket várni, amíg minden képet kiír a gép.
Erről jutott eszembe egy kérdés: miért tart (Canon S1is-emen) kb. kétszer annyi ideig egy kép elkészítése, mint a rekeszidő? (Ez persze hosszú rekeszidőnél zavar.) Első nagy fázis a rekesz nyitása, fénygyűjtés, ez rendben van. De rekeszzárás után ugyanannyi időre kiírja, hogy Busy, ekkor mit csinál?

#2193 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 20:09

Asszem, a CCD melegedéséből adódó képhibák kiküszöbölésére való. Legalábbis hosszú záridőnél. A régebbi gépek melegedő CCD-je foltokban elszíneződött képet adott. A melegedés ma is megvan, viszont az első félidőben az "éles" képet készíti, a másodikban korrigálja, hallhatsz is egy kattanást a végén. Akkor (ha jól értelmeztem) készít egy "referenciaképet", amihez korrigálhatja az "éles" képet.

Szerintem a memóriakártya gyorsaságát két esetben lehet észrevenni: ha nagyméretű RAW-ban fotózol, vagy ha sok képet akarsz áttölteni a számítógépre. Az én canonomon még nem kellett a memóriakártyára várni, sokkal idegesítőbb, hogy a vaku iszonyat lassan tud töltődni.

Szerkesztette: debaj 2006. 03. 09. 20:12 -kor

#2194 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 03. 09. 20:11

Idézet: debaj - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 20:09

Asszem, a CCD melegedéséből adódó képhibák kiküszöbölésére való. Legalábbis hosszú záridőnél a régebbi gépek melegedő LCD-je foltokban  elszíneződött képet adott. Az első félidőben a képet készíti, a másodikban korrigálja a képet, hallhatsz is egy kattanást a végén. Akkor (ha jól értelmeztem) készít egy "referenciaképet", amihez korrigálhatja az "éles" képet.

Tényleg rémlik valami kattanás a végéről, de az biztos, hogy a rekesz félidőben bezáródik (akkor is van kattanás, és láthatóan zárva van utána). De akkor mikor és miből csinálja a referenciaképet?

#2195 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 20:16

Nem emlékszem már pontosan, régen olvastam a cikket, de mintha a második félidőben hűtené a CCD-t, a végén hallható kattanás meg fotósszemmel használhatatlan "képet" ad, a fényeloszlást mutatja.

#2196 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 20:22

Elsőnek  végzi az exponálást, másodszor megismétli ugyanazt, csak zárt rekesszel, és a két képet kivonja egymásból. Így jó eredménnyel lehet pl. hot pixeleket kiszűrni.

#2197 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 20:32

Tényleg, akkor csak magát a CCD melegedéséből meg a megbolondult pixelekből származó "képet" menti.

Szerkesztette: debaj 2006. 03. 09. 20:32 -kor

#2198 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 03. 09. 20:41

A rekeszt általában nem lehet összezárni, az írisz blendét a szerkezeténél fogva egyáltalán nem. Nem a zárlemezek csukódnak össze véletlenül?

#2199 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 20:45

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 20:41

A rekeszt általában nem lehet összezárni, az írisz blendét a szerkezeténél fogva egyáltalán nem. Nem a zárlemezek csukódnak össze véletlenül?

De.

#2200 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 21:12

Én is észrevettem a jelenséget - ma is okosabb lettem valamivel :D
A szatyor nem táska.

#2201 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 22:23

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 20:04

Igen, tömörítetlenül mentenek.

tévedés, ugyanis mjpegbe. de van amelyik mpeg1be, sőt asszem mpeg4es is létezik. tömörítetlenül viszont másodpercenként durván 30MB lenne másodpercenként, ami már tényleg túlzás erre a célra, ehhez a kártya is lassú lenne.
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#2202 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 03. 09. 22:27

Köszönöm a magyarázatokat.

#2203 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 10. 04:49

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 18:28

Baszogassátok csak egymást, ha mindkét félnek jól esik, de nem lenne jobb egyszerűen megkérdezni az érintettet, hogy van-e igénye a szakkifejezésekre illetve azok magyarázatára, vagy konyhanyelven kényelmesebben olvas? Hogy szeretne igazán értőn fotózni előbb-utóbb (és ezért szükséges az szakkifejezések ismerete), vagy csak (nem rossz értelemben vett) totál amatőr módon fényképezni szeretne jóval inkább az emlékek, semmint a művészeti érték kedvéért?

:D  :respect:
flash-t kétféle ember használ: az egyikre rákényszerítik, a másik pedig hamis papírokkal lógott ki a zártosztályról ...
- Van a Földön értelmes élet?
- Nincs. Én is csak beugrottam ide...
- A nagyapám mindig mondogatta: "Pénzért nővel soha!". Ezt én is így gondolom, de ajándékot elfogadok.

#2204 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 10. 04:52

Idézet: qnadam - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 23:23

tévedés, ugyanis mjpegbe. de van amelyik mpeg1be, sőt asszem mpeg4es is létezik. tömörítetlenül viszont másodpercenként durván 30MB lenne másodpercenként, ami már tényleg túlzás erre a célra, ehhez a kártya is lassú lenne.

Jól hiszed; az Olympus-770UZ is mpeg4 -be ment - porig alázva ezáltal a nem digitális videokamerákat!  :D

Szerkesztette: Polikarpov 2006. 03. 10. 04:53 -kor

flash-t kétféle ember használ: az egyikre rákényszerítik, a másik pedig hamis papírokkal lógott ki a zártosztályról ...
- Van a Földön értelmes élet?
- Nincs. Én is csak beugrottam ide...
- A nagyapám mindig mondogatta: "Pénzért nővel soha!". Ezt én is így gondolom, de ajándékot elfogadok.

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • 113
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.