HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#1441 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 16. 14:19

A 40-es években, meg az 50-es évek elején voltak felszíni atomrobbantások Nevadában. Akkor még a tranzisztor is gyerek volt még, nemhogy a digitális képalkotás :Đ

Egyébként a Google sok érdekes képet tartogat a mestertől, érdemes rájuk nézni.

#1442 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 14:36

Idézet: debaj - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 14:19

Miféle mestertől?
szerk: Nem szóltam :)

Szerkesztette: Melorin 2006. 01. 16. 14:37 -kor

[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1443 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 01. 16. 15:02

Idézet: debaj - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 15:19

A 40-es években, meg az 50-es évek elején voltak felszíni atomrobbantások Nevadában. Akkor még a tranzisztor is gyerek volt még, nemhogy a digitális képalkotás :Đ

Én egy szót sem szóltam digitálisról, hanem a rövid expozíciót mi képes felvenni? És az egyik képen az állvány is látszik nem csak a robbanás.

Szerkesztette: ottokar 2006. 01. 16. 15:06 -kor

#1444 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 16. 15:09

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 15:02

Én egy szót sem szóltam digitálisról, hanem a rövid expozíciót mi képes felvenni?

Épp ezt akartam megkérdezni, szerencsére először az előnézetre kattintottam és ott megláttam ezt. :)
Egy 35mm-es filmet takaró lamellának 27.500km/s sebességgel kellene mozognia és a kép különböző szélein más-más fázis látszana. Egy forgó tükörrel odacsapott fény elmosott képet adna.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#1445 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 16. 15:48

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 16:09

Épp ezt akartam megkérdezni, szerencsére először az előnézetre kattintottam és ott megláttam ezt. :)
Egy 35mm-es filmet takaró lamellának 27.500km/s sebességgel kellene mozognia és a kép különböző szélein más-más fázis látszana. Egy forgó tükörrel odacsapott fény elmosott képet adna.

Nemcsak a zárral van bajom, hanem a filmmel is. Ilyen rövid idő alatt hiába erős a megvilágítás nem alakul ki a megvilágítási csíra, akkor pedig nem lehet előhívni. És az állvány megvilágítása változatlanul kérdést vet fel. 1/1000 lesz az.

Szerkesztette: ottokar 2006. 01. 16. 15:52 -kor

#1446 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 16:03

Nekem úgy rémlik, hogy épp a fényképészek, valamint a jobb rálátás miatt nagyteljesítményű reflektorokkal világították a robbantás színhelyét.

#1447 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 16:32

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 15:48

Ilyen rövid idő alatt hiába erős a megvilágítás nem alakul ki a megvilágítási csíra, akkor pedig nem lehet előhívni. És az állvány megvilágítása változatlanul kérdést vet fel. 1/1000 lesz az.

1/1000 alatt nem tudom te mit tudnal rogziteni egy atomvillanasbol. :D Semmit.

Hidd el, letezik az a technologia, amivel ezeket a kepeket megcsinaltak. Legfeljebb mi nem tudunk rola. Amugy meg nem feltetlenul lathato feny tartomanyaban kell gondolkozni. :)

Krinyo
72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#1448 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 17:08

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 15:48

Nemcsak a zárral van bajom, hanem a filmmel is. Ilyen rövid idő alatt hiába erős a megvilágítás nem alakul ki a megvilágítási csíra, akkor pedig nem lehet előhívni. És az állvány megvilágítása változatlanul kérdést vet fel. 1/1000 lesz az.

Edgerton alapított valamikor egy céget, EG&G néven.  Ez a cég gyártott olyan vakukat, amelyekkel egy mikromásodperces (igen, 1/1000000 sec) villanásokat lehetett elérni.  Igaz ez még mindig három nagyságrenddel hosszabb, mint ami az atomvillanásnál volt, de szintén három nagyságrenddel rövidebb, mint az általad említett 1/1000.  Nem sima, vakupapucsba dugható ketyerére tessék gondolni, hanem két bazinagy, tizenvalahány kilós dobozra.  Ha sötétben fényképezel, előre nyitott zárral akkor magának a vakuvillanásnak az ideje adja majd az expozíció idejét, nem pedig az, h mennyi ideig volt nyitva a zár.
Az index fotós fórumain "közimádatnak" örvendő fegyverfetisiszta embernek sikerült valahol szert tennie egy ilyen mikrovakura, és bámulatos torkolattüzes képeket csinálnia vele.  Digitálissal.  De tekintve, h ezt a céget mikor alapították, ilyen vakuk valószínűleg már akkor is léteztek, amikor még csak filmre lehetett fényképezni...

Btw, a hagyományos vakuk legkisebb teljesítményű villanása is már 1/10000 sec alá esik...

#1449 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 18:32

Idézet: Krinyo - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 17:32

1/1000 alatt nem tudom te mit tudnal rogziteni egy atomvillanasbol. :D Semmit.

Hidd el, letezik az a technologia, amivel ezeket a kepeket megcsinaltak. Legfeljebb mi nem tudunk rola. Amugy meg nem feltetlenul lathato feny tartomanyaban kell gondolkozni. :)

Krinyo

Pontosan, 1/1000s alatt már megvakultál, vagy odasültél a falra, ha elég közel vagy :D
Egyébként találtam ezt az oldalt, ahol néhány ns expozíciós időről írnak. De itt véletlenül se gondoljunk a sima "kinyit a redőny, majd visszazár" típusú dologra, inkább olyasmi, ahol az egész lencse válik átlátszóvá és átlátszatlanná.

#1450 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 18:43

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 16:48

Mondjuk egy normál fényképezőgép objektívje ~cm átmérőjű. Ennek az objektívje m nagyságrendben van, tehát eleve 10000-szer több fényt gyűjt össze. Másrészt a megvilágítás is elég erős még 7 mérföldről is :)
Az állványt meg a villanás világítja meg.

Szerkesztette: gxa 2006. 01. 16. 18:43 -kor

#1451 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 16. 18:53

Idézet: gxa - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 19:43

Mondjuk egy normál fényképezőgép objektívje ~cm átmérőjű. Ennek az objektívje m nagyságrendben van, tehát eleve 10000-szer több fényt gyűjt össze. Másrészt a megvilágítás is elég erős még 7 mérföldről is :)

A fényképezőgép objektívjének fénygyűjtő képessége mindig a hasznos nyílás és a gyújtótávolság hányadosa. Ilyen nincs hogy a lencse átmérőjét megnövelem több méteresre és akkor tízezerszeres lesz a fényereje. Én nem magyarázom meg miért teljesen rossz az elképzelésed mert ez elemi ismeret a fotózásban, és ezt meg kell tanulni.

#1452 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 18:55

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 19:53

Én nem magyarázom meg miért teljesen rossz az elképzelésed mert ez elemi ismeret a fotózásban, és ezt meg kell tanulni.

De hogy tanulja meg, ha nem mondod el neki? :)

Más: vki tud vmit a Panasonic PE-20s vakuról? Google aligha segít, véleményeket nem igazán találtam róla, sőt, termékleírást sem igen.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1453 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 19:01

Idézet: gxa - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 18:43

úgyse tudod meggyőzni...
1/1000...hja...  Azzal még "hétköznapi" témákat se lehet mindig fotózni, nemhogy egy ilyen villanást...

Harold Edgerton
Kép
"Bullet stopped by one millionth of second exposure" , 1939

Szerkesztette: Dolfer 2006. 01. 16. 19:06 -kor

dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#1454 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 16. 19:06

"egy normál fényképezőgép objektívje ~cm átmérőjű. Ennek az objektívje m nagyságrendben van, tehát eleve 10000-szer több fényt gyűjt össze"

Ennek az objektívnek a gyújtótávolsága hosszú ezért nagy az átmérője. Ezt is elfelejtetted.

#1455 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 19:12

Mutass képet is az objektívről, hogy tudjuk, miről is beszélünk. :) Ha csak a gyújtótávolsága lenne hosszú, nem világos nekem, miért kellett ekkora. Az viszont elemi fizika, hogy a nagyobb lencse több fényt gyűjt össze a fókuszpontjába.

#1456 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 16. 19:20

Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 20:01

úgyse tudod meggyőzni...
1/1000...hja...  Azzal még "hétköznapi" témákat se lehet mindig fotózni, nemhogy egy ilyen villanást...

Harold Edgerton
Kép
"Bullet stopped by one millionth of second exposure" , 1939

És azt mond meg nekem hogyan szinkronizálod be az atomvillanást hogy akkor fényképezzen a gép amikor a gömb elér egy bizonyos nagyságot, nem akkor amikor m,ég kicsi vagy mikor már szétterül milliomod mp-et kellene szinkronizálni, hogy lehet hogy még ma sincs ilyen? A lövést lehet vakuval fényképezni, de a villanást tíz km-ről nem.

#1457 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 16. 19:25

"Az viszont elemi fizika, hogy a nagyobb lencse több fényt gyűjt össze a fókuszpontjába. "

Csak nem tízezerszerest. Ha a hasznos nyílásnál jóval nagyobb lencsét használsz tudod mit kapsz? Elmosódott foltokat. Miért rekeszelik  az objektívet szerinted?

Szerkesztette: ottokar 2006. 01. 16. 19:30 -kor

#1458 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 19:33

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 19:25

Ha a hasznos nyílásnál jóval nagyobb lencsét használsz tudod mit kapsz? Elmosódott foltokat.

Megfelelően csiszolt lencsének - bármekkora a mérete - van olyan pontja, ahova képfelfogó lemezt helyezve éles képet kapsz. Vonatkoztassunk el a rögzített képlemez-optika analógiától. Vagy az űrteleszkópok is elmosódott foltokat adnak? Pedig - ha jól emlékszem - a legnagyobb lencsés teleszkópban 6 méter átmérőjű lencse van.

#1459 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 16. 19:46

Idézet: debaj - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 20:33

Megfelelően csiszolt lencsének - bármekkora a mérete - van olyan pontja, ahova képfelfogó lemezt helyezve éles képet kapsz. Vonatkoztassunk el a rögzített képlemez-optika analógiától. Vagy az űrteleszkópok is elmosódott foltokat adnak? Pedig - ha jól emlékszem - a legnagyobb lencsés teleszkópban 6 méter átmérőjű lencse van.

Te most olyanról vitatkozol velem amit nem tudsz, és teljesen rossz feltételezéseket állítasz fel. Az űrteleszkópnak is szinkronban van az átmérője és a gyújtótávolsága különben használhatalan képeket adna. Ez nem az én állításom ez tény.

#1460 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 19:49

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 19:53

A fényképezőgép objektívjének fénygyűjtő képessége mindig a hasznos nyílás és a gyújtótávolság hányadosa. Ilyen nincs hogy a lencse átmérőjét megnövelem több méteresre és akkor tízezerszeres lesz a fényereje. Én nem magyarázom meg miért teljesen rossz az elképzelésed mert ez elemi ismeret a fotózásban, és ezt meg kell tanulni.

Ezt ne nekem tanítsd, hanem a csillagászoknak, akik valamilyen rejtélyes oknál fogva szeretnek nagy átmérőjű lencsékkel/tükrökkel operálni. Pl. itt egy méretes példány. Egy tükör, vagy lencse a felületével arányos fényáramot gyűjt össze a fókuszpontba, fókusztávtól függetlenül. Ez meg elemi ismeret a geometriai optikából ;)

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.