HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 105
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#2121 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 02. 17:11

A legtöbb telekonverter nem egy típushoz készül, hanem viszonlag univerzális, pl. a több, mint 60k-s Raynox 2,2×-ezőt is vagy ötféle fényképezőgéphez ajánlják. Nem hiszem, hogy mindegyik gépen pont ugyanoda kerülne a lencse...
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#2122 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 03. 02. 19:51

Idézet: szeder - Dátum: 2006. márc. 2., csütörtök - 17:14

A fény polarizáltsága szempontjából végeredményben teljesen mindegy, h maga a polarizálás hol történik, már az objektív előtt, valahol az objektívben, vagy esetleg az objektív hátsó lencsetagja mögött.

Ja csak úgy veszed mintha az előtét nem csinálna semmit a fénnyel, a másik meg hogy a lencsetagok között mit csinál az eltérő törésmutatójú üveg. A másik meg azért logikátlan mert ha a szűrőt fel tudja csavarni az optika elé akkor a feltétet is fel tudja mert a szűrő két menete azonos. Ja hogy nem akar az optika elé egy nagyobb átmérőjű szűrőt venni, akkor tegye fel.

#2123 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 03. 02. 19:52

(Megint magas a ló. :()

Szerkesztette: gazdi 2006. 03. 02. 19:52 -kor

Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2124 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 02. 20:08

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. márc. 2., csütörtök - 20:52

(Megint magas a ló. :()

Miért nem érdemben szólsz hozzá cáfold meg hogy nem igazak azok a lehetőségek amiket leírtam.Én nem nagyképűsködtem hanem leírtam a lehetőségeket ami miatt nem jó a kérdező feltevése. Még azt ki is hagytam hogy a szűrő szűkíti az átmérőt, és a vignettálás lehetőségét növeli. És a polárszűrő nagyon gyenge alkotmány ahhoz  hogy egy több tíz dekás feltétet megtartson.

Szerkesztette: ottokar 2006. 03. 02. 20:27 -kor

#2125 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 02. 21:10

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 2., csütörtök - 19:51

Ja csak úgy veszed mintha az előtét nem csinálna semmit a fénnyel, a másik meg hogy a lencsetagok között mit csinál az eltérő törésmutatójú üveg. A másik meg azért logikátlan mert ha a szűrőt fel tudja csavarni az optika elé akkor a feltétet is fel tudja mert a szűrő két menete azonos. Ja hogy nem akar az optika elé egy nagyobb átmérőjű szűrőt venni, akkor tegye fel.

Megismétlem, amit az előbb írtam, és kiemelem a mondanivalóm lényegét, hátha...

Idézet: szeder - Dátum: 2006. márc. 2., csütörtök - 16:14

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 2., csütörtök - 15:17

Arról nem is beszélve hogy a lencse egyik részébe belépeted a poláros fényt majd a másikban akarod kioltani.

A fény polarizáltsága szempontjából végeredményben teljesen mindegy, h maga a polarizálás hol történik, már az objektív előtt, valahol az objektívben, vagy esetleg az objektív hátsó lencsetagja mögött.

#2126 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 02. 21:19

[quote name='szeder' date='2006. márc. 2., csütörtök - 22:10'] Megismétlem, amit az előbb írtam, és kiemelem a mondanivalóm lényegét, hátha...

A fény polarizáltsága szempontjából végeredményben teljesen mindegy, h maga a polarizálás hol történik, már az objektív előtt, valahol az objektívben, vagy esetleg az objektív hátsó lencsetagja mögött.[/QUOTE] [/quote]
"teljesen mindegy, h maga a polarizálás hol történik,"

Hátha. Hát ha a fényképezőgépnél depolarizálás, (kioltás) kell. Mert az kell.

#2127 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 02. 21:38

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 2., csütörtök - 21:19

Hátha. Hát ha a fényképezőgépnél depolarizálás, (kioltás) kell. Mert az kell.

Polarizálás lesz az...

#2128 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 02. 21:39

Idézet: Kuronyab - Dátum: 2006. márc. 2., csütörtök - 14:54

Mert ha pl más a tele/nagylátószög külső menete akkor...

...akkor legnagyobbhoz illeszkedő szűrőt veszel +egy olcsó átalakítót, amivel a kisebb menetre is föl lehet tenni
DSLR gépeknél sem vesznek szűrőket az összes obihoz

#2129 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 02. 21:44

Idézet: szeder - Dátum: 2006. márc. 2., csütörtök - 22:38

Polarizálás lesz az...

Na te azán nagyon értesz a polarizált fényhez. Komolyan nem hallottál arról hogy a szűrő forgatásakor kioltja a poláros fényt a szűrő? És ahhoz hogy a polarizált fény ne okozzon tükröződést depolarizálni kell?

Szerkesztette: ottokar 2006. 03. 02. 21:47 -kor

#2130 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 02. 21:56

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 2., csütörtök - 21:44

Na te azán nagyon értesz a polarizált fényhez. Komolyan nem hallottál arról hogy a szűrő forgatásakor kioltja a poláros fényt a szűrő? És ahhoz hogy a polarizált fény ne okozzon tükröződést depolarizálni kell?

De, hallottam.  És én azt is tudom, h ezt nem depolarizálásnak nevezik.

#2131 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 02. 22:09

A természetes fényt minek depolarizálni? :think: Elég depolarizált már alapból.

#2132 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 02. 22:15

Idézet: szeder - Dátum: 2006. márc. 2., csütörtök - 22:56

De, hallottam.  És én azt is tudom, h ezt nem depolarizálásnak nevezik.

A de latin valaminek az ellentéte ha hozzáteszem az eredeti szóhoz. Vízezés= hidrálás,  dehidrálás= víztelenítés. A fény rezgési síkja megváltozik polarizált lesz, ez okozza a tükröződést, ezt kell visszaforgatni. A kioltani azért nem teljesen jó mert nem oltok ki fényt mert akkor a megvilágítás erőssége csökkenne, hanem csak visszaforgatom, ezért kell a szűrőt fordítani.

#2133 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 02. 22:17

Idézet: debaj - Dátum: 2006. márc. 2., csütörtök - 23:09

A természetes fényt minek depolarizálni? :think: Elég depolarizált már alapból.

Akkor nem kellene polárszűrő! Mi a nyavalyának?

#2134 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 02. 22:21

Hogy kiszűrje a polarizált fényt. De minek is magyarázok, úgyis megmagyarázod, hogy nem így van, te vegyész, fizikus, biológus, informatikus, teológus, bölcs úr.

De nem kell nekem hinned, leírta már más is:

Idézet

A polárszűrő elvéhez annyit kell tudni, hogy a fény elektromágneses hullám, így van neki hullámhossza, a terjedési sebesség függvényében frekvenciája, illetve a hullámmozgásnak irányultsága. A polárszűrő azt csinálja, hogy bizonyos irányultságú sugarakat kiszűr, míg másokat átereszt.
Példa: ha egy kötelet rögzítesz mondjuk egy kilincsre, és elkezded lengetni, bármilyen irányban lengetheted: jobbra-balra, föl-le, vagy átlósan is. Ha a fal és a kezed közé beteszel egy lapot egy hosszú, de keskeny kivágással, ezen átbujtatod a kötelet, akkor bárhogy is próbálod lengetni, a rés és a fal közötti szakaszon a hullámmozgásnak csak az az összetevője fog megmaradni, amilyen irányban a rés áll. Ha tehát a rés függőleges, és te vízszintesen rázod a kötelet, akkor a rés túloldalán nem fog mozogni a kötél, míg ha függőlegesen mozgatod, akkor a teljes mozgás átmegy a résen.
Ez a polárszűrés elve.

Itt a link is, legyen mibe belekötnöd:
http://www.ozy.hu/fo....php?tema_id=24

Idézet

A de latin valaminek az ellentéte ha hozzáteszem az eredeti szóhoz. Vízezés= hidrálás,  dehidrálás= víztelenítés. A fény rezgési síkja megváltozik polarizált lesz, ez okozza a tükröződést, ezt kell visszaforgatni.

Latinból is odafigyeltél. De nem eléggé. A polarizált fény egy sík mentén rezeg, kétdimenziós hullámtermészetű. Ilyen a természetben nem létezik, a természetes fény depolarizált, háromdimenziós hullámtermészetű.
és hogy pontosak legyünk: hidratálás, dehidratálás, vizezés. :p

Szerkesztette: debaj 2006. 03. 02. 22:35 -kor

#2135 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 02. 22:29

????????????????

Szerkesztette: ottokar 2006. 03. 02. 22:33 -kor

#2136 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 02. 22:31

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 2., csütörtök - 22:15

A de latin valaminek az ellentéte ha hozzáteszem az eredeti szóhoz. Vízezés= hidrálás,  dehidrálás= víztelenítés. A fény rezgési síkja megváltozik polarizált lesz, ez okozza a tükröződést, ezt kell visszaforgatni. A kioltani azért nem teljesen jó mert nem oltok ki fényt mert akkor a megvilágítás erőssége csökkenne, hanem csak visszaforgatom, ezért kell a szűrőt fordítani.

A "megváltozás" és "visszaforgatás" szavak ebben az esetben nem a legszerencsésebbek.

A fény ugye transzverzális hullám, magyarul a haladási irányára merőleges síkban rezeg.  Polarizáltság szempontjából az az érdekes, h ebben a síkban milyen irányokban rezeg.  A nem polarizált fény minden irányban rezeg, a polarizált fény pedig csak egy kitüntetett irányban.
Ezért amikor a fény polarizálódik, én nem azt mondanám, h a rezgési síkja megváltozik vagy elfordul, hanem azt, h az egy kitüntetett irányon kívül minden más irányú rezgés kioltódik.
A nem fémes felületeken visszavert fény a beesési szögtől függő mértékben polarizálódik, ami tükröződést okoz.  Ezt a tükröződést az szünteti meg, ha a visszavert polarizált fényt a rezgési síkjára merőleges irányban polarizálod.  De ekkor nem elfordul a fény rezgési síkja, hanem abban az egy irányban is nulla lesz a rezgés amplitúdója, vagyis, teljesen kioltódik.

A de latin előtag jelentését jól tudod, de sajnos rosszul értelmezed.  A depolarizált fény az nem polarizált fény, a depolarizáció pedig az, amikor valaminek a hatására a polarizált, csak egy irányban rezgő fény újra minden irányban rezegni fog.

#2137 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 02. 22:33

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 2., csütörtök - 22:29

Az igazi nagy baj az hogy nem is veszed a fáradságot hogy utána nézz az interneten, ahol többezer helyen lehet erről olvasni.Miért bosszant téged az hogy van olyan aki náladnál többet tud bizonyos dolgokról? Engem nem bosszant. Itt olyan alapvető fizikai kémiai ismeretekről van szó ami középiskolában tananyag.

Van az a mondás, h akinek nem inge, ne vegye magára.

Azt hiszem, h ideje lenne felöltöznöd.

#2138 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 02. 22:41

Idézet: szeder - Dátum: 2006. márc. 2., csütörtök - 22:33

Van az a mondás, h akinek nem inge, ne vegye magára.

Azt hiszem, h ideje lenne felöltöznöd.

Jajj, azért ne menjetek át személyeskedésbe, mert az senkinek se jó!  :(
Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#2139 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 03. 02. 23:18

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 2., csütörtök - 20:08

Miért nem érdemben szólsz hozzá cáfold meg hogy nem igazak azok a lehetőségek amiket leírtam.Én nem nagyképűsködtem hanem leírtam a lehetőségeket ami miatt nem jó a kérdező feltevése. Még azt ki is hagytam hogy a szűrő szűkíti az átmérőt, és a vignettálás lehetőségét növeli. És a polárszűrő nagyon gyenge alkotmány ahhoz  hogy egy több tíz dekás feltétet megtartson.

Nem az elmondottakkal van bajom, hanem a hangnemmel. Mivel nem értek hozzá, nem szólok hozzá. De ha egy válasz gyakorlatilag úgy kezdődik, hogy "te kis pöcs, mit akarsz te itt velem szemben", akkor elmegy a kedvem az információszerzéstől, amiért (ha jól tudom) legtöbben itt vagyunk.
Nem hiszem, hogy ezt folytatnunk kell, mindketten elmondtuk, amit akartunk. Ha mégis válaszolnál, csak priviben. Köszönöm.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2140 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 10:54

Remekül használhatatlan lett ez a topic, amióta kedves ottokar kartárs megérkezett. Meg a többi is, amibe írogat. Sajnos, pedig szerettem is, hasznos is volt... :(
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 105
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.