Nagylátókról írnék néhány szót akkor én is, igaz Nikonhoz keresek én is már jóideje, de megmondom őszintén tökéletes megoldást nem találtam sajna. A legnépszerűbb (és valószínű a legjobb nagylátó) obi a 12-24-es Tokina, azonban messze nem tökéletes. Először is van egy sárgás/melegebb árnyalata és elég sok CA-t képes kihozni magából, ráadásul itt is elég nagy a variancia a különböző darabok példányai között. Ráadásul ahhoz képest, hogy f4, túl nagy.
Sigma 15-30: bazi nagy és filtert csak cropos kamerával tudsz feltenni, ráadásul 82mm-es kell, nálam e kettő miatt simán kiesett.
Sigma 10-20: minőséggel voltak gondok, szerintem nem elég jó.
Sigma 12-24: bazi lassú (alig fogsz látni a keresőben), bazi nagy, teljesen felesleges egy ennyire nagylátó obi full-frame-re, minőség itt is eléggé változó.
Tamron 11-18 (?) vagy valami ilyesmi: minőség nem igazán tuti
Canon 10-22: nem ismerem, de mivel csak néhány gépre lehet rárakni és elég drága is, nem javasolnám...
Canon 17-40L: ez már nem igazán nagylátó crop-os kamerán, viszont elég korrekt.
Nagyjából ennyi a választék. Illetve Nikonban még van 12-24, de az itt most nem érdekes.
Arról, hogy mit érdemes venni, lehet vitatkozni. Az igazán nagylátók igencsak kiemelik az előteret és nehéz jól használni, viszont ha valaki megtanulja akkor nagyon meg lehet szeretni. Legtöbb embernek azonban nem igazán van rá szüksége, pl egy 17-40-es Canon már nagyon sok mindenre elég lehet. Ár teljesítmény arányban azonban a Tokinát nehéz megverni.
Amiért én még nem vettem az az, hogy viszonylag kényes vagyok a minőségre és az olcsóbb cuccok kiestek emiatt, ráadásul olyan obi sem kéne ami melegebb árnyalatot ad, mint a reális (itt esett ki a Tokina) és ezután már szinte nincs semmi. Vagyis van még a 12-24-es Nikon, de az meg bazi drága és ahhoz képest csak egy gagyi műanyag az egész. Igaz képminőségben elég korrekt, de ennyit nem ér a dolog. Amit én remélek, hogy lesz rövidesen crop-os kamerára való használható prime olcsóért és akkor veszek egy olyant. Ha mégsem, akkor beszerzek egy 17-valami obit, azzal már el lehet lenni, ha nagyon muszáj.
Szerkesztette: saen 2005. 10. 26. 17:18 -kor