Idézet: Wyco - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 17:23
Váltsunk témát. Láttam többeknél hogy az 50mm-s obit forditva tették fel bizonyos SLR gépekre. Nem tudom hogy ez most Nikon volt v Canon, de állítolag igen egyszeru a dolog. Persze nekem nem ment, de feltételezem hogy a simán odarakásnál azért bonyolultabb a dolog

Vmi tipp? [300D+50/1.8mk2]
Ha olyan objektíved van (egyik Canon EF se ilyen), amelyiken manuálisan lehet blendét állítani, és megelégszel azzal, h munkablendével fotózzál, akkor elegendő egy egyszerű fordítógyűrű, melynek egyik oldala a fényképezőgépnek megfelelő bajonettű, a másik oldala pedig olyan menetes, h az objektív szűrőmenetébe lehessen tekerni. Esetleg szükség lehet még step up/down ringre, ha az objektív szűrőmenete nem egyezik meg a fordítógyűrű menetével. Előny, h mivel a szűrőmenet az univerzális, ezért más gyártó más rendszerű objektívje is használható.
Ha olyan objektíved van, amelyiken nem lehet manuálisan blendét állítani, és nem mindig a legnagyobb blendével szándékozol fotózni, és/vagy nem elég az neked, h munkablendével fotózzál, akkor más dolgokhoz kell folyamodnod. Ha barkácsoló hajlamú vagy, akkor egy közgyűrűből, fordítógyűrűből és némi kábelből meg tudod oldani, ahogy azt
ezen az oldalon is láthatod.
Ha nem vagy barkácsoló hajlamú, akkor készen is vehetsz ilyet. Egy van, amiről tudok, ez pedig a Novoflex által gyártott
Reverse Adapter for Canon EOS. Amint az látszik, nem két fillér, több mint két EF 50mm f/1.8 is kijönne belőle, és eBayen se nagyon úszod majd meg másfél EF 50mm f/1.8 alatt...
Cserébe viszont nem csak a blendét fogja állítani, hanem az autofókusz is megmarad bizonyos határok között. 50mm és f/1.8 esetén biztosan fog menni némi vadászattal, de pl 30mm alatt f/2.8 esetén már nem nagyon nyikkan meg, esetleg talán direkt napfényben. Minél nagyobb látószögű objektívet használsz fordítva, annál nagyobb lesz a nagyítás. 24mm-en olyon 10-15mm közötti széles területet fog be 1.6x FOV cropos gépen, de ekkor már a kereső nagyon sötét, egy elemlámpa pár centiről nagy segítség (;
Az árán kívül van még két hátránya ennek a kütyünek. Az egyik az, hogy a vezérlést átvivő spirálkábel az objektív bal oldalán halad, a gép mögül nézve, vagyis pont útban lesz, hogyha fókuszálni akarsz. Ha szerencséd van, akkor az AF/MF kapcsoló is pont a kábel alá esik majd (; A másik hátránya akkor jelentkezik, hogyha olyan objektíved van, amelyik zoomoláskor és/vagy fókuszáláskor változtatja a hosszát. Ekkor ugyanis lehet, h ha tekered a gyűrűt, viszont nem mozgatod a tubus elmozdulásának megfelelően a kezedet előre vagy hátra, akkor nem zoomolsz, hanem kifelé tekered az objektívet a fordítógyűrűből. Továbbá arra kell még figyelni -- de ez már magának a fordított objektíves módszernek a velejárója, nem pedig a kütyü hibája --, hogy ilyen változó hosszúságú objektívek nem feltétlen bírják el saját súlyukat, ha a szűrőmenetnél fogod őket, ezért pl. a 24-70L-lel nem nagyon lehet függőlegeshez közeli szögben fotózni, mert vagy teljesen ki-, vagy teljesen becsúszik.
szerk.: Még egy mondat az elejére...
Remélem nem voltam túl szűkszavú (;
Szerkesztette: szeder 2005. 12. 03. 18:37 -kor