HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (136 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik II.

#811 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 01. 20:27

Idézet: Wyco - Dátum: 2005. dec. 1., csütörtök - 20:18

Nemtom. Mindenesetre a 28-70 -essel készult amirol legutobb megallapitottuk h frontfocusos. Akkor ez most hogy van...?

Pl. a 70-200 f4-nél egyeseknek olyan példányuk van, ami 10-ből 3-4x félrefókuszál. A többi alkalommal pontos. 1-1 kép alapján nem lehet eldönteni hogy pontosan fókuszál, vagy sem.
Próbáld ki, hogy a gépet állványra teszed, és csinálsz mondjuk 10 képet ugyanarról. (a képek között pedig tekergesd a fókuszgyűrűt végtelenre, közelre, megint végtelenre, stb.)
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#812 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 01. 20:52

Idézet: eszpe - Dátum: 2005. dec. 1., csütörtök - 20:27

Pl. a 70-200 f4-nél egyeseknek olyan példányuk van, ami 10-ből 3-4x félrefókuszál. A többi alkalommal pontos. 1-1 kép alapján nem lehet eldönteni hogy pontosan fókuszál, vagy sem.
Próbáld ki, hogy a gépet állványra teszed, és csinálsz mondjuk 10 képet ugyanarról. (a képek között pedig tekergesd a fókuszgyűrűt végtelenre, közelre, megint végtelenre, stb.)

Jah. Amúgy az is belejátszhat, hogy tág blendénél a mélységélesség tartomány szűkül. De a hp kép alapján jónak tűnik az optika.

#813 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 01. 21:18

Ez is F4 volt az azert még nem tul szuk
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#814 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 02. 21:45

24-105L hiba:
dpreview fórumon olyan "pletykák" járnak, hogy az egyik lencsetag melletti csavart nem festették le feketére, és a bizonyos szögben beeső fény azon csillan meg és okoz flare-t.  :think:  :omg:
Nem kell attól félnem, hogy a közeljövőben ilyen obit vegyek, de kíváncsi lennék, hogy tényleg elkövetnek -e ilyen béna tervezési hibát a Canonnál? (szerintem nem, és soha nem fogjuk megtudni a hiba igazi okát.) :)
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#815 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 02. 21:49

Idézet: Wyco - Dátum: 2005. dec. 1., csütörtök - 21:18

Ez is F4 volt az azert még nem tul szuk

2.8-as obi ugye?

sigma 24-70 2,8-hoz volt szerencsém, ami 2.8on NAGYON backfocusos volt, F4nél már hibátlan... érdekes.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#816 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 10:22

Igen, majdnem, 2.6-2.8 -as
Wizard, ti egyebkent bulifotozasnal a kozlekedest hogy oldjatok meg? Kaptok taxicsekket vagy mindenki magának? Mert tegnap a metron kurvara megvertek egy gyereket "csak ugy" alapon mellettunk, ugyhogy asszem most kis idore leszokok a metrozasrol viszont a taxi meg oda-vissza bárhova min 4-5 forint...:/
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#817 Felhasználó inaktív   mtubi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 12:23

Idézet: Wyco - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 9:22

Wizard, ti egyebkent bulifotozasnal a kozlekedest hogy oldjatok meg? Kaptok taxicsekket vagy mindenki magának? Mert tegnap a metron kurvara megvertek egy gyereket "csak ugy" alapon mellettunk, ugyhogy asszem most kis idore leszokok a metrozasrol viszont a taxi meg oda-vissza bárhova min 4-5 forint...:/

Szerintem mindenki oldja meg magának a hozzáállás a partyfotózásnál...
Ha autóval mész,ha nem, ők a képekért fizetnek, a többi a te dolgod...(gondolom én).

#818 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 13:33

Idézet: Wyco - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 9:22

Nem vagyok pesti, nem tudom hogy megy ez hazánk fővárosában, de azért azt elég érdekesnek tartom, hogy ott van még a metrón X darab ember, valakit közülük meg megvernek "csak úgy". A többi ember mit csinál ilyenkor? Gondolom másfelé néz és menti az irháját...  :mad:

#819 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 13:38

Nemtom te mit csinálnál ha egy viperával rontanának hatan a melletted levőre mert az véletlen nekiment az egyiknek (bár a pontos sztorit nem igazan ertettem mert a srác visszament [volna] kötözködni de nem kezdek most mesélésbe mert nem az a téma)

#820 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 13:41

Idézet: Wyco - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 12:38

Nemtom te mit csinálnál ha egy viperával rontanának hatan a melletted levőre mert az véletlen nekiment az egyiknek (bár a pontos sztorit nem igazan ertettem mert a srác visszament [volna] kötözködni de nem kezdek most mesélésbe mert nem az a téma)

Nem azt mondtam, hogy ÉN mit csináltam volna, EGYMAGAM, hanem azt, hogy mit csinált a TÖBBI ember. AZ ÖSSZES TÖBBI. Gondolom, 6-nál többen voltak. Az a baj ezekkel a keménygyerekekkel, hogy az a felállás, hogy ők 6-an vannak, a többiek igaz, hogy 16-an, de mindenki egyedül. Különben meg ha náluk van vipera, nálad legyen kettő, vagy egy gázspray. Annak örülnének :)
Félek félreértettél, nem téged támadtalak, csak a tömeges bambaságot, amik azt eredményezik, hogy az ilyen söpredék felbátorodik. Azt hiszem ha pár ilyen hatfős társaságot úgy tisztességesen meglincselnének, előbbre lennénk.

#821 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 15:08

Sajna ez a hozzaallas; részint egyebkent meg tudom erteni ezt is.

#822 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 17:23

Váltsunk témát. Láttam többeknél hogy az 50mm-s obit forditva tették fel bizonyos SLR gépekre. Nem tudom hogy ez most Nikon volt v Canon, de állítolag igen egyszeru a dolog. Persze nekem nem ment, de feltételezem hogy a simán odarakásnál azért bonyolultabb a dolog :D
Vmi tipp? [300D+50/1.8mk2]

#823 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 17:34

Idézet: Wyco - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 16:23

Váltsunk témát. Láttam többeknél hogy az 50mm-s obit forditva tették fel bizonyos SLR gépekre. Nem tudom hogy ez most Nikon volt v Canon, de állítolag igen egyszeru a dolog. Persze nekem nem ment, de feltételezem hogy a simán odarakásnál azért bonyolultabb a dolog :D

Kell hozzá egy fordítógyűrű, azt hiszem "coupling adapter" az english neve. A jobbak így minden műveletet átvisznek, blendét és autofókuszt is. Így nagyszerű makrofelvételek készíthetők.

#824 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2005. 12. 03. 18:10

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 18:34

Kell hozzá egy fordítógyűrű, azt hiszem "coupling adapter" az english neve. A jobbak így minden műveletet átvisznek, blendét és autofókuszt is. Így nagyszerű makrofelvételek készíthetők.

A fordítógyűrű az első szűrőmenetnél fogja az optikát, az a blendét sem viheti át mert azok az optika végén vannak. A közgyűrűvel kevered össze, az a gép saját optikáját használja. És a fordítógyűrűnél egy másik optikát tesznek a gép optikája elé, míg a közgyűrű a gép optikáját tolja előre.

Szerkesztette: ottokar 2005. 12. 03. 18:14 -kor

#825 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 18:16

En forditora gondolok, azt láttam.

#826 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 18:21

Idézet: Wyco - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 17:23

Ha olyan objektíved van (egyik Canon EF se ilyen), amelyiken manuálisan lehet blendét állítani, és megelégszel azzal, h munkablendével fotózzál, akkor elegendő egy egyszerű fordítógyűrű, melynek egyik oldala a fényképezőgépnek megfelelő bajonettű, a másik oldala pedig olyan menetes, h az objektív szűrőmenetébe lehessen tekerni.  Esetleg szükség lehet még step up/down ringre, ha az objektív szűrőmenete nem egyezik meg a fordítógyűrű menetével.  Előny, h mivel a szűrőmenet az univerzális, ezért más gyártó más rendszerű objektívje is használható.

Ha olyan objektíved van, amelyiken nem lehet manuálisan blendét állítani, és nem mindig a legnagyobb blendével szándékozol fotózni, és/vagy nem elég az neked, h munkablendével fotózzál, akkor más dolgokhoz kell folyamodnod.  Ha barkácsoló hajlamú vagy, akkor egy közgyűrűből, fordítógyűrűből és némi kábelből meg tudod oldani, ahogy azt ezen az oldalon is láthatod.
Ha nem vagy barkácsoló hajlamú, akkor készen is vehetsz ilyet.  Egy van, amiről tudok, ez pedig a Novoflex által gyártott Reverse Adapter for Canon EOS.  Amint az látszik, nem két fillér, több mint két EF 50mm f/1.8 is kijönne belőle, és eBayen se nagyon úszod majd meg másfél EF 50mm f/1.8 alatt...
Cserébe viszont nem csak a blendét fogja állítani, hanem az autofókusz is megmarad bizonyos határok között.  50mm és f/1.8 esetén biztosan fog menni némi vadászattal, de pl 30mm alatt f/2.8 esetén már nem nagyon nyikkan meg, esetleg talán direkt napfényben.  Minél nagyobb látószögű objektívet használsz fordítva, annál nagyobb lesz a nagyítás.  24mm-en olyon 10-15mm közötti széles területet fog be 1.6x FOV cropos gépen, de ekkor már a kereső nagyon sötét, egy elemlámpa pár centiről nagy segítség (;
Az árán kívül van még két hátránya ennek a kütyünek.  Az egyik az, hogy a vezérlést átvivő spirálkábel az objektív bal oldalán halad, a gép mögül nézve, vagyis pont útban lesz, hogyha fókuszálni akarsz.  Ha szerencséd van, akkor az AF/MF kapcsoló is pont a kábel alá esik majd (;  A másik hátránya akkor jelentkezik, hogyha olyan objektíved van, amelyik zoomoláskor és/vagy fókuszáláskor változtatja a hosszát.  Ekkor ugyanis lehet, h ha tekered a gyűrűt, viszont nem mozgatod a tubus elmozdulásának megfelelően a kezedet előre vagy hátra, akkor nem zoomolsz, hanem kifelé tekered az objektívet a fordítógyűrűből.  Továbbá arra kell még figyelni -- de ez már magának a fordított objektíves módszernek a velejárója, nem pedig a kütyü hibája --, hogy ilyen változó hosszúságú objektívek nem feltétlen bírják el saját súlyukat, ha a szűrőmenetnél fogod őket, ezért pl. a 24-70L-lel nem nagyon lehet függőlegeshez közeli szögben fotózni, mert vagy teljesen ki-, vagy teljesen becsúszik.

szerk.:  Még egy mondat az elejére... 
Remélem nem voltam túl szűkszavú (; :omg:

Szerkesztette: szeder 2005. 12. 03. 18:37 -kor

#827 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 18:22

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 17:10

A fordítógyűrű az első szűrőmenetnél fogja az optikát, az a blendét sem viheti át mert azok az optika végén vannak. A közgyűrűvel kevered össze, az a gép saját optikáját használja. És a fordítógyűrűnél egy másik optikát tesznek a gép optikája elé, míg a közgyűrű a gép optikáját tolja előre.

Nem keverem össze. A neten láttam, de ha jól emlékszem, mintha a fórumra is betette volna valaki a képét annak, amit mondok. A gépváz objektívbajonettjébe van behajtva a szerkezet, és ahhoz csatlakozik a "felépítmény", egy szalagkábellel az objektív másik végéhez, ott is rá kell hajtani egy "bajonettet". Elég hülyén írtam le, de megpróbálom megkeresni a képet.
A lényeg, hogy a bajonetthez van rögzítve a cucc, de az elektronyika hozzá van kapcsolva az obi bajonettes végéhez (ami történetesen most a másik oldalon van, ezért kell a szalagkábel és a túlsó cucc).

#828 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 18:27

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 18:22

Nem keverem össze.

Legalábbis nem a közgyűrűvel kevered össze, ebben igazad van.  Abban viszont ottokarnak van igaza, h a fordítógyűrű az nem egyenlő ezzel a "coupling adapterrel".
A képet ne keresd, linkeltem az előző hozzászólásomban (;

Szerkesztette: szeder 2005. 12. 03. 18:28 -kor

#829 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 18:33

Idézet: szeder - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 17:27

Legalábbis nem a közgyűrűvel kevered össze, ebben igazad van.  Abban viszont ottokarnak van igaza, h a fordítógyűrű az nem egyenlő ezzel a "coupling adapterrel".
A képet ne keresd, linkeltem az előző hozzászólásomban (;

Találtam leírást a neten, hogy mi a kettő között a különbség.

http://www.ephotozine.com/equipment/buyers...uyersguideid=12

Nem ezt a képet mondtam, de hasonló lehet a megoldás. Az egy szalagkábellel volt megoldva (IDE kábel? valami szakbarbár megoldás? :) ). Érdekesen nézett ki, ha jól emlékszem valami olyasmit írtak, hogy azért, mert egyes gépeken/obikon a blendét se lehet beugratni, és ezt oldják meg vele, hogy a váz által adott jel szerinti mértékben álljon be a blende. Elképzelhetőnek tartom, hogy az AF-et nem tudja átvinni, de a blendére biztosan emlékszem. Keresem még egy kicsit azt a képet :)

#830 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 18:52

Atolvasom a dolgokat thnx :)

Téma megosztása:

• (136 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.