HWSW Informatikai Kerekasztal: Mi lesz veled, PC? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (41 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mi lesz veled, PC? Értékeld a témát: -----

#651 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 02. 22:44

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. Jul. 2., Saturday - 22:21

Namost amit irsz, vagyis, hogy mexűnne a lehetőség hogy kizsákmányoljuk és lefölözzük ázsíát akkor ...

A lefölözés alatt mit értesz?

Nem lesz annak jó vége ,hogy az USA ennyire deficites, vkin le fogja verni...

Egyelőnre úgy néz ki, hogy kedves csíkszemű barátaink főznek meg minket...

Szerkesztette: Asker 2005. 07. 02. 22:45 -kor

"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#652 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 22:46

Idézet: special - Dátum: 2005. Jul. 2., Saturday - 18:32

ajánlom figyelmedbe a purchasing power parity fogalmát. kína GDP-je tavaly meghaladta a 7 ezer milliárd dollárt PPP-alapon. a harmadik japáné 4 ezer alatt marad. jó művelődést.

Mindig lehet úgy csűrni-csavarni a dolgokat, hogy úgy tűnjön másnak legyen igaza...

Szerkesztette: Asker 2005. 07. 02. 22:55 -kor

"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#653 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 23:34

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. Jul. 2., Saturday - 22:27

Továbbá az USA hatalmas GDP-jébe azért benne vannak a betelepült japán tulajdonú társaságok is, meg a mára szinten teljes mértékben arab tulajdonú olajipar is. Ezent társaságok eredményei az adózás után nem szükségszerűen maradnak az usa-ban, hanem pl jönnek ide, felpumpálni a forintot :)

Ez igaz, de az méginkább, hogy a betelepült külföldi / nagyrészt amerikai/ társaságok jobban belejátszanak a kínai GDP-be /akkor is ha vásárlóerőparitáson alapulva mérjük/ :)

Szerkesztette: Asker 2005. 07. 02. 23:43 -kor

#654 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 08. 15:12

Inside Xbox 360: An interview with Jeff Henshaw (Part One)
Inside Xbox 360: An interview with Jeff Henshaw (Part Two)

Kicsit (nagyon) alakerdezos interju, de egy csomo olyan feature-t mutat be, amire kivancsi voltam: mikrofizetesi rendszer, jatekletoltes, videochat, kulso eszkozok kezelese...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#655 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 07. 08. 19:11

Idézet: Asker - Dátum: 2005. júl. 3., vasárnap - 0:34

Ez igaz, de az méginkább, hogy a betelepült külföldi / nagyrészt amerikai/ társaságok jobban belejátszanak a kínai GDP-be /akkor is ha vásárlóerőparitáson alapulva mérjük/ :)

Azaz nem érdekük a kínával való baszakodás, mivel azt csak a hazai gazdaságpolitikai és néhány versenyképtelen szektor erőlteti.

#656 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 12. 08:39

Egy kis PS3:

Interview: NVIDIA, RSX and the future
Router functions dropped from PS3 spec

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#657 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 09:14

Tudom, hogy a topic nem pont errol szol, de nem talaltam neki jobb helyet: Total share: 30 years of personal computer market share figures

Kép

Samott

#658 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 22. 12:49

Idézet: Samott - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 10:14

Tudom, hogy a topic nem pont errol szol, de nem talaltam neki jobb helyet...

Mac elég stabil! :D
Fura, hogy amikor több cég is gyártott klónt, az mennyire megdobta az eladásokat. :)
RDaneel_hu

#659 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 22. 20:54

Idézet: RDaneel_hu - Dátum: 2005. dec. 22., csütörtök - 12:49

Fura, hogy amikor több cég is gyártott klónt, az mennyire megdobta az eladásokat. :)

ofkorz - az apple kárára :) a grafikon szerintem az aggregált platformra hivatkozik "mac"-ként. Pont ezis volt a baj. a tajvani/japán cégek az apple-nél ütősebb vasakat gyártottak az apple árszinvonal kb feléért.

Szerkesztette: SFIJ 2005. 12. 22. 20:55 -kor

νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#660 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 10. 16:03

Mostanában egyrészt a PS3, másrészt a quad-core processzorok közeledtével (elvileg a PS3 hamarabb jön - bár ki tudja... :D ) megint gondolkoztam kicsit a témán.

Miről is van szó?

Egyrészt a quad core processzorokkal (nekem legalábbis most úgy tűnik) sokkal hamarabb fog eljönni az az idő (ha jól olvastam, az Intel már jövő év elős félévében a _desktop_ra is le kivánja hozni a quad-core-t, és akkor nyilván az AMD is megteszi ezt a majdani K8L-lel), amikorra egy PC-ben akkora erő képes összpontosulni, amit a felhasználók 99%-a totálisan képtelen lesz kihasználni.
(Ez bizonyos értelemben persze már a dual core esetében is igaz, hiszen office/zene/film_nézés_/internet ebből nem profitál, viszont a _multitasking_ miatt lehet azt mondani, hogy ez egyfajta _komfort_ot ad: messze nem elengedhetetlen, de ha valakinek van rá pénze, ténylegesen javul a minőségérzete (most ne menjünk bele abba, megér-e ez annyi pénzt valakinek vagy sem, mert legalább az tény, hogy kap valamit a pénzéért. A quad core esetében ez nem így lesz)

Másrész viszont _egyelőre_ úgy tűnik, a konzolok nem képesek kiváltani a PC-t, nem váltak otthoni multimédia-központtá. Persze kézenfekvő a válasz, hogy mivel a Playstation3 még nincs a piacon, addig ez a Microsoftnak SEM érdeke az XBOX360-nal, hiszen neki a PC-vásráló is ügyfél, lévén Windows-felhasználó. Viszont a Sony nincs ilyen irányba elkötelezve, HA ő tényleg tesz lépéseket ez irányba (előtelepített Linux, felkészítve hogy tudjak email-t írni, net-ezni, családi fotóalbumot rendezgetni, stb), akkor a Microsoft is elmozdul majd ez irányba. Meglátjuk, hogy alakul ez.

És közben az idei év elején jött egy érdekes fordulat, a Viiv. Amikor ennek az értelméről/értelmetlenségéről ment a vita, akkor is leírtam már, technikai értelemben ebben nincs semmi-de-semmi új, ellenben ráirányította mind a gyártók, mind a vásárlók figyelmét egy felhasználási módra (egy számítógép esztétikus is tud lenni, oda lehet tenni a Hi-fi állványra vagy éppen a video/DVD-lejátszó _helyére_ , mert ha pl. dvd_felvevő_t akarsz venni, vegyél helyette viiv-gépet
(persze építheted magad is tetszőleges alkatrészekből, hiszen most már nagyon sok gyártó gyárt kimondottan esztétikus házat amibe azt teszek/tetetek, amit csak szeretnék, de ehhez azért érteni kell, nem a "leveszem a boltban a polcról" kategória)

És ez azért nagy húzás (szerintem), mert ha egyszer a PC betette a lábát a nappaliba, már sokkal nehezebb lesz onnan kitúrni.

Egyébként (de ezt a véleményemet is leírtam már korábban) jelen helyzetben szerintem semmiképen nem tudná kiszorítani a konzol a PC-t. Ugyanis egy család _párhuzamosan_ szeretne olyasféle dolgokat csinálni, hogy mondjuk az apuka a munkahelyről hazahozott word-doksit fejezné be, az anyuka a tegnap a winchesterre felvett fimet szeretné nézni, a fiú játszani akar, a leányzó meg a barátjával/barátnőivel skype-ozni. Nem az erőforrásokkal van a baj (egy izmos duál-core proci simán megoldaná), hanem a _térbeli_elosztással_: apa a dolgozóban, anya a nappaliban, gyerekek a saját szobájukban. Pl. ehhez most négy gép lenne ideális: apa dolgozik a laptopján, anya használja a dvd-felvevőt, fiú játszik a konzolon, leányzó meg net-ezik mondjuk egy mini-pc-n.
Szóval meg kell oldani, hogy a házi multimédiás központ hogyan tud lényegében _szerverként_ üzemelni (és azt is írtam már, hogy szerintem a legnehezebb a kép és hang viszonylag távolra juttatása _minőségromlás_nélkül_ , ami kábelezéssel sem sima ügy, de ráadásul még kábeldzsungelt sem szívesen csinálnánk a lakásból)

És hogy miért hoztam ezt elő?

Egyrészt mert a közelgő quad-core processzorokkal megtörni látszik az az üzleti modell, amivel ezt a topic-ot is nyitottam: nevezetesen hogy lefedünk egy nagy volumenű piacot a termékünkkel, ahol a termékünk kifejlesztésébe fektetett dollármilliárdjaink az óriási eladott darabszám miatt megtérülnek, így ezt a temékünket a szűk high-end piacon extra-profittal tudjuk értékesíteni.
(példának az ATI/nVidia párost hoztam, ahogy bekebelezték a teljes professzionális grafikus piacot, minden hagyományos nagy név kihalt onnan már)

Viszont azon kezdtem gondolkozni, HA akár az Intel, akár az AMD el tudná érni, hogy az ő processzorára épüljön a jövő konzolja, az egy óriási nagy dobás lenne!
(ez bejöhetNE akár mindkettőjüknek is, ahogy mind az ATI, mind az nV jelenleg ott vannak)
Gondoljuk csak meg, milyen hihetetlen dolgok következnének abból, ha a jövő akármelyik konzolja tartalmazna egy x86-kódokat natívan futtatni képes magot (akár a jelenlegi xbox módjára: lényegében egyenértékű főmagok, illetve PS3 dizájn: az x86 mag irányít, és emelllett ott van a számítási erő zömét adó spe-k. Mindkét esetben persze ott van még a grafikus alrendszer)

Kérdés: igazából hogy történt az, hogy mindhárom következő generációs konzol az IBM ppc-chipjét választotta kiindulás alapnak?

Közben azon is gondokozom, hogy egy ilyen lehetőség egyáltalán nem is biztos, hogy jó lenne a konzol_gyártónak_ Ha a jelenlegi árképzésből indulunk ki, egy csomó olyan vevő lenne (akár komplett cégek teljes gépparkja), akik ilyen vennének, hiszen minden x86os szoftverjüket futtatni tudnák, és a konzol piaci modellje miatt _nyomott_áron, rendkívül _olcsón_ jutnának számítógéphez (ami viszont a gyártónak _ráfizetés_, hiszen kompenzációképppen ezek a felhasználók _nem_ vennének játékokat, hiszen nem játszani veszik a gépet) . Ez komoly probléma lenne.

Milyen folyamatokat várok/tételezek fel a (közel)jövőben?

(1) folytatódik a PC-s játékpiac folyamatos olvadása. A játékfejlesztőknek egyre kevésbé éri meg a PC-piacra fejleszteni/optimalizálni, mikor ezt a jóval biztosabb megtérülést jelentő konzolpiacra is megtehetik.
Felhasználó-oldalról egyrészt olcsóbb/egyszerűbb konzolra áttérni (főleg, ha _legális_ szoftvervásárlást tételezünk fel a PC esetében is) másrészt HA az igazi húzónevek esetleg már egyáltalán ki sem jönnek PC-re (vagy legalábbis egyre kevesebb), akkor a gamer ha akar, ha nem, muszáj lesz konzolra váltania, ha jó játékokkal akar játszani.

Tehát egyre kevésbé várom, hogy a játékpiac mindig növekvő teljesítményigénye húzóerőként hasson a PC-piac fejlődésére

(2) elvileg a jelenlegi PC-k elég erősek, hogy ne kelljen őket még jó darabig fejleszteni az eladások derékhadát jelentő otthoni és vállaati szférában. Képzeljük magunkat egy vállalati döntéshozó helyébe (mondjuk legyen egy piaci elemző/tanácsadó cég, mondjuk 150 munkatárssal, fejenként egy PC/laptop, amin használ Office/net/email programokat

Szerintem már a dual core is nehezen racionalizálható, de a quad core-nál ez számomra egyenesen elképzelhetetlen.

(3) érdekes kérdés a közelgő Windows Vista által indukált számítógépfejlesztés.
Logikusan (persze a számítógép-beszerzéseket miért pont a logika irányítaná...) ennek semmi kihatása nem kéne legyen a hardverekre (hiszen ami igazán erőforrásigényes benne, az a grafikus felület, azt meg egy nem is túl drága mai alsó-közép kategóriás VGA-kártyával meg lehetne oldani), sőt eleve, mi értelme van egy cég esetében átállni Vistára (pl. ilyen nyomás lenne, ha egy jövőbeni új Office csak Vistára jönne ki) , de kétségtelen, hogy ez növelni fogja az igényt új gépek beszerzésére.

(4) A topic során főként két dolog maradt, ami a hozzászólók szerint teljesítményigényes és igény is van/lesz rá.
Az első a mesterséges intelligenciával szerelt számítógép (reggel bemegyek az irodába és azt mondom "HAL, kérlek gyűjtsd össze fontossági sorrenben az első tíz hírt, mi történt a nemzetközi politikában") Ennek én még jó darabig semmiféle realitását nem látom.
A másik a HDTV, merthogy ilyen felbontású médiát kezelni, ahhoz tényleg kell az erőforrás. Azonban úgy látom, a lejátszást tekintve itt a VGA-kártyákra fog helyeződni a feladat oroszlánrésze, és hogy otthon tényleg nagy tömegek foglalkoznának családi nyaralási videók editálásával, erről még mindig nem vagyok meggyőződve.

(5) Úgyhogy én azt várom, hogy a PC-eladások és fejlesztések meg fognak torpanni. Természetesen a világon még számtalan fehér terület van, ahová PC-t lehetne eladni, de oda a jelenlegi alsókategóriás dolgok is bőségesen elégségesek lennének (a "százdolláros PC" és társai még ezt a szintet sem érik el) ettől nem várható, hogy a _tovább_fejlődés motorja legyen.

A quad core egyértelműen a szerver/workstation/szuperszámítógép piacon fog igazán szerephez jutni, itt azonban a _volumen_ jóval kisebb. Ez azt jelenti, hogyha ezzel a jóval szűkebb piaccal kell megfizettetni a K+F költségeket, akkor az az árak emlkedéséhez kell, hogy vezessen.
Szerintem a közeljövőben visszaáll a "régi rend", miszerint a kimagasló teljesítményért aránytalanul sokat kell fizetni, hiszen egy jóval szűkebb piacnak kell eltartania a K+fF költségeket is, ez nem lesz áthárítható a globális consumer piacra, hiszen ott nem lesz igény közel sem ekkora teljesítményre.

(6) ebből a szempontból lenne érdekes, ha valamelyik x86-gyártó be tudna kapcsolódni a következő generációs konzolbizniszbe, hiszen ezel megint meglenne az a biztos tömegméretű felvevőpiac, ami a K+F költségek "szétterítéséhez" szükséges
(egyébként lehet, hogy túlbecsülöm ennek a piacnak a méretét és jelentőségét a _hardver_ szempontjából)
(és persze kérdés, hogy azzal, hogy az a szellemi bekektetés, ami az xbox360 és főleg a PS3 bonyolult hardverfelépítésének optimális kihasználásához szükséges, és 3-4 év alatt halmozódik fel, nem jelent-e majd akkora tehetetlenségi erőt, akkora nyomást, ami bebetonozza a jelenlegi architektúrát)

- - - - -

Záró megjegyzésként pár szóban a laptopokról. A laptop ugyan egy kicsit más ügy, mint a PC, de bizonyos szempontból _nagyon_ kicsit. Ott még egyértelműen van hová fejlődni, persze nem a számítási teljesítmény, hanem az akkumulátoros üzemidő és a súly terén (a kettő annyiban persze összefügg, hogy azért az akkumulátor súlya jelentős tényező egy laptop esetében) De ez is pár év haladék csak (mondjuk pl. mert lesznek olyan üzemanyagcellák, amivel gond nélkül menne akár egy mai desktop processzor is napokig, nemhogy azok, amiket mondjuk 2-3 év múlva lehet már kapni egykét wattos fogyasztással)

#661 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 10. 16:43

Idézet: d n . r - Dátum: 2006. jún. 10., szombat - 16:03

(1) folytatódik a PC-s játékpiac folyamatos olvadása. A játékfejlesztőknek egyre kevésbé éri meg a PC-piacra fejleszteni/optimalizálni, mikor ezt a jóval biztosabb megtérülést jelentő konzolpiacra is megtehetik.

ez az allitas folyamatosan elokerul, de azon kerdesekre, hogy miert gondolja azt az allitas tevoje, hogy ez igy van, csak olyan valaszokat lattam eddig, hogy "nezd meg, hogy ez-meg-az a jatek hova jott ki.." es hasonlokat. (ettol persze konnyeden lehet igaz is.)

szoval keresztkerdesem: valoban olvad a PC-s jatekpiac? van errol szep IDC vagy akarmilyen elemzes? es ha olvad akkor az abszolut, vagy netan relativ (az egy PC-re eso jatekok szama..)? konkretan hogy is nez ez ki?

az elemzesedbol (bar kisse hosszu, es nehez egy pillantassal attekinteni) mindenesetre hianyzik egy picit nekem az a pont, hogy a PC az elmult 2-3 evben (sacc/kb) lett szorakoztato otthoni eszkozze. TV, Internet, film, szorakozas, filecsereles, digitalis fenykepezogep/video utomunka(!!!!), cd/dvd iras.. en ugy latom, hogy ezek, a nem is olyan reg elsodlegesse valo szempontok mozgatjak az elmult evekben a PC piacot. vajon ez is megtort mar? vagy ez csak tovabb boviti a keresletet? ha csak a digitalis tartalmak eszkozeinek eladasat nezzuk (zene, kep, film) nem igy tunik!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#662 Felhasználó inaktív   Yorg 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 10. 16:57

Usa PC game eladások:
    * 1998 - $1.8 billion
    * 1999 - $1.9 billion
    * 2000 - $1.78 billion (84.9 million units)
    * 2001 - $1.75 billion (83.6 million units)
    * 2002 - $1.4 billion (61.5 million units)
    * 2003 - $1.2 billion (52.8 million units)
    * 2004 - $1.1 billion (45 million units)
    * 2005 - $0.95 billion (38 million units)

US Console & Handheld Game Software Sales
1998 - $3.7 billion
1999 - $4.2 billion
2000 - $4.1 billion (130.6 million units)
2001 - $4.6 billion (141.5 million units)
2002 - $5.5 billion (162.8 million units)
2003 - $5.8 billion (186.4 million units)
2004 - $6.2 billion (203 million units)
2005 - $6.06 billion

forrás:wikipedia

#663 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 10. 17:18

koszonom! ez mar fel erdemeny. vilagszintu eredmenyek is vannak valahol?
a forum ma:

#664 Felhasználó inaktív   Yorg 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 10. 17:33

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 10., szombat - 17:18

koszonom! ez mar fel erdemeny. vilagszintu eredmenyek is vannak valahol?

Nincsenek sajnos, legalábbis én nem találtam.

#665 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 06. 10. 17:38

csak néhány gondolat:

-- azért az ibm szerezte meg az összes nextgen cpu-t, mert mikor a konzolcégek körbejárták a szóbajöhető tervezővállalatokat, akkor az ibm mutatott egyedül megfelelő fokú hajlandóságot arra, hogy  mélyen foglalkozzon a dologgal, és testreszabott processzort fejlesztésébe fogjon. az intelesek egyáltalán nem akarták erőforrásaikat egy olyan custom designra költeni, amelyből közel sem származik ahhoz fogható megtérülés, mint amilyenhez szoktak, ráadásul az IP-t is át kellett volna adniuk, azaz a chip teljes egészében a MSFT/Sony/Nintendo tulajdonába került volna. az intel és az amd, ha megkeresték őket, valószínűleg felajánlottak, hogy szerintük diszkontáron legyártanak x tízmillió chipet. like xbox.

nyugodtan feltételezhetjük azt is, hogy az intel/amd chipdesign erőforrásai, beleértve a csapatokat és a felszerelést, folyamatosan magas kihasználtságúak, és sokkal zsírosabb marginnal rendelkező üzletet hoznak létre. az ibm ezzel szemben saját chipdesign költségeinek terítése miatt kifejezetten nyújt chipdesign szolgáltatást, ahogyan belépett a foundry biznisszbe is, hogy a process R&D-t és a fabba ölt befektetéseit terítse. az egész mögött az ibm power és micro csoport versenyfutása áll az idővel, és a préselő gazdasági erőkkel.

összefoglalva, az intel és amd számára egyátalán nem tűnik kecsegtető lehetőségnek a konzol-cpu tervezése sem közvetlen üzleti, sem stratégiai oldalról.

-- az intelnek és amd-nek egyáltalán nem fog gondot okozni az R&D szétterítése, már ami a high-end chipeket illeti, hiszen nemcsak lefölöző árpolitika folyik, hanem az egyszer csúcsnak számító chipek elképesztő sebességgel járják meg a mainstream és a value kategóriát is, sőt, a legtöbb esetben nem beszélhetünk extra R&D overheadről.

az erőforrások nagyobb részét biztosító pc piac nem hogy nem érett, de az évtized végére a mostani ~220 milliós volumenről 300 millió fölé prognosztizálják, és a következő évtizedben jön az évi 400 majd 500 milliós volumen. a világ nagy részének nincs pécéje, pláne internete. (jelenleg olyan ~20 és ~15 százalékos globális penetrációról beszélhetünk talán). nyilván az árprés hatalmas, ezek a gépek rendkívül nyomott ASP-vel mennek majd, így a processzornak is olcsónak kell lenni. viszont az R&D költségeket így is szépen amortizálják.  a nextgen konzolok volumene 5 év alatt talán eléri a 200 milliót.

a problémát a gyártás jelenti, a beruházások hordozta elképesztő kockázat, a megtérülés, a költségek és teljesítmény egyensúlyozása, é egyáltalán a megvalósíthatóság. manufacturing is god.

-- abban igazad van, a teljesítményre a legtöbb embernek nincs szüksége -- mivel nincsenek megfelelő alkalmazások, amelyek kiaknáznák azt. azért ezzel is vigyázni kell, mert a titkárnőnek is lehet olyan excel táblát adni, amelyikhez kell a kakaó, gigabájt ram, gyors proci. a több kapacitás viszont remélhetőleg nem csak még szarabb kódokat, hanem fejlettebb UI-t, interaktívabb és intelligensebb alkalmazásokat is fog hozni. az AI-t leszűkíted eléggé, mivel az AI körébe tartozik az írás és hangfelismerés hibátlanul nyomtatott szöveggé alakítása és vica versa, az ember hangon való feolvasás. az AI alkalmazható a szgépes biztonságban is, a behatolásfigyelésben, a heurisztikus, önfejlesztő algoritmusok kifejlesztésében. az AI-hoz tartozik a stilisztikai ajánlások beépítése a szövegszerkesztőbe, a szövegek lefordítása más nyelvre stb. a lehetőségek tárháza hatalmas.

-- mindezek mellett nincs szükség AI-ra, a multimédia is éppen elegendő húzóerő, főleg ha kombinálod a notebookok térhódíásával. a hd videó és hang mellett igény van sokkal-de-sokkal hatékonyabban és eredményesebben tömörítő codecekre a streaming AV anyagokhoz, vegyük csak a VoIP-ot, a videobeszélgetést. ehhez adjuk hozzá a notebookfaktort, és világossá válik, hogy mindezt baromi energiahatékonyan kell végezni, különben az emberek nem élnek ezekkel a lehetőségekkel, ha lezabálja az akkut, elkezd ordítani a venti és elhalnak az ondósejtek a hőtől. ez pedig egyet jelent a sokmagos felépítéssel, a még fejlettebb áramkörökkel, és fejlettebb processre való igénnyel -- fejleszteni minden téren.

-- mintha figyelmen kívül hagynád vagy lebecsülnéd az extra gyorsaságból, a gépek válaszképességének fokozódásából adódó kényelmi és termelékenységi előnyöket.

-- a nextgen konzolok multimédiás dolgairól zárszót 5 év múlva lehet mondani. jó, 2-3 év múlva is már lehet nyilatkozni, de gyakorlatilag semmi nem történt még, és a ps3 piacra kerüléséig és felfutásáig nem is fog.

-- a laptop is PC.:)

----------------------
upd: néhány javítás

Szerkesztette: special 2006. 06. 10. 18:16 -kor

#666 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 10. 17:51

Idézet: special - Dátum: 2006. jún. 10., szombat - 17:38

elkezd ordítani a venti és elhalnak az ondósejtek a hőtől.

szep koltoi kep! :) mindenesetre errol jutott eszembe: elfeletkezunk itten a noi faktorrol! a szamitastechnika (mint mas hasznalati technologiak -- mobil, digitalis fenykepezogep..) esetleges nok fele nyitasa, hasznalata. az pedig egyaltalan nem biztos, hogy az eddigi kategoriak menten folytatodna.. meg csak egy-ket noi notebook van, asztali PC-rol, oprendszerrol meg talan nem is nagyon beszelhetunk..

(ja special, a leirasod nagyon jo, es tokeletesen latszik, hogy a helyes lepes az Intel reszerol az Itanium fejlesztoreszleg egy-az-egyben a konzolprocesszor kifejlesztesere atshiftelese lett volna! :Đ)
a forum ma:

#667 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 10. 22:52

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 10., szombat - 17:51

meg csak egy-ket noi notebook van, asztali PC-rol, oprendszerrol meg talan nem is nagyon beszelhetunk..

háát pedig elégy csak a windows xp grafikus shelljére nézned. mind formavilága mind pedig színvilága nagymértékben elmozdult az addig sztenderdnek számító w95/nt4 look and feel-től.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#668 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 10. 23:01

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 10., szombat - 23:52

háát pedig elégy csak a windows xp grafikus shelljére nézned. mind formavilága mind pedig színvilága nagymértékben elmozdult az addig sztenderdnek számító w95/nt4 look and feel-től.

Hála a jó égnek azért meghagyták benne  :Đ
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#669 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 10. 23:06

Először szeretném világossá tenni a mondanivalóm egy olyan részét, ami úgy látszik, nem volt eléggé érthető.
Nem az a kérdés, hogy van-e igény és kereslet PC-kre -  a kérdés az, van-e igény és kereslet a jelenleginél jóval erősebb PC-kre (mint amileny a 4-8 mag és így tovább) 
Kezdjük Bogdán kérdésével: "mindenesetre hianyzik egy picit nekem az a pont, hogy a PC az elmult 2-3 evben (sacc/kb) lett szorakoztato otthoni eszkozze. TV, Internet, film, szorakozas, filecsereles, digitalis fenykepezogep/video utomunka(!!!!), cd/dvd iras.. en ugy latom, hogy ezek, a nem is olyan reg elsodlegesse valo szempontok mozgatjak az elmult evekben a PC piacot. vajon ez is megtort mar?"
Egyrészt nem maradt ki, hiszen ez az a bizonyos otthoni multimédia központ, amit a Viiv is megcéloz. Csakhogy állításom szerint ezt a _jelenlegi_ PC-k is ki tudják elégíteni (de szívesen fogadok ezt az állításomat cáfoló érveket)
Aztán vegyük special állítását: "a világ nagy részének nincs pécéje, pláne internete. (jelenleg olyan ~20 és ~15 százalékos globális penetrációról beszélhetünk talán). nyilván az árprés hatalmas, ezek a gépek rendkívül nyomott ASP-vel mennek majd, így a processzornak is olcsónak kell lenni. viszont az R&D költségeket így is szépen amortizálják. "
A világ azon nagy része, ahol nincs PC, _nem_képes_ újdonsággeneráló lenni, egyszerűen azon oknál fogva, hogy nekik tökéletesen megfelelőek a jelenleg kapható PC-k (sőt....)
Ha őket akarod ellátni (mert fizetőképes keresletet jelentenek), egyszerűen gyártod tovább a jelenlegi processzoraidat és adod el nekik. _Ehhez_ semmiféle fejlesztésre nincs szükséged.

A kérdés tehát a következő: hogyan győzöd meg azon otthoni felhasználókat és céges döntéshozókat, akik vagy saját maguk, vagy a cégük alkalmazotti állománya a számítógépeket az office/zene/film/net/email dolgokra használják, hogy komoly pénzeket költsenek _új_fejlesztésű_ számítógépekre? Mire nem elég _nekik_ a jelenleg/közeljövőben kapható processzorgeneráció?

Mesterséges intelligencia. Nem kívánom a témát beszűkíteni, viszont szándékosan nem szenteltem több teret neki. Az MI-ben valóban óriási lehetőség van - csakhogy ez már 40 éve így van.... :) Egyszerűen nem hiszem, hogy attól, mert 1-2 mag helyett 8 lesz a PC-ben, attól érezhetően "intelligensebb" lesz majd (az intelligenciát most nagyon tágan értve, legyen az akár egy diktafon vagy egy hangosan olvasó szoftver) De itt is szívesen fogadok alátámasztott ellenvélemyént, azaz pl. tesztet arról, hogy pl. egy DC A64 nem tud megbirkózni egy levélgépeléssel, de egy 4 socketes rendszer (összesen 8 mag, és ez azért ma még jóóó drága lenne) igen)

Az energiahatékonyság szerepét nem kívántam lebecsülni, de látni kell, hogy ez más irányt vesz (nem az a cél, hogy a jelenlegi legerősebbnél erősebbet tudjunk, hanem hogy ezt sokkal-de-sokkal hatékonyabban.
A professzionális piacon viszont a mindig sokkal-de-sokkal _erősebbre_ van szükség, persze az külön jó, ha e mellett még energiahatékony is, de ez akkor is más irány.

Én egyáltalán nem vagyok tehát arról meggyőződve, hogy  "az intelnek és amd-nek egyáltalán nem fog gondot okozni az R&D szétterítése, már ami a high-end chipeket illeti, hiszen nemcsak lefölöző árpolitika folyik, hanem az egyszer csúcsnak számító chipek elképesztő sebességgel járják meg a mainstream és a value kategóriát is, sőt, a legtöbb esetben nem beszélhetünk extra R&D overheadről."
Ez _jelenleg_ van így, amikor lényegében nincs különbség a consumer és professzionális termék között.
Én azonban azt várom, hogy a consumer piac teljesítményigénye nem fog lényegesen nőni, ellenben a professzionális piacé természetesen igen. Márpedig akkor a K+F költségeket is ennek a jóval kisebb piacnak kell fedeznie => megint létre fog jönni az az árszakadék a consumer és professzionális termékek között, ami jó 10 éve volt jellemző.

- - - - - -

És persze köszönöm Yorg-nak a számokat, special-nek pedig az infót, hogy miért az IBM lett mindhárom nextgen konzol processzorfejlesztője.

#670 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 10. 23:27

most komolyan azt probalod elmagyarazni, hogy mivel MA nem latod, hogy mire kene az erosebb gep, ezert HOLNAP nincs is ertelme erosebb gepet arulni?? :D

en mar jopar eve ugy vagyok vele, hogy az 500-700MHz-es gepnel, es 256-512M memorianal, tovabba 10-20G winchesternel nincs szukseg tobbre. oszt a piac megsem igy gondolkodik. miert gondolod, hogy az amit Te vagy en elegsegesnek tartunk, az befolyasolja a piacot jovore es azutan?
a forum ma:

Téma megosztása:

• (41 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • Utolsó »