HWSW Informatikai Kerekasztal: Harcművészetek, önvédelmi- és küzdősportok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (10 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Harcművészetek, önvédelmi- és küzdősportok Értékeld a témát: -----

#151 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 08. 01. 17:25

Nem láttam eme témát eme fórumban (eme ideig még), gondoltam, kinyitom.

Mivel az Aikido "valódi" harcművészet, úgy értem, nem versenyorientált, arra gondoltam, akik foglalkoznak ezen témával, ill. benne élnek, megoszthatnák egymással ide kapcsolódó gondolataikat.

Régebben (már vagy 10 éve) karatéztam, de otthagytam, nem a keménysége miatt. A városi embernek nincs könnyű dolga a harci művészetekkel.

Most pár edzés után szeretném elkezdeni az Aikido-val való ismerkedést. Persze nemcsak fizikai értelemben.

Szóval ha van érdeklődő kolléga, magasabb fokozatú aikidoka, bátran írjatok!

Köszy!  :cool:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#152 Felhasználó inaktív   Gandalf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 01. 17:31

Nekem a csabai edzö a cimborám, söt már vendégül látta a nagymestert is anno :)

Jó kis sport ez  :respect:

No meg ne feledkezzünk meg Seagal bácsiról se, aki magasan müveli  :up:
"Ha vágyaink lovak lennének, térdig járnánk a lószarban :)"

#153 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 01. 18:12

Seagal 7 danos, ami nagy megtiszteltetés Japánban is. 8-9 danos mesterből van néhány. 7 danosból mondjuk 10, 6 danosból mondjuk 200, stb. Az Aikidoban ugyanakkora dan fokozat, mint pl. a Karateban (pl. 4 dan) "kevesebbet" jelent, már ami a gyakorlók számához képesti arányt illeti. Szóval itt több "magas" fokozatú mester van. A karate 4 dan iszonyú magas!

Seagal egyike volt (ha nem az első) azoknak, akik Japánban taníthattak, külföldi létükre!

Remélem nem dobálóztam a számokkal, szóljatok, ha valami nem stimmel, amit írtam, csak hozzávetőleges persze... :)
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#154 Felhasználó inaktív   jordan6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 01. 18:17

Idézet: Warrior - Dátum: 2004. aug. 1., vasárnap - 19:12

Seagal egyike volt (ha nem az első) azoknak, akik Japánban taníthattak, külföldi létükre!

tudtommal Ő volt az első, aki nem japán létére saját iskolát nyithatott!!! :respect:

:respect:
üdv: jordan6
"A pénz nem boldogít. De a hiánya sem"

#155 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 08. 01. 18:18

Most nem emlékszem, hol olvastam, de szerintem a danok és gyakorlóik száma nem stimmel.:)

#156 Felhasználó inaktív   jordan6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 01. 18:19

a legszebb, leglátávnyosabb önvédelem, egyszerűen a többi fölé helyezem! persze ez csak az én véleményem!

üdv: jordan6
"A pénz nem boldogít. De a hiánya sem"

#157 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 01. 21:04

Idézet: jordan6 - Dátum: 2004. aug. 1., vasárnap - 19:19

a legszebb, leglátávnyosabb önvédelem, egyszerűen a többi fölé helyezem! persze ez csak az én véleményem!

Ez a hozzászólás nagyon tetszett. :respect:  Én is így gondolom. :)

A gimnázium végén 96-97-ben 2 évig jártam AIKIDO-ra Bp-en a Honvéd Kórházzal szemben. A Tüzér utcában volt, nem tudom most mi van vele. (Honvéd)

Az tetszett meg benne, hogy lendületes, elegáns, "kecses". Nem rombol, nem erőszakos, hanem az ellenség (támadó) lendületét-mozgását próbálja meg kihasználni, ki kell billenteni az egyensúlyából, hogy utána Mi szerezzük meg az irányítást felette. (mondjuk a támadó izületeit, csontjait nagyon megviseli, láttam vizsgán ronda csukló/alkar törést. :(

Várszegi Rudolf volt a mesterem. Itt van Tamura sensei-jel. Szép nagydarab ember. :) Olyan vastag a csuklója, hogy 2 kézzel alig értem át. :D Az AIKIDO mellett KEMPO-t, JU-JITSU-t és KENDO-t is oktat.
Kép

Vizsgáztam is, 6 kyu-s lettem, aztán a gimnázium végével abbahagytam, elkezdtem dolgozni, tanulni. Pedig szerettem csinálni. :(

Voltam  1x edzőtáborban Szlovákiában, ott volt Nebi Vural, meg vmi francia mester is. Nagyon élveztem, csak 6-kor kellett kelni, reggeli előtt futás. :)

Az AIKIDO alapítója.
Kép
O Sensei Morihei UESHIBA, 1883-1969

Kép
"Technikákban négy olyan tulajdonság használatos, melyek világunk természetét tükrözik vissza. A körülményektől függően légy olyan kemény, mint a gyémánt, olyan hajlékony, mint a fűz, olyan könnyen áramló, mint a víz vagy olyan üres, mint az űr. "

O-Sensei szabályai az Aikido gyakorlására
Az aikido egyetlen csapással dönt életrôl és halálról, ezért a tanítványoknak gondosan kell követniük instruktoruk tanításait, és nem szabad vetélkedni, hogy lássák ki a legerôsebb.

Az aikido egy olyan út, ami megtanít több ellenséggel bánni egyszerre. A tanítványoknak képezniük kell magukat hogy ne csak elôre, hanem minden oldalra tudjanak figyelni.

Az edzésnek mindig kellemes és vidám légkörben kell folynia.

Az instruktor csak egy kis szemszögét tanítja a művészetnek. Sokoldalú alkalmazásait minden egyes tanítványnak magának kell felfedeznie szüntelen gyakorláson és edzésen keresztül.

A mindennapi gyakorlásban elôször kezdd a tested megmozgatásával és aztán haladj az intenzív gyakorlás felé. Sose erôltess bármit természetellenesen vagy ésszerűtlenül. Ha ezt a szabályt követed, akkor még az öregek sem fognak megsérülni, és kellemes és vidám légkörben folyhat a gyakorlás.

Az aikido célja a test és a lélek edzése, ôszinte és komoly emberek kifejlesztése. Mivel ezeket a technikákat csak a beavatottak tanulhatják, ne áruld el másoknak, mert az lehet a következménye, hogy gengszterek kezdik el használni.

Egy kis olvasnivaló.
http://aikido.lap.hu/

>> Az AIKIDO  technikák rendszere <<

Szaotome Micugi: Az aikido alapelvei

olvasnivaló

>> Vizsgakövetelmények <<

Szerkesztette: eszpe 2004. 08. 01. 21:51 -kor

"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#158 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 01. 21:24

Aikido kanji
Kép

Kép

Kép

Kép
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#159 Felhasználó inaktív   bexxter 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 01. 21:37

üdv!

végigolvastam a topicot, nagyjábol megnéztem a linkeket.
anno jártam 2-3 évig Kobudora, ami a Iaido kard nélküli "változata".
nem volt rossz, csak az edző.. otthagytam, aztán kb fél-egy évre rá felbomlott az egész. azta semmi.
most igy 17évesen haverommal gondolkodtunk, hogy amig nem késő kéne valami.
én otthon edzem mert elég kis darab vagyok.

de ha már edzünk (az edzotermi filing nem jon be..) akkor gondoltuk valami olyasmi kéne, amit lehet hasznositani az utcán.
sokszor járok/járunk olyan helyen ahol sajna kell(ene)
részemről egyelöre a futás van soron.

amire én gondoltam:
Kempo, Wing tsun, esetleg kyokushin.

azt a 2-3év edzést szerintem nem kell tekinteni, mert nem volt valami magas szinvonal.
melyiket ajánljátok?

#160 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 01. 23:45

Én is örökké AIKIDOKA maradok, még ha nincs is időm rá mostanság.

#161 Felhasználó inaktív   Tank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 02. 07:27

Én egyszer voltam egy Aikido edzésen és nem nagyon voltam odáig érte, mert végig csak bukfencezni kellett és nagyon elszédültem. :( A haver még bírta két hónapig, de utána ő is feladta (én már láttam, hogy itt vmi gebasz van). Lehet, nem jó helyre jártunk?? Amúgy tetszene a dolog! :)
strc prst skrc krk

#162 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 02. 07:51

Idézet: bexxter - Dátum: 2004. aug. 1., vasárnap - 22:37

üdv!

végigolvastam a topicot, nagyjábol megnéztem a linkeket.
anno jártam 2-3 évig Kobudora, ami a Iaido kard nélküli "változata".
nem volt rossz, csak az edző.. otthagytam, aztán kb fél-egy évre rá felbomlott az egész. azta semmi.
most igy 17évesen haverommal gondolkodtunk, hogy amig nem késő kéne valami.
én otthon edzem mert elég kis darab vagyok.

de ha már edzünk (az edzotermi filing nem jon be..) akkor gondoltuk valami olyasmi kéne, amit lehet hasznositani az utcán.
sokszor járok/járunk olyan helyen ahol sajna kell(ene)
részemről egyelöre a futás van soron.

amire én gondoltam:
Kempo, Wing tsun, esetleg kyokushin.

azt a 2-3év edzést szerintem nem kell tekinteni, mert nem volt valami magas szinvonal.
melyiket ajánljátok?

Ha tényleg kis darab vagy, akkor Wing Tsun, Aikido, de ha vállalod, akkor szerintem a kempo is mehet :box:. Persze én az utóbbira szavazok, na de hát én elfogult vagyok :D.

#163 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 02. 10:19

Az eséseknek, gurulásoknak igen fontos szerepük van, itt talán még nagyobb is, mint mondjuk a karatéban. Annak ellenére, hogy általában puszta technikák gyakorlásával telnek az edzések (bele a közepébe), ne lepődj meg, ha csak 1 féle dolgot tanítanak sokáig. Gondolj bele, ha pl. hónapokig csak esni és gurulni tanulsz, milyen jól fog utána menni (pl. lépcsőn megcsúszol, valaki ellök, ilyenek, persze ehhez sok gyakorlás meg ösztön kell)!

Annyit még a lassú tanulásról, hogy (ez nem ide vág, de végülis a téma hasonló) a Shaolin szerzetesek is azért tanulhattak nagyon lassan (pl. légzéstechnikát évekig(!) ), hogy egyrészt kifejlesszenek olyan képességeket, amik másoknak nem igazán volt lehetséges (tehát a légzéstechnikát valóban magas szintre fejlesztették!), másrészt ha valaki el akart lesni valamit, s csak azért állt be közéjük, akkor nem sok esélye volt, mert rövid idő alatt nem sokmindent tanulhatott (pedig nem napi 2 órát edzettek). Ez is mint egyfajta védelem működött.

Talán egyszerű oka a technikák puszta tanításának az, hogy mindenkinek a saját adottságaihoz mérten kell megtalálnia a mozdulatokat, az egész folyamatot, saját magának kell felfedeznie, ami benne rejlik, s ehhez nem is kell mást tenni, csak gyakorolni.

#164 Felhasználó inaktív   obersmith 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 02. 10:30

Idézet: Warrior - Dátum: 2004. aug. 1., vasárnap - 18:25

Nem láttam eme témát eme fórumban (eme ideig még), gondoltam, kinyitom.

Harcművészetek, önvédelmi- és küzdősportok
Idézet (*Iguana*)
Ennek kb. annyi köze van a bringázáshoz, mint Obersmithnek.

---------------------------------
aamási szerint világít a szemem ha tökönvernek.

#165 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 02. 13:10

Köszy, tegnap még hiába kerestem rá a szóra, semmit sem adott, ma meg már 2 topic is... Mindenesetre ha áthelyezésre kerül, oda is írunk, remélem... :)

#166 Felhasználó inaktív   bexxter 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 02. 13:42

Idézet: Jim DiGriz - Dátum: 2004. aug. 2., hétfő - 8:51

Ha tényleg kis darab vagy, akkor Wing Tsun, Aikido, de ha vállalod, akkor szerintem a kempo is mehet :box:. Persze én az utóbbira szavazok, na de hát én elfogult vagyok :D.

amiket olvastam, és láttam edzéseket.. eddig a Wing Tsun tetszik a legjobban.

viszont arról nem kaptam sehol infót, hogy mennyibe kerül ez havonta?

#167 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 02. 13:50

Összevontam a két témát. :)

Egyébként furcsállom, hogy senki nem szólt még arról az ágról, amit csak úgy amerikásan XMA-ként emlegetnek, teljes nevén az Extreme Martial Arts. Na, hát az brutális. Érdemes a guglin rákeresni. A Discovery-n (ha jól emlékszem) volt egy 3 részes film erről... hát leesett az állam. Akrobatikus mozgás, hihetetlen hajlékonyság és erő, fantasztikus látvány... Kár, hogy GPRS-em van, szívesen feltolnám valami tárhelyre a legszebb jeleneteket. Egész fiatal kiscsákó (olyan 7-8 év körüli) a bo-val olyat művelt, hogy még kikockázni sem volt értelmes... Különösen a fegyveres gyakorlatok nagyon látványosak és látszik, hogy iszonyat munka bele van feccolva a 2-3 perces gyakorlatba.

#168 Felhasználó inaktív   obersmith 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 02. 14:05

nekem ami nagyon tetszik harcművészeti stílus, az (többek közt)  a CAPOERA
Idézet (*Iguana*)
Ennek kb. annyi köze van a bringázáshoz, mint Obersmithnek.

---------------------------------
aamási szerint világít a szemem ha tökönvernek.

#169 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 02. 14:08

Itt egy link, fent van egy pár video, érdemes megnézni őket. XMA

#170 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 02. 14:14

Idézet: PPeter - Dátum: 2004. aug. 2., hétfő - 0:45

Én is örökké AIKIDOKA maradok, még ha nincs is időm rá mostanság.

A ruhát, övet évente 1x még kimosom. Jo, bokken, tanto ott vannak a fekete tokban. :)
Amikor még jártam eddzésre, mindig volt egy apuka/anyuka a villamoson, aki azt mondta a kisfiának:
"Igen, az a fiú biztos horgászni megy ." :D

Téma megosztása:

• (10 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó