HWSW Informatikai Kerekasztal: Windows VS. Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (8 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Windows VS. Linux

#51 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 12. 15:30

Idézet: zoli62 - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 16:11

Szerintem egy bizonyos szinten mindkét oprendszerhez érteni kell.Bár  linux nyílt forráskódú, és ingyenes, a szellemi erő, ami mögötte áll, legalább olyan értékűvé teszi, mint a windowst. A megfelelő célokra használva egyformán jó mindkettő, jól kiegészítik egymást.

Ez szép volt  :respect: , és megható  :D
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#52 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 15:50

Szerintem egy bizonyos szinten mindkét oprendszerhez érteni kell.Bár  linux nyílt forráskódú, és ingyenes, a szellemi erő, ami mögötte áll, legalább olyan értékűvé teszi, mint a windowst. A megfelelő célokra használva egyformán jó mindkettő, jól kiegészítik egymást.

hát azért megnézném mondjuk nagymamámat, hogy boldogul, ha vmilyen linuxos gépet teszek elé...  :D a Windowst egyértelműen a könnyű kezelhetősége, átláthatósága teszi naggyá(?)... azonban komolyabb célokra alkalmatlan a Windows verziók nagy része... az egyik erre való (nagyrészt) a másik arra (nagyrészt)... sztem értelmetlen azon vitatkozni melyik a jobb... fő felhasználási területe egészen más a kettőnek...

#53 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 15:55

Idézet: snakekiller - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 16:55

hát azért megnézném mondjuk nagymamámat, hogy boldogul, ha vmilyen linuxos gépet teszek elé...  :D a Windowst egyértelműen a könnyű kezelhetősége, átláthatósága teszi naggyá(?)... azonban komolyabb célokra alkalmatlan a Windows verziók nagy része... az egyik erre való (nagyrészt) a másik arra (nagyrészt)... sztem értelmetlen azon vitatkozni melyik a jobb... fő felhasználási területe egészen más a kettőnek...

Mert nagymamád eddig a win-t szokta meg. Pl egy UHU egyáltalán nem nehéz felhasználói szinten.
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#54 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 17:27

No comment.  :beer:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#55 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 20:00

Ezt írta Warrior: ps.: ja, még valami: a törmentesítésnek nincs értelme, mert a cél-partíció legtöbbször értelemszerűen formázásra kerül (csakúgy, mint pl. XP esetén), a partíciók pedig logikailag függetlenek egymástól...

Nekem egybe van az egész vinyóm, egy partíció van rajta, és ez FAT 32. Csak azért kérdeztem ezt a töredezettség dolgot, mert nekem egy számteches mondta, hogy amikor a Linux telepítővel partícionálok, akkor esetleg LECSÍPHET egy-két szekort (amiben adatok vannak) a Windows partícióból.

Másodszor:

Ezt írta Warrior: Nálunk a cégnél is ISA van (és nem váltunk VLB-re... [smile2.gif]  ), szóval az engedélyezés úgy ment, hogy van az ISA configuration utility-ben 1 ilyen class, hogy "Client Address Sets", és ehhez hozzáadva/elvéve az adott IP-t/tartományt tudod szabályozni, hogy legyen/ne legyen netje... Nálatok nem így van engedélyezve?

Én a gyakorlatban ezt nem próbáltam, sőt nem is használtam még ISA szervert, de olvastam róla. 1soproni:  ez egyben válasz is. A net tiltás tehát ilyen egyszerű.
Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#56 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 20:15

Idézet: DEXTROSE - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 21:05

Ezt írta Warrior: ps.: ja, még valami: a törmentesítésnek nincs értelme, mert a cél-partíció legtöbbször értelemszerűen formázásra kerül (csakúgy, mint pl. XP esetén), a partíciók pedig logikailag függetlenek egymástól...

Nekem egybe van az egész vinyóm, egy partíció van rajta, és ez FAT 32. Csak azért kérdeztem ezt a töredezettség dolgot, mert nekem egy számteches mondta, hogy amikor a Linux telepítővel partícionálok, akkor esetleg LECSÍPHET egy-két szekort (amiben adatok vannak) a Windows partícióból.

...

nos, ilyenkor ha egybe van partícionálva a vinyó, azért kell töredezetségmentesíteni, mert át kell méretezni a partíciót, és hát ilyenkor ki tudja hogy hogyan áll a dolgokhoz ha nagyon szét van töredeze. na ezt jól megszontam :)
'szal akár PQ-val is le lehet kcsiníteni a partíciót. nameg nemtudom hány igás vincsid van de 10 fölött már nem illik egybe partícionálni, főleg nem fattal. csak egy tanács :)
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#57 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 20:23

Idézet: DEXTROSE - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 21:05

Igazad van, a következők miatt:

Ha csak 1 partíció van, akkor kell csinálni mellé minimum még egyet (inkább kettőt). Ehhez viszont le kell méretezni a meglévőt, ha nem akarod mentés-ÚJRAPARTÍCIONÁLÁS-visszamentés-sel megoldani a dolgot (persze ez utóbbi tuti, mert nem veszik adatod, viszont kell hozzá másik hdd, vagy cd, vagy ahova mentesz!). Ha lekicsinyíted a partíciót (megfelelő programmal, mert linux telepítők ilyet nem igazán tudnak!), pl. Partition Magic-kel, akkor ő csinál egyfajta defragot, ami persze más, mint a hagyományos. Ha te előtte defragolsz, ezzel inkább gyorsítod a műveletet (a leméretezést), igazi jelentősége nincs, nem is lehetne, gondolj bele.
A partíciók logikai függetlensége épp azt jelenti, hogy ha normálisan használod a programokat (és a fejed), akkor nem csíphetsz le semmilyen "éles" szektort sehonnan! <--- ekkor ugyanis a végeredmény működőképességét a lottó-esélyekhez lehetne mérni.
A partíció átméretező programoknak épp az a lényegük, hogy a művelet után is minden adat meglegyen, ami előtte megvolt! E nélkül semmit se érne az egész. Gondolj bele.
A másik dolog: a windows partíciódhoz ha nem nyúlsz (nemhogy linux telepítővel, hanem mással sem), akkor nem fog elveszni rajta semmi sem, még ha a többit összevissza méretezed is (amit mondtak neked, nem világos számomra, félreértem).
Tehát miután lekicsinyítetted a partíciót (Partition Magic), csinálj 1 ext2/3-as és 1 swap-ot (ext legyen primary lehetőleg), vagy egyszerűen hagyd szabadon a kicsinyítés eredményeképpen felszabaduló, immáron partícionálatlan területet, a linux install megcsinálja a többit.
Nem hiszem, hogy bármi más kárt egyáltalán lehetne okozni linux installal, ha az embernek nem az a célja kimondottan.
Ja, és hogy mondjak is valamit: Próbáld ki, meglátod! :)

Szerkesztette: Warrior 2004. 04. 12. 20:24 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#58 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 20:25

Charlie: " nemtudom hány igás vincsid van de 10 fölött már nem illik egybe partícionálni, főleg nem fattal. csak egy tanács "

Jaja, ez igaz.. Egy 40-es lés egy 120-as van. mégegyszer:  "10 fölött már nem illik egybe partícionálni". Akkor mondok jobbat: a 120-as kajak egybe van!  ;)  ;)  ;)  De NTFS! Csak zenét meg filmet tárolok azon.

A 40es meg azér FAT, mer ha gond van, berakok egy Win98-at, vagy Millenniumot és má rögtön tudok is tudok bootolni egyszerű parancssorba. Meg aztán nincs kedvem leformázni.
Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#59 Felhasználó inaktív   NJeasus 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 12. 21:05

Idézet: DEXTROSE - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 19:30

Charlie: " nemtudom hány igás vincsid van de 10 fölött már nem illik egybe partícionálni, főleg nem fattal. csak egy tanács "

Jaja, ez igaz.. Egy 40-es lés egy 120-as van. mégegyszer:  "10 fölött már nem illik egybe partícionálni". Akkor mondok jobbat: a 120-as kajak egybe van!  ;)  ;)  ;)  De NTFS! Csak zenét meg filmet tárolok azon.

A 40es meg azér FAT, mer ha gond van, berakok egy Win98-at, vagy Millenniumot és má rögtön tudok is tudok bootolni egyszerű parancssorba. Meg aztán nincs kedvem leformázni.

Szerintem a 40-est is át kellene alakítanod (ha nem akarsz scandisket futtatni rossz leállítás utáni minden indításkor - nekem a tököm tele volt vele), meg ha beszerzel egy ntfs-t is ismerő bootdisket(mondjuk innen: http://www.peteweb.com/ntfsboot.exe )/ DOS 7.10-et ( http://newdos.yginfo...are/dos71cd.zip -CD-ről bootolható setup, ha nincs floppyd), akkor úgyis tudsz parancssorozni.

#60 Felhasználó inaktív   attilav 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 21:44

"hát azért megnézném mondjuk nagymamámat, hogy boldogul, ha vmilyen linuxos gépet teszek elé...  :D a Windowst egyértelműen a könnyű kezelhetősége, átláthatósága teszi naggyá(?)..."

Azért a KDE 3x ugyanolyan átlátható akár SuSe Slackware Debian van alatta, ugyanaz a felület, sőt az utóbbi kettővel gyorsabb, egy normálisan beállított rendszeren windows után _minimális_ betanítással ugyanúgy kézre áll.
Abit IC7, Kingmax MPXD42F-D8KT4B 400Mhz 2x1GB,
Pioneer 112D, Prescott 2.8, Leadtek A6200TD,
Samsung 160GB 8MB HD160JJ S-ATA NIDEC motor,
WD5002ABYS-01B1B0 S-ATA 500 GB, Hannsg HI221DP 22" LCD,
Intel Pro/100S

#61 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 23:10

Tényleg! Még azt nem tudom, hogy a Linux hozzá tud férni mondjuk NTFS vagy FAT 32-őn lévő adatokhoz?

paranormal.hu

#62 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 23:25

Hozzá, fat32-höz minden további nélkül, ntfs-t olvassa és elméletileg írja is, de az írást nem javasolják, mert nem igazán megbízható.
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#63 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 07:00

Ha jól láttam, akkor a 2.6-os kernel mer rendesen tud írni is NTFS-re.

#64 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 07:07

Ja, énis láttam.. te ráengednéd egy 120gigás vinyóra az előző negatív tapasztalatok alapján? :confused:

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#65 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 10:36

Nem. Én a 40-esre tenném az XP mellé tenném a Linuxot, a 120-ast hagynám úgy, ahogy van. Arra csak Windows-al írnék, biztos, ami biztos. A francba...na nem érdekel. Felrakom a Linuxot! Mostmár nagyon érdekel, milyen!! Van egy 30-as vinyóm is, felteszem arra,(mint kisérleti nyúl)  és feljövök vele a a nete! Elmondom majd mii a tapasztalatom...

Na, nézzük...

paranormal.hu

#66 Felhasználó inaktív   andrej 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 10:55

Idézet: 1soproni - Dátum: 2004. április 13, kedd - 8:05

Ha jól láttam, akkor a 2.6-os kernel mer rendesen tud írni is NTFS-re.

Akkor azt nem lattad hogy az irasnal a highly experimental is ott van. Nem tudom mie csodalkoztok hogy egy bevallottan experimental dolog szarul mukodik. A FAT32-t felejtsetek mar el...

#67 Felhasználó inaktív   zedorg 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 11:08

ha win alol is meg linux alol is akarja irni a vinyot, akkor mas lehetosege nincs csak fat32-ot hasznalni azon adatoknal.

#68 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 11:15

multko láttam vhol windowhoz ext2/3 olvasó meg asszem íaró kiegészítést.
bár én linuxot reiserfsel használok.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#69 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 12:11

Windows/Totalcomanderhez van plugin ami olvassa az ext2 partíciókat. Le lehet tölteni a progi oldaláról

#70 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 12:20

Idézet: andrej - Dátum: 2004. április 13, kedd - 12:00

Akkor azt nem lattad hogy az irasnal a highly experimental is ott van.

Valóban nem látom, hogy ott lenne...  :D  (2.6.4)

Szerkesztette: 1soproni 2004. 04. 13. 12:24 -kor

Téma megosztása:

• (8 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.