Idézet: wpepi - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 19:30
Én sem szeretnék vitázni, de minek kellene ma analóg 5.1 kimenet akkor amikor a legutolsó házimozi erősítő is tartalmaz legalább S/PDIF digitális bemenetet. Egyébként meg azokban a DVD készülékekben melyekben van erősítő is azokon van analóg 5.1 kimenet.
De nem kötelező csak optikai összeköttetést használni hiszen a felvevők, lejátszók nagyobb részén van S/PDIF kimenet is amire tökéletesen megfelel az 50Ft/m áron kapható 75Ohm-os coax kábel a két végén egy-egy RCA csatlakozóval.
De lehet optikai kábelt kapni 1000Ft-ért is csak éppen az aki már eleve optikával nyomul azaz az erősítője is tartalmaz optikai bemenetet az inkább a jobb minőségű, a fény ki/beszűrődése ellen 100%-ban védett optikai kábelt veszi. Ugyanúgy mint ahogy a videó összeköttetésnél az akinek RGB bemenetes (2-3 SCART csatlakozóval szerelt) TV-je van az nem fog mezei Composite vagy S-VIDEO kábeleket használni a DVD felvevő/lejátszó készülék és a TV között hanem RGB-n nyomja át a videót és erre kiváló árnyékolással rendelkező fémfejes SCART-ot fog használni. Az ilyen SCART szintén nem olcsó (1.5m 4-5000Ft-ba kerül).
Tehát akinek nincs házimozi erősítője az amúgy sem tudja kihasználni az analóg 5.1 kimenetet ezért neki ott a sztereó felület. Akinek van házimozi erősítője az nem fog az analóg jelekkel bíbelődni hiszen ezeken az erősítőkön legalább 1db S/PDIF és/vagy optikai bemenet kell, hogy legyen. Ha pedig olyan összeállítást sikerül összedobni melyben az erősítőn csak S/PDIF a DVD-n meg csak optikai van az sem gond hiszen optikai->S/PDIF átalakítót pár ezer forintért lehet kapni.
Nekem egy teljesen egyszerű mondhatni noname 5.1 erősítőm van megtuningolva hifi hangfalakkal, és a hozzá kapott mélynyomóval, teljesen megfelel ez a hangzás amit kiad, akárki akármit mond messze van a gagyitól, engem is meglepett hogy milyen mázlim volt a dologgal.
Namost viszont vehetnék egy házimozi erősítőt amire rálehet kötni optikát, mert ezen csak az nincs, az meg alsó hangon 40 rugó.
Egyetlen optika cuccom van az az alaplapi hangkártyán van de azis out sztem nem in, így arra is rábaszok, meg vezethetném keresztbe az optikát a szobán, plusz a gépnek bekéne kapcsolva legyen amikor használom a dvd-t, esetleg vehetnék egy gagyi 5.1 rendszert ami tud optikát kezelni, de az is rizikós hogy utána hogy szól vele a cuccom, és vhogy nem fő a fogam lecserélni az egész hangrendszeremet erősítőstől mindenestől.
Ezt az optika átalakítót meg megtudakolom még
Most néztem meg, Toslink dugó - 3,5 mm dugó
3 m
átmérő: 6,0 mm
aranyozott fém dugók
rögzített porvédő sapkával
Ezt én betom szerezni 600ftért, erre még aztmondom hogy nemvészes. Feltéve ha jó, az optikához absz nemértek.
Szerkesztette: Bier 2006. 03. 19. 18:19 -kor