Asterisk Ingyenes PBX rendszer
Elküldve: 2007. 06. 11. 19:43
Elküldve: 2007. 06. 12. 13:31
És még egy kérdés: hogyan lehet bejövő vagy kimenő hívást átadni (kapcsolni) másik voip telefonnak?
Elküldve: 2007. 06. 15. 16:48
Idézet: vigab - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 19:03
iptables -A FORWARD -i eth0 -o eth1 -p udp --dport 5060 -m state --state NEW,ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
illetve próbáltam ennek az ip-címes változatát (azaz "-i eth0 és -o eth1" helyett a "-s külső_ip -d belső_ip").
Próbáld ezzel:
iptables -t nat -A PREROUTING -d PublikusIPCimed -p udp --dport 5060 -i KulsoEthernetInterfeszNeve -j DNAT --to TuzfalMogottiIPCimed:5060
Elküldve: 2007. 06. 16. 14:07
Elküldve: 2007. 06. 19. 10:57
Nekem rendszeresen csinálja, utána 1-1.5 órás rugdosás, slotokban cserélgetés eredményeként nagy nehezen újra éled a kártya, de lövésem sincs, hogy mitől, és miért. Nagyon zavaró...
Ráadásul az lspci-t megnézve a kártya teljesen jó. Annyit mond a Zaptel amikor hiba van, hogy Failed to initialize DAA, giving up...
Elküldve: 2007. 06. 19. 20:01
Elküldve: 2007. 06. 21. 14:00
Idézet: vigab - Dátum: 2007. jún. 19., kedd - 21:01
SIP-nél tömény szívás, natolni kell meg bohóckodni egy sort. Nekem még nem sikerült összelőni. Kívülről betalál a softphone, ki is cseng, viszont a hangot nem viszi már át. IAX2-es klienssel 1 portot kell kinyitni és tökéletesen működik.
iNTi, ha gondolod adok próbára kártyát, vagy még a 10-es csomagból, amit múltkor rendeltem.
A hangminőségen próbált valaki tuningolni? Egyrészt nekem van egy állandó zaj (zúgás) a vonalon, olyan mintha valami elektromos zajt szedne össze a kártya. Bár ez a kisebbik gond.
A nagyobb probléma, hogy beszélgetés közben olyan szinten visszhangzik a fejhallgató, hogy ha egyszerre beszél velem a hívott fél, egyszerűen nem is értem, hogy mit mond. Erre mintha lett volna valami beállítás itt a topicban, de nem találtam a hozzászólást.
Egy G.711 és egy G.729-es részt ha valaki mellékelnek a codes.conf-ból, azt megköszönném, mert nekem pl. nincs benne ilyen.
Szerkesztette: ganxsta 2007. 06. 21. 14:36 -kor
Elküldve: 2007. 06. 23. 16:40
Idézet: vigab - Dátum: 2007. jún. 19., kedd - 21:01
Az 5060 csak a SIP portja, de ugye kell az RTP is, meg az RTCP is, ami meg mas (ket egymast koveto) port, raadasul dinamikus is, tehat nem mindig ugyanaz. Ha a SIP conntrack modult leforditod, meg be is toltod, akkor van ra esely, hogy mukodesre lehet birni, amugy meg STUN.
Nekem is lenne egy kerdesem: egy kozepes irodaba (kb. 20 mellek) ha mindenhova IP telefont tennek + Asterisket (vagy inkabb a Callweavert preferalnam) PBX-nek, mennyire gaz, ha a switchben nincs QOS? Valakinek van tapasztalata ezugyben?
(Bocs az ekezetekert...)
Elküldve: 2007. 06. 24. 11:52
Idézet: ganxsta - Dátum: 2007. jún. 21., csütörtök - 15:00
iNTi, ha gondolod adok próbára kártyát, vagy még a 10-es csomagból, amit múltkor rendeltem.
A hangminőségen próbált valaki tuningolni? Egyrészt nekem van egy állandó zaj (zúgás) a vonalon, olyan mintha valami elektromos zajt szedne össze a kártya. Bár ez a kisebbik gond.
A nagyobb probléma, hogy beszélgetés közben olyan szinten visszhangzik a fejhallgató, hogy ha egyszerre beszél velem a hívott fél, egyszerűen nem is értem, hogy mit mond. Erre mintha lett volna valami beállítás itt a topicban, de nem találtam a hozzászólást.
Egy G.711 és egy G.729-es részt ha valaki mellékelnek a codes.conf-ból, azt megköszönném, mert nekem pl. nincs benne ilyen.
Egyetértek, én leszoktam a tűzfal mögötti Asteriskekhez SIP-el szívással. IAX2 a megoldás, 1 darab UDP port kell neki, és tökéletesen működik. Softkliensnek ott az IdeFisk, tökéletesen működik.
Az ajánlatot köszi, egyelőre rá akarok jönni ennek mi baja, viszont ahogy nézem másnál ezt nem csinálja. Ha nem oldódik meg, és tényleg a kártya kezd jobb létre szenderülni (sajnos már valamiért itthon egy PAP2-es ATA leamortizálódott a fene tudja mitől...), akkor viszont lehet, hogy veszek egyet!
A hangminőségén az X100P-nek nem tudsz sok mindent tuningolni. Nem lehet Codec-et állítani nála, fix codecet használ, és szerintem a zúgás is megvan nálam. Viszont nálam nem a vonal miatt, hanem attól van az az alap zúgás, mert a központal kapcsolat van. (Nem tudom normálisan leírni! Ha kihúztam a vonalat a kártyából akkor teljesen megszünt a zaj...) Beszélgetés közben nem zavaró, sőt még a Faxot sem befolyásolja ami a kártyán keresztül dolgozik.
A visszhangzás más kérdés. Egyrészt lehet echotraininget használni arra, hogy ne legyen viszhangos (echotraining, echocancelation), másrészt lehet állítani a csatornák hangerején. Asszem a ztmonitor az amivel beszélgetés közben figyelni tudod a vonal ki/be csatornáinak a hangerejét, érdemes megnézni, hogy nincs-e túlvezérelve.
A codecs.conf-ban nekem sincs G.711, és G.729 rész. Miért kellene ?
Elküldve: 2007. 06. 24. 12:00
Idézet: Zsugabubus2 - Dátum: 2007. jún. 23., szombat - 17:40
Nekem is lenne egy kerdesem: egy kozepes irodaba (kb. 20 mellek) ha mindenhova IP telefont tennek + Asterisket (vagy inkabb a Callweavert preferalnam) PBX-nek, mennyire gaz, ha a switchben nincs QOS? Valakinek van tapasztalata ezugyben?
(Bocs az ekezetekert...)
A NET-ről a tűzfal mögött (általában NAT-olt) bejövő kapcsolatoknál szerintem a STUN nem sok mindent tud segíteni. Szerintem a leg barátságosabb megoldás, hogy a NET-ről érkező kliensek legyenek IAX2-es kliensek, sokkal egyszerűbb azzal megoldani a beválasztást. Ráadásul az IAX2 segítségével akár két telephely között is össze lehet kapcsolni két Asterisket.
Hát egy 100Mbit-es hálózaton szerintem a G.711-G.729 nagyjából maximum 2 ISDN (128kbit)-nyi forgalma ha nincs túlterhelve a hálózat, akkor kellene bírja nyugodtan QOS nélkül is egy átlagos iroda telefonos terhelését. Nagyobb kérdés inkább, hogy a szerver bírja-e, mivel az Asterisk ha komolyabban használják tud CPU igényes lenni, és akkor lehetnek anomáliák.
Elküldve: 2007. 06. 24. 21:26
Idézet
Na mind1, aki szenved a NAT mögötti Asteriskkel, és SIP-olni akar, itt van egy-két dolog róla:
http://www.asteriskguru.com/tutorials/sip_...o_asterisk.html
Idézet
Azért is inkább a Callweavert preferálnám (http://www.callweaver.org), megbízhatóbbnak mondják a *-nál (Asterisk fork egyébként), meg csak G.711 lenne, ahol a codecek nem zabálnak túl sok processzort.
Szerkesztette: Zsugabubus2 2007. 06. 24. 21:26 -kor
Elküldve: 2007. 06. 25. 14:29
Idézet: iNTi - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 12:52
a konfigban az összes echo paraméter benne van, engedélyezett, minden és még is visszhangos. Holnap veszek egy linksys pap2t adaptert és megnézem normál készülékkel, hogy azzal csinálja-e. Egy állandóan működő PC amúgy is elég költséges telefonkészülék.
Idézet
Valamiért idefisk-kel szakadozik a hangom kifelé, pedig az asterisk (pontosabban trixbox) és az asztali gép között egy 100-as háló van egy 3com switch-csel. Mondjuk a switch nem tud QoS-t, ami a baja lehet. Vagy a gépemen szar a hangkártya vagy nem tudom, gondoltam hátha a codec beállításaival tudok rajta segíteni.
Elküldve: 2007. 06. 25. 22:20
Idézet: ganxsta - Dátum: 2007. jún. 25., hétfő - 15:29
Valamiért idefisk-kel szakadozik a hangom kifelé, pedig az asterisk (pontosabban trixbox) és az asztali gép között egy 100-as háló van egy 3com switch-csel. Mondjuk a switch nem tud QoS-t, ami a baja lehet. Vagy a gépemen szar a hangkártya vagy nem tudom, gondoltam hátha a codec beállításaival tudok rajta segíteni.
Akkor tényleg érdemes megnézni egy ATA-val. Nekem ATA-val nem visszhangzott, igaz PC+Mikrofon kombóval sem, bár 1 év alatt talán kétszer telefonáltam PC-n keresztül, és mind a kétszer arra panaszkodtak, hogy nagyon halk a hangom.
A hálózat szerintem tuti nem lehet. Több éve lusta vagyok átépíteni a falba behúzott BNC kábeleimet itthon, ezért gyakorlatilag a mai napig 10Mbit van, ezen lóg 2 szerver, 2 kliens, 1 ATA, 1 VoIP Telefon, 1 AP azon 2 Notebook, ezek szépen kihasználják a sávszélességet főleg amikor ADSL letöltés van, mellette a belső hálón forgalmazok, és nem a háló miatt szokott gond lenni a hanggal, hanem mert a szerver nehezen viseli a terhelés.
Szerintem ott inkább más lesz a gond. Egyébként be tudsz állítani az IdeFisk-ben más codecet is, ha az IAX.conf-ban is engedélyezve van (allow, deny). A gond egyedül az, hogy az X100P-n keresztül ha telefonálsz, akkor az mindenképpen csak G.711 vagy nem emlékszem már melyiket fogja használni, így a kliensek is arra váltanak. Ha be erőszakolod, hogy márpedig Te másik Codecet akarsz használni, akkor meg az Asterisk nem fogja tudni összekapcsolni a trunkot a mellékkel. Ha esetleg rájössz, hogy az X100P-nek hogyan lehet váltani a Codec-et, azt megköszönném ha megosztanád, mert engem is érdekelne.
Elküldve: 2007. 06. 28. 08:13
Idézet: iNTi - Dátum: 2007. jún. 25., hétfő - 23:20
A hálózat szerintem tuti nem lehet. Több éve lusta vagyok átépíteni a falba behúzott BNC kábeleimet itthon, ezért gyakorlatilag a mai napig 10Mbit van, ezen lóg 2 szerver, 2 kliens, 1 ATA, 1 VoIP Telefon, 1 AP azon 2 Notebook, ezek szépen kihasználják a sávszélességet főleg amikor ADSL letöltés van, mellette a belső hálón forgalmazok, és nem a háló miatt szokott gond lenni a hanggal, hanem mert a szerver nehezen viseli a terhelés.
Szerintem ott inkább más lesz a gond. Egyébként be tudsz állítani az IdeFisk-ben más codecet is, ha az IAX.conf-ban is engedélyezve van (allow, deny). A gond egyedül az, hogy az X100P-n keresztül ha telefonálsz, akkor az mindenképpen csak G.711 vagy nem emlékszem már melyiket fogja használni, így a kliensek is arra váltanak. Ha be erőszakolod, hogy márpedig Te másik Codecet akarsz használni, akkor meg az Asterisk nem fogja tudni összekapcsolni a trunkot a mellékkel. Ha esetleg rájössz, hogy az X100P-nek hogyan lehet váltani a Codec-et, azt megköszönném ha megosztanád, mert engem is érdekelne.
na, kipróbáltam egy linksys pap2t-t. Azzal határozottan jobb. A codec-ekkel sokat játszadoztunk. A g729-cel rossz volt a hangminőség, legalábbis a "túloldalról" erre panaszkodtak. Úgyhogy maradt az eredeti g711a. Azzal egész normális, mert az ATA-ban van hardvaeres echo canelation, azt lehet állítgatni. Egyébként néztem ztmonitorral és se nem volt túlvezérelve a cucc. Az is lehet, hogy a füles miatt jobban kihallattszott belőle a visszahang.
Hogy a kártya codec használatát sikerült-e változtatni, de szerintem igen. Mert mindig a sip.conf-ban mindig csak egy codec-et tettem allow-ba. Így mást nem is tudott használni.
Hangminőségben a G711-es volt a legjobb, bár ez zabál a legtöbb sávszélt, mert csatornánként 64kbps az igénye + a keretezés, miegymás. Ezzel belső hálón nincs is gond, akkor lesz gáz ha ki kell vinni a hívást a netre és mondjuk egy ADSL van hozzá.
Elküldve: 2007. 06. 28. 21:41
Idézet: ganxsta - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 9:13
Hogy a kártya codec használatát sikerült-e változtatni, de szerintem igen. Mert mindig a sip.conf-ban mindig csak egy codec-et tettem allow-ba. Így mást nem is tudott használni.
Hangminőségben a G711-es volt a legjobb, bár ez zabál a legtöbb sávszélt, mert csatornánként 64kbps az igénye + a keretezés, miegymás. Ezzel belső hálón nincs is gond, akkor lesz gáz ha ki kell vinni a hívást a netre és mondjuk egy ADSL van hozzá.
A G.711 szerintem átlagos célra tökéletesen megfelel. Én a PAP2-re kötött Fax-al küldözgettem már faxokat a nagyvilágba az X100P-n keresztül, és nem volt panasz rá sehol, illetve teljesen normálisan ment az átvitel. Ami azért jelent valamit.
Egy ADSL-en kilőni a hívást szerintem nem nagy kunszt feltéve, ha nem egy nagy forgalmú diszpécser szolgálat hívását akarod úgy ahogy van kilőni.
Viszont figyelted a hívás közben az X100P-t ? (zap show, és sip show...) Ott is írta, hogy a kapcsolathoz mind a két oldal G.711-et használt ? Mert nekem hiába erőltettem a SIP oldalon a G.valamimástmint711 az X100P a zap felület monitorozásánál azt írta, hogy 711-et használ mindenképpen, csak valszeg az Asterisk fordította.
Elküldve: 2007. 06. 29. 10:14
Idézet: iNTi - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 22:41
Egy ADSL-en kilőni a hívást szerintem nem nagy kunszt feltéve, ha nem egy nagy forgalmú diszpécser szolgálat hívását akarod úgy ahogy van kilőni.
Viszont figyelted a hívás közben az X100P-t ? (zap show, és sip show...) Ott is írta, hogy a kapcsolathoz mind a két oldal G.711-et használt ? Mert nekem hiába erőltettem a SIP oldalon a G.valamimástmint711 az X100P a zap felület monitorozásánál azt írta, hogy 711-et használ mindenképpen, csak valszeg az Asterisk fordította.
Hát egy ismerősnek kellene megoldanom a helyzetet. De az már nem X100P klónnal történik majd. Az ADSL azért problémás, mert 5 telephelyen van vagy 50 mellék, és a "legbrutálabb" netkepcsolat az egész hálózatban egy 256k-s bérelt vonal, ami g711-egy figyelembe véve kb. 3-4 hívást visz el és akkor nem is neteznek.
A kártyát nem néztem, majd megnézem. Most red alertem van a kártyán. Mint kiderült a nagy kábelezésben tegnap rossz helyre dugtam a telefonvonalat.
Elküldve: 2007. 07. 09. 18:02
Idézet: ganxsta - Dátum: 2007. jún. 29., péntek - 11:14
A kártyát nem néztem, majd megnézem. Most red alertem van a kártyán. Mint kiderült a nagy kábelezésben tegnap rossz helyre dugtam a telefonvonalat.
Hm. Ilyen forgalom mellett valóban kevés lesz a sávszél. Bár itt valszeg egy gyengébb forgalmú protokoll is azért küzdős lenne.
Az lenne a kérdésem, hogy ha van még esetleg X100P-d, akkor lehet, hogy később érdekelne egy. Úgy nézem ez a kártya teljesen fejre állt. Valamiért az istennek nem hajlandó inicializálni a kártyát, és amit olvastam kint írták, hogy sajnos van ilyen, hogy ezek a kártyák ilyet csinálnak, ennyire megbízhatatlanok.
Elküldve: 2007. 07. 12. 10:53
Idézet: iNTi - Dátum: 2007. júl. 9., hétfő - 19:02
Az lenne a kérdésem, hogy ha van még esetleg X100P-d, akkor lehet, hogy később érdekelne egy. Úgy nézem ez a kártya teljesen fejre állt. Valamiért az istennek nem hajlandó inicializálni a kártyát, és amit olvastam kint írták, hogy sajnos van ilyen, hogy ezek a kártyák ilyet csinálnak, ennyire megbízhatatlanok.
Van még. Viszont én jövő héten elmegyek szabira 1 hétre, úgyhogy nem leszek csak vasárnapig. Mivel van még belőle, így cseregarit is kapsz rá, ha megdöglik.
Szerkesztette: ganxsta 2007. 07. 12. 10:56 -kor
Elküldve: 2007. 07. 12. 11:00
Szerkesztette: ganxsta 2007. 07. 12. 11:04 -kor
Elküldve: 2007. 07. 17. 10:32
Idézet: ganxsta - Dátum: 2007. júl. 12., csütörtök - 10:53
Ezt nézted már: OpenVox A400P-01? Kijön kb 20 000-ből és van rajta alapból egy FXO modul...

Súgó
A téma zárva.