HWSW Informatikai Kerekasztal: Voipbuster II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Voipbuster II Értékeld a témát: -----

#1041 Felhasználó inaktív   leslie-sz 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 20. 07:24

Idézet: Dr.Buster - Dátum: 2006. júl. 19., szerda - 18:32

Nem olyan regen kerdeztem Fritzekkel kapcsolatosan: hany telefonkeszuleket lehet raakasztani prhuzamosan egy csatlokozra?

Szia Doki!
29. oldal 2006. jún. 29. 7:21. Itt leírtam a saját konfigurációmat.

#1042 Felhasználó inaktív   Buksika 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 20. 15:36

djsms, doki, adam.k
Már megbocsássatok, de djsms azért fordult ide, mert több szem többet olvas alapon nagyobb esélye van arra, hogy valaki valamilyen épkézláb megoldással áll elő. Ha most elmentek privátba lehet hogy juttok valami megoldásra, de ha nem, akkor más már nem fog tudni segíteni, míg ha közösbe megy a dolog, akkor hamarabb bekattanhat valakinek egy épkézláb megoldás.

Most hogy elolvastam a hozzászólásokat értem a kérdést, először én is másra gondoltam.
Szóval egy másik VoiP szolgáltató szolgáltatását használnátok, de a lényeg hogy a Ti ügyfeleitek ingyen beszéljenek.

Namost ezt ugye meg lehet oldani úgy, hogy mindenki előfizet a Neox-re, de akkor jön be az amit mondtál, hogy terheli a vonalaitokat, ezért kellene helyi szervert letelepíteni.

A legkézenfekvőbb megoldás valóban egy szolgáltató helyi proxyjának letelepítéseként valósítható meg, de ha nem akarnak haverkodni, próbáljuk meg másképp megközelíteni: szeretnétek egymás között ingyen beszélni, és kifele irányba egy VoIP szolgáltató szolgáltatását használni.
Helyi szervert könnyű létrehozni akár egy Asterisk (alközpont) szerverrel (a legtöbb VoIP szolgálattó is ezt használja), ez sok rugalmasságot is biztosítana, és egyszerűen máris megoldható az egymás közti beszélgetés, mivel a felhasználóitok csak mellékek. A befele irány is könnyen megvalósítható akár egy darab olyan vásárolt telefonszámmal mint amilyet csucsregop is vásárolt és mint melléket kapcsoljátok tovább akárcsak a Neox.-is. Ezt is nagyon egyszerű megvalósítani, csak a server hardverjét kell jó felbecsülni, az Asterisk ingyenes.
A kérdés, hogy lehet megoldani a kitelefonálst úgy, hogy egy másik szolgáltató szolgáltatását trunkjét használjátok -ez eddig nem probléma- úgy, hogy (és itt a probléma) nektek ne kelljen számlázni?

#1043 Felhasználó inaktív   Dr.Buster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 20:21

Nagy Hir !!!
http://gizmoproject....lcallsfree.html

CALL FREE TO THESE COUNTRIES
LANDLINES AND MOBILES
Canada
China
Cyprus
Guam
Hong Kong
Malawi
Malaysia
Puerto Rico
Russia
Saipan
San Marino
Singapore
South Korea
Thailand
United States
US Vigin Islands
Vatican City
More rates

LANDLINES ONLY
Argentina
Australia
Austria
Belgium
Brazil
Bulgaria
Chile
Croatia
Czech Republic
Denmark
Estonia
Finland
France
French Antilles
Germany
Gibraltar
Greece
Guadeloupe
Hungary
Iceland
Ireland
Israel
Italy
Japan
Liechtenstein
Luxembourg
Monaco
Netherlands
New Zealand
Norway
Panama
Peru
Poland
Portugal
Slovenia
Spain
Sweden
Switzerland
Taiwan
Turkey
United Kingdom
Venezuela
Zambia

*The All Calls Free plan applies when both call participants are registered and active Gizmo Project users. A person is considered active when they are making phone calls with Gizmo Project on a regular basis. We reserve the right to limit call length. In countries where free phone calls are not available, when calling a non-free number in an All Calls Free-listed country, or when calling a non-Gizmo Project user, calls are subject to our regular low rates.

Szerkesztette: Dr.Buster 2006. 07. 20. 20:51 -kor

VoIP roviden:  Jobb 1x megbeszelni mint 100x leirni valamint jobb 100x megbeszelni mint 1x leirni! :-)  Ezert beszeljunk meg a dolgokat hanggal is hosszu es neha unalmos irasok helyett.

#1044 Felhasználó inaktív   Dr.Buster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 20:44

Idézet: Buksika - Dátum: 2006. júl. 20., csütörtök - 16:36

djsms, doki, adam.k
Már megbocsássatok, de djsms azért fordult ide, mert több szem többet olvas alapon nagyobb esélye van arra, hogy valaki valamilyen épkézláb megoldással áll elő. Ha most elmentek privátba lehet hogy juttok valami megoldásra, de ha nem, akkor más már nem fog tudni segíteni, míg ha közösbe megy a dolog, akkor hamarabb bekattanhat valakinek egy épkézláb megoldás.

Most hogy elolvastam a hozzászólásokat értem a kérdést, először én is másra gondoltam.
Szóval egy másik VoiP szolgáltató szolgáltatását használnátok, de a lényeg hogy a Ti ügyfeleitek ingyen beszéljenek.

Namost ezt ugye meg lehet oldani úgy, hogy mindenki előfizet a Neox-re, de akkor jön be az amit mondtál, hogy terheli a vonalaitokat, ezért kellene helyi szervert letelepíteni.

A legkézenfekvőbb megoldás valóban egy szolgáltató helyi proxyjának letelepítéseként valósítható meg, de ha nem akarnak haverkodni, próbáljuk meg másképp megközelíteni: szeretnétek egymás között ingyen beszélni, és kifele irányba egy VoIP szolgáltató szolgáltatását használni.
Helyi szervert könnyű létrehozni akár egy Asterisk (alközpont) szerverrel (a legtöbb VoIP szolgálattó is ezt használja), ez sok rugalmasságot is biztosítana, és egyszerűen máris megoldható az egymás közti beszélgetés, mivel a felhasználóitok csak mellékek. A befele irány is könnyen megvalósítható akár egy darab olyan vásárolt telefonszámmal mint amilyet csucsregop is vásárolt és mint melléket kapcsoljátok tovább akárcsak a Neox.-is. Ezt is nagyon egyszerű megvalósítani, csak a server hardverjét kell jó felbecsülni, az Asterisk ingyenes.
A kérdés, hogy lehet megoldani a kitelefonálst úgy, hogy egy másik szolgáltató szolgáltatását trunkjét használjátok -ez eddig nem probléma- úgy, hogy (és itt a probléma) nektek ne kelljen számlázni?

Ugy nezki, hogy semmiben nem ertek egyet veled ?  ;)
1) Ez a forum nem a szolgaltatok uzleti hleye es adott esetben a djsms, sajnalom ezt kell mondanom, hbogy O a Szolgaltato. Itt nem uzletet csinaloknak a helye es nem oket kell, hogy segitsunk, hanem pont ennek a elenkezoje: a felhasznalok foruma ez (elsosorban).
Persze lehet vmi uzleti dolog itt is, de csak a kezdeti stadiumban es amikor oszejottek az "uzletelo" fiuk, ez utan menjenek targyalgatni "masik szobaba" (PU-ba). Pont ezt kertem tole.
2) Muszakilag sok megoldas van ... ez megint kulon kell/lehet megtargyalni mert ez uzleti nem felhasznaloi problema ...  Csak az hianyzik, hogy pl. T-comot itt seguitsuk raadasul ingen  ;)  Uzletuk van hasznat szeretnenek - kultsenek ra is.

Egyebkent ha jol ertetted es en jol ertelek, akor csak egy dologban azert egyet erthetunk: PBX kellene djsms-nek es tudnak az ugyfelei ingyen beszelni egymassal valamint a szolgaltatojukkal. Kivulrol is lesznek hivhatok vlamint kifele es tlefonalhatnak ... de itt kellene megallni! ISP nem egy jotekonysagi intezmeny: penzt keres es szeretne meg tobbett. Nem? Igy ha kell vmi nekik akor fektesenek be, gazdalkodjanak, alkalmazzanak szakembereket, kossenek szerzodeseket kulsokkel, stb. ... Furcsa lenne ha ez a forum ilyennel kezdene foglalkozni, persze atmehetunk KFT, GMK, BT- be is esetleg, de akor ez mar nem forum lenne, de keresnenk penzt is, lehet hogy sokat is; sok okos es sajnos keveset kereso szakember is van itt e forumban  :think:

Egyebkent ill lejebb van felhivasom arrol, hogy hozzuk letre egy PBX-t ennek a forumnak is. Ez a megoldas az egyetlen ingyenes es nagyon hasznos, sokoldalu dolog lenne egy ISP-nek. Van is nekik altalaban, de penzert teszik es VoIP telefonnak szoktak hivni ...  ;)
:offtopic:

Szerkesztette: Dr.Buster 2006. 07. 20. 20:55 -kor

VoIP roviden:  Jobb 1x megbeszelni mint 100x leirni valamint jobb 100x megbeszelni mint 1x leirni! :-)  Ezert beszeljunk meg a dolgokat hanggal is hosszu es neha unalmos irasok helyett.

#1045 Felhasználó inaktív   djsms 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 20:53

Idézet: Buksika - Dátum: 2006. júl. 20., csütörtök - 16:36

djsms, doki, adam.k

No úgy látom pontosan érted mire gondoltam! :)
A saját üzemeltetésű szerver volt nekünk is az első gondolat (brekeke félét ki is próbáltuk), de sajnos az egyik kritériumnak nem tesz eleget. Mégpedig ha mi üzemeltetünk voip szervert fel kell venni a szolgáltatásaink közé, naplózni kell stb stb. Még akkor is, ha csak belső telefonálásra alkalmas, hiszen a hálózat nem egy háztartáson vagy intézményen belül van.

Marad tehát egy tőlünk független VSP. A számunkra ideális megoldás, ahogy te is írtad, egy proxy kihejezése lenne a VSP-től, amit ő üzemeltetne. Így mi kimaradunk a voip részből és az ügyfelek is jól járnak.

Volt olyan ötletem is, hogy üzemeltetünk egy saját sip szervert, amin a belső hívásokat bonyolítanánk és a fizetősöket valahogy pl a neohoz irányítani valami előhívó használatával.

Most felmerült bennem a következő ötlet. Neotól (vagy mástól) kérünk egy saját számmezőt. Ez talán még megoldható lesz részükről is. Valami dial plannal megcsináljuk, hogy a saját számmezőt pl ip alapon hívja a készülék. Ez ugyebár nem tilos és részünkről nem is szolgáltatás :) A maradék neos és egyéb szám pedig maradna a hagyományos módon, azaz a neo szerverén. Ez vajon működhet? A telefonok kaphatnak fix (belső) ip-t.

#1046 Felhasználó inaktív   djsms 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 20:58

Dr.Buster

Egy dologban nincs igazad és ez alapjaiban változtat a helyzeten! Azaz mi nem akarunk anyagi hasznot húzni a voipból, ergo most úgy vagyok itt, mint a felhasználók virtuálisan választott képviselője :) Az egyetlen, aki esetleg anyagi hasznot húz majd ebből az a VSP lesz, de az meg másik cég, semmi közünk hozzá :)
Közvetve persze a felhasználó is anyagi haszonhoz jut, hiszen kevesebbet vagy éppen semmit sem fizet majd azért, amiért eddig fizetett. Az egyetlen, akinek se közvetlenül se közvetve nem lesz anyagi haszna az én vagyok, az ISP :) Tehát vagy elhiszed vagy nem, de szeretetből és kihívásból csinálom a voipos dolgot. Ennek persze az az ára, hogy papíron is kimaradjon a cég

Szerkesztette: djsms 2006. 07. 20. 21:01 -kor

#1047 Felhasználó inaktív   Dr.Buster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 21:01

Buksi, djsms!
Szerintem tenyleg tegyuk at ezt az erdekes nekem is, de nem etikus es lehet valakinek boszanto is vitatt barhova mashova (chat, Pu, Skype, akarhova). En is szertnek venni reszt benne ... de nem itt.

#1048 Felhasználó inaktív   djsms 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 21:02

Idézet: Dr.Buster - Dátum: 2006. júl. 20., csütörtök - 22:01

Buksi, djsms!
Szerintem tenyleg tegyuk at ezt az erdekes nekem is, de nem etikus es lehet valakinek boszanto is vitatt barhova mashova (chat, Pu, Skype, akarhova). En is szertnek venni reszt benne ... de nem itt.

Részemről ok, de már csak írásban, mert késő van, alszik a család.
Akkor hol folytassuk? :)

#1049 Felhasználó inaktív   Dr.Buster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 21:03

Idézet: djsms - Dátum: 2006. júl. 20., csütörtök - 21:58

Dr.Buster

Egy dologban nincs igazad és ez alapjaiban változtat a helyzeten! Azaz mi nem akarunk anyagi hasznot húzni a voipból, ergo most úgy vagyok itt, mint a felhasználók virtuálisan választott képviselője :) Az egyetlen, aki esetleg anyagi hasznot húz majd ebből az a VSP lesz, de az meg másik cég, semmi közünk hozzá :)
Közvetve persze a felhasználó is anyagi haszonhoz jut, hiszen kevesebbet vagy éppen semmit sem fizet majd azért, amiért eddig fizetett. Az egyetlen, akinek se közvetlenül se közvetve nem lesz anyagi haszna az én vagyok, az ISP :) Tehát vagy elhiszed vagy nem, de szeretetből és kihívásból csinálom a voipos dolgot. Ennek persze az az ára, hogy papíron is kimaradjon a cég

Lehet, de nem erdekes ez akor is ISP vagytok es akarhogy van gazdasagi haszon nektek, mert gazdalkodtok es nem hiszem, hogy ez ide valo.

#1050 Felhasználó inaktív   djsms 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 21:08

Idézet: Dr.Buster - Dátum: 2006. júl. 20., csütörtök - 22:03

Lehet, de nem erdekes ez akor is ISP vagytok es akarhogy van gazdasagi haszon nektek, mert gazdalkodtok es nem hiszem, hogy ez ide valo.

neeeem! Ha errol lenne szo egyszeruen leszerzodnek egy ceggel es kesz.

#1051 Felhasználó inaktív   djsms 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 21:10

no ismét akkor, kizárólag technikai vopios kérdés

Most felmerült bennem a következő ötlet. Neotól (vagy mástól) kérünk egy saját számmezőt. Ez talán még megoldható lesz részükről is. Valami dial plannal megcsináljuk, hogy a saját számmezőt pl ip alapon hívja a készülék. Ez ugyebár nem tilos. A maradék neos és egyéb szám pedig maradna a hagyományos módon, azaz a neo szerverén. Ez vajon működhet? A telefonok kaphatnak fix (belső) ip-t.

#1052 Felhasználó inaktív   djsms 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 21:20

Ja annyi hozzafuznivalo az otletemhez, hogy sipbokert kihagyva szeretnem, hogy a lehetp legkevesebb kulso tenyezotol fuggjon a dolog.

Egyebkent ha itt nem akarjatok a temat masik forumon lehet rola szo?

#1053 Felhasználó inaktív   Dr.Buster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 21:40

Idézet: djsms - Dátum: 2006. júl. 20., csütörtök - 22:08

neeeem! Ha errol lenne szo egyszeruen leszerzodnek egy ceggel es kesz.

A kerdesem nagyon egyszeru: egy felhasznalo vagy, vagy internetet szolgaltatsz (ISP)? Ha az utobbi akor egy valalat vagy, ha az elobbi akor egy magaszemely. Egyszeru. Nem?
De az egesz nem ide valo.

#1054 Felhasználó inaktív   Dr.Buster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 21:45

Idézet: djsms - Dátum: 2006. júl. 20., csütörtök - 22:20

1)Ja annyi hozzafuznivalo az otletemhez, hogy sipbokert kihagyva szeretnem, hogy a lehetp legkevesebb kulso tenyezotol fuggjon a dolog.

2)Egyebkent ha itt nem akarjatok a temat masik forumon lehet rola szo?

1) PBX es csak egy kulso tenyezo maradna amit nem is lehet kikoszobolni: internet

2) Persze! Rendgeteg forum van ahol ISP-k szoktak tanacskozni

De ahogyon mar eleg sokszor mar itam, miert nem jo neked oszejonni par emberrel akiket erdekel ez a tema valami chatszeru helyen vagy meg jobb hanggal? Lehetnek ott pl. en, Buksika es barki aki kivanna, de nem itt.

Ez a velemenyem ... amimt mar nem is tudom hany szor kellett kifejtenem ...

#1055 Felhasználó inaktív   djsms 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 22:52

Dr.Buster

Mivel a ceget (marmint az isp-t) papiron ki szeretnem hagyni, ezert jelen statuszban maganszemelykent vagyok kezelendo :)
Egyebkent nem ertelek. Irtad menjunk mashova. Mondtam ok.
Ezutan felvetodott ismet, hogy menjunk mashova. Irtam konkretabb felvetest, hogy hova.
Erre most megint azt mondod menjunk mashova! Az isten szerelmere akkor menjunk mar mashova ne csak azt mondogasd, hogy menjunk mashova :)
Ha az en felvetesem nem volt jo nevezz meg te egy konkret helyet :)
(megj.: skype-on is irtam neked, de nem valaszoltal :( )
Ha hajlando vagy segiteni akkor kerlek segits, de ha nem akkor mondd meg es nem zaklatlak tovabb.

Szerkesztette: djsms 2006. 07. 20. 22:56 -kor

#1056 Felhasználó inaktív   Dr.Buster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 21. 03:19

Idézet: djsms - Dátum: 2006. júl. 20., csütörtök - 23:52

1) Mivel a ceget (marmint az isp-t) papiron ki szeretnem hagyni, ezert jelen statuszban maganszemelykent vagyok kezelendo :)
2) Egyebkent nem ertelek. Irtad menjunk mashova. Mondtam ok.
Ezutan felvetodott ismet, hogy menjunk mashova. Irtam konkretabb felvetest, hogy hova.
Erre most megint azt mondod menjunk mashova! Az isten szerelmere akkor menjunk mar mashova ne csak azt mondogasd, hogy menjunk mashova :)
Ha az en felvetesem nem volt jo nevezz meg te egy konkret helyet :)
3) (megj.: skype-on is irtam neked, de nem valaszoltal :( )
4) Ha hajlando vagy segiteni akkor kerlek segits, de ha nem akkor mondd meg es nem zaklatlak tovabb.

1) Ez nekem furcsa es ez nem utal hoszutavu stabil uzlet letrehozasara

2) Neked kelltt volna ertesiteni engemet hol is varsz engemet ...  ;)

3) Azt, hogy ertal skypeben ez meg nem jelenti azt, hogy abba a pilanatban megiskaptam, sot lehet hogy nem is voltam adott pilanatban computernel. Latod ezert jobb a telefon ...
Hivhadtal akar Neon keresztul is.

4) En hajlando lennek, ha tudnam miben,mert nekem ugy tunik, hogy itt egyenlore semmi szakmai kerdes, problema nem merult fel es az egesz csak uzlet korul forog. Az hogy nem akortok penzt VoIPbol ez nem azt jelenti,hogy ez nem uzlet mert ezel is uzleteltek, maskep minek kellene nektek VoIP

Ok. Most mar erted miert kell nem itt megtargyalni az uzleti dolgokat. 3h-t beszeltunk az uzletrol es kepzeld el ha ez az egesz beszelgetest itt irasban kellene leirnink ...  :omg:  :reklamacio:
Igy hangban ez normalis es nem felreertheto volt ...

Szoval, nem hiaba szoktam mindig ezt mondani itt:
Jobb 1x megbeszelni mint 100x leirni valamint jobb 100x megbeszelni mint 1x leirni! Ezert beszeljunk meg a dolgokat hanggal is hosszu unalmos irasok helyett. Felhivas: Hozzuk letre kozos PBX-t ? vagy vmi hasonlot ...

#1057 Felhasználó inaktív   Dr.Buster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 21. 03:48

"Nálam az egyik kimenethez 2 db DECT bázis + a számítógép faxmodeme csatlakozik. Többet még nem próbáltam." Létrehozva: 2006. jún. 29., csütörtök - 8:21
Erre gondoltad amire most valaszolok? Nem ertem, nem egyeznek az idopontok ... lehet, hogy adott computernek az idejet mutatja es igy valamelyik rosszul volt beallitva, maskeppen nem ertem ezt az idokulonbseget: "... Szia Doki! 29. oldal 2006. jún. 29. 7:21 . Itt leírtam a saját konfigurációmat. ... " (Mast nem talaltam, bar lehet hogy elneztem)

Ha igen erre akor ez azt jelenti, hogy 3 db. telefonos keszulek be van dugva prhuzamosan 1 db. telefonos csatlokozoba? Jol ertettem? Felteve,hogy a faxmodemet 1 telefonos keszuleknek veszek. Miertr nem hasznaltad masik kimenetet is (2 db. van a Fritzedben,nem?)? Vagy felre ertettem? Hogyon (mivel) osztottad el a kimenetet?

Szerkesztette: Dr.Buster 2006. 07. 21. 04:01 -kor

#1058 Felhasználó inaktív   leslie-sz 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 21. 06:10

Idézet: Dr.Buster - Dátum: 2006. júl. 21., péntek - 3:48

Miertr nem hasznaltad masik kimenetet is ....

Igen, erre gondoltam. Az egyik kimeneten 3 db készülék van párhuzamosan kapcsolva. Ez már a Fritz! előtt is így volt kiépítve, ezért csak csatlakoztatni kellett. A másik kimeneten 1 db készülék van használatban.

#1059 Felhasználó inaktív   Dr.Buster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 21. 07:35

Idézet: leslie-sz - Dátum: 2006. júl. 21., péntek - 7:10

Igen, erre gondoltam. Az egyik kimeneten 3 db készülék van párhuzamosan kapcsolva. Ez már a Fritz! előtt is így volt kiépítve, ezért csak csatlakoztatni kellett. A másik kimeneten 1 db készülék van használatban.

Koszi, akor most mar tudjuk, hogy 3 keszuleket kibirna, bar a fax modem nem egeszen telefonkeszuleknek mondhato ...

#1060 Felhasználó inaktív   Dr.Buster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 22. 05:33

leslie-sz! Csak most vettem eszre neved alatt a megjegyzesedet: „ a hardver az, amibe bele tudsz rúgni.”  :up:
E szerint akor a palinka  is hardver?  :confused:  :think:  Lehet, hogy VoIP helyet is hasznalhato ...  :think:  ;)
De az biztos, hogy altalat emletett "hardverrel" sokkal egyszerubb lenne az osszes VoIP problemat megoldani. ;)  :respect:

Szerkesztette: Dr.Buster 2006. 07. 22. 05:39 -kor

Téma megosztása:

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.