No offense
Tandíj legyen, vagy ne legyen? ha igen, hogyan?
Elküldve: 2006. 08. 25. 16:03
No offense
Gabi
Elküldve: 2006. 08. 25. 17:23
Idézet: Shia-ko - Dátum: 2006. aug. 25., péntek - 15:08
Alapvetően ezt mondják, amikor a tandíj bevezetéséről beszél a kormány.
A vicc az, hogy tüntetést szerveznek a tandíj ellen, amikor a főiskolára/egyetemre járók nagy része eleve fizetős, költségtérítéses helyre jut csak be.
Viszont a jó tanulók majd onnan is átkerülhetnek az ösztöndíjas oldalra.
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"
Elküldve: 2006. 08. 25. 17:30
A gond szerintem a mai rendszerrel inkább az, hogy olyanok is bejutnak államilag finanszírozott képzésre, akik meg tudnák fizetni a tandíjat, és nem a tehetősebbek ellen szól, hanem inkább a szegényebb rétegek felzárkóztatása mellett.
Gabi
Elküldve: 2006. 08. 25. 18:46
Idézet: csozsi - Dátum: 2006. aug. 25., péntek - 17:23
A vicc az, hogy tüntetést szerveznek a tandíj ellen, amikor a főiskolára/egyetemre járók nagy része eleve fizetős, költségtérítéses helyre jut csak be.
...
Ezt kifejtenéd? Én KT-s (költségtérítéses) létemre ugyanúgy ellenzem, és ha lesz demonstráció akkor ott leszek (függetlenül annak 0%-os hatásától).
Ha állami oktatásról beszélünk, akkor igenis alanyi jogon (a felvételi teljesítésének feltételével), plusz költség nélkül (~"ingyen") mindenki számára lehetőséget kell biztosítani.
( Az, hogy nem teljesíted a feltételeket és kvázi "bevásárolod magadat" az intézménybe még elfér, mert ha hülye vagy úgyis ki kell(ene) buknod, ha meg nem akkor ugyanott vagy mint a bentlévők. )
Ha nem, akkor kérem kivenni a büdzséből a közoktatás tételt, és az iskolák gazdálkodják ki a diákokból a fizetéseket, az ingatlanokat stb. És ebben az esetben x db kevésbé tehetős, ám tehetséges gyerkőcök tandíját szociális érzékenység címen lehet közpénzen kifizetni. A fennmaradó összeget pedig átcsoportosítani a megmaradó "közfeladatok" fedezésére/fejlesztésére.
Az, hogy mindenki fizeti a fenntartást közteherként mert közügy, de csak a kisebbik (és egyre kisebbik) része élvezi, mert magánérdek az egy elb*szott, megideologizálhatatlan elv.
Szerintem.
Elküldve: 2006. 08. 25. 19:32
Idézet: Shia-ko - Dátum: 2006. aug. 25., péntek - 17:30
A gond szerintem a mai rendszerrel inkább az, hogy olyanok is bejutnak államilag finanszírozott képzésre, akik meg tudnák fizetni a tandíjat, és nem a tehetősebbek ellen szól, hanem inkább a szegényebb rétegek felzárkóztatása mellett.
Tehát aki tud az fizessen, mégha ugyanolyan vagy netán jobb képességű mint a másik, ám szegényebb? Hol itt az azonos mérce?
Kicsit ízléstelen (elnézést érte!!), ám elég plasztikus példa: ez olyan mintha az olimpiát és a paralimpiát együtt rendeznék meg, ám mivel valakinek 2 lába van, vagy csak simán erősebb azokat azzal büntetnék "kompenzálás" címén, hogy súlyokat kötnének a derekukra. Nooormális?
Tekintsünk el a sport küzdés és szellem részétől... Adottak az emberek, mindenki született valamivel, valószínűleg nem az lesz a dobogón aki a legtöbbet küzdött, vagy akinek a lénye a legnemesebb, hanem aki az élet igazságtalansága által jobb génekkel, jobb izomzattal stb született.
Biztosítsuk mindenkinek a napi kaját, a felszerelést, hogy kihozhassa magából amit tud. A gazdagabbnak hiába kell megvennie magának a nadrágot mert az első felmérőn nem jutott be az első 10-be és 11.-ként megy a következőbe...ott már mindenkinek van egyennadrágja tehát az előnye továbbra is 0.
Azt értékelni (nem morálisan! juttatásban, eredményben), hogy "áhháá, neki mennyivel nehezebb volt összekaparnia a 4est"...szerintem se nem logikus, se nem hasznos, se nem kivitelezhető.
Elküldve: 2006. 08. 27. 09:27
Idézet: wlaszi - Dátum: 2006. aug. 25., péntek - 20:32
Kicsit ízléstelen (elnézést érte!!), ám elég plasztikus példa: ez olyan mintha az olimpiát és a paralimpiát együtt rendeznék meg, ám mivel valakinek 2 lába van, vagy csak simán erősebb azokat azzal büntetnék "kompenzálás" címén, hogy súlyokat kötnének a derekukra. Nooormális?
Tekintsünk el a sport küzdés és szellem részétől... Adottak az emberek, mindenki született valamivel, valószínűleg nem az lesz a dobogón aki a legtöbbet küzdött, vagy akinek a lénye a legnemesebb, hanem aki az élet igazságtalansága által jobb génekkel, jobb izomzattal stb született.
Biztosítsuk mindenkinek a napi kaját, a felszerelést, hogy kihozhassa magából amit tud. A gazdagabbnak hiába kell megvennie magának a nadrágot mert az első felmérőn nem jutott be az első 10-be és 11.-ként megy a következőbe...ott már mindenkinek van egyennadrágja tehát az előnye továbbra is 0.
Azt értékelni (nem morálisan! juttatásban, eredményben), hogy "áhháá, neki mennyivel nehezebb volt összekaparnia a 4est"...szerintem se nem logikus, se nem hasznos, se nem kivitelezhető.
Tudod, mi az ösztöndíj?
Ők fizetnek neked, mert jobb vagy a többiektől.
A kétlábúról nemcsak leveszik a súlyt, de még lufit is kötnek rá, avagy hátszelet fújnak.
Csak meg kell dolgozni érte.
A családomból jelenleg ketten is KT-re járnak, így pl. a lányomnak el kellett mennie dolgozni, hogy legyen miből finanszírozni.
Nem szövőgyár, de odafigyelést igénylő meló, így tanulni csak munkaidőn kívül.
A párom egy 2 és 1/2 éves gyerek nevelése, háztartásvezetés, és alkalmi munkák (mert valamiből élni is kell) mellett tanul.
Nem azért, hogy legyen még egy papírja a polcon, hanem elvárás a jövendő álláslehetőségnél.
Aki nappalira járhat, annak eleve adott előnyei vannak, mert elvileg nincs más dolga, mint a tanulás.
A levelezősöket lenézik a tanárok is (pedig belőlük élnek), a nappalisok is, holott nekik csak annyi az előnyük, hogy van miből finanszírozni a tanulásukat.
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"
Elküldve: 2006. 08. 27. 09:54
Nem állítottam, hogy igazságos, de amikor a "szegények" felzárkóztatásáról van szó, vagy arról, hogy a "jómódúak" nagyobb terhet vállaljanak magukra, akkor ez egy olyan megoldás, ami arról szól, hogy nem a segge alá tólják a pénzt, azt tapsold el, hanem a lehetőséget kapja meg, még akkor is, ha előnyökkel.
Az ösztöndíj téma is izgalmas dolog, 3 gond van vele:
- 1. félévben nem kapsz, tehát addig dögölj éhen, ha nincs miből finanszírozd magad. Ha melózol suli mellett, akkor hántrányosan indulsz a versenyben.
- minden félév 1. havi ösztöndíját egy hónappal később kapod meg, ha egyáltalán rendszeresen utalják és nem össze-vissza, lsd. előző
- ritka kivételtől eltekintve nem olyan összeg, amiből meg tudsz élni, főleg ha kollégiumot is fizetned kell
Gabi
Elküldve: 2006. 08. 27. 10:28
Egyébiránt a fenti példában a lányod és a feleséged is 2 lábúnak számít, mivel Ti "gazdagok" vagytok, hisz ki tudjátok fizetni a tandíjat. (Gondolom így belegondolva máris nemérzed hátszelesnek a kétlábú bagázst). Szóval ha egyetértesz a fenti kollegával, tehát "aki ki tudja fizetni, az fizesse", akkor nemértem miért problémázol azon, hogy fizetnetek kell...
Szóval csak ez a problémám azzal, hogy a meglévő szar rendszert reform címszóval valami szerintem mégrosszabbra akarják cserélni.
Elküldve: 2006. 08. 27. 11:27
Idézet: Shia-ko - Dátum: 2006. aug. 27., vasárnap - 9:54
Nem állítottam, hogy igazságos, de amikor a "szegények" felzárkóztatásáról van szó, vagy arról, hogy a "jómódúak" nagyobb terhet vállaljanak magukra, akkor ez egy olyan megoldás, ami arról szól, hogy nem a segge alá tólják a pénzt, azt tapsold el, hanem a lehetőséget kapja meg, még akkor is, ha előnyökkel.
Az ösztöndíj téma is izgalmas dolog, 3 gond van vele:
- 1. félévben nem kapsz, tehát addig dögölj éhen, ha nincs miből finanszírozd magad. Ha melózol suli mellett, akkor hántrányosan indulsz a versenyben.
- minden félév 1. havi ösztöndíját egy hónappal később kapod meg, ha egyáltalán rendszeresen utalják és nem össze-vissza, lsd. előző
- ritka kivételtől eltekintve nem olyan összeg, amiből meg tudsz élni, főleg ha kollégiumot is fizetned kell
Nem akarok átmenni az "Államháztartás" topikba, de szerintem a direkt előnybenrészesítés/segélyezés mindent csinál csak éppen nem felzárkóztat, szvsz ez inkább "panem et circem" a plebsnek. (példaként gondoljunk szépen a gyerekek után járó "segélyre" és társaira-> ki tapsol el mit?).
A lehetőség ott van az ingyenes általános és középiskolai oktatásban, a rászorultság esetén odaítélt tankönyv meg mittudomén milyen támogatásban. Meg a közös felvételi rendszerben. Tény valószínűleg több problémával kell megküzdenie...de pl nekem is hallgatnom kell a szomszéd lakás üvöltését míg akinek a hegyen van 2 hektáros erdővel háza annak nem, kompenzálja ezt valaki? Nem.
Nekem nincs pénzem autóra perpillanat, ha odaállok a sorba és azt mondom, hogy adja nekem féláron, a maradékot kifizeti az előttem és a mögöttem lévő úr mert ők megtehetik, akkor valószínűleg körberöhögnek. De ha így működne, akkor az előttem és a mögöttem lévő faszi is pont ezt mondaná...Ők megdolgoztak az elköltendő pénzükért, esetleg szerencsésebbek voltak, a közös tehervállalás nagyobbik részét is befizették amikoris a _százalékosan_ kivetett adót befizették. Ezekután milyen alapon mondhatom azt, hogy a jómóduak vállaljanak mégtöbb terhet? Már megtették.
Arra ráépíteni egy rendszert, hogy a létminimumon lévők között több, esetleg sokkal több a tehetséges ember mint "feljebb", ezért őket fel kell emelni a többiek fölé, a többiek meg majd nyögik ennek a terhét...háát volt már erre egy kísérlet, be is buktuk. A mostani rendszer szerint viszont ha valaki tehetséges, akkor majd szépen lassan feljut ő is...és azt élvezni fogja az utóda is (hisz ezért is csinálta gondolom).
"segge alá tolják a pénzt": azért azt szögezzük le, hogy az emberek/családok többsége nem olajszőkítésből és vonatrablásból szerezte a pénzét, hanem munkából. Ha valakinek nincs akkor lehet gondolkozni, hogy ki szúrta el, ő, valaki az elődök közül, vagy a szomszéd? De hadd ne a szomszéd legyen az oka, ha neki van, akkor annak az okát a fentiekből ki lehet olvasni, ezért őt büntetni gáz.
A saját pénzét meg mindenki arra veri el amire akarja.
Egy oktatási rendszerben pénzzel bentmaradni nem lehet. Jó, volt nekem is olyan gimis évfolyamtársam aki azért maradt bent, mert a papa megvette tokkal-vonóval a PC termet a sulinak, de azért ez nem jellemző. Előfordulásának az esélye szvsz a hibahatáron belüli.
Amúgy ezt a "reformot" szociális oldalról közelíteni naívság, propaganda. Ez egy gazdasági döntés, konkrétabban állami költségcsökkentés. Ami önmagában még nem is volna gond ha a rendszer teljesítménye/szolgáltatása nem romlana. Viszont egységnyi pénzért nem ugyanazt fogjuk kapni...mert ugye egyrészt fizetem az adómból a közoktatást, másrészt fizetem a zsebemből a tandíjat. Vagy-vagy, nem?
Elküldve: 2006. 08. 28. 16:36
- nem állítottam, hogy "a létminimumon lévők között több, esetleg sokkal több a tehetséges ember mint "feljebb"". Szimplán azt, hogy a közülük kikerülő a mai rendszerben elég kis eséllyel indul
- a "segge alá tolják a pénzt" kifejezést arra értettem, hogy nem szociális alapon kapja a gyerek a pénzt, hanem tanulmányi eredmény alapján, viszont annyit, hogy abból meg tud élni az egyetemen
Gabi
Elküldve: 2006. 08. 28. 18:18
Idézet: Shia-ko - Dátum: 2006. aug. 28., hétfő - 16:36
- nem állítottam, hogy "a létminimumon lévők között több, esetleg sokkal több a tehetséges ember mint "feljebb"". Szimplán azt, hogy a közülük kikerülő a mai rendszerben elég kis eséllyel indul
- a "segge alá tolják a pénzt" kifejezést arra értettem, hogy nem szociális alapon kapja a gyerek a pénzt, hanem tanulmányi eredmény alapján, viszont annyit, hogy abból meg tud élni az egyetemen
1: elfogadom, nem állítottad, viszont mindenki más kárára előnyben részesítenéd őket amit csak akkor lenne érdemes ha biztosan jobbak mint a jelenlegi felhozatal csak nem tudják megmutatni. De ha nem, akkor meg minek "csaljunk" bárki javára is? Rosszúl látom?
2: Hmm, a fő pénzforrás most is a tanulmányi ösztöndíj, a szoctám zsebpénzszámba megy még ahhoz képest is...Amúgy jogos az észrevétel.
Elküldve: 2006. 08. 28. 19:45
Az persze megnt más, hogy kinek, milyen szempontból tűnik a dolog igazságosnak. Én nagyon 2 szemszögből nézem, mert szívtam eleget, míg egyetemre jártam, most meg megengedhetem magamnak a másoddiplomát levelezőn.
Gabi
Elküldve: 2006. 08. 29. 02:26
Idézet: Shia-ko - Dátum: 2006. aug. 28., hétfő - 19:45
Az persze megnt más, hogy kinek, milyen szempontból tűnik a dolog igazságosnak. Én nagyon 2 szemszögből nézem, mert szívtam eleget, míg egyetemre jártam, most meg megengedhetem magamnak a másoddiplomát levelezőn.
azért a "ki tud fizetni" és a "nem okoz neki problémát" jelentős difi! .) Félévente ~150K sztem a többségnek még erősen a spórolás kategória...
Elküldve: 2006. 08. 31. 14:52
Elküldve: 2006. 08. 31. 16:53
Idézet: Cancer - Dátum: 2006. aug. 31., csütörtök - 15:52
Kétlem... főleg, ha előre meg kell mondaniuk az összeget.
Elküldve: 2006. 08. 31. 18:12
De, hogy a témánál maradjunk: emlékszik még valaki, hogy a diákhitel mennyivel indult?
Szóval, ha valaki tud arról, hogy max milyen mértékű emelkedés tesz lehetővé a tv. akkor azt szívesen venném ha megírná.
*korábban már írtam: hogy lehet fix az, amitől el lehet térni?
Elküldve: 2006. 09. 20. 12:48
Idézet
Nem tartják meg az egyetemisták, főiskolások a szeptember 21-ére meghirdetett budapesti demonstrációjukat, azt várhatóan egy későbbi időpontra halasztják, értesült az MTI szerdán. Hircsu Ákos, a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatának alelnöke, a HÖOK észak-magyarországi régiójának elnöke azt mondta, tudomása szerint nem indulnak különvonatok egyetlen vidéki egyetemi, főiskolai központból sem Budapestre. A HÖOK délután tart rendkívüli sajtótájékoztatót.
Tegnap meg kotottek az ebet a karohoz, de mara megjott a jozanabbik eszuk (egy resze).
Elküldve: 2006. 09. 20. 13:02
(csak poén
Elküldve: 2006. 10. 10. 19:45
Erről a tandíjról nem lehet biztosan mondani, hogy jó vagy nem jó!
Egy biztos ha magyarországon is 800eFt-ot keresne egy buszsofőr ugy mint németben, akkor ki a lótúrót érdekelne, hogy 200eFt/félév a tandíj. Nézzétek meg a külföldieket, senki nem sír azon, hogy tandíj, csak mi joggal!
Az a baj, hogy a magyar állam mindig azt emlegeti, hogy EU-s árakhoz kell igazodni, de arról nem szól semmit, hogy a fizetéseket is szintre kellene igazítani!
Sokan azt mondják , hogy sok a léhűtő, semmitérő ember aki diplomát szerez és ezért is jó ha van ez a tandíj. Sajnos épp hogy nem azokat érint ez, hanem azokat pl mint én akit érdekel és hozzáértő a szakterületéhez, de sajna a szüleimnek erre nincs pénzük, mert nincs munkahelyük. (nem is lessz addig míg a vállakozói adók nem csökkennek, mert apu főnöke most inkább elküldte az összes emberét, mert nincs pénze neki se, de ha csökkenne az adó akkor lenne pénze és apu is dolgozhatna hivatalosan, sőőt még sokan mások is)
Engem meg nem veszenek fel sehova dolgozni, mert nincs több éves gyakorlatom, se főiskolám, akkor hiába tudnám elvégezni jó eredményekkel a sulit, ha nincs lóvé!
Sokan mondják, hogy sz.hitelt v diák hitelt vegyek fel, de kérdem én mi a biztosíték, hogy suli után lessz munkám, és az a munka eleget fog fizetni?
Külföldön ez se probléma, ott nyugodtan vesznek fel tömm milliós hitelt (ha nem lenne rá pénzük), mert tudják, hogy lessz munkahelyük és könnyedén ki tudják majd fizetni!
magas vállalkozói adó = kevés munkahely = kevés pénz a zsebben = kevesebbet költ (nincs miből) = nem tanul tovább(nincs miből) = semmit érő ember lessz (nem ért semmihez, amihez ért az meg semmit se ér)
Lehetne folytatni!
Ez csak az én véleményem, helyzetem!
Elküldve: 2006. 10. 10. 20:39
Idézet: corvusaze - Dátum: 2006. okt. 10., kedd - 20:45
Erről a tandíjról nem lehet biztosan mondani, hogy jó vagy nem jó!
Egy biztos ha magyarországon is 800eFt-ot keresne egy buszsofőr ugy mint németben, akkor ki a lótúrót érdekelne, hogy 200eFt/félév a tandíj. Nézzétek meg a külföldieket, senki nem sír azon, hogy tandíj, csak mi joggal!
Az a baj, hogy a magyar állam mindig azt emlegeti, hogy EU-s árakhoz kell igazodni, de arról nem szól semmit, hogy a fizetéseket is szintre kellene igazítani!
Sokan azt mondják , hogy sok a léhűtő, semmitérő ember aki diplomát szerez és ezért is jó ha van ez a tandíj. Sajnos épp hogy nem azokat érint ez, hanem azokat pl mint én akit érdekel és hozzáértő a szakterületéhez, de sajna a szüleimnek erre nincs pénzük, mert nincs munkahelyük. (nem is lessz addig míg a vállakozói adók nem csökkennek, mert apu főnöke most inkább elküldte az összes emberét, mert nincs pénze neki se, de ha csökkenne az adó akkor lenne pénze és apu is dolgozhatna hivatalosan, sőőt még sokan mások is)
Engem meg nem veszenek fel sehova dolgozni, mert nincs több éves gyakorlatom, se főiskolám, akkor hiába tudnám elvégezni jó eredményekkel a sulit, ha nincs lóvé!
Sokan mondják, hogy sz.hitelt v diák hitelt vegyek fel, de kérdem én mi a biztosíték, hogy suli után lessz munkám, és az a munka eleget fog fizetni?
Külföldön ez se probléma, ott nyugodtan vesznek fel tömm milliós hitelt (ha nem lenne rá pénzük), mert tudják, hogy lessz munkahelyük és könnyedén ki tudják majd fizetni!
magas vállalkozói adó = kevés munkahely = kevés pénz a zsebben = kevesebbet költ (nincs miből) = nem tanul tovább(nincs miből) = semmit érő ember lessz (nem ért semmihez, amihez ért az meg semmit se ér)
Lehetne folytatni!
Ez csak az én véleményem, helyzetem!
Ha felnézel, még ott a nyomom a falvédőn. S ha megkérdezed újra, akik az alacsabb adó - nagyobb foglalkoztatást mondták Neked, hogy véleményed legyen, már egy kicsit mást fognak mondani. A felsőoktatásban való résztvételhez kell egy éreccségi. Meglessz? (sicc!)
Lehellet megszegik

Súgó
A téma zárva.