folytatás...
Na újraindult a gép, router végig kapott áramot, az usb 2.0 pár másodpercig nem kap, tehát elvileg az adapter kihúzodott annyi időre.
Nade nem változott semmi, kezdek aggódni, mert eddig azért legalább valahogy sikerült összehozni a wifit.
Adapter kihúz, bedug.
Várok.
Még mindig csak helyi kapcsolat, miután kapcsolódik.
Legalább már nem állítgatja a mac szűrést, ami még mindig ki van kapcsolva.
Mit állítsak? A csak n-es wifit átállítom Mixed-re. Jé, működik. Sebességet lecsekkolom, 270 Mbps. Akkor mégis csak tudott n-es wifin csatlakozni. Visszaállítom a mixed-et, n only-ra.
Kapcsolatot bontom, manuálisan újra. És jó. Nemértem.
Csesszük el újra, kihúzom, bedugom. Várok. Sz@r.

Nem azonosított, csak helyi.
Akkor újra mixed-re. És jó, ami jó, de érdekes, mert reggel ezt nem állítottam és mégiscsak jó lett valahogy akkor. Tegyük fel, hogy csak n-es módban nem üzembiztos. Tudok élni a mixed móddal is.
Idézzük elő újra a mac lista manipulálását.

Beállítom újra. Bontás, csatlakozás. Működik.
Csesszük el. Kihúz, bedug. Jó. Úgylátszik ide is az n only kavart be?
Kapcsoljuk be az n onlyt-t.
Jó.
Csesszük el. Kihúz, bedug.
A kapcsolat megint nem okés, de a mac szűrést nem rontotta el. Illetve hoppá, ilyet még nem csinált, első helyre beírta a hálókártyám címét, de nem írta át a wifi adapterét, hanem azt átrakta a kettes helyre. Érdekes.
Terv: Akkor újra, kiírtom a hálókártyám címét onnét, kihúzom az utp-t, akkor csatlakozok wifivel, és akkor írja felül a mac címével, ha tudja.

Kicseszek én vele.
Kiírtom a hálókártyám címét, de váratlanul a router elájul, nincs kapcsolat. Router ki/be. És minden jó, még a wifi is, pedig n-only-n van még mindig. Hoppá. Mac szűrés jó. Utp-ki. Wifi ki-be. Na most találja ki a hálókártyám mac címét! Kis köcsög!
Wifi nem jó, csak helyi. De csatlakozott, tehát elvileg nem írodott felül a mac szűrés. Csupán az n-only hiba. Kihúzom az adaptert, utp-be. Meglepő módon a mac lista jó, nem tudta kitalálni magától. Adapter be. Most sem írta felül. Adapter ki-be. Most állítodott a szűrés, de ismét megmaradt az adapter címe is benne. Persze a wifi nem jó még mindig az n-only miatt.
Viszont arra kezdek gyanakodni, hogy egyszerűen az előző beálítást hozza vissza. És nem csak simán beírja az hálókártya mac címét és tolja arrébb a másikat. Akkor most nem bántom a szűrést. Adapter ki-be. Nem változott a szűrés beállítása, viszont ezzel még nem cáfoltam meg az előbbi állításom, mert lehet, hogy csak az előző beállítást tárolja és nem egészen az őskorig az összeset. Beírok egy harmadik mac címet és újra. Adapter ki-be. Cáfolva, mert most csak a hálókártyám címe maradt benne, persze így a wifi most egyáltalán nem tudott csatlakozni.
Akkor ezt a részt befejezettnek tekintem, habár nem teljesen világos mi is történik. Korlátozott wifi, persze mostmár ez nem meglepő. Vissza Mixed-re.
És minden ok.
Konklúzió: N-only módban valami nem teljesen okés, ugyanis többnyire nem sikerül megfelelően csatlakozni hozzá, csupán néha-néha. Ma konkrétan kétszer. Ami érdekessé teszi, hogy ez függ az adapter ki-be dugásából. Ugyanis, amikor ment a kapcsolat a router n-only módjában, akkor ha lecsatlakoztam és vissza, akkor az ment, akárhányszor. Viszont, ha ki-be húztam/dugtam, akkor már nem működött többnyire.
Mixed módban tökéletes.
Az adapter ki-be húzása/dugása ezen kívül hatással van a mac szűrés állítására is. Méghozzá elsőre eléggé nemdeterminisztikus módon. Hiszen vagy szépen hozzáadja a hálókártyám mac címét is a listához, vagy teljesen felülírja vele a többit. Sőt néhány esetben a kikapcsolt mac szűrést is visszakapcsolja és beleírja a hálókártyám mac címét az engedélyezettek közé.
Amiben akár logika is lehetne, mivel még menteni a menthetőt még engedélyezi a dhcp táblában található éppen aktív mac címeket. Habár nem kéne mindet, meghát minek is, biztonsági okokból sem.
Mixed módban sem tökéletes, úgy látom, megint beírta a hálókártyám mac ímét, de maradt a wifi adapteré is. Akkor más a helyzet, a hálókártyát valamiért ilyenkor mindig beírja, viszont a többi is marad. Tehát jó eséllyel nem a hálókártyám mac címe írja felül a másikat, hiszen az mindenképpen belekerül, hanem az adapterét törli ki valamiért. Ez már logikus is lehet, csinál valami csúnyát az adapter és ezért szépen kitíltódik (Most érkezett: De ezt is cáfolom, mert a fake címeket is kitörli). Ezesetben viszont a router úgy tűnik nem hibás. Csak azt nem értem miért kerül bele a listába a hálókártya mac címe. De én nem értek a hálózatokhoz, úgyhogy elfogadom, hogy ennek van logikus oka, habár kétlem. De ha hiba is, nem túl nagy.
A hiba oka lehet az n-only mód, a wifi adapter, vagy nem tudom.
Stornó a mixed mód védelme, ugyanis most mixed módban is felülírta a listát úgy, hogy csak egy maradt. Mindezt akkor, amikor beírtam mellé néhány fake címet is.
Új konklúzió:
N-only módban nem működik tökéletesen együtt a két eszköz, csak nagyon ritkán.
Mixed módban jól működik.
A mac szűrés meg egy rakás szemét, megjósolhatatlanul változik. És elég érdekes, hogy ezt az adapter ki-be húzása/dugása okozza.
Mindenesetre gyanús ezekután, hogy a mac szűrés hibái és a n-only mód hibái összefüggnek.
Mindenesetre a Linksys jön nekem eggyel! Ugyanis, kipróbáltam minden eshetőséget. Az n-only hibát, rá lehet fogni az adapterre, akár még a szoftverkörnyezetre, lehet a windows, elront valamit az n-wifi-vel, de mentségemre legyen mondva, hogy a linksys szofverével (Persze azt írta, hogy run the cd first, de az meg is volt, viszont nem ért semmit, gagyi volt.) csak lassan csatlakozott (b), nem ment a 300 Mbit. És nem azért vettem ilyen routert meg adaptert, hogy ne az n-et használjam, még akkor sem, ha egyáltalán nincs rá szükségem. Végül a router mégis hibás, mert a mac szűrés elrontodik, még akkor is, ha ez is összefüggésben van az adapter, szoftver esetleges hibájával.
Tök jó, hogy órák kemény munkájával csak néhány feltételezésig jutottam, de azért kizártam ezt-azt.
Aki ezt végigolvasta és fel is fogta, annak jövök egy sörrel. A Cisco meg nekem egy gyakornoki állással és akkor el van felejtve ez a kis szenvedés. Pedig direkt azért vettem ezt, mert azt mondták ez az etalon. Milyen lehet a többi?

:Đ
Köszönöm a segítséget mindenkinek. További szép napot!