HWSW Informatikai Kerekasztal: Vallási felekezetek, egyházak, szekták II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vallási felekezetek, egyházak, szekták II. Szerepük, helyük a társadalomban Értékeld a témát: -----

#321 Felhasználó inaktív   johnnyrotten 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 09. 08. 19:55

Idézet: Basic - Dátum: 2006. szept. 8., péntek - 19:15

:omg: huh, szerinted ezt olyan nehéz meghatározni? biztosan 5 diplomát igényelő kérdés, úgyhogy speciel én ebben nem tudok segíteni, mert nekem csak 1 van...  :D  :Đ

Valószínűleg nem humán jellegű lehet az az egy, ezért segítek:

"kikarikatúráz" - ilyen nincs. "Karikíroz" - valószínűleg az e szó mögötti jelentésre gondolhatsz, amikor használod.

"befelyezve" - helyesen "befejezve".

Nem bántásból hívom fel figyelmedet eme bántó hibákra.

#322 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 08. 20:25

Idézet: Basic - Dátum: 2006. szept. 8., péntek - 20:24

az élet győz

Kicsit bővebben?  :think:

#323 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 08. 20:29

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. szept. 8., péntek - 20:34

Másnak a tulajdonát nincs jogod semmi csak úgy valakinek átadni mert az lopás. A társadalomban nem lehet büntetőjogi vonatkozástól eltekinteni.

Írhattam volna más példát is, ez itt részletkérdés. Az egyetemes jócselekedet úgyis társadalomfüggetlen, már ha létezik persze.

#324 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 09. 08. 20:44

Idézet: gxa - Dátum: 2006. szept. 8., péntek - 21:29

Írhattam volna más példát is, ez itt részletkérdés. Az egyetemes jócselekedet úgyis társadalomfüggetlen, már ha létezik persze.

Egy társadalomban nem lehet függetlennek lenni!

#325 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 08. 20:45

Idézet: Basic - Dátum: 2006. szept. 8., péntek - 19:24

Azt hogy valóban jó volt-e amit a Pápa tett, majd csak a másvilágon derül ki pontosan mindenki számára, nem akarom itt bizonygatni az igazam, mert jönnek a farizeusok és jól megdobálnak kővel.

Hát ez elég furcsa érv. Ha valaki szinte az egész életét az emberiség segítésére, a saját egyházának emberközelibbé tételére fordította, az (szerintem) alapból feltételezi a jó szándékot, még ha szerinted azzal is van kikövezve a pokolba vezető út. ;) Még a halálos ágyán sem magával foglalkozott, hanem a híveit buzdította derűre.
Természetesen ő sem volt feddhetetlen, szét lehetne boncolni az életét és kimazsolázni a "bűneit", de a mérlegnek két serpenyője van, akár tetszik, akár nem.

Egyébként úgy nyilatkoztatod ki minden egyes hozzászólásodat ebben a topicban, mintha az már eldöntött igazság lenne, nem pedig a te (vagy valaki más) meglátása, véleménye. Másnak pedig azt mondod minden egyes oldalon, hogy majd csak a "túloldalon" derül ki, mi igaz, mi nem. Ez a túlzott magabiztosság kicsit visszás nekem. Mert lehet, hogy a Pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve, de az szinte biztos, hogy magabiztosságból épült a kapuja. ;)

#326 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 08. 20:46

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. szept. 8., péntek - 21:44

Egy társadalomban nem lehet függetlennek lenni!

Egyénnek nem. Egy eszme, egy fogalom viszont kívüláll a társadalmon.

#327 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 09. 08. 20:58

Idézet: debaj - Dátum: 2006. szept. 8., péntek - 20:45

Hát ez elég furcsa érv. Ha valaki szinte az egész életét az emberiség segítésére, a saját egyházának emberközelibbé tételére fordította, az (szerintem) alapból feltételezi a jó szándékot, még ha szerinted azzal is van kikövezve a pokolba vezető út. ;) Még a halálos ágyán sem magával foglalkozott, hanem a híveit buzdította derűre.
Természetesen ő sem volt feddhetetlen, szét lehetne boncolni az életét és kimazsolázni a "bűneit", de a mérlegnek két serpenyője van, akár tetszik, akár nem.

Egyébként úgy nyilatkoztatod ki minden egyes hozzászólásodat ebben a topicban, mintha az már eldöntött igazság lenne, nem pedig a te (vagy valaki más) meglátása, véleménye. Másnak pedig azt mondod minden egyes oldalon, hogy majd csak a "túloldalon" derül ki, mi igaz, mi nem. Ez a túlzott magabiztosság kicsit visszás nekem. Mert lehet, hogy a Pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve, de az szinte biztos, hogy magabiztosságból épült a kapuja. ;)

hülye vagy. fel sem tűnik már az neked, (gondolom már végig sem olvasod) hogy minden eggyes hsz-em után odabiggyesztem: szerintem, az én hitem szerint, az én megyőződésem stb, stb, stb, qrvára unom már hogy ez be van csípődve nektek, azt meg pláne hogy ti magatok zárjátok skatyujába az embert!
amúgy nem reagálok érdemben a te hsz-edre se, mint mondtam: kár a billentyűért, meg az időért...

#328 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 08. 21:00

:respect: a hülyéért, bocs... indulatból volt.

#329 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 08. 21:00

Idézet: gxa - Dátum: 2006. szept. 8., péntek - 20:25

Kicsit bővebben?  :think:

sokszor a kevesebb több...

#330 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 08. 21:02

Idézet: johnnyrotten - Dátum: 2006. szept. 8., péntek - 19:55

"kikarikatúráz" - ilyen nincs. "Karikíroz" - valószínűleg az e szó mögötti jelentésre gondolhatsz, amikor használod.

biztosan ismered a helyesírás topicot, nyugodtan beírhatod oda, bár én oda bizti nem megyek  ;)

#331 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 08. 21:08

Idézet: Basic - Dátum: 2006. szept. 8., péntek - 22:00

sokszor a kevesebb több...

Az lehet, de most nem ez a helyzet.

#332 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 08. 21:10

Idézet: Basic - Dátum: 2006. szept. 8., péntek - 21:58

fel sem tűnik már az neked, (gondolom már végig sem olvasod) hogy minden eggyes hsz-em után odabiggyesztem: szerintem, az én hitem szerint, az én megyőződésem stb, stb, stb, qrvára unom már hogy ez be van csípődve nektek, azt meg pláne hogy ti magatok zárjátok skatyujába az embert!

Speciel a nekem címzett hozzászólásodban egy darab szerintem nem volt. A hülyézést elnézem.

A hozzászólásaidat - a többiekével együtt - végigolvasom minden egyes alkalommal, ha valami elsőre nem tiszta, akkor többször is. Nekem semmi sincs becsípődve, az nem az én stílusom. A hiteddel sincs bajom, mert az sem az én stílusom. Azt kapod vissza, ami a hozzászólásaidból kiderül rólad, a stílusodról.

Idézet

amúgy nem reagálok érdemben a te hsz-edre se, mint mondtam: kár a billentyűért, meg az időért...

Abszolút nem fontos. De ha így néz ki a kulturált vita szerinted, akkor tisztelettel megkérlek, hogy ez vonatkozzon az ezutáni hozzászólásaimra is. Ha nem vagy hajlandó, vagy nem tudsz érdemben reagálni, akkor ne reagálj rá sehogy. Kösz. :respect:

Szerkesztette: debaj 2006. 09. 08. 21:11 -kor

#333 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 09. 08. 21:30

hülye vagy. fel sem tűnik már az neked, (gondolom már végig sem olvasod) hogy minden eggyes hsz-em után odabiggyesztem: szerintem, az én hitem szerint, az én megyőződésem stb, stb, stb, qrvára unom már hogy ez be van csípődve nektek, azt meg pláne hogy ti magatok zárjátok skatyujába az embert!

Ha ennyire unod, akkor te magad vegyél vissza! Az, hogy te kialakítottál magadról egy képet, csak a te munkád eredménye. A közösség ez alapján a kép alapján szemmel láthatóan negatívan áll hozzád - és nem a vallási hovatartozásod, hanem annak előadásának stílusa miatt. Ebben a kanyarban újfent nem tudsz vigyázni a kultúrára, utána meg jössz, hogy személyeskedés megy a topicban. A következő húzásodnál, amit egy általam felügyelt szekcióban ejtesz meg, garantálom, hogy sok százalékot és pihenőt kapsz.

Itt ez innen kezdve off, folytatható csak és kizárólag a Visszabeszélőben.

#334 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 08. 22:48

Idézet: johnnyrotten - Dátum: 2006. szept. 8., péntek - 20:55

Majd a túloldalon kiderül, hogy helyes-e vagy sem. :)

--------------

Az jutott eszembe, hogy minden ember gondolkodásának, világképének vannak sarokkövei. Keresztények esetében ez Isten, Jézus, a mennyország, a pokol, az örök élet. Az iszlámban hasonló csak Allah, Mohamed próféta és a paradicsom van helyettük.  Buddhistáknál Buddha, a nirvána, a megvilágosodás, a meditáció, a vágytalanság, az egótól való megszabadulás állapota. Materialistáknál a pénz, a szex, az élvezetek, az erő, a hatalom, a hírnév, az élet, a halál, a világegyetem. Technokratáknál a szingularitás, az Omega pont, az erős AI, a poszthumán lét.

Ezek amolyan határvonalak, amin túl a dolgok szinte nem is léteznek az adott vallású ember számára. Nincs rá mintázat, ami ráillene, ami érdekessé és használhatóvá tenné az ezeken túli fogalmakat. Veszélyesek is lehetnek, mert nagyszerűen rövidre köthetik és megbéníthatják a gondolkodást. Az illető agyműködése teljesen beszűkülhet és könnyen manipulálhatóvá válhat, ha minden kérdésre választ talál az adott fogalomban, mint pl. a mindent tudó, öröktől fogva létező, mindenhol jelenlévő, mindenható Istenben. De mondhatnám példának a kereskedelmi médiát is, ami az anyagi világ evolúciós gombjaival hülyíti el és programozza fogyasztásra az áldozatait.
A szétszakadó szubkultúrák, csoportok között sokszor megszűnik a kapcsolat, az információcsere, ezáltal belterjessé válnak, megrekednek a fejlődésben és eltorzulnak. Kialakulnak a sajátos törzsi viszonyok, szokások, csoportösztönök, megjelenik a kultusz, aminek általában egy létező vagy fiktív személy áll a középpontjában.

Sokszor érzem úgy, hogy én mindenhol kicsit kitaszított vagyok és egyfajta ellenpontot képviselek. A tudományos körökben ezoterikusnak érzem magam, az ezoterikus körökben tudományosnak. Az anyagi világban spirituális érző lény vagyok, a spirituális világban meg üzleties gondolkodású ösztönlény.
Magányos út ez, de mégis soha többé nem szeretnék letérni róla. :)
Wherever you go, go with all your heart.

#335 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 08. 23:03

Idézet: Dorien - Dátum: 2006. szept. 8., péntek - 23:48

sokszor érzem úgy, hogy én mindenhol kicsit kitaszított vagyok és egyfajta ellenpontot képviselek. A tudományos körökben ezoterikusnak érzem magam, az ezoterikus körökben tudományosnak. Az anyagi világban spirituális érző lény vagyok, a spirituális világban meg üzleties gondolkodású ösztönlény.
Magányos út ez, de mégis soha többé nem szeretnék letérni róla. :)

Te is képviselsz egy kategóriát...az örök bizonytalan, nyughatatlan, kételkedő - mindig filózó emberét :)
Ismerek ilyen embert még, nem vagy egyedül... ;)  és mivel erről az útról "soha többé nem szeretnél letérni" -  azt bizonyítja, hogy mindezzel együtt  egy megelégedett ember vagy...csakúgy mint azok, akik szintén hisznek a saját meggyőződésükben... ;)   

#336 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 09. 00:07

Mint azt írtam fentebb én is, a "skatyuját" Te húztad magadra, tehát ne háborodj fel azon, ha a magad által a fejedre kalapált bádogdoboz résein kommunikálunk veled. Tudod, amilyen az output, olyan az input, vagy mi a szösz. Attól még hogy minden hozzászólásod végére beírod, hogy az "én véleményem/hitem/vallásom blabla", még mindig ugyanazt a szajkózod. Akkor is, ha éppen nem azt kérdezzük, amire (és amit) Te minden áron válaszolni akarsz.

Állandóan pampogsz, hogy ennek a topiknak a témája (Vallási felekezetek, egyházak, szekták) mennyire elcsúszott az eredeti iránytól, de közben nem veszed észre, hogy pont Te vagy az, akivel szinte semmilyen értelmes kommunikáció nem folytatható a témában, ugyanis a hittudományt összekevered magával a hiteddel és a kántálással. Érdekes, hogy a topikba járó minden más meggyőződésű - buddhista, ateista, keresztény és még ki tudja milyen - emberrel nyitott módon lehet megtárgyalni a topik témáját, csak Te érzed azt, hogy ha valami olyasmiről vagy olyasmit mondunk, amire még nem hallelujáztál vasárnaponként, akkor az csak offtopik lehet és/vagy semmi köze a spirituális, emberi avagy bármilyen értékekhez.

A sikongatásaid meg egyenesen nevetségesek, ahogyan a vallásszabadság megsértéséről panaszkodsz. (Egyébként a vallásszabadság kéz a kézben jár a szabad valláskritikával. Amelybe ugyanúgy belefér a vallási irányzatok szent alakjait gúnyoló karikatúra, a közszereplőként is nyugodtan minősíthető szektafőnök lehülyézése, a vallásos viccek, vagy akár az is, ha egyszerűen leírom, hogy valamelyik felekezet egy értéktelen szekta droidoknak). A hittérítés akadályozása a vallásszabadság bizonyos fokú megsértésének minősül(ne), amennyiben a hittérítés maga nem zavarja a megcélzott embereket /próbálj csak éjjel háromkor becsöngetni valakihez a Bibliával a kezedben, szerintem nem fogja mérlegelni, hogy megsérti-e a vallásszabadságot, ellenben a Btk. pár pontját sem fogja figyelembe venni, amikor kigyomlálja a protkódat/, de mivel itt témaromboló hatású a hittérítés /tehát zavarja a többséget/, ezért nem engedjük. Senkinek. Ha például az avatarod lecserélnéd egy Jézust ábrázoló képre és mi ezért cseszegetnénk Téged, az már inkább a vallásszabadság megsértése lenne, mint a térítések blokkolása.

A jelenlegi kitüntető figyelmemet még csak nem is moderátorként vívtad ki - akkor már rég bannolhattalak volna (nem is annyira) mondvacsinált indokokkal -, hanem mert ezt a topikot szívesen olvastam, amíg az általad képviselt szellemi nívó meg nem jelent a korábbi érdekes eszmecseréket követően. Tudom, most meg azon fogsz sápítozni, hogy egy moderátor hogy írhat ilyet? Miért, talán nekem nem lehetnek szimplán unszimpatikusak a beírt hozzászólásaid? Nem azt írtam le, hogy keszonbetegség veszélye nélkül nem igazán lehet a szellemi síkodra ereszkedni - mindössze  párszor megpróbáltam rávilágítani arra, mennyire furcsa egynémely gondolatod, amibe kapaszkodsz. Próbáltam kérdezni is.

De hiába érvel vagy kérdez bárki bármit - értelmes válasz nem igazán jött még tőled semmire.

#337 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 09. 05:27

Utolérhetetlen a vitastílusod. Utolérhetetlenül alpári.
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

#338 Felhasználó inaktív   g@by 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 09. 11:03

Szerintem pusztan csak primitiv.
Egy diplomas ember nem ejt ennyi helyesirasi hibat, mar altalanosban is alapkovetelmeny a nyelv helyes hasznalata, ertelmezese.
Napkozben nincs idom netezni, ha surgos, hivj fel!
Egy oran belul mindent elfelejtek, ugyhogy ha surgos, hivj fel!
Nem postazok semmit, ha surgos, hivj fel!
Be is kaphatod, ha surgos, hivj fel!:D

#339 Felhasználó inaktív   g@by 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 09. 12:36

Egy ujabb megkozelitese a temanak. :)
Legalabb annyi a valosagtartalma, mint a Biblianak.
Csak azert linkelem be, mert a temaba vag valamilyen szinten.
Mielott megneznetek, olvassatok el az alatta levo kommentet is.

http://videobomb.blo...reti_Terminator
Napkozben nincs idom netezni, ha surgos, hivj fel!
Egy oran belul mindent elfelejtek, ugyhogy ha surgos, hivj fel!
Nem postazok semmit, ha surgos, hivj fel!
Be is kaphatod, ha surgos, hivj fel!:D

#340 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 09. 14:53

Idézet: Dorien - Dátum: 2006. szept. 8., péntek - 23:48

Majd a túloldalon kiderül, hogy helyes-e vagy sem. :)

--------------

Az jutott eszembe, hogy minden ember gondolkodásának, világképének vannak sarokkövei. Keresztények esetében ez Isten, Jézus, a mennyország, a pokol, az örök élet. Az iszlámban hasonló csak Allah, Mohamed próféta és a paradicsom van helyettük.  Buddhistáknál Buddha, a nirvána, a megvilágosodás, a meditáció, a vágytalanság, az egótól való megszabadulás állapota. Materialistáknál a pénz, a szex, az élvezetek, az erő, a hatalom, a hírnév, az élet, a halál, a világegyetem. Technokratáknál a szingularitás, az Omega pont, az erős AI, a poszthumán lét.

Már ne haragudj, Dorien, de a materializmust ne mosd össze a sátánizmussal. Maradjunk inkább a materializmus eredeti jelentésénél, szemben azzal, amivé silányította a mult század.

Én materialistaként ugyanúgy elvetem a hatalom, hírnév, pénz istenét, mint egy ókersztény vagy egy megvilágosodott buddhista. Nem imádom Mammont, de sajnos megkerülni sem tudom.

Én úgy gondolom, hogy ezer meg egy bizonyíték van a világegyetem anyagi (nem teremtett) voltára. Ha lehet (márpedig lehet), különbséget tenni a határvonalak között, akkor az "anyagi világ" nevű határvonal mindenképpen nagyobb prioritást élvez a többinél. Ez az alap, és a többi úgymond "határvonal" ezen alapra rakódott rá.  Egészen addig nincs vita, amig egy "rárakódott határvonal" mentén felsorakozott emberek nem próbálják meg álérvekkel megkérdőjelezni az "alap" határvonalat. Ez utóbbi a beszűkültség.

Magyarul: mindenkinek el kéne fogadni, hogy a általunk ismert világ létrejött és nem teremtődött, legalábbis nem úgy teremtődött, ahogy pl a Bibliában le van írva.. Evolúció létezik, a fajok folyamatosan változnak. (Mi is). Emberlétünket is nagy valószínűséggel ugyanezen folyamatnak köszönhetjük.

A hardvert biztosan, és a szoftvert is talán.
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

Téma megosztása:

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.