Idézet: Sniper - Dátum: 2009. nov. 4., szerda - 14:48
Okoskodok en is picit...
Probald meg (a fentieken felul, vagy után, vagy mellett) hogy más gyakorlatokat csinálsz teljesen mint eddig... teszem azt ha eddig mellre a fo gyakorlat kétekezes sulyzos fekvenyomás volt, akkor ehelyett most csinald 2db 1kezessel ferde padon (en egyebkent is jobban favorizáom a szabad sulyokat, szarabb csinalni veluk mindent, de eredmenyesebb is joval nálam)... lenyeg, hogy ne hagyd hogy megszokják a gyakorlatot az izmok, mert az marhanagy stagnalast eredmenyez... dolgoztasd meg oket máshogy is!
Szerintem a változatosság elsősorban mentálisan fontos (hogy sok év után se unjunk rá az edzésre), így kezdőknek még nem ajánlanám, hogy sokat cserélgessék a gyakorlatokat.
Ha erősödni akar, aki a kérdést föltette, én inkább azt mondanám, hogy csinálja a legalapvetőbb gyakorlatokat még gyakrabban. Ha még csak néhány hónapja edz, akkor az erősödés jelentős hányada abból jön, hogy "tanulja" a gyakorlatot. Márpedig -- mint minden készség elsajátítására -- erre is igaz, hogy a heti 2-3-szori gyakorlás hasznosabb, mint az egyszeri.
Én a leggyorsabb erőnövekedést akkor tapasztaltam (kb. középhaladóként), amikor hetente háromszor edzettem teljes testre, és az alapgyakorlatokra összpontosítottam: guggolások, nyomások, evezések.
Az izmok akkor tudnak megszokni egy gyakorlatot, ha nem növeled a terhelést. Ha van terved arra, hogy miként növeld folyamatosan az erőkifejtést (ami kezdő-középhaladó állapotban még igen egyszerű), nem kell amiatt aggódnod, hogy az izmok hozzászoknak egy gyakorlathoz. Egy 120 kilós guggolás nem ugyanaz a gyakorlat, mint egy 50 kilós, és ha eljutsz az utóbbitól az előbbiig, biztos, hogy a combodon is meglátszik majd.