Idézet: saen - Dátum: 2007. febr. 8., csütörtök - 10:48
Ha veszel egy D80 kitet, a 18-135-ös obival, akkor meglesz az a fókusztávolság amire szükséged van. Ez ügye 28-200mm effektívnek felel meg durván, általános használatra tökéletes. Az objektív nem csúcsminőség persze, de egy közepes szintet hozni fog és kezdésnek szerintem ideális. Aztán ha később akarsz valami spec dolgot, akkor vehetsz olyan obit amilyet akarsz. Mind a Canon és mind a Nikon gyárt olyan obit ami a másiknak nincs és ez így is fog maradni várhatóan mindig.
Ár/érték arányban jelenleg a D80 kit szerintem nagyon jó. Persze Canon sem rossz, de ott igazából az f4-es zoomok (17-40, 70-200) amik jó vételnek számítanak, de többe is kerülnek, főleg egy 30D-vel ami szerintem az a váz amit Canonnál érdemes megvenni. Azt kellene szerintem eldönteni, hogy mennyit szánsz a dologra és mennyire magasak az igényeid. A D80 + 18-135 az egy nagyon jó általános kit, olcsó, pici és könnyű cipelni. A 30D + 17-40/70-200 pedig vázban hasonló, mint a Nikon, de objektívben jobb minőséget ad, viszont a méret és hordozhatóság is romlik az ár növekedése mellett.
Összefoglalva az objektív kérdést, Canonnak az olcsóbb objektívjei nem annyira jók és választék sincs nagyon, viszont az egyel magasabb kategória az f4-es zoomok viszont nem találhatóak meg máshol. A csúcskategória (f2.8-as zoomok) viszont kiegyenlített ismét, bár Canonnál ott már nincs APS váz.
Hát amit 1.-re tudok, hogy csúcskategóriás obikra soha nem lesz pénzem, vagy ha mégis, akkor nem lenne gond akár a vázat is cserélni majd. Tehát az most nem befolyásol.
Ami érdekes az a kezdő felszerelés, mert pár hónapig tuti nem fejlesztek rajta, akár még az is meglehet, hogy idén max 1-2 szűrő lesz pluszba megvéve hozzá. Hogy mennyit számok rá, az nem sziklaszilárd. Természetesen amennyit csak lehet szeretnék megspórolni. Most 230 eFt körül gondolkodom (gép, obi, mem kártya, táska), de ha végül mégis több kell akkor max 100 eFt-al mehet fentebb.
Tehát amit tudok, hogy mondjuk 330 fölé nem szeretnék menni, de amit lehet meg szeretnék spórolni belőle. Ha a pénz nem számítana akkor tuti nem gondolkodnék D80 vagy 30D alatt, de igy próbálok a véleményeitek alapján mérlegelni.