HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#781 Felhasználó inaktív   bilipeti 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 05. 12. 20:05

Idézet: Signal - Dátum: 2008. máj. 3., szombat - 15:08

*R/C: radio controlled model airplane.

Tudná valaki értelmezni a kiemelt mondatot?  :think:

"Az Eneloop-okat legjobb minél hidegebben tárolni to tartsd a töltőben az akkumulátorokat."

Ez a TO zavar engem. Miért nem inkább azt írja, hogy OR? Most akkor mégis lehet töltőn tartani?

Mondjuk, az utána következő mondat is valahogy fura: "Ökölszabályként, minden 10°C növekedés a tárolási hőmérsékletben, megfelel a tárolási idő duplázódásának." Nem pont fordítva?

Én még oroszul tanultam, vegyük figyelembe... :)

Sziasztok!
Egy kicsit megkésve, de ha még valaki érdekel akkor megfejteném az ominózus mondatot: ez a "to" itt a főnévi igenév előtagja, ilyen formában a célhatározói mellékmondat rövidítése. A "charge" itt a töltést jelenti. A fordítás tehát: "Az Eneloop-okat legjobb minél hidegebben tárolni, azért, hogy minél több töltés maradjon bennük". A következő mondat tényleg ostoba, a fordítottja igaz.
Sokunknak ez nem újdonság, pl. én is min. 20 éve a hűtőben tartom az elemeket/akkukat. A leglátványosabb javulást a kis 12V ceruzáknál tapasztaltam, de mindegyikre jó hatással van a hideg.

Peti

#782 Felhasználó inaktív   bilipeti 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 12. 20:13

Idézet: bilipeti - Dátum: 2008. máj. 12., hétfő - 19:05

Sziasztok!
Egy kicsit megkésve, de ha még valaki érdekel akkor megfejteném az ominózus mondatot: ez a "to" itt a főnévi igenév előtagja, ilyen formában a célhatározói mellékmondat rövidítése. A "charge" itt a töltést jelenti. A fordítás tehát: "Az Eneloop-okat legjobb minél hidegebben tárolni, azért, hogy minél több töltés maradjon bennük". A következő mondat tényleg ostoba, a fordítottja igaz.
Sokunknak ez nem újdonság, pl. én is min. 20 éve a hűtőben tartom az elemeket/akkukat. A leglátványosabb javulást a kis 12V ceruzáknál tapasztaltam, de mindegyikre jó hatással van a hideg.

Peti

Bocs!
Nem vettem észre, hogy AViD már megtette ezt helyettem egy hete. Mindegy, Ő úgysem írt hozzá nyelvtani magyarázatot:::::))))) :respect:  :p

#783 Felhasználó inaktív   mhorvat 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 13. 09:22

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm gyors és kielégítő válaszát! Még egy kérdés, csak érdeklődés szintjén, egy 2500 mAh-es akksit szerintetek próbálkozzak 700 mA-en tölteni (ergo 350-nel kisütni) vagy az jelentősen csökkentené az élettartamat és a teljesítményt?

Üdv.
:)

#784 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2008. 05. 13. 09:51

Idézet: mhorvat - Dátum: 2008. máj. 13., kedd - 10:22

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm gyors és kielégítő válaszát! Még egy kérdés, csak érdeklődés szintjén, egy 2500 mAh-es akksit szerintetek próbálkozzak 700 mA-en tölteni (ergo 350-nel kisütni) vagy az jelentősen csökkentené az élettartamat és a teljesítményt?

Üdv.

Én egy idő óta 500mA-el töltök úgy hogy elötte nyomok kisütést és észrevehetően nagyon tetszik az akkuknak, úgy az Eneloopnak mint a másikaknak és nagyon kiegyensúlyozottan teljesítenek.

#785 Felhasználó inaktív   mhorvat 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 13. 10:20

Én is 500-zal csinálom mióta a töltő megvan, az akksik jól teljesítenek, csak épp a töltési idő hosszú kisütéssel együtt (a kisütés is olyan 4-5 órát vesz igénybe nálam, tehát összeségében olyan 8-9, ha nem 10 óra az egész folyamat), ezért kérdeztem, hogy nem lehet-e hosszútávon 700-zal csinálni. Van 2 garnitúra elem is, de néha még az sem elég, tehát valószínűleg még egy 4-es pakk beszerzésre kell kerüljön.

#786 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 05. 13. 16:13

Idézet: mhorvat - Dátum: 2008. máj. 13., kedd - 10:20

Én is 500-zal csinálom mióta a töltő megvan, az akksik jól teljesítenek, csak épp a töltési idő hosszú kisütéssel együtt (a kisütés is olyan 4-5 órát vesz igénybe nálam, tehát összeségében olyan 8-9, ha nem 10 óra az egész folyamat), ezért kérdeztem, hogy nem lehet-e hosszútávon 700-zal csinálni. Van 2 garnitúra elem is, de néha még az sem elég, tehát valószínűleg még egy 4-es pakk beszerzésre kell kerüljön.

Szerintem 700-zal is töltheted, de nem árt a tetejére tenni valamit, ami segít a hőelvezetésben. Én pl. egy régi Pentium 1-es hűtőt szoktam a 4 akkura tenni (pont megfelelő a mérete) az jól elvezeti a hőt a középső akkuktól is. Ha csak 2 akkut töltesz a 2 szélső foglalatban, akkor megfelelően tudnak szellőzni, nem kell + hűtés.

Szerkesztette: netmanus 2008. 05. 13. 16:15 -kor

#787 Felhasználó inaktív   mhorvat 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 13. 17:39

Értem. 500 mA-en a szobahőmérsékletnél nem érzek magasabb hőmérsékletet töltés/kisütés közben, 700 mA-en ez ennyire jelentős ezek szerint?

#788 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 13. 17:44

Idézet: mhorvat - Dátum: 2008. máj. 13., kedd - 17:39

Értem. 500 mA-en a szobahőmérsékletnél nem érzek magasabb hőmérsékletet töltés/kisütés közben, 700 mA-en ez ennyire jelentős ezek szerint?

A hőfokkorlátozós töltők, ha jól emlékszem, 40 fok körüli értéken korlátoznak.
Töltés közben mérjél rá, vagy nézd, h hidegebb-e, mint a tested.

#789 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 13. 21:10

Sziasztok!

Talán másfél héttel az előző töltés után akartam használni a Sanyo 2500 mAh akksijaimat a vakuban. Persze tökig lemerültek ismételten. Így a következő "szcenárió" lépett életbe.

1. akkuk vakuból ki
2. akkuk táskába be
3. másnap munkahelyen akkuk táskából ki
4. séta a szelektív hulladékgyűjtőig
5. akkuk a megfelelő gyűjtőbe be :banana:

Tehát végre a helyükre kerültek, a kukába. Ilyen pocsék egy hasznavehetetlen szerencsétlenséget. Nem egészen 2 hét alatt csutkára merül. Ez már kivágta a biztosítékot nálam.

Most csak egy készlet akkum van, amit a töltőhez adtak. Az annak ellenére, hogy marginálisan kisebb kapacitású sokkal tovább bírja kisülés nélkül. Ha pedig majd olyanom lesz, akkor veszek Eneloop akksiból egy készletet.

Komolyan mondom a sok bosszúság után kimondottan jól esett végre kivágni őket  :up:

Üdv!
.
.
.

#790 Felhasználó inaktív   Ádyka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 14. 09:41

Remélem könnyebb, hogy ezt a fontos hírt megoszthattad velünk. :D
(4db) VARTA PROFESSIONAL 2700 mAh ceruza akksi 3000 Ft! (4db) VARTA PROFESSIONAL R2U 2500 mAh ceruza akksi 2600 Ft! (4db) VARTA vagy KODAK Ready 2 Use 2100 mAh ceruza akksi 2000 Ft! (4db) DURACELL STAY CHARGED R2U 2000 mAh ceruza akksi 2000 Ft! (4db)VARTA PROFESSIONAL 1000 mikro ceruza akksi 2500 Ft! (4db)VARTA POWER 1000 vagy R2U 800 mAh mikro ceruza akksi 2000 Ft!

#791 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 14. 19:13

Idézet: Ádyka - Dátum: 2008. máj. 14., szerda - 9:41

Remélem könnyebb, hogy ezt a fontos hírt megoszthattad velünk. :D

Sokkal jobb így  ;)

Igazából szerintem én voltam alighanem az utolsó ember a fórumon, aki még az Eneloop begyűrűzése előtti utolsó pillanatban "bevásároltam" a 2500-as Sanyo akksikból. Sokáig dícsérte a márkát mindenki a fórumon,  aztán kiderült, hogy a gyors merülésük igen lekorlátozza a használhatóságot. Nos, ezt elégeltem én meg véglegesen. Hogy van is, de nincs is, mert ha nincs előző este feltöltve, akkor gyakorlatilag nincs. Mert csak nehezéknek jó.

De majd ha veszek legközelebb, akkor az Eneloop lesz. Drukkoljatok, hogy vegyek majd, mert akkor ki kell jönnie egy jobb és hatékonyabb technológinák a rá következő két héten belül  :up:

Üdv!
.
.
.

#792 Felhasználó inaktív   fede94 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 18. 12:00

Segítséget kérnék.
4 db 2500 mAh Varta aksi (2 éve van meg, de nem sokat lett használva), újabban nagyon hamar lemerül. úgy hogy alig használjuk a fényképezőt, napi 10 kép, 4-5 napig bírja. töltőre téve kisütés eltart majdnem egy napig. már kétszer eljátszottam ezt, de utána ugyanúgy hmar megadta magát. viszont ha belerakom ugyanezt a 4 aksit egy elemlámpába, akkor meg még hosszú órákig működteti, míg a fényképezőz (canon powershot Is 2) be se tudom kapcsolni, nem hogy bármit csinálni vele...

#793 Felhasználó inaktív   Ádyka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 18. 13:28

Ellustult. Talán egy refresh még helyre tudja pofozni valamennyire.
(4db) VARTA PROFESSIONAL 2700 mAh ceruza akksi 3000 Ft! (4db) VARTA PROFESSIONAL R2U 2500 mAh ceruza akksi 2600 Ft! (4db) VARTA vagy KODAK Ready 2 Use 2100 mAh ceruza akksi 2000 Ft! (4db) DURACELL STAY CHARGED R2U 2000 mAh ceruza akksi 2000 Ft! (4db)VARTA PROFESSIONAL 1000 mikro ceruza akksi 2500 Ft! (4db)VARTA POWER 1000 vagy R2U 800 mAh mikro ceruza akksi 2000 Ft!

#794 Felhasználó inaktív   fede94 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 18. 18:39

az a teljes lemerítés a töltőn?

#795 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 19. 08:43

Refresh = több kisütés és töltés egymás után. Vannak töltők, ahol ez pontosan 3 ciklust jelent, de pl. IPC-1-nél addig ismételgeti a töltő, amíg az utolsó kisütés értéke nagyobb, mint az őt megelőző kisütésé.

Valószínűleg az egyik (esetleg több) cella kevésbé viseli el a terhelést, és a fényképezőben terheléskor leesik a feszültsége. IPC-1-gyel pl könnyen kiszűrhető, mivel erősebb kisütéskor az a cella a többinél alacsonyabb feszültséget mutat. Ha terhelés közben multiméterrel rá tudsz mérni külön-külön a cellákra (gondolom a töltőd nem jelzi ki), akkor talán ki tudod szűrni.

Párosával tölt a töltőd? Hány mA-rel süt ki?

#796 Felhasználó inaktív   alexha 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 20. 22:09

Idézet: netmanus - Dátum: 2008. máj. 19., hétfő - 7:43

Refresh = több kisütés és töltés egymás után. Vannak töltők, ahol ez pontosan 3 ciklust jelent, de pl. IPC-1-nél addig ismételgeti a töltő, amíg az utolsó kisütés értéke nagyobb, mint az őt megelőző kisütésé.

Valószínűleg az egyik (esetleg több) cella kevésbé viseli el a terhelést, és a fényképezőben terheléskor leesik a feszültsége. IPC-1-gyel pl könnyen kiszűrhető, mivel erősebb kisütéskor az a cella a többinél alacsonyabb feszültséget mutat. Ha terhelés közben multiméterrel rá tudsz mérni külön-külön a cellákra (gondolom a töltőd nem jelzi ki), akkor talán ki tudod szűrni.

Párosával tölt a töltőd? Hány mA-rel süt ki?

Azt hogyan tudom elérni az IPC-1L -el, hogy csak egyszer süsse ki, és utánna csak feltöltse?
Polak-Węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki.
ASUS P5Q-Dlx; Core 2 duo E8400 ; 2x2GB DDRII 800MHz Kingmax Mars RAM; ASUS EAH4850 512MB; Philips 200S4SS/00 TFT LCD; Chieftec 400W GPS-400-AA-101A PFC; Genius 5.1 HT; Pentax K10D

#797 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 21. 01:14

Idézet: alexha - Dátum: 2008. máj. 20., kedd - 22:09

Azt hogyan tudom elérni az IPC-1L -el, hogy csak egyszer süsse ki, és utánna csak feltöltse?

Ez a discharge. Kisüt 0,9V-ig, aztán feltölt, majd kiírja, hogy full, és csepptöltésre kapcsol.

A többi funkció röviden:
charge: feltölt.
test: feltölt, kisüt, feltölt
discharge refresh: kisüt, feltölt, kisüt, feltölt, kisüt, ... , feltölt (ha az utolsó kisütés értéke nem nagyobb, mint az előtte végzett kisütésé)

#798 Felhasználó inaktív   alexha 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 21. 09:09

Idézet: netmanus - Dátum: 2008. máj. 21., szerda - 0:14

Ez a discharge. Kisüt 0,9V-ig, aztán feltölt, majd kiírja, hogy full, és csepptöltésre kapcsol.

A többi funkció röviden:
charge: feltölt.
test: feltölt, kisüt, feltölt
discharge refresh: kisüt, feltölt, kisüt, feltölt, kisüt, ... , feltölt (ha az utolsó kisütés értéke nem nagyobb, mint az előtte végzett kisütésé)

Köszönöm... sajnos a hozzáadott dokumentációból ez nem tünt ki.
Polak-Węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki.
ASUS P5Q-Dlx; Core 2 duo E8400 ; 2x2GB DDRII 800MHz Kingmax Mars RAM; ASUS EAH4850 512MB; Philips 200S4SS/00 TFT LCD; Chieftec 400W GPS-400-AA-101A PFC; Genius 5.1 HT; Pentax K10D

#799 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 21. 10:26

Idézet: donphobos - Dátum: 2008. máj. 13., kedd - 21:10

Sziasztok!

Talán másfél héttel az előző töltés után akartam használni a Sanyo 2500 mAh akksijaimat a vakuban. Persze tökig lemerültek ismételten. Így a következő "szcenárió" lépett életbe.

Én is belenyúltam rendesen ebbe a kupacba, de már kiváltottam őket a második készlet enelooppal. Ez a 2500-as sanyo az AA nimh-ek egyik abszolút szégyene még a totál ismeretlen kínai szar micpower is minden tekintetben jobb.

#800 Felhasználó inaktív   GBogyó 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 21. 11:05

Idézet: donphobos - Dátum: 2008. máj. 14., szerda - 19:13

Sokáig dícsérte a márkát mindenki a fórumon,  aztán kiderült, hogy a gyors merülésük igen lekorlátozza a használhatóságot.

SZVSZ: a túlméretes "marketing" kapacitású akkuk gyors merülése a jellemző.  Én használok SANYO akkukat elég sokat, és meglepő töltéstartásuk van.  Két generációt használok: 800 mAh NiCd 12 db, és 1700 mAh NiMh 8 db. 

Kedvenc akkuim.  A múlt héten szedtem ki a gyerek játékaiból megint 2 db-ot, ami több, mint fél éve benne van (800-as), és még több, mint 300 benne volt mindkettőben.
És kapacitásra is tartják a vásárláskori értéket hosszú évek óta (2-6 éves a pár sorozat)

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.