Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium
Elküldve: 2009. 11. 17. 12:08
#1382 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2009. 11. 17. 15:27
Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2009. nov. 17., kedd - 13:08
http://www.treehugger.com/files/2009/10/zi....php?dtc=th_rss
Ühüm! Ismerős a szöveg! Akár háromszor tovább tart! Csak az anyag és energiamegmaradás törvényét nem kéne seggberúgni! Növelték a kapacitást 2700-ig és mi lett, megbízhatatlan akku! Véletlen e hogy visszatértek a 2000 körüliekhez?
Elküldve: 2009. 11. 18. 14:15
Idézet: ottokar - Dátum: 2009. nov. 17., kedd - 15:27
Csak ott nem Ni-MH technológiáról van szó, AA méretű, hengeres tokozásról sincs szó. Az anyag- és energiamegmaradás törvénye nem kötődik térfogathoz (ld. atombomba: relatív kis térfogat, mekkora energia?), ma még elképzelhetetlen technológiákkal a jövőben akármennyi energia tárolható kevesebb helyen.
A hengeres, Ni-MH celláknál pedig én nem nevezném visszalépésnek, hogy az alacsonykisülésű típusoknak kisebb az amperóra-kapacitása, mivel az meg részben más technológia. Itt az alacsony önkisülés érdekében kellett áldozni a térfogatból, másféle, korszerűbb anyagok beépítése miatt, így jelenleg kisebb aktív felületet bírnak betekercselni, egy behatárolt méretű tokba. Valamit, valamiért. De attól még a nagykapacitású, hagyományos akkuk továbbra is kaphatók. Tehát ilyen szempontból én nem látok visszatérést, inkább választási lehetőséget.
Utóbbiak ugyan hamar lemerülnek, gyakran hamarabb is, mint régebbi társaik (feltekercselt nagyobb felület, fegyverzetek csökkenő távolsága, vagyis sűrítés a lehetőségek határáig, emiatt növekvő önkisülés és hibaszázalék), viszont rövidtávon több energia vehető ki belőlük, amint erről volt szó itt a topikban is, hogy gyakorlati tapasztalat szerint is lehet még létjogosultságuk.
Szerkesztette: Signal 2009. 11. 18. 14:42 -kor
Elküldve: 2009. 11. 18. 18:23
#1385 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2009. 11. 19. 22:54
Idézet: Signal - Dátum: 2009. nov. 18., szerda - 19:23
Én az elemekre utaltam mikor olyat állítanak hogy akár tízszer tovább tart mikor a fém meg az elektrolit mennyisége nem lehet több. Az is hülyeség és félrevezetés lenne hogy háromszor tovább, nemhogy a tíz. Ezzel olyan látszatot keltenek mintha a tartós elem több áramot adna.
Elküldve: 2009. 11. 20. 06:27
Kb erre utalnak, mikor azt mondják, akár tizszer is többet bir.
Fényképezőgépembe 650 mAh Lithium akku van és 2 éves léttére kiválóan bírja magát. Eddig háromszor töltöttem, beleértve a megvétel utánni elsőt is és kb 1200 képet készítettem vel, valamint kb 10 órát üzemelt webcamként is.
Szerkesztette: RaidX 2009. 11. 20. 06:33 -kor
Elküldve: 2009. 11. 20. 08:02
Nekem egy M$ rádiós egerem van ( http://www.microsoft.com/hardware/mouseand...ls.aspx?pid=054 ), ami akár tartós elemmel, akár akkuval hajtva is 6 hónapot bír úgy, hogy nincs rajta OFF gomb, és külön bekapcsolni sem kell semmilyen gomb megnyomásával. Konzol sincsen, amiben használaton kívül tötlődne.
Eleinte próbálkoztam 2400-as, hagyományos NiMH akkuval, de 2-3 hónap lassú leszívás után mindig a legrosszabbkor merültek le (habár az egérbe két AA kell, egy darabbal is vígan elvan, ez ilyen emergency üzemmód, nem sorba kapcsolva vannak az akkuk).
Na és a lényeg, 2 éve már abban is Eneloop akkut használok. Igaz, az se bírja tovább fél évnél, de még mindig ez a legjobb megoldás.
Elküldve: 2009. 11. 20. 14:16
Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2009. nov. 20., péntek - 8:02
Akkor ez már a második nagy ötlet, amit fórumon olvastam, egyszerű, mégsem nekem jutott eszembe... Pedig régóta zavar, hogy az egerem negatív kiképzésnek veti alá az akkukat. Mivel 1 V körül is még működőképes, viszont két soros AA van benne, így gyakran előfordul, hogy mire lemerevedik, vagy akadozik, akkorra már az egyik akkut negatívba fordította. Tehát egyszerűen nem venni észre, továbbá mivel szintén féléves távlatokról van szó, el is felejtem műszerrel időnként nézegetni.
Ki is vettem most az egyiket, beraktam helyette próbának egy rossz elemet, alufóliába burkolva, hogy rövidrezárja az üres helyet. Működik... Ha beválik, párhuzamosítani is lehetne kettőt.
Másik zseniális ötletet a Terminálon olvastam egyszer. Figura úgy mérte le egy akku kisütési idejét, hogy a terheléssel párhuzamosan, rákötött még egy olcsó kínai, mutatós ébresztőórát is. Ami egyébként 1 db ceruzaelemmel működik. Akku lemerül, óra megáll, mutatja az eltelt időt... Tehát ebből a tárolt energiára lehet következtetni, ha pontosan nem is számítható, a folyamatosan csökkenő áram és feszültség miatt, de legalább viszonyítós alapon tudni lehet, hogy melyik a jobb (melyik, hány "órás"),
Más kérdés, ellenállással vagy izzóval csak úgy simán leterhelve, leszívhatja nullára, ha nem figyel oda az ember. De ezen lehet még finomítani, többféleképp. Én például még régebben építettem egy komparátoros kisütőt, ami adott (beállítható) feszültségnél, relével lekapcsolja műterhelést. A lomok között pedig már akkor is ott figyelt a 300 forintos piaci vekker, csak időmérésre én mindenféle digitális megoldásokban gondolkodtam, ami persze soha nem lett realizálva.
Később egyszer keresővel tévedtem a másik fórumra, a dolog érdekessége még, hogy az illető elektronikához láthatóan alig értett. De arra volt esze, hogy ilyen trükköt kitaláljon.
#1389 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2009. 11. 20. 14:42
Idézet: RaidX - Dátum: 2009. nov. 20., péntek - 7:27
Kb erre utalnak, mikor azt mondják, akár tizszer is többet bir.
Fényképezőgépembe 650 mAh Lithium akku van és 2 éves léttére kiválóan bírja magát. Eddig háromszor töltöttem, beleértve a megvétel utánni elsőt is és kb 1200 képet készítettem vel, valamint kb 10 órát üzemelt webcamként is.
Az alapvető hogy egy kisfogyasztású készülékbe inkább elemet kell tenni mint egy akkut ami az önkisülése folytán egy hét alatt elveszíti a töltését. Az elemet meg hiába teszed fényképezőgépbe a nagyobb áramot nagyobb belső ellenállása miatt nem tudja szolgáltatni.
Elküldve: 2009. 11. 20. 18:00
Régen sokévig fotóztam, majd filmeztem. Ott sokkal jobban szerettem az elemeket a vakuba és a felvevőbe, mert megbízhatóan tovább bírták és kitudtam számítani, mennyit is vigyek magammal.
Elküldve: 2009. 11. 20. 22:57
Idézet: Signal - Dátum: 2009. nov. 20., péntek - 14:16
Ezt én is így csináltam, az első töltőm egy kétcsatornás megoldás volt, egy LM324 volt a komparátorigénye, meg két áramgenerátor. Behelyezéskor, ha úgy gondoltam, akkor gombnyomásra váltott a relé kisütésre: Egyszerű öntartás, amit aztán a kisütésért felelős komparátor a kisütőellenálláson eső nagyobb delej révén tudott felügyelni, és kisütött kb. 1V-ig. Ekkor a komparátor a relét eldobta, a kisütőellenállás révén ezután úgy is maradt, és a relé ekkor már a töltőáramkör kimenetét kapcsolta az akkura, a töltés pedig rendben lezajlott ezután, a töltésért felelős komparátor szerint. Szeretem az ilyen analóg logikákat, meg egyáltalán gondolkozni analóg eszközök jellemzőin, hogy azt miként lehet felhasználni egyszerű logikák építésére. Ezek egyik megtestesülése a hangfalvédelmem, ahol az egyszerűség a biztos és gyors üzem egyik kulcsa elv szerint alig pár alkatrészből van koppanásgátlás, DC-figyelés, külső vezérelhetőség TTL szinten, kétszínű LED által visszajelzés és akár egyéb figyelés (hőmérséklet pl). Mindez egy ellenállás változtatásával tápfeszfüggetlenné téve széles tartományban. És egyszerűen nem értem, miért építik meg oly sokan a rengeteg alkatrészből álló, feleslegesen túlbonyolított Sanyo-eredetű védelmet, ami a RT valamelyik számában a QUAD405 "mögé" jelent meg, és pl. amikor három diódát látok sorbakötve, akkor bennem rögtön az merül fel, hogy akkor egy zener dióda ugyanezt éri el, még meredekebb lezárással, visszirányú áramot meg a tranzisztor BC diódája nem fog engedni, hogy a zöld LED+UCEsat együtt magasabb marad, mint a piros LED+UBE feszültsége, és hogy egy önálló tápellátású védelemben a tápfesz megszűnésekor a relé "azonnal" elenged, a +/- előjelű DC figyelésekor az éppen nyitó tranyó UBE értéknél magasabb záróirányú terhelést nem tud megengedni a záróirányban előfeszült párjának és ezt egy elkónak is üzemszerűen el kell tudni viselnie, no meg a bázis miért ne lehetne földre kötve s hozzá képest az emitter vezérelve, és ilyen egyéb apróságok. Ezek olyan dolgok, amiken csak kicsit kell gondolkozni, aztán magától értetődik, és működik, nem pedig a veszek egy alkatrészt és beteszem az áramkörbe, aztán fogom a következőt és azt is jellegű szemlélet.
Csatolt fájl:
-
hfved.pdf (0byte)
Letöltések:: 34
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
#1392 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2009. 11. 20. 23:08
Idézet: RaidX - Dátum: 2009. nov. 20., péntek - 19:00
Régen sokévig fotóztam, majd filmeztem. Ott sokkal jobban szerettem az elemeket a vakuba és a felvevőbe, mert megbízhatóan tovább bírták és kitudtam számítani, mennyit is vigyek magammal.
A digitális gépek áramfelvétele sokkal nagyobb mint a filmeseké, ezért jobbak az akkuk.
Elküldve: 2009. 11. 21. 15:11
Idézet: didyman - Dátum: 2009. nov. 20., péntek - 22:57
Én sem szeretem feleslegesen bonyolítani a dolgokat, mint némelyik TV-nél is előfordult már, hogy a tervező agya igen elszállt, persze a fantáziadús ötletek időnként a szervizműhelyekben landolnak. Pénzmozgás kíséretében, ami nem baj... (már akinek...)
#1394 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2009. 11. 23. 20:18
Idézet: Signal - Dátum: 2009. nov. 21., szombat - 16:11
Én láttam buta agyament megoldást 30 évvel ezelött egy fekete fehér TV-nél egy hónap után semmi kijön a szerelő fel se nyitja elővesz egy 20cm-es szigetelt vezetéket maj kinyitja a hátlapot, hát a panelen a 8-900V-os booster feszültség pár tized mm-el fut a fólia többi részétől 20cm hosszan, a kandúr átvágja két helyen a fóliát beforraszt egy légvezetéket meg a sorvéget kicseréli. Mondja hogy az áthúzás miatt óriási számú a meghibásodás.
Elküldve: 2009. 12. 17. 18:50
IPC1 el se kezdte tölteni... Semmi más akkum és töltőm nem volt, így csak járkáltam fel-alá a lakásban és mérgelődtem. Előszedtem egy kerti solar lámpát és egy erős lámpával próbáltam feléleszteni, semmi... előszedtem egy 4.5V-ot leadó nagyobb napelem darabot, percekig fogtam az akku két pólusához a piros és fekete drótot, de semmi... próbáltam keresni valami fémdarabot amivel be tudom dugni párhuzamosan a két akkut egy cellába az ipc-ben, nem sikerült.
Aztán: fogtam a még mindig 0.7-re merült akkut, két tenyerem közé vettem és elkezdtem görgetni, hogy felmelegítsem. Kb 15 másodpercig dörzsöltem, görgettem, gyorsan bedugtam az ipc-be ÉS ELKEZDTE TÖLTENI!
Elküldve: 2009. 12. 17. 18:59
Elküldve: 2009. 12. 17. 19:22
Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2009. dec. 17., csütörtök - 18:59
berakva azt írta, null. akkor is csepptölt?
Elküldve: 2009. 12. 17. 19:36
Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2009. dec. 17., csütörtök - 19:22
Már többször jártam úgy, hogy az IPC-be behelyezéskor "null", aztán 10-20-30 perc múlva elkezd (rendesen) tölteni. Gondolom, addig is csepptölt.
Elküldve: 2009. 12. 17. 19:36
Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2009. dec. 17., csütörtök - 19:22
Igen, egy hete ugyanígy jártam 2 Infiniummal (azok is valami 0,4-en vagy talán 0,15-ön voltak, az biztos, hogy sokkal 0,9 alatt). Egyik félóra, másik 40-50 perc után indult be az IPC-ben. Sima töltő el se kezdte tölteni egyiket se.
Szerkesztette: worxland 2009. 12. 17. 19:38 -kor
Elküldve: 2009. 12. 17. 20:33

Súgó
A téma zárva.