HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek VII. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (323 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek VII. Értékeld a témát: **--- 2 szavazás

#921 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 12. 30. 13:11

Idézet: DLL - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 13:59

No meg akkor is baj lehet ha az obi pontosan az érzékelő méretére vetíti a képet, akkor a CCD "kitolódhat a képből". olyankor mi van?

Olyan nem létezik az optika nem szögletes hanem köralakú képet vetít aminek az átmérője nagyobb mint a kép sarkai, még a digitális optikánál is. A filmesekének még nagyobb a képköre. 1,5; 1,6-es szorzó!

Szerkesztette: ottokar 2007. 12. 30. 13:13 -kor

#922 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 12. 30. 13:30

halszemoptikánál előfordul, h a fix napellenző alakít ki szögletes képet, ami így nézne ki teljes képkockán:
Kép

akad, aki le is szedi ezt az árnyékolót  :D

#923 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 12. 30. 14:43

"akad, aki le is szedi ezt az árnyékolót "

Én meg soha nem használom, még kis látószögnél se.

#924 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 15:01

normál obiknál gusztus (és napsütés) dolga, de a linkelt halszemnél fix a napellenző - csak fűrésszel szedhető le... :D

#925 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 15:44

Idézet: Satriani - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 23:44

(0. Hogy jön ide a 20D?)
1. D60 nevű bejelentett gépe tudtommal nem volt a Nikonnak. A D40 bejelentése előtt pletykáltak arról, hogy a D50 utódját így fogják hívni, meg mostanában olvastam olyasmit, hogy a D40 utód neve lesz ez, de konkrét D60 nevű gépről nem tudok; feltételezem, RiCS sem.
2. A Laudával váltott pár hsz alatt szóban forgó gépek (D40, D80, D200) egyike sem 8 megapixeles; Degeczi leírta, melyik mennyi.

Szóval RiCS, azt nem értem őszintén, miről zagyválsz...

No ugorjunk.

Egyetlen apró google keresés kidobja ám mi az a d60. ;)

Zagyválsz, kedves vagy. ;) Azért megjegyzem, google jóbarát.

Szerkesztette: RiCS 2007. 12. 30. 15:47 -kor

#926 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 17:20

Idézet: DLL - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 12:40

Én mondjuk azt tapasztaltam a KMinolta A2-mnél, ahol azért kardinális probléma a hosszabb záridő a kis érzékenység miatt, hogy telénél jobban teljesít a ccd eltolásos IS. Nagylátóban inkább azt vettem észre hogy az IS jelentése "image shake"  :D (bár úgy tűnik nem ez az általános tapasztalat)

Idézet

ottokar Hozzászólás 2007. dec. 30., vasárnap - 12:44  
Hát én még nem tapasztaltam akkora hátrányát pedig nálam a 300-as Sigma is alapból kétszerezőn van szinte állandóan. Az viszont érdekes hogy eleinte, (amíg be nem járatódott ? ) kevésbé stabilizált. Rángatni viszont nem lehet, de azt meg egyik stabi se fogja meg. Viszont a totál manuál optika képét is stabilizálja.

Én csak a pixinfós leírásból indultam ki, gyakorlati tapasztalatom nincs, honnan is lenne. ;)

http://pixinfo.com/cikkek/pentax_k100d
A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

#927 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 17:28

más tesztekben is azt olvasni, h a vázba épített stabilizátor telével már nem olyan hatékony mint az obiba épített - ami érthető, hiszen egyre nagyobb, ugyanakkor gyors és precíz CCD-mozdításra lenne szükség

ezzel együtt persze jól jöhet a segítsége, és az valóban nagy bónusz ha egészen régi obik is stabilizáltak lesznek így

#928 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 17:45

stabilizált lyukkamera :Đ
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#929 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 18:34

Idézet: qnadam - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 17:45

stabilizált lyukkamera :Đ

fadoboz faállványon. :)

#930 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 18:43

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 18:34

fadoboz faállványon. :)

giroszkópos üveglemezmozgatással :idea:
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#931 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 12. 30. 19:15

Idézet: Degeczi - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 18:28

más tesztekben is azt olvasni, h a vázba épített stabilizátor telével már nem olyan hatékony mint az obiba épített - ami érthető, hiszen egyre nagyobb, ugyanakkor gyors és precíz CCD-mozdításra lenne szükség

ezzel együtt persze jól jöhet a segítsége, és az valóban nagy bónusz ha egészen régi obik is stabilizáltak lesznek így

Hát nekem a 20 éves Tamronom stabilizálva van. :D

#932 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 19:42

Ez a stabilizátor téma az utóbbi időben módfelett népszerű lett, most már kompaktok garmadájában is fellelhető különféle megoldásokkal.

Mire is jó ez ?

Volt egy srác a közelmúltban, aki látta a pana fz7 televíziós reklámját melyben a taxiban ülő csaj leírja a telszámát egy postit címkére, az ablakhoz szorítja majd a másik kocsiban ülő csórikám lefotózza miközben a taxis nyélgázon kilő a zöld lámpára, és a kép mégis éles lesz. Mit tesz isten, a srác otthon próbálta reprodukálni a szituációt, fogta magát és szobai fényeknél lóbált fz8-ast /utódmodell ugye biztos jobb mint az előd/ majd csodálkozott hogy sehogy sem sül ki belőle nemhogy a szőke csaj telefonszáma de még egy éles kép sem. .) Furcsa, hogy az a kép alakult ki a fogyasztói társadalom egy részében hogy ezek a megoldások csodaszerek.

A nikon, pentax, minolta féle elnevezések a legtalálóbbak, hiszen utalnak a megoldás lényegére, shake reduction, vibration reduction, anti shake - tehát a rendszer bizonyos határokig ki tudja korrigálni a kézremegést, vagyis rövid időn belül pár pici mozdulatot. Egy kilövő taxiból készített éles kép tehát annyira túlzás, mint a pana féle elnevezés. A másik emberke azt hitte, hogy ezzel lehetővé válik több másodperces éjszakai felvételek készítése kézből, és őszinte értetlenséggel élte meg ennek ellenkezőjét.

A legtöbb ilyen megoldásnál fényértékben van megadva a hatékonyság, amit a reciprokszabályból kell elméletben visszaszámolni, de erre a hatékonyságra erős befolyással van az is milyen stabilan tartjuk pl a kamerát, vagyis mekkora és milyen irányú az optikai tengely elmozdulása. Tehát ha van két fényértékes stabilizátorunk, akkor a fókusztávból adodó reciprokszabály szerinti záridőt eloszthatjuk kétszer kettővel, és nagy valószínűséggel éles képet kapunk. Egy mondjuk digit gépre tett 200-as tele esetében 1/300-ad záridő helyett használhatunk kerekítve 1/80-adot.

A különféle gyártók eltérő stabilizációs megoldásokat alkalmaznak, a két csapásirány az optikába épített lencsetag elforgatásával operáló, a másik az érzékelőt mozgató megoldások. Mindegyiknek megvan a maga előnye, utóbbi minden felhelyezett optikával működik, előbbi viszont pl stabilizált keresőképet ad és teljes mértékben az adott optikához van igazítva.

#933 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 12. 30. 20:02

"fogyasztói társadalom egy részében hogy ezek a megoldások csodaszerek."

Azért is mert a reklámok90%-a hazugságokat állít. Olyanok készítenek fotózáshoz kötődő reklámokat akik a legelemibb szinten nem értenek a fotózáshoz. ( fél kézzel és magától eltartva a gépet pld) Én egyszer mérgelődtem mert csináltam tíz felvételt 300-as telével és csak 7 lett teljesen éles a többi egy picit elmozdult. Utána vettem észre hogy kikapcsolva hagytam a stabilizátort. :D  Pld állványon azért kell kikapcsolni mert a rezgés frekvenciája olyan nagy hogy nem fogja meg egyetlen stabi sem.

A CCD stabilizálásnál azért a lapka elmozdulása nem akkora probléma a keresőben mint ahogy írják. És az is az adott optikához igazodik mert amelyik optikáról megy gyújtótávolság visszajelzés a házba az automatikus, a manuál optika feltétele után meg a gép megkérdezi hogy milyen gyújtótávolságot stabilizáljon.

Szerkesztette: ottokar 2007. 12. 30. 20:06 -kor

#934 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 20:31

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 20:02

Olyanok készítenek fotózáshoz kötődő reklámokat akik a legelemibb szinten nem értenek a fotózáshoz.

Az nem tudom, miért lenne probléma, a bifidusz esszenzisz reklámok se sok táplálkozási szaktanácsadót láttak, a lefolyótisztító reklám forgatókönyvét sem vegyészek írják, és a fekete Peugeot sem indul el éjszakánként sofőr nélkül konkurrens márkákra vadászni. Csak míg abból semmi károd nem származik, hogy otthon lóbálod az fz8-at, így sokan ki is próbálják, aztán mérgelődnek, addig az senkinek sem jut eszébe, hogy tintát öntsön a hófehér ingére, aztán megforgassa langyos szurokban, csak hogy letesztelje az új mosóporát. Pedig abból lenne ám az igazi mérgelődés!

A reklám ilyen, az túloz, az a dolga, hogy eladja a terméket, nem az, hogy fotózási alapismereteket tanítson, arra ott a Discovery Channel.

#935 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 31. 00:30

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 15:44

Egyetlen apró google keresés kidobja ám mi az a d60. ;)

Zagyválsz, kedves vagy. ;) Azért megjegyzem, google jóbarát.

Látom, nem csak fotózni szereted a magas lovakat. Értve olvasni luxus, érthetően fogalmazni luxus, fölényeskedve észt osztani nem.

Szerkesztette: Satriani 2007. 12. 31. 00:31 -kor

#936 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 31. 07:53

Boldog, fényekben gazdag Új Évet Kívánok minden topiklakónak, főleg azoknak akik fotóznak is.

Kedves Satriani, az utóbbi két alkalommal mikor zagyváltam és magas lóról beszéltem, úgyhiszem ismereteid bizonyos hiányosságai miatt kaptam a kedves szavakat. Úgyvélem ezen a google segíthet, ilyen hangnemű hozzászólások amiket összehoztál nem motiválnak hogy ilyen lépéseket tegyek irányodban. Az első D40 vs D200-at félreértettem és összvissz ennyi amit megtettem, ezt jeleztem is. Amúgy nem csak fotózom és beszélek magas lovakról, lovagolom is őket bár már nem versenyszerűen. Buék neked is. ;)

Szerkesztette: RiCS 2007. 12. 31. 08:14 -kor

#937 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 31. 07:56

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 15:43

"akad, aki le is szedi ezt az árnyékolót "

Én meg soha nem használom, még kis látószögnél se.

A napellenzőre gondolsz? Most olvasok egy könyvet a színes fényképezésről (1980 :) ) és ott azt írják, még akkor is jó ha fent van, ha nem süt a nap, nehogy holmi kósza szórt fények bezavarjanak.
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#938 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 31. 08:23

Ez függ az adott objektív felépítésétől is, van amelyik érzékenyebb az oldalfényre van amelyik kevésbé. Általában a nagyon nagylátók, kidudorodó frontlencsével kényesek erre, de pont ezeknél vinyettálhat is a napellenző bizonyos esetekben.

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

sigma 12-24 beépített napellenzővel /fullframe kockát is kirajzol/

Kép

sigma 15-30, szintén fullframe. Ezen elég durván látszik a dudor. :) Ilyenem volt is egy darabig, tényleg elég keményen érzékeny volt az oldalfényre. APSC szenzoros digitekhez volt hozzá egy adaptergyűrű amit rá lehetett húzni az egyébként fix fém napellenzőre, és ezzel egyrészt plusz árnyékolást adott másrészt 82-es filtereket fel lehetett rá tenni.

A látószög csökkenése miatt telékre hoszabb napellenzőket lehet tenni, de azok az építésük miatt egyébként kevésbé érzékenyek az oldalról érkező napfényre, ha meg belefotózol a napba többé-kevésbé becsillan az is...

Kép

#939 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 31. 08:27

Az előző eset asszem egy dx nagylátóról szólt ahol a kisméretű szenzorra tervezett üvegnél már /micsoda meglepetés/ kitakart a beépíett nyúlfarknyi napellenző, ezért lehekkelték róla. :)

#940 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 12. 31. 10:09

Idézet: Melorin - Dátum: 2007. dec. 31., hétfő - 8:56

A napellenzőre gondolsz? Most olvasok egy könyvet a színes fényképezésről (1980 :) ) és ott azt írják, még akkor is jó ha fent van, ha nem süt a nap, nehogy holmi kósza szórt fények bezavarjanak.

Nálam még nem volt becsillanás soha csak úgy meg nem teszem fel.

Téma megosztása:

• (323 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.