HWSW Informatikai Kerekasztal: Kétkeréken VII. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (139 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 116
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kétkeréken VII. a bringás különítmény Értékeld a témát: ***** 1 szavazás

#2341 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2016. 10. 27. 20:24

Ma reggel elvittem a fiamat fogorvoshoz, aztán utána mentem melóba. A főútról lekanyarodok egy bekötőútra, ami már közvetlenül a kóser vágóhíd portájára vezet. Ott a nagy tányérról leváltottam elöl a középsőre. Közben váltottam hátul is egyet. Normálisan az ilyen váltásból nem szokott probléma lenni, de most lett.

A lánc "felcsavarodott saját magára" és felmászott az első fogaskeréken, aztán leütötte a helyéről az első váltót. Amikor zaj lett és az ellenállás megnőtt azonnal levettem az erőt a tekerésről, de azért kábé 10 fokot sikerült kigörbíteni az egész miskulanciát. Azt hittem, hogy eltörtem rajta valamit, annyira furán állt az egész. Még kábé 800 méter volt hátra a melóig. Feltoltam az emelkedőn, közben gondolkodtam. Aztán megnéztem és úgy tűnt, hogy nem tört el rajta semmi, de kifordult oldalra és függőlegesen is elmászott az egész.

Mivel a váltókhoz SEM értek, ezért itt kicsit bepánikoltam. Aztán átgondoltam és a lejtőn legurultam az irodáig. Ott elővettem a kis multitoolt és elkezdtem igazgatni az első váltót. Felemeltem kábé megfelelő magasságra, aztán érzésre beforgattam egyenesbe. Jobb lett, de nem lett jó.

Ezután inkább bementem melózni. Hazafelé megint nekiálltam tekergetni. A norvég kolléga elmondta, hogy kábé 2 mm helynek kell lennie a nagy tányér pereme és a váltó láncvezető feje között. Ez majdnem stimmelt. De a szög nem. Jóval többet kellett rajta forgatni, mint mertem. Beállítottam úgy, hogy hátul a 4-es fokozat még ment és akkor hazatekertem. Hazafelé még 2x megálltam állítgatni, másodikra már majdnem jó lett. Még tovább kell tekerni rajta, mivel a 6-tól 9-ig levő kis kerekeken nagyon hozzáér a cucc.

Megpróbálom rendbe rakni én magam, csak végső esetben viszem szerelőhöz.

Közben majd jön a lánc, amit tegnap rendeltem. Azt azonnal fel fogom rakni.
Szerk.: szerkesztó ergo sum...

#2342 Felhasználó inaktív   chris77 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 10. 28. 06:04

Úhh.. részvétem.. :(
Remélem sikerül összeraknod valahogy.

#2343 Felhasználó inaktív   -NoVa- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 10. 28. 10:22

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2016. 10. 27. 21:24

Megpróbálom rendbe rakni én magam, csak végső esetben viszem szerelőhöz.

Erre egy preciziós szerszámot szoktak használni bringaszervizben, általában nem a user szeme láttára. Szerencsére pont Svéd cucc:

Kép
...
"Lelkem sötét odvában megdöglött a bagoly."
"Bringa által vész mind, ki bringát ragad."

#2344 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 10. 28. 10:53

Üzenet megtekintéseIdézet: chris77 - Dátum: 2016. 10. 28. 07:04

Úhh.. részvétem.. :(
Remélem sikerül összeraknod valahogy.

Igyekszem összerakni, mivel hétfőn éles bevetés van. Vinni kell a két bunkót oviba, meg nekem is be kell jutni a céghez.

#2345 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 10. 28. 10:54

Üzenet megtekintéseIdézet: -NoVa- - Dátum: 2016. 10. 28. 11:22

Erre egy preciziós szerszámot szoktak használni bringaszervizben, általában nem a user szeme láttára. Szerencsére pont Svéd cucc:

Kép

Ez megoldja, az tuti :)

#2346 Felhasználó inaktív   chris77 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 11. 01. 18:00

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2016. 10. 28. 10:53

Igyekszem összerakni, mivel hétfőn éles bevetés van. Vinni kell a két bunkót oviba, meg nekem is be kell jutni a céghez.

Na összejött? Bejutott a két brunyesz? :)

#2347 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 11. 01. 18:26

Üzenet megtekintéseIdézet: chris77 - Dátum: 2016. 11. 01. 19:00

Na összejött? Bejutott a két brunyesz? :)

Bejutottunk. Sajnos közben volt egy vandalizálás a bringatárolóban és az én bringám is kapott "egy pofont". Nem tudom mit csináltak a srácok, de a váltó sokkal rosszabb lett, ezért elviszem a bringát egy átnézésre és megcsináltatom a váltót is a biztonság kedvéért.

A váltó elöl most sehogy sem jó. Valami elgörbült, mivel sehogy nem stimmel a lánc. Mindig hozzáér a lánc a láncvezetőhöz, gyakorlatilag csak két fogaskerék működik hátul kerepelés nélkül. Így használhatatlan. Pénteken tudom elvinni a bringát a műhelybe, addig nem igazán használom. Ma prototípus építési gyakorlaton voltunk a motorgyárban, nem bringáztam. Holnap itthon vagyok a két bunkóval, mivel a bölcsi zárva van továbbképzés miatt. Aztán csütörtökön elkínlódom magam bringával, gyakorlatilag limp home módban. A nagy tányéron elöl működik ugyan, de akkor hátul csak a 4-es és 5-ös fogaskerék megy kerepelés nélkül. Ezzel olyan 25-30 km/h között tudok menni, ami harmatos. Ha elöl középre rakom a láncot, akkor hátul nem megy a legnagyobb kerék, tehát az utánfutóval emelkedőn igen szopó. Egy napra mondjuk ki lehet bírni, aztán megy javításra.

Annyi könnyebbség van, hogy azonnal elkapták a vandált és a szülei fizetik a károkat. Volt rendőrségi feljelentés és komolyan megzsanettozzák most a családot.

#2348 Felhasználó inaktív   chris77 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 11. 01. 18:49

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2016. 11. 01. 18:26

Annyi könnyebbség van, hogy azonnal elkapták a vandált és a szülei fizetik a károkat. Volt rendőrségi feljelentés és komolyan megzsanettozzák most a családot.

Na ez pont kapóra jön. Fogd rá, hogy ő tette teljesen tönkre a tiédet is!! :idea:

#2349 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 11. 01. 19:26

Üzenet megtekintéseIdézet: chris77 - Dátum: 2016. 11. 01. 19:49

Na ez pont kapóra jön. Fogd rá, hogy ő tette teljesen tönkre a tiédet is!! :idea:

Szétverték a helyiséget, végigöntöttek sörrel mindent és behánytak a sarokba. Meg ott bagóztak. A kis babakocsinkat bek*rták a bringák közé, eléggé kitombolták magukat.
Az én bringám még nem is járt olyan rosszul, volt amit jobban megzúztak. Most mérik fel a lakók a károkat.

A pumpámat is megcsapkodták, de úgy nézem az nem sérült kozmetikai szempontokat leszámítva.

Csak egy átnézést és a váltó kijavítását akarom, hogy kifizessék. Amit nem ők okoztak (korábbi karcok a bringán és az általános elhasználtság) azt nem fogom rájuk.

#2350 Felhasználó inaktív   chris77 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 11. 02. 06:00

Pedig lehet, hogy megérdemelnék..
Mondjuk a szüleik nem biztos..

#2351 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 11. 02. 08:39

Üzenet megtekintéseIdézet: chris77 - Dátum: 2016. 11. 02. 07:00

Pedig lehet, hogy megérdemelnék..
Mondjuk a szüleik nem biztos..

Hogy mit érdemelnének meg az egy hosszabb történet. Valami elképesztő rombolást végeztek egymás után két éjszaka is. A srácnak szerintem sürgősen át kellene gondolnia az életét, mert nagyon rossz irányba megy most, főleg a "haverjait" kellene sürgősen elfelejteni.

Én egyszerűen csak használható állapotba akarom hozni a bringát, nem akarok semmi extrát ráverni senkire. De amit összecsesztek azt viszont állítsák helyre.

A babakocsi utánfutót nagyon átnéztem, az nem sérült szerencsére. Ha annak bármi baja lett volna, akkor annak a teljes költségét rájuk verem. Az egy biztonsági felszerelés. Nem megengedhető, hogy a gyereknek valami baja legyen, mert ők megroppantották mondjuk a vázat. Az a téma drága lett volna, mivel a normális ára a kocsinak valami 5600 SEK körül van akció nélkül. Ha a vázat eltörték volna, akkor egy vadonat új kocsit vettem volna és nekik ki kellett volna fizetni. A rendőrség és a lakótársaság is tudni akarta, hogy rendben van-e a kocsi, mert akkor ténylegesen jogosult lettem volna egy teljesen új kocsira.

A srác szüleit nem irigylem. Ez gyakorlatilag a szülői feladatkör totátlis becsődölése amikor a gyerek ennyire el van kallódva. Normálisan felnevelt gyerek nem ilyen "haverokkal" lóg és nem ver szét két helyiséget totál begombázva.

#2352 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 11. 13. 16:14

Téli gumi felpattant a bringára. És új lánc.

Kép

Kép

Kép

Kép

A csoda 59 koronás fittyenfuttyom lánckinyomó szerszámom az első próbálkozásra ripityomra törött. De azért nem adtam fel. Kis kézügyességgel és sok erőszakkal csak szétszedtem a régi láncot.

Most aranyszínű bontószem van a láncon, nagyon durván bling lett. Simán kézzel összeraktam az új láncot. Fejjel lefelé raktam a bringát beakasztottam a lánckeréksorba, a racsni tartotta egyik oldalról. Másik oldalról meg tartottam én. Nagyon könnyű volt, meg is lepődtem.

#2353 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 11. 13. 16:26

Van ez a váltó: http://bike.shimano....rd-3500-ss.html

Ez mit jelent?
Maximum Sprocket 32T / 14T
Minimum Sprocket 25T / 11T

Nem az angollal van a gondom, hanem hogy mit jelent. :think: Azt, hogy 32/14-es kazettasorral vagy 25/11-es kazetta sorral használható?

A lényeg, hogy egy 32/11-es kazettasorral használnám, ha jó lenne. Elvileg meg lehet csinálni, mert neten láttam, hogy valakinek sikerült. (a b-screw-t kellett kicsit meghekkelni hogy hosszabb legyen, így a 32-es fog alatt lett még hely a váltógörgőnek.

Szerkesztette: des 2016. 11. 13. 16:28 -kor

A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#2354 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 11. 13. 16:53

Üzenet megtekintéseIdézet: des - Dátum: 2016. 11. 13. 17:26

Ez mit jelent?

Nem az angollal van a gondom, hanem hogy mit jelent. :think: Azt, hogy 32/14-es kazettasorral vagy 25/11-es kazetta sorral használható?

A lényeg, hogy egy 32/11-es kazettasorral használnám, ha jó lenne. Elvileg meg lehet csinálni, mert neten láttam, hogy valakinek sikerült. (a b-screw-t kellett kicsit meghekkelni hogy hosszabb legyen, így a 32-es fog alatt lett még hely a váltógörgőnek.

Nekem azt mondaná a specifikáció, hogy ennyi foga lehet a lánckeréknek. Tehát elvileg belefér. De én a helyedben megvárnám, hogy a bringákhoz tényleg értő emberek is kommenteljenek. Lásd Igu és Nova. Én csak tekerek, de tök hülye vagyok ehhez IS :)

#2355 Felhasználó inaktív   -NoVa- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 11. 14. 13:10

Üzenet megtekintéseIdézet: des - Dátum: 2016. 11. 13. 17:26

Ez mit jelent?

32-11 esetén az első nagy és kistányér közötti különbség ne legyen 16 fog, inkább kisebb. Hirtelen ránéztem egy aktuális 105-re és Dura-Ace-re, 14 fog különbséget hagytak a gyáriaknál. Kb úgy számold, hogy mekkora lánchossz megy pl 48-32 állásban, aztán a másik véglet a 32-14 állás, ennyi lánchossz különbséget fog át a váltó alsó kanala. Ha elöl 48-36 a két tányér, akkor nem fog lógni a lánc 36-11-en sem, vagy nem feszül meg 48-32-nél, de 48-32 / 32-11 tányérokkal már nem tudod jól megoldani.
...

#2356 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 11. 14. 17:39

Üzenet megtekintéseIdézet: -NoVa- - Dátum: 2016. 11. 14. 13:10

32-11 esetén az első nagy és kistányér közötti különbség ne legyen 16 fog, inkább kisebb. Hirtelen ránéztem egy aktuális 105-re és Dura-Ace-re, 14 fog különbséget hagytak a gyáriaknál. Kb úgy számold, hogy mekkora lánchossz megy pl 48-32 állásban, aztán a másik véglet a 32-14 állás, ennyi lánchossz különbséget fog át a váltó alsó kanala. Ha elöl 48-36 a két tányér, akkor nem fog lógni a lánc 36-11-en sem, vagy nem feszül meg 48-32-nél, de 48-32 / 32-11 tányérokkal már nem tudod jól megoldani.

Köszi a választ. Még értelmezem picit. :D Igazából 1x9-es rendszerhez kellene. (mtb) Hátul ugye 32/11-es sorom van, elöl meg csak 32-es tányér. (esetleg 34-es lenne még majd elöl, ha csere érett lesz a régi) A lánclógás nem hiszem, hogy gond lenne ebben az esetben, pláne hogy méretre szabom a láncot is majd. (mivel most hosszú kanalas hátsó váltóm van, ehhez meg rövidebb lánc is elég lenne) Hanem hogy hátul a 32-es lánckerék és a váltó felső görgője között lesz-e elég hely, mivel ez országúti váltó és az ilyen bringákon ritkán van 32-es lánckerék hátul a soron. (bár lehet rosszul tudom)

Szerkesztette: des 2016. 11. 14. 17:41 -kor

A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#2357 Felhasználó inaktív   -NoVa- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 11. 14. 18:11

Cyclocross gépeken nem ritka a 11-32-es sor, szóval elvileg jónak kéne lennie.
...

#2358 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 11. 14. 18:30

Üzenet megtekintéseIdézet: -NoVa- - Dátum: 2016. 11. 14. 18:11

Cyclocross gépeken nem ritka a 11-32-es sor, szóval elvileg jónak kéne lennie.

köszi.- akkor már csak be kell egyet szereznem :)

#2359 Felhasználó inaktív   chris77 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 11. 15. 10:21

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2016. 11. 13. 16:14

Téli gumi felpattant a bringára. És új lánc.

Kép

Állatul néz ki :up:
És mi van, ha valahol megszakad a hófolyam, mert pl letakarították? Ott hogyan viselkedik?

#2360 Felhasználó inaktív   -NoVa- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2016. 11. 15. 11:00

Üzenet megtekintéseIdézet: chris77 - Dátum: 2016. 11. 15. 11:21

Állatul néz ki :up:
És mi van, ha valahol megszakad a hófolyam, mert pl letakarították? Ott hogyan viselkedik?

Ott viszonylag hamar igényed lesz ilyenekre:
Kép

Ezek már talán nem feszítik ki magukat a külsőből, jó vastag peremük van. 10+ éve még nem volt opció, úgyhogy egy kisebb külsőre húzott nagyobb külsőbe rakott facsavar volt a sípályás gumiszett, pár erősebb fékezés után meg lehetett pótolni a hiányzókat.
Kép
...

Téma megosztása:

• (139 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 116
  • 117
  • 118
  • 119