HWSW Informatikai Kerekasztal: KRESZ II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (1051 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 383
  • 384
  • 385
  • 386
  • 387
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

KRESZ II. Értékeld a témát: ***** 2 szavazás

#7681 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 10. 07:37

Idézet: debaj - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 8:28

Ezt valamivel alá tudnád támasztani? Én nem egészen így emlékszem.

Nem a számokat kéne csökkenteni, hanem csak megállni annak a kurva gyalogosnak, ha már látod, hogy át akar menni. Nem hadoválni olyanokról, akik csak bóklásznak az úttest mellett, meg számolgatni, hogy hány másodperccel érsz be hamarabb a munkahelyre, ilyenek.

Amúgy nekem az a módszerem, hogy lelépek, aztán megvárom, hogy végre felfogják az autósok, hogy hoppá, gyalogos. Na, ilyenkor szokott lenni az öt-hat, nem akkor, ha az út szélén állok meg. Olyankor vagy elfogynak a kocsik, vagy valaki átenged, de általában az előző szokott megtörténni. Persze, ha sietek, menjek kocsival.

Idézet

(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.

Erre szoktak ezt a megallapitast alapozni. Szocsavaras ugyben egyebkent nem is teljesen alaptalanul. Azert persze ott van ugye a fokozott figyelemmel valo megkozelites kotelezettsege hogy arnyallja a dolgot, de ezt nagyvonaluan el szoktuk felejteni ilyenkor.

Szerkesztette: kroozo 2009. 09. 10. 07:37 -kor

And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#7682 Felhasználó inaktív   Daihelyon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 10. 07:38

Idézet: debaj - Dátum: 2009. szept. 9., szerda - 23:55

És az ilyenekkel mi a helyzet? Daihelyon töri a lábukat, vagy majd megveri őket az Istenke?

KÉP

(a mai "fogás". 38 perc, 38  tahó.)

Most erre mit mondjak? Meg akarod érteni vagy sem, amit írok? Mert ugye a gyalog/kerékpáros az szent tehén, neki mindent szabad, én meg csak nézek, mint az a bizonyos borjú. Persze rohadt köcsög autós, de már leírtam egyszer, hogy a magyar utakon mindenki sáros, nincs olyan résztvevője a magyar közlekedésnek, akinek nem kéne a saját "házatáján" rendet rakni. Az ilyen akciók meg engem, mint szabálykövető egyént,  kegyetlenül felbosszantanak, mert ennyi erővel én is csinálhatnék akciókat, aztán meglátjuk kinek jön ki jobban a mérlege.

Csak egy példa (a sok közül): késő este, fáradtan megyek haza, kereszteződés, ahol a kutya sem jár működik a lámpa, mire odaérek akkor vált pirosra, megállok. Jön egy gyalogos csapat, és a legnagyobb lelki nyugalommal megy át a piroson, pont akkor mikor nekem zöldre vált. Megvárom hogy elmenjenek, se duda, semmi idegeskedés, csak érjek haza. Mikor elmennek a kocsi előtt már sárgára is vált, én maradok a lámpánál és várok. Aztán egyszer csak még egy gyalogos csapat, akik megint csak ráérősek, naná ők is piroson, naná akkor mikor nekem vált a lámpa, és mikor elmásznak a kocsi előtt akkor nekem már sárga. Na itt azért bedurrant az agyam és átmentem. Tudom, rohadt szemét gyilkos köcsög vagyok, rendben, de akkor azzal a két gyalogos csapattal mit is lehetett volna csinálni?
És ez csak egy, amivel nap, mint nap találkozni.

Mint írtam, félreértés ne essék, nem az autósokat védem, nem kell őket, hanem azt tessék már végre felfogni, hogy a magyar közlekedési morál 0 (vagy mínuszban van), MINDEN résztvevő részéről.

A kerékpárost sem azért nem szeretem, mert előre megy a sorban, hanem mert nincs biztosítása, és ha miatta történik valami, akkor 1. eleve ha nincs tanú vagy jó ügyvéd, teljesen mindegy ki volt a szabálytalan, akkor is rohadt köcsög autós 2. ha még hivatalosan is elismert a kerékpáros felellősége, akkor is cseszhetem, mert biztosítása nincs, amire lehetne bármit is terheleni.

Lehet nyugati példákat hozni, de ott ha egy rendőr megbüntet egy gyalogost vagy kerékpárost, akkor ott tudják, hogy miért kapta a büntetést és elfogadja. Itt meg amikor néha van egy-egy ilyen akció, akkor még a gyalogosnak áll feljebb, hogy miért őt büntetik, hisz ő át tud szliszolni két szatyorral a kezében a 6 sávos úton...
Egy milliárd légy is tévedhet.
Csak azért is.
"Üdvözlöm, az anyázáshoz kérem vegyen egy sorszámot és álljon be a sorba. Köszönöm megértését."

#7683 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 10. 07:40

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 8:19

Igen, sajnos sokan nincsenek egyáltalán tisztában, hogy a zebrán mehetnének, ha van lehetőség. Főként öregeken vettem észre: megközelíem, megállok, jelzek karral, hogy mehet, sehol egy kocsi se, erre visszajelez, hogy én menjek... Én megint jelzek, erre ő már idegesebben jelez, hogy de én menjek... :omg: Harmadik jelzésváltás szokott lenni, olyankor már azért megyek...

Ők sem fogják soha megtanulni, hogy a zebra arra "való". Kénytelen az autós igazodni ehhez is; tehát számítani rá, hogy bizony zebrán is fog talákozni olyannal, aki még ott sem mer lelépni, vagy nem akar, stb.

Ehhez azert ugy is lehet igazodni, hogy eloszor felteszem, hogy tudja hogy lehet, aztan ha nem hat nem ;)

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#7684 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 10. 07:41

Idézet: fram - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 8:25

azt, h totál félreértelmezed a kreszben foglaltakat  :)

Idézet

21. § (7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van...
43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni...
(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének - a szükséghez képest megállással is - eleget tudjon tenni, és e kötelezettségének teljesítése tekintetében a gyalogosokat a jármű sebességével ne tévessze meg.

A ragozás fontos: gyalogosátkelőhelyen, tehát nem előtte, nem utána, nem lelépés előtt, nem körülnézéskor, hanem akkor van elsőbbsége, ha ott van. Elavult, de ez a fekete-fehér. ;)

Én nem várom el sosem, hogy ha a zebránál a járdán tátom a számat, akkor bárki is megálljon. Lelépek, ottmaradok a szélén, felkészülök a hirtelen visszalépésre, aztán majd egyszer megáll valaki.

#7685 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 10. 07:42

Idézet: kroozo - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 8:37

Erre szoktak ezt a megallapitast alapozni. Szocsavaras ugyben egyebkent nem is teljesen alaptalanul. Azert persze ott van ugye a fokozott figyelemmel valo megkozelites kotelezettsege hogy arnyallja a dolgot, de ezt nagyvonaluan el szoktuk felejteni ilyenkor.

Nem szoktam elfelejteni, csak a fokozott figyelem meg a mérsékelt sebesség nem jelenti a megállást, mert az nem mérsékelt, hanem 0 sebesség lenne. ;)

#7686 Felhasználó inaktív   Daihelyon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 10. 07:43

Idézet: kroozo - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 8:40

Ehhez azert ugy is lehet igazodni, hogy eloszor felteszem, hogy tudja hogy lehet, aztan ha nem hat nem ;)

Aztán meg, ha lelép akkor GOTO 10 Köcsög autós!
Csak azért is.
"Üdvözlöm, az anyázáshoz kérem vegyen egy sorszámot és álljon be a sorba. Köszönöm megértését."

#7687 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 10. 07:47

Idézet: Daihelyon - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 8:43

Aztán meg, ha lelép akkor GOTO 10 Köcsög autós!

Mivan? Ha lelep, mert lassitottal, akkor epp az tortenik, aminek kell, es nem szajtatos bacsika.

De lehet egyszerubb eltorni a labat. Fekvogipsszel majd nem zebrazik.

#7688 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 10. 07:47

Idézet: Carmaged - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 8:42

Nem szoktam elfelejteni, csak a fokozott figyelem meg a mérsékelt sebesség nem jelenti a megállást, mert az nem mérsékelt, hanem 0 sebesség lenne. ;)

A magyarazatbol szokott kimaradni :)

#7689 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 10. 07:50

Idézet: Daihelyon - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 8:38

Most erre mit mondjak? Meg akarod érteni vagy sem, amit írok?

Nem, igazából azt nem tudom felfogni, hogy miért az a válasz minden gyalogos/biciklis vitára, hogy majd szabályos leszek akkor, ha ők is szabályosak lesznek. Érted, ennyi erővel azt is mondhatná egy gyalogos, hogy majd ha egyenrangú résztvevőként lesz kezelve a közlekedésben, akkor majd a szabályokra is ugyanúgy odafigyel, mint amennyire az autósoknak kéne.

Ez az akció kifejezetten arról szól, hogy a közlekedési szabályok teljes tiszteletben tartásával sétálnak át a zebrán. Aki meg ebben megakadályozza őket, azt feljelentik. Ennyi. Ha nem vagy szabálytalan, akkor abszolút nem fogsz összeakadni velük, ha meg szabálytalan vagy, akkor semmi alapod nincs arra, hogy a gyalogosok szabálytalanságairól papolj. Ennyi.

#7690 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 10. 07:51

Idézet: kroozo - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 8:47

A magyarazatbol szokott kimaradni :)

De most onnan sem maradt ki. :)

#7691 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 10. 07:52

Idézet: Carmaged - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 8:42

Nem szoktam elfelejteni, csak a fokozott figyelem meg a mérsékelt sebesség nem jelenti a megállást...

...ellenben sokkal közelebb van a megálláshoz, mint az, amit a legtöbb autós produkál zebra előtt.

#7692 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 10. 07:53

Idézet: debaj - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 8:50

Nem, igazából azt nem tudom felfogni, hogy miért az a válasz minden gyalogos/biciklis vitára, hogy majd szabályos leszek akkor, ha ők is szabályosak lesznek. Érted, ennyi erővel azt is mondhatná egy gyalogos, hogy majd ha egyenrangú résztvevőként lesz kezelve a közlekedésben, akkor majd a szabályokra is ugyanúgy odafigyel, mint amennyire az autósoknak kéne.

Ez az akció kifejezetten arról szól, hogy a közlekedési szabályok teljes tiszteletben tartásával sétálnak át a zebrán. Aki meg ebben megakadályozza őket, azt feljelentik. Ennyi. Ha nem vagy szabálytalan, akkor abszolút nem fogsz összeakadni velük, ha meg szabálytalan vagy, akkor semmi alapod nincs arra, hogy a gyalogosok szabálytalanságairól papolj. Ennyi.

Dehat elobb legyen rend a masik a sajat haza tajjan, nem erted? ;)

#7693 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 10. 07:54

Szabály szerint valóban a zebrára lépve van kimondottan elsőbbsége a gyalogosnak. Ez nem azt jelenti, hogy előtte nincs, inkább azt, előtte nem feltétlen igazolható egyértelműen.

Sajnos a szabályok ilyetén "összemosódása"  sok helyzetet egyszerűen utólag megítélhetetlenné tesz, ill. bonyolítja ezt az egyébként nem bonyolultnak indult szituációt (mármint a zebrakérdést).

Szerintem hézagot kellene teremteni a szabályokban, annak érdekében, hogy egyértelműbb legyen mindenkiben, mi a teendő egy konkrét helyzetben. (Olyasmi ez, mint a digitális technikában ahol logikai 0-k és 1-ek vannak, jelszintekhez rendelve, de igenis éles határ van köztük, azaz keményen meg lehet mondani, hogy egy jel "mettől" 1-es, ill. meddig 0, azaz nincs olyan, hogy ez már épp nem 0, de még nem is 1 - hivatalosan (persze van, de az a harmadik állapot :) ).) Valami efféle "hézagot" kellene teremteni, s akkor nem lenne olyan összemosódott értelmezés, ami már átcsúszik a másik végletbe, s gyakorlatban nem állja már meg a helyét, mert veszélyt teremt ott, ahol nem szabadna - a zebrán.

Vagy még jobb lenne, ha a szabályok értelmezésében lenne "hézag", de ez egyénenként más és más.

ps.: tehát én pl.: kifelé tolnám a dolgokat így: ha áll a gyalog a zebra szélén, már készüljek arra, hogy átengedem, illetve ha a gyalogos odaért a zebrához, akkor készüljön arra, hogy át fog menni.

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 10. 08:01 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#7694 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 10. 07:55

Idézet: Carmaged - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 8:41

A ragozás fontos: gyalogosátkelőhelyen, tehát nem előtte, nem utána, nem lelépés előtt, nem körülnézéskor, hanem akkor van elsőbbsége, ha ott van. Elavult, de ez a fekete-fehér. ;)

jaja, a ragzás a fontos:

áthaladó, nem pedig szimplán haladó

leállsz a szélére, akkor te zebrán álló leszel, ami áll az ugye nem halad, tehát a te verziódban továbbra sem lesz elsőbbséged  :D

estig emésztgesd, h rosszul közlekedsz tizeniksz éve  :)
Ciciman is on borda

#7695 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 10. 07:57

Ez az akció kifejezetten arról szól, hogy a közlekedési szabályok teljes tiszteletben tartásával sétálnak át a zebrán.

Ez így, ebben a formában erős. Ha már ennyire hasogatni akarjuk azt a bizonyos szőrszálat, akkor a nekik nem tetsző bekezdéseket is el kelleni olvasni:

Idézet

21. § (6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről...

Az összes fénykép, amin a gyalogos a zebrán tartózkodik és az autós elmegy mellette, ugyanúgy bizonyítja a gyalogos szabálytalanságát, mint az autósét. Attól még, hogy az egyik sávban az autós nem adja meg az elsőbbséget, nem lesz szabályos megpróbálni átmenni a zebrán.

Egyáltalán nem vagyok elégedett a zebra kezelésének moráljával Magyarországon, de a módszer nem ez. A módszer a társadalmi morál megváltoztatásában rejlik, az meg pont nem a 'majdénmegmutatom' mozgalmakra épül.

#7696 Felhasználó inaktív   Daihelyon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 10. 07:58

Tényleg nem érted. Hol írtam, hogy akkor leszek szabályos ha ők is azok lesznek? Azt írtam, hogy engem, a nap 24 órájában szabálykövető egyént,  bosszant, amikor ilyesmivel idegelnek, hogy "gyalogos akció", mert van elég bajom szabálytalan gyalogossal, kerékpárossal, akiket ha egyszer is elcsapok az ő hülyesége miatt, akkor nekem a k.rva anyámat.

A gyalogos és kerékpáros soha nem lesz egyenrangú fél a közlekedésben, de ezt már az előző komentben leírtam, csak neked jobban tetszik kiragadni fél-mondatokat.

A gyalogosok szabálytalanságairól van okom papolni, mert ők meg fel vannak hárborodva, ha meg merik büntetni őket, ha néha napján van ilyen akció.
Csak azért is.

#7697 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 10. 07:59

Idézet: debaj - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 8:52

...ellenben sokkal közelebb van a megálláshoz, mint az, amit a legtöbb autós produkál zebra előtt.

Ezt nem is vitattam. :)

#7698 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 10. 08:03

Idézet: Carmaged - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 8:57

Ez így, ebben a formában erős. Ha már ennyire hasogatni akarjuk azt a bizonyos szőrszálat, akkor a nekik nem tetsző bekezdéseket is el kelleni olvasni:

pont ezért is butaság a te zebraelméleted, h le kell lépnie ahhoz, h elsőbbsége legyen  :)

te tényleg nem érzed, h teljesen félreértelmezed ezt a zebrás dolgot?
totál nem stimmelnek a dolgok a te verziódban, olybá tűnik, totál ellentmodásos (és) veszélyes a kresz ilyen téren

biztos, h a kresz tudja rosszul? :)
Ciciman is on borda

#7699 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Idézet: fram - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 8:55

...
leállsz a szélére, ...

Akkorra az autósnak már tudnia kellene, hogy át akar haladni, s lépéseket kell tennie, mire a gyalogos tesz lépéseket... :)

Autós megteheti viszont, hogy ezt a hirtelen helyzetet megelőzi azzal, hogy fékez annak is, aki csak ácsorog, aztán talán mégsem átcsorog...
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#7700 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Idézet: fram - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 8:55

jaja, a ragzás a fontos:

áthaladó, nem pedig szimplán haladó

leállsz a szélére, akkor te zebrán álló leszel, ami áll az ugye nem halad, tehát a te verziódban továbbra sem lesz elsőbbséged  :D

estig emésztgesd, h rosszul közlekedsz tizeniksz éve  :)

Ja, tehát akkor szűkítve a kört, a KRESZ-t szigorúan értelmezve a zebrán mozgó gyalogosnak van csak elsőbbsége, ha áll rajta, akkor nincs.

Jó emésztgetést. :)

Téma megosztása:

• (1051 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 383
  • 384
  • 385
  • 386
  • 387
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.