HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Torvalds: a Linux nem olyan, mint ahogyan elképzeltem - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (29 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Re: Torvalds: a Linux nem olyan, mint ahogyan elképzeltem Értékeld a témát: -----

#141 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 24. 12:13

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 12:48

Bocs, hogy itt teszem fel a kérdést, de úgy látom sok itt a témában képzett szaki, van valakinek egy átfogó tételes leírása a VBscript-ről?

Free verzióban nem nagyon tudok, van a Stanek/O'Neil/Rosen féle PS-VB-JS Bible, ami elég átfogónak számít...
Talán ez jó lehet: Ed Wilson - Ms Windows Scripting Self-Placed Learning Guide
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#142 Felhasználó inaktív   schsf 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 24. 12:21

@Atko: Monolitikus programnál egy modulra kell figyelni, cserében vállalni kell, hogy idővel bonyolulttá és naggyá válik. Modulos programnál előny, hogy a modulokat külön lehet fejleszteni, és csak azt használni ami éppen kell. A modulok nem nőnek akkorára. Hátrány viszont, hogy jól meg kell szervezni a modulok közötti kommunikációt, verzió szinkront, és gáz ha valemelyik elveszik (előfordul Kép )
Mivel Linus először egyedül volt, kényelmesebb volt egy programra koncentrálni, és nem hallgatott Tanenbaum intelmeire. Szerintem ő sem sejtette, hogy a Linux ekkora történet lesz... Mivel a kernel feletti döntést fenntarotta magának, idővel a nyakára nőtt. És azóta 20 évvel öregebb kevésbé lelkes, és Bill-el ellentétben ő nem ebből él meg (tudomásom szerint) Gondolom kicsit bele is fáradt. Én ennek tulajdonitom szavait. Most néztem meg a MINIX3-at, ott még most is mikrokernel van. De Minix nyilván háttérbe szorult. De pl. beágyazott (embedded) rendszereknél mennek a pici dolgok pl. Forth nyelv is.

#143 Felhasználó inaktív   Nyulpapa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 12:26

@Warrior: "Ennyit az értelemről. Azt hiszem nincs már helye vitának, főleg nem itt, mert ez is off.."
---

Ne add fel ilyen könnyen. A bugyuta, idecitált példa nem releváns, gondolom azt próbáltad érzékeltetni, hogy attól még hogy nem pontosan azt mondom még azt csinálom. De nem: ez téves. Maximum az ilyen (egyébként totálisan téves) commentjeidtől dobom el az agyam...:

"Amúgy az a pár sznob korunk egyik legkorszerűbb és legbiztonságosabb oprendszerét csinálta meg, ráadásul szabad közösség fejleszti, szabad a forrás, szóval..."
------------------------------------------------------------------------------------------
Látom azt nem fogod, hogy nekem nem magával a Linux-szal van bajom, hanem a véresszájú prédikátorokkal, meg a valóságot csak nyomokban fedő állításaikkal. Teljesen felesleges itt keresgélned, hogy én vajon melyik commentemben fikáztam a Linuxot, nem volt ilyen.

"Ha egyszer ők maguk mondják, hogy "FAN"-ok, akkor nem mindegy, te mit gondolsz? "
Teljesen irreleváns, de ez egy fórum ember, ahol emberek interakcióba lépnek egymással és nem azért teszik mindezt, mert mindegy lenne hogy mit gondol a másik...

#144 Felhasználó inaktív   Atko 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 12:29

Emberek, hogy ti mennyire ráértek. Kép

#145 Felhasználó inaktív   nhw 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 12:52

Idézet: tomtyi - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 11:01

@nhw: <br />
rögtön az általad idézett mondat utáni mondatok:<br />
"A system32 könyvtárba belekukkantva láthatunk ott egy kernelbase.dll-t. Ez már a MinWinből jött át. A kernelbase az eddigi kernel32 és az advapi32.dll egy részét tartalmazza. Mivel a külső hívók egyelőre továbbra is a kernel32 és az advapi32-re hivatkoznak, az átmozgatott függvények helyén egy ugrópont van, ami átdobja a hívást a kernelbase-be.">tehát a zsírúj, nullából írt minwin-ben lévő kernelbase.ddl az egyáltalán nem zsírúj kernel32.ddl és advapi32.dll részeit tartalmazza. ezzel gyakorlatilag tényleg tartalmaz a minwin-ből részeket, bár pont ezek a részek a korábbi window$okban is ott vannak. és a szakértő mondata alapján úgy is értelmezhető, hogy semmi mást nem is tartalmaz a kernelbase, csak az e kettő dll-ből összeollózott kódokat. vagyis hát "lecsupaszított window$">így talán a felesleget kivágták.<br />
de valahol valami bibi mégis van (és itt bejön a "túl dagadt kernel is, mint on-topik vagy flame), mert egy teljesen használhatatlan rendszer "30 MB-ot foglal el a diszken és 40 MB RAM kell a futtatásához. Tényleg pici, na."<br />
3 ellenérv:<br />
TinyCore Linux 10MB<br />
DamnSmall Linux 50M<br />
Puppy Linux 105MB<br />
<br />
Na, ezek kicsik, és csak ram-ot használnak. Az utóbbi kettő pedig ehhez és a minwin-hez képest eléggé funkciódús. persze, a minwin kiindulási alap, blablabla...

Tudod minek örülök a legjobban, hogy mi tényleg az ON TOPIC kernelen vitázunk, a többiek (tiszelet a kivételnek) meg a GUI vs Commanline-on flamelnek. :)
"A journey of a thousand miles began with a single step." // Lao Tzu

#146 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 12:58

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 12:13

Free verzióban nem nagyon tudok, van a Stanek/O'Neil/Rosen féle PS-VB-JS Bible, ami elég átfogónak számít...
Talán ez jó lehet: Ed Wilson - Ms Windows Scripting Self-Placed Learning Guide

:respect:  :respect:
Nagyon köszönöm ezt is!

#147 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 13:17

Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 10:26

@szeder: Remek. Az a "szak"embereket minősíti nem pedig a rendszert. Bármilyen X-re végződő oprendszer support staff-ja vállat vonogat ha nem ért hozzá...

Meglehet.  Bár szerintem azt a kijelentésedet is minősíti, amit abban a hozzászólásban idéztem.

#148 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 09. 24. 13:19

Idézet: tomtyi - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 12:39

főnököm c2d 1GB ramos notebookján xp kis-sel, nyáron sokszor elhasalt semmi használat közben

túlmelegszik, szellőztetni kell, feljebb kell emelni a gépet az asztallapról (nem volt terítő, csak a lakkozott lap). meglett, azóta nincs kékhalál. néztem everesttel: 62-63 fokos volt a proci. szerintem ez nem túl sok (bár ahhoz képest, hogy nem csinál semmit, azért nem kevés). az én gépemen meg Ubuntu, sokszor szokott 64 °C is lenni (videókonvert, stb., egy m530-as proci), akkor még 1GBram, de ebből shared video memory. még sosem dobta el magát.

Két külön vas, semmi köze a szoftverhez. Főleg mert winnel utána működött.
Make love not Wor.

#149 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 13:28

Kíváncsi lennék arra a belsős Inteles tanulmányra, ami a kernel egyes verzióinak lassulását vizsgálja...

A cikkeket olvasva mintha azt éreztem volna, hogy bizonyos fejlesztők elveszítik a bizalmukat a nyílt forrásban, a "nyílt forrású közösségben".
Csak azt se feledjük, hogy a kernel fejlesztésébe már nem szólhat bele "akárki", ott már egy zártabb körön megy át a kód, olyan fejeken, akiknek hatalmas tapasztalata van e téren.

Valószínű, hogy a 2.8-ban lesznek major változtatások. Ha egyáltalán maradnak a 2-es fő verziószámnál. :)
Halkan teszem hozzá, hogy azt nézve, hogy 15 éves, s egy viszonylag "szűk társaság csinálja" a kernelt, szerintem technikailag hatalmas dolog ez. Mondhatom, hogy csodálatos. És ez nem prédikáció.

Amúgy Nyulpapa, neked mi a véleményed a kernelről? :smoker:

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 24. 13:36 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#150 Felhasználó inaktív   nhw 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 13:36

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 13:28

Halkan teszem hozzá, hogy azt nézve, hogy 15 éves, s egy viszonylag "szűk társaság csinálja" a kernelt, szerintem technikailag hatalmas dolog ez. Mondhatom, hogy csodálatos. És ez nem prédikáció.

Ami még inkább tiszteletre méltó ebben a kapitalista világban, hogy mindezt nem azért hogy újabb és újabb End-usereket nyúljanak le anyagilag. :eek:
"A journey of a thousand miles began with a single step." // Lao Tzu

#151 Felhasználó inaktív   Nyulpapa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 13:36

@szeder: Visszaolvastam. Látom már mire akarsz kilyukadni: próbálsz jönni ezzel a "vindovzszupprt nem ért semmihez" prekoncepcióval. Ha kicsit bővebben kifejtenéd mire is gondolsz, akkor tudnék reagálni...

#152 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 13:46

Idézet: nhw - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 14:36

Ami még inkább tiszteletre méltó ebben a kapitalista világban, hogy mindezt nem azért hogy újabb és újabb End-usereket nyúljanak le anyagilag. :eek:

Hanem mert lehet máshol jól megfizetik és ráérnek hobbiból görcsölni.
Make love not Wor.

#153 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 13:48

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 13:28

Itt egy piros pont!

Megjegyzem, ilyen csodák még akadtak és remélem, még lesz...
(pl. szerintem ilyen tiszteletre méltó, amit az ATI csinált, még akkor is, ha betegre keresték magukat, és végül "kiszálltak")

#154 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 13:49

Igen, ők puszta hobbiból kezdték és csinálják. Mint pl. a demoscene. Nonprofit alapvetően, még akkor is, ha kereskedelmi disztribúciók is léteznek. Valóban nem a pénz motivál, hanem a bazár-elv: adjunk ki minél hamarabb, minél többször, nem baj, ha tele van hibákkal, hadd lássák s legyen jó feedback.
Ez az elv bizonyítottan életképes. Ha a kernel elment egy "rossz" irányba, szerintem majd változtatnak rajta úgy, hogy az mindenkinek jó legyen. A rendszer nemigen fogja megsínyleni.

Ezen fejlesztők nem szolgáltak ki semilyen érdekeket, egyszerűen csak hittek valamiben, már ha szabad ezt mondani. Szerintem szabad, mivel a szabad közösség is egyfajta "mozgalom".

:offtopic: Van ismerős, aki hivatalos debian-fejlesztő. Munkahely szerint viszont fizetett programmer. De azt állítja (ő az, aki kezdettől fogva linuxolt), hogy sokkal szívesebben kódol "oda", mint egy cégnek. Szóval akárhogy is nézem, van ebben a szakmában némi "hitvallás". Akik pedig fent véresszájú prédikátorokról beszéltek, könnyen lehet, hogy épp a legjobb fejlesztőkről adtak személyleírást, ugyanis haver azt mondta, hogy vannak nála sokkal elhivatottabbak is, akik messze jobban is értenek hozzá, s tényleg mintha egyfajta vallás, életforma volna számukra a szabad szoftver, azaz magyarul: több, mint a linux... :) Szóval szükség van azokra a véresszájú prédikátorokra, meglehet, hogy nélkülük nem is lenne linux. Meg lehet pl. nézni Stallman-t, aki az FSF alapítója, gyakorlatilag a szabad szoftver atyja, ő igazán prédikátor, s igazán véresszájú... Akire céloztam, remélem veszi az adást...
Ja, igen: és igazán van abban valami, amit Stallman mond! :)

De ez csak vélemény.

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 24. 13:54 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#155 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 13:50

Idézet: nhw - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 13:36

Itt a másik piros pont.
Bár azért jellemzően nem hajléktalanok, vagy megélhetési gondokkal küzködők fejlesztik...
De akkor is.

#156 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 13:52

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 14:46

Hanem mert lehet máshol jól megfizetik és ráérnek hobbiból görcsölni.

Értelemszerűen. Ahogy a demoscene-t említettem, a hobbi-programmerek esetén: a mai jobb minőségű demókban (de még a rosszabbakban is) meglehetősen komoly kódok vannak. Próbálom elképzelni, általában milyen "rendes" munkája van egy ilyet írni képes kódernek...

ps.: sőt, még poénkodni is van kedv: az ubuntu release-ek pl. ha a neveiket megnézed: mind 2 tagú, mindkettő ugyanazzal a betűvel kezdődik, s az ABC-ben minden egyes verzió eggyel "előrébb" van (na jó, a legelső kiadásokat kivéve). :)

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 24. 13:56 -kor

#157 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 15:06

Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 14:36

@szeder: Visszaolvastam. Látom már mire akarsz kilyukadni: próbálsz jönni ezzel a "vindovzszupprt nem ért semmihez" prekoncepcióval.

Rosszul látod, nem volt semmiféle prekoncepció, csak tényt közöltem.

Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 14:36

Ha kicsit bővebben kifejtenéd mire is gondolsz, akkor tudnék reagálni...

Nekem úgy tűnik, hogy ez az "gondolkodás nélkül 5 kattintással megoldom a problémát" dolog valahogy nem annyira működik, legalábbis triviálistól eggyel bonyolultabb problémák esetén ugyanúgy szükség van tudásra és gondolkodásra.

#158 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 15:19

Ami még inkább tiszteletre méltó ebben a kapitalista világban, hogy mindezt nem azért hogy újabb és újabb End-usereket nyúljanak le anyagilag.

Nem, mert szakmai alapon szerveződik. Nem üzletileg/piacilag. Szakmának írják még mindig elsősorban.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#159 Felhasználó inaktív   Ladis 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 15:49

Linux versus windows... Nos mi többségében Linuxot használunk. Vannak hibái, de meg sem közelíti egy windows-os gép hibalehetőségeit. Tulajdonképpen a windows tényleg játékszer a linuxhoz képest, és az abszolút az átlagnak gyártják. Minőségileg inkább a kínai termékekhez hasonlítanám, míg a linuxot a német, vagy orosz piacra dobott cuccokhoz. A linux sokkal stabilabban működik, jól használható, és nem megy tönkre a napi használattól. Windows jó annak aki tök hülye a géphez, és a kattingatásos módszerrel eljut a szövegszerkesztőig...

Aki kicsit is szeretne egy jobban használható felületet, nagyobb szabadságot az inkább egy linux disztrót telepít!
Milyen előnyei vannak a linuxnak? Olcsón lehet belőle kihozni olyan szoftvert, ami céleszköznek megfelel. A routerek, ap-k, illetve a hálózati eszközök zöme linuxal van szerelve, és nem windózzal.
A modern divx-dvd lejátszók is linuxot kapnak, nem windózt... netbookok zömén sem véletlen a saját gyártású linux! Sokkal könnyebben kialakítható egy optimális rendszer, mint a windows rendszerekből.
Mindegyiknek van létjogosultsága, de például windows-t sosem tennék be irodai gépnek, vagy olyannak ami fontos műveleteket végez el. Windows játszani jó, illetve multimédiázni... itt szerintem ki is merült. Ami egyetlen nagy fegyver a microsoft kezében, az a többi szoftvergyártóval lefixált támogatás. Egy időben nem íródtak programok, csak microsoftra, de hála Istennek egyre több a linux kompatibilis szoftver, melyek segítik a linux terjedését. Idővel remélhetőleg a szoftverek teljes kompatibilitását is elérhetik, feltéve, ha a microsoft is ezt akarja...
2 ember nem tudja tolerálni a másikkal szemben az ellenérzéseit. Az egyiket taplónak hívják, a másikat orvosi esetnek. Választhatsz melyik a jobb!

Új erőmű! AMD Phenom II X4 940 BE @3600 MHz, Asus M4A79 Deluxe, 2x2Giga OCZ Reaper DDR2-1150, Gigabyte 9800GT OC-512H (133 MHz Pciexpress).

#160 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 17:52

Idézet: Ladis - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 16:49

Minőségileg inkább a kínai termékekhez hasonlítanám, míg a linuxot a német, vagy orosz piacra dobott cuccokhoz. A linux sokkal stabilabban működik, jól használható, és nem megy tönkre a napi használattól.

Win sem megy tönkre a napi használattól. Cégeimnél azok is stabilak. Meg ilyenek. Meg a kínai cuccok is kurva jók, attól működik az internet, meg sok más, elvégre német piacra vagy oroszra egykutya, ugyanúgy a HP-t meg a csicsót gyártják Kínában.
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (29 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.