HWSW Informatikai Kerekasztal: Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete Értékeld a témát: -----

#121 Felhasználó inaktív   bearr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 04. 22. 14:38

idézet:
Ezt írta special:
[QB][/QB][/quote]

Majd akkor kezd erdekelni, ha lesz egy p690 (!) szintu cumo belole, beleertve a logikai particionalas lehetoseget is.

#122 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 04. 22. 15:09

idézet:
Ezt írta Elric:
Hat a benchmarkokrol megvan a velemenyem, kulonosen, ha egy olyan web szerverrel csinaljak, ami a kerekitesi hiba hataran van elterjedeseben. Na mindegy ez messzire vezet.

Szell Zoltan irasaban meg van egy apro pontatlansag, a Niagara nem az UltraSPARC-VII. Az US-VII igen brutalisan mas jellegu CPU lesz, mint ma barmi a piacon. Pl. reszlegesen aszinkron processzor lesz.

A legszomorubb szamomra az - ezt mar irtam parszor, de megismetlem -, hogy az Intel a gyonyoru elkepzelest folyamatosan a hagyomanyos iranyokba fejleszti tovabb, amit nem ertek. Illetve nagyon is ertem miert, csak ettol kezdve a kepmutatast nem ertem az egesz korul...
Elric
[/quote]

Elric. A tesztek nelkul, valljuk be a dolog hitvitakba torkollik. Minden architekturanak megvan a maga state of the art-ja csak az ugye a kerdes, hogy az adott tervezesi elvek szerint letrehozott brillians architektura a valo vilagban (tyu de korrumpalodott ez a szoszerkezet mostanaban :D) bevaltja-e a megfogalmazott igereteket.
A Zeus web szerverrel kapcsolatban azt gondolom, hogy mivel a HPhez kozelallo steg csinalja a Zeus-t, az eredmeny varhato volt. Az erem masik oldala, meg ugye, hogy az Intel chipsetjeiben benne talalhato az a felvezeteo alapu veletlenszam generator, ami a titkositas szempontjabol kulcsfontossagu, tehat a velelenszam generalasahoz nem programot kell futtani...
Masfelol: sem en sem masok nem vagyunk megelegedve az USIII teljesitmenyevel nagyon, bar igaz, hogy ez 2000-ben jott ki. Kivancsi volnek, hogy egy masfel gigahertzes USIII hogyan teljesit, mert ilyet meg nem lattam mukodni. Varhato?
Par post-tal ezelott pedzegettem es fenntartom, hogy en nem a 150000000+ tranzisztort tartalmazo dinoszauruszok menten kepzelem el jovot. Ha ma szupergepet kezdenek epiteni, en igy indulnek el:
Vegy egy tisztessegesen megepitett gigabit ethernet katyat...
En valahogy a 80-as 90-es evek tulhaladott mitoszanak tartom ezt a 'CPU uber alles' szemleletmododt.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#123 Felhasználó inaktív   Laa-Yosh 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 22. 15:41

Elnézést hogy közbepofázok, de lenne egy megjegyzésem a zajszinthez.
Sok helyen a munkaállomások is külön szobában vannak, és hosszabítókábelekkel vannak rákötve a monitor + egyéb perifériák. Egy SGI Flame vagy neadjisten Inferno rendszer a hozzátartozó diszk alrendszerrel pl. már elég nehezen elképzelhető zajszigetelt, légkondícionált tárolóhelyiség nélkül, de ahogy a mai PC-k állnak hűtőventillátorokkal, bizony azoknál sem rossz ez a megközelítés (igaz, a CD-ROM használata ilyenkor problémás lehet). Nem is kell messzire menni a példákért; a TV2 vagy a Focus Fox reklámstudió grafikus munkaállomásai pl. mind így vannak elhelyezve...
LY

#124 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 04. 22. 19:24

idézet:
Ezt írta Laa-Yosh:
Elnézést hogy közbepofázok, de lenne egy megjegyzésem a zajszinthez.
Sok helyen a munkaállomások is külön szobában vannak, és hosszabítókábelekkel vannak rákötve a monitor + egyéb perifériák. Egy SGI Flame vagy neadjisten Inferno rendszer a hozzátartozó diszk alrendszerrel pl. már elég nehezen elképzelhető zajszigetelt, légkondícionált tárolóhelyiség nélkül, de ahogy a mai PC-k állnak hűtőventillátorokkal, bizony azoknál sem rossz ez a megközelítés (igaz, a CD-ROM használata ilyenkor problémás lehet). Nem is kell messzire menni a példákért; a TV2 vagy a Focus Fox reklámstudió grafikus munkaállomásai pl. mind így vannak elhelyezve...
[/quote]

Mert nincs penz FC-re, ugye. Nemaze, de minden normalis helyen FC SAN ilyenkor a hatter, akar copperen, akarmin. Idekint mindenhol igy megy - pontosan ide jutottunk el mi is: tehermentesitesz + stabil, gyors privat subsystem annak a csoportnak (nalunk a compositingben).

PS: Marmint arra celzok, hogy egeszen mas egy Inferno diszkalrendszere meg egy I2-es workstation cucca - a ketto mar eleg tavol van egymastol. A modern wsoknel nem kulonosebben gond a zaj - az ember belerak egy qla2200-ast $150-ert, egy copper kabel megy belole a server roomba, ahol ott a SAN. Ilyen egyszeru. Lokalban meg eleg egy 36 gigas system + egy 72 gigas Fujitsu SCSI160-as vinyo. (Ez bitang halk, halkabb, mint jopar IDE.)

[ 2003. április 22.: T2k szerkesztette a hozzászólást ]

#125 Felhasználó inaktív   Elric 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 23. 00:33

SFIJ, en sem vagyok tokeletesen megelegedve a US-III-mal, de sok esetben megveri a versenytars 64-bites RISC-eket, de persze sok mindenben meg meg lehet verni. Az elsodleges az, hogy legalabb a Sun-os forditot hasznalja valaki, ha van forrasa, mert ha valamit leforditasz gcc-vel, akkor bizony szerny lesz. Anelkul, hogy szamhaboruznek, most jottek ki az 1.2GHz-es SPEC eredmenyek. 1344 SPECfp_peak, ezt csak a 1GHz-es I2 elozi meg most 1400 koruli ertekkel es egy leheletnyivel az 1.25-os Alpha. Mondjuk a 722-es SPECint_peak nem egy nagyon fenyes eredmeny... Ez ugyanugy benchmark, szoval tuningolt... Egyebkent, a benchmarkokkal mindig az a bajom, hogy mint minden, aminek ele van, avval esszel kell banni (jelen esetben ertelmezni). Ez akarna a tanulsag lenni.

A CPU tulzott istenitese meg termeszetesen teljes butasag, ezt meg a munkam ellenere is minden esetben el szoktam mondani. Egyszoval abban is igazad van.
Elric

#126 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 23. 17:43

idézet:
Ezt írta Supposed Former Infatuation Junkie:

Ha ma szupergepet kezdenek epiteni, en igy indulnek el:
[/quote]

LOL...

idézet:

En valahogy a 80-as 90-es evek tulhaladott mitoszanak tartom ezt a 'CPU uber alles' szemleletmododt.
[/quote]

Pont ugy, mint a hetveneseke a thin client - kover server. Egy baromsag, a kilencvenesek elejen mar buktak vele egy jokorat, ugye...

#127 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2003. 04. 23. 19:54

idézet:

Intel Itanium 2 alapú linuxos HP-rendszerek az olajkutatásban

forrás: [url="http://"http://www.prim.hu"]Prim Online[/url]
2003. április 23. 19:07

Az Intel és a HP bejelentése szerint a világ legnagyobb petrolkémiai és olajtársaságai közé sorolt BP új számítástechnikai megoldásokat vezetett be szeizmikus kutatóközpontjában.

A kutatási létesítményben frissen telepített, Linux operációs rendszert futtató, Intel Itanium 2 alapú HP-rendszerek az eddiginél jóval gyorsabb szeizmikus képalkotást tesznek lehetõvé a vállalat számára. A BP Houstonban található fejlett szeizmikus kutatóközpontja mostantól 259 darab HP rx5670 rendszerbõl álló, nagy teljesítményû szerverfürttel dolgozik. Az ezernél is több Itanium 2 processzort tartalmazó linuxos konfiguráció összesen 4 teraflop teljesítményt és 8000 GB memóriát biztosít. A HP Server rx5670 a HP nagyvállalati ügyfeleknek szánt, kiterjedt ipari szabványos Itanium-alapú hardverportfóliójának eleme. A HP Linuxot futtató, Itanium 2 alapú rendszerei, valamint az Intel és a HP szoftverei, fordítóprogramjai és eszközei segítségével a BP jelentõsen megnövelte a rendelkezésére álló számítási teljesítményt, így pontosabban fel tudja térképezni a földfelszín alatti szerkezetét és az ott fellelhetõ szénhidrogén-készleteket.

[/quote]

#128 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 24. 09:03

idézet:
An NEC server with 32 of Intel's forthcoming Itanium 2 6M processors and running the Windows Server 2003 has secured the top spot in a widely watched performance measurement.

The system, an NEC Express5800/1320Xc costing $5.9 million, displaced a 128-processor Unix server from Fujitsu that has been No. 1 since August 2001 on the Transaction Processing Performance Council's TPC-C test. The NEC system is the first Windows system to achieve the top spot, and also is the least expensive of the top 10 on the TPC-C list.
[/quote]

#129 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 24. 09:21

Aki nem értene angolt, annak a lényeg:

Mostantól az NEC Express5800/1320Xc jelű, 32 darab Itanium 2 6M, azaz Madison magot (1,5 Ghz/6MB L3) tartalmazó gépe a világ leggyorsabb számítógépe a TCP-C teszt alapján (tranzakció kiszolgálás). A rendszeren Windows Server 2003 fut, első helyen Windows oprendszer még nem állt eddig. A top10 listán ez a gép a legolcsóbb.

Azért elég súlyos, hogy a konfig árának kb. 2%-t teszik ki a processzorok... :)

#130 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 24. 09:34

És ha minden igaz, ma jelentik be a 64 darab Itanium 2 processzort tartalmazó HP 9000 "Superdome" TPC-C eredményét is. :)

#131 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 24. 09:36

Én azért a BP-s 4 Teraflopon is leestem a székről :)

#132 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 24. 09:38

idézet:
Ezt írta special:
Azért elég súlyos, hogy a konfig árának kb. 2%-t teszik ki a processzorok... :)[/quote]

Na, azért az 5,9 millió dollárból csak 2,126 maga a szerver, a többi az egyéb (háttértár meg ilyesmi). Mindenesetre az biztos, hogy maga a proci ára szinte elhanyagolható.

#133 Felhasználó inaktív   Laa-Yosh 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 24. 10:44

idézet:
Ezt írta T2k:

Mert nincs penz FC-re, ugye. Nemaze, de minden normalis helyen FC SAN ilyenkor a hatter, akar copperen, akarmin. Idekint mindenhol igy megy - pontosan ide jutottunk el mi is: tehermentesitesz + stabil, gyors privat subsystem annak a csoportnak (nalunk a compositingben).

PS: Marmint arra celzok, hogy egeszen mas egy Inferno diszkalrendszere meg egy I2-es workstation cucca - a ketto mar eleg tavol van egymastol. A modern wsoknel nem kulonosebben gond a zaj - az ember belerak egy qla2200-ast $150-ert, egy copper kabel megy belole a server roomba, ahol ott a SAN. Ilyen egyszeru. Lokalban meg eleg egy 36 gigas system + egy 72 gigas Fujitsu SCSI160-as vinyo. (Ez bitang halk, halkabb, mint jopar IDE.)
[/quote]

T2K, nem azér', de tudod te, hogy mennyibe kerül egy Inferno, és hogy mire használják? Csak mert a hozzászólásodból nem derül ki egyértelműen :)

Amúgy a többieknek: ez egy 2D grafikai kompozitáló rendszer, filmes felbontáshoz; azaz 2048*1536 pixel felbontású, 24 fps sebességű tömörítetlen video szerkesztésére és effektezésére szolgál, teljesen valós időben. Az effektezéshez tehát nem is egy, hanem asszem legalább 8 vagy 16 szekvenciát kell egyszerre beolvasnia és feldolgoznia. Valahol 100-200 millió HUF között van az ára ha jól emlékszem... ;)
LY

#134 Felhasználó inaktív   Laa-Yosh 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 24. 14:46

Apró korrekció: nem tudom pontosan, hogy az Inferno a real-time effektezést és a filmfelbontású anyag visszajátszását egyszerre tudja-e, mert élőben még csak Flame-hez volt szerencsém, ami a kistestvére... ;)
LY

#135 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 24. 15:36

idézet:
Ezt írta bearr:
Majd akkor kezd erdekelni, ha lesz egy p690 (!) szintu cumo belole, beleertve a logikai particionalas lehetoseget is.[/quote]

64CPU HP Superdome hogy hangzik?

#136 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 24. 15:38

idézet:
Ezt írta Supposed Former Infatuation Junkie:
Ha ma szupergepet kezdenek epiteni, en igy indulnek el:
[/quote]

Khm, Myrinet, Quadrics, Infiniband.... GbE mondjuk alacsony "szemcsézettségű" clusteringhez jó, vagy ha nincs pénz. Infiniband elég olcsó, de nincsenek hozzá elég nagy switchek. Maradt a Myrinet és a Quadrics, aranyárban...

#137 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 24. 16:26

idézet:
Ezt írta Laa-Yosh:

T2K, nem azér', de tudod te, hogy mennyibe kerül egy Inferno, és hogy mire használják? Csak mert a hozzászólásodból nem derül ki egyértelműen :)
[/quote]

Sot: en vagyok az kettonk kozul, aki mar latott is ilyet eloben. Sot, jatszott is vele kicsit. :p

IMHO eleg egyertelmuen azt magyaraztam, hogy ennek a diszkalrendszere meg az I2-es workstationoke TELJESEN MAS>

Olvasd vissza LY, szerintem igen egyertelmu...

idézet:

Amúgy a többieknek: ez egy 2D grafikai kompozitáló rendszer, filmes felbontáshoz; azaz 2048*1536 pixel felbontású, 24 fps sebességű tömörítetlen video szerkesztésére és effektezésére szolgál, teljesen valós időben. Az effektezéshez tehát nem is egy, hanem asszem legalább 8 vagy 16 szekvenciát kell egyszerre beolvasnia és feldolgoznia. Valahol 100-200 millió HUF között van az ára ha jól emlékszem... ;)
[/quote]

Ezt leirva IMHO meg egyertelmubbnek tunhet, hogy pontosan tudom, mirol is beszelek. :p :)

#138 Felhasználó inaktív   Laa-Yosh 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 24. 16:32

idézet:
Ezt írta T2k:

Ezt leirva IMHO meg egyertelmubbnek tunhet, hogy pontosan tudom, mirol is beszelek. :p :)
[/quote]

Őszintén szólva én egy büdös szót nem értettem abból a hozzászólásodból... :)
LY

#139 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 24. 18:48

:confused:

#140 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 25. 10:45

idézet:
HP and Microsoft Corp. oday announced the world's fastest single-system TPC-C (OLTP) benchmark result of 658,277 transactions per minute. The TPC-C benchmark, independently verified by an authorized TPC auditor, is recognized as being among the most complex online transaction processing benchmarks in the industry.

HP, Microsoft, and Intel have collaborated to demonstrate superior performance and scalability for enterprises running the Microsoft Windows operating system. The HP Superdome server based on the Intel Itanium 2 processor (code-named Madison), running the 64-bit version of Windows Server 2003 Datacenter Edition and SQL Server 2000 Enterprise Edition (64-bit), is expected to deliver unprecedented customer value and return on investment, as demonstrated by its industry-leading high-end price to performance ratio of $9.80/tpmC.
[/quote]

Téma megosztása:

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.