Idézet: special - Dátum: 2005. aug. 30., kedd - 14:06
SFIJ, hogy ki a hibás, az egy ok-okozati rendszerben nem mindig egyértelmű, már ha van egyáltalán hibás, nem pedig csak felelősséggel bíró szereplők, mint most.
Azt ráhúzni a melegek emberi méltósága, egyenlősége mellett érvelőkre (legyenek túlbuzgó önjelöltek, vagy
felkért vitapartnerek) hogy erősítik az ellenérzéseket, igazságtalannak tartom, sőt torznak, kifordítottnak.
Egy ember mások felé irányuló érzéseinek, gondolatinak magatehetetlenségéért nem lehet kívülálló hibáztatni. Hogy az emberek hiedelmeikkel, előítéleteikkel ellentmondó véleménnyel, ne adja ég tudományos érvekkel, tényekkel találkoznak, és erre a válasz nem önmaguk felülbírásálva, és annak beismerése, hogy tévednek, hanem pontosan a korábbi tudatállapot irracionális bebetonozása, körülbástyázása tagadással, elfordulással, nem hiszem, hogy más valakinek a hibája, csak saját magáé. Ezt a picsológia ugye alapszinten is már több helyen tárgyalja, énkép védelme, kognitív disszonancia, kognitív rövidzár, attribúciós hiba.
Az érzelmileg fűtött viták, problémák többsége azért nem jut sehova, mert mindenki csak mutogat. Buzik, cigányok, mint maguk tehetnek róla, a sztereotípiák nem véletlenül alakultak ki, és hasonló megalapozott globális szakvélemény, szigorúan személyes tapasztalatokra alapozva, mert a statisztika, a felmérés, a tudomány azt mutat ki, amit akar. A hiteles én vagyok, én, a falu közepén.
special. az a baj, hogy Racz Karolyok Lady Domperek vannak a reflektorfenyben. Extravagans es exhibicionista emberek. Meg - mar elnezest - 'veresszaju' 'vergozos' jogvedo jellegu partfogok. ahogy Rive-t olvasom eteren, o lexivesebben az osszes homofobot belelovetne a Dunaba. Meglepo, de bizony ez jon le szavaibol, zsigeri gyulolet. Nemtom erintett-e a kerdesben, mert ha nem, akkor ez bizony nagyon nagy baj.
A vallasi, szexualis, etnikai, vallasi kisebbsegek melletti partfogas szerintem nem jo erv arra, hogy belerugjunk a tobbsegi tarsadalomba, hogy fenyegessuk azt. Ezert akomunikativ egy olyan plakat, amire az vagyon irva, hogy "Minden otodik ferfi veri a feleseget". Ez talal es igaztalanul talal. Ez azt sugallja, hogy mi magyar ferfiak verjuk a felesegunket, meg akkoris ha tortenetesen te vagy en vagy akarki nem vered. az a kollektiv bunosseggel valo fenyegetozes. disszonans es karos.
Nem akatrok "a melegek emberi méltósága, egyenlősége mellett érvelőkre" rahuzni semmit, amig nem kollektiv bunosseg, vervad lesz az ervrendszerbol. Csak ra szeretnek arra mutatni, hogy a tarsadalom nem ostoba es nemis intolerans. ha valaki ebbol indul ki az serto, nagyonis serto. ha teszi mindezt fele igaz, masik fele urban lengend sztorikkal. mindazonaltal en azt gondolom, hogy az ugynek leginkabb a delikvensek megszolalasa es nem a fogadott/fogadatlan prokatorok tobzodasa hasznalna leginkabb.
amit a kognitiv diszonanciarol a bezarkozasrol es a tagadasrol irsz az rendben van. de nem segit, ha az egyent lehulyezed, kikozosited, szegyenpadra allitod mert igy kepzodnek a harcos homofobok. es megcsak nemis szabad ezeket az embereket hulyenek, ostobanak tekinteni. amint megpiszkaltam a lekiismeret szabadsaga kerdeskort Rive eseten, pontosan ugyanezek a tunetek koszontek vissza. En hiszek egy multikulturalis es multi identitasos civilizacioban, ahol a bekes egymas mellett eles es a tolerancia ervenyesul. Ennek az alapja a megismeres, egymas kolcsonos megismerese, nem pedig az, hogy az ugyan kisebbsegben levo, de jo erdekervenysit kepesseggel es kello hangerovel rendelkezo csoportok eroszakot tesznek masokon.
a sztereotipiak leteznek, kialakulnak. de le karosozni nem lehet egyertelmuen oket. sztereotipiak, emberi jatszmak nelkul eleheto emberi kozossegek nemigazan leteznek.