HWSW Informatikai Kerekasztal: Sic gloria transit mundi...... (?) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (34 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Sic gloria transit mundi...... (?) Értékeld a témát: -----

#101 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 01. 22. 16:02

idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:

Most gúnyolódsz, vagy mi?

;)
[/quote]

:D

#102 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 16:04

És a szmájli már eleve mekkora könnyebbség amikor ki akarsz fejezni valamit. Néha amikor kézzel írok legszívesebben beleszmájliznék, de az milyen már...

#103 Felhasználó inaktív   __zso2 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 16:05

idézet:
Ezt írta lameXpert:

(Tatyjana levele Anyeginhez - a 8. házassági évfordulón)
[/quote]

Hááát, van benne valami, viszont egy 1000x átgondolt, átírt dologban nem az lesz, ami elsőre, hirtelenjében kipattant az agyadból. Olyankor már munkában vannak a reflexek, beidegződések, az talán mégsem jó úgy stb...
Lehet hogy furcsán hazik, de inkább magyarázom a vélemányem, minthogy előre "kiszerkesszem"...
Ajhééé!!!

#104 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 16:08

idézet:
Mert beszélni csak szavakkal lehet, amelyek jóformán semmiféle kapcsolatban nincsenek az agy fogalamival.
[/quote]

#105 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 16:08

idézet:
Ezt írta Szexuális Zaklatás Panda:
És a szmájli már eleve mekkora könnyebbség amikor ki akarsz fejezni valamit. Néha amikor kézzel írok legszívesebben beleszmájliznék, de az milyen már...[/quote]

Van egy ismerősöm, ő túllépett a jel-szmájlikon. Szó-szmájlikat használ, egészen egyszerűen beírja mondjuk ezt:

Lefittyedőszájszélű lenézés-szmájli. Ha ebből nem jön le, hogy mi a rajz, akkor semmiből. :)

#106 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 16:11

idézet:
Ezt írta Munkaerő:

Hááát, van benne valami, viszont egy 1000x átgondolt, átírt dologban nem az lesz, ami elsőre, hirtelenjében kipattant az agyadból. Olyankor már munkában vannak a reflexek, beidegződések, az talán mégsem jó úgy stb...
Lehet hogy furcsán hazik, de inkább magyarázom a vélemányem, minthogy előre "kiszerkesszem"...
[/quote]

Egy ideig természetesen működőképes ez a módszer is, de a tapasztalataim szerint elsősorban a filozófiai jellegű, merőben elméleti vitákban egy bizonyos "mennyiség" felett célszerűbb az átgondolt, letisztult, akár többször is átszerkesztett fogalmazás. Hogy miért?

Szvsz ez ugyanaz a mechanizmus, mint amikor bevillan egy ötlet, egy gondolatszikra, aztán fogod magad, megrágod, átgondolod, és kialakítod a magad kedvére, kihámozod belőle az igazságodat. Ilyenkor épp azon igyekszel, hogy tökéletesen megfogalmazd saját magad számára a gondolataidat.

#107 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 17:21

idézet:
Ezt írta Targa:

Egy ideig természetesen működőképes ez a módszer is, de a tapasztalataim szerint elsősorban a filozófiai jellegű, merőben elméleti vitákban egy bizonyos "mennyiség" felett célszerűbb az átgondolt, letisztult, akár többször is átszerkesztett fogalmazás. Hogy miért?
[/quote]

szerintem mindkettőtöknek igaza van, a maga helyén.
ha privát levelet írok valakinek, akkor spontán, magamat akarom adni. alapvető benső gátak még így is vannak, pedig én aztán nem foglalkozom azzal, hogy vajh mit gondol rólam utána az a valaki...
egy rendes vitában már több szerepe van az átgondoltságnak. habár én a hosszabb és fontosabb leveleimet, mikor nem küldtem el rögtön, hanem átolvastam, igencsak kommenteztem, de gyakoribb volt, hogy sokszor írtam le a dolgokat... hm, asszem én a kevert módszert alkalmaztam, most jövök rá. tehát átgondoltan, de spontán próbáltam írni. az idő teltével egyre világosabb lett bennem a dolog, de felesleges hülyeségekre nem voltam tekintettel, nem szerkesztgettem magamat, hanem egyszerűen a gondolataim lettek világosabbak az adott témában. jó esetben.

ami pedig a költő gondolatait illeti.... ajajj, miért kell nekem ilyeneket írni... persze, nem tudhatom, hogy arra gondolt. de sok embernek bekattan valami, amit egy művész ki akart fejezni, s csak a szavak ismeretében nem logikus, hogy sikerült... nem konkrét és biztos dologként írtam (bár van olyan, hogy az ember tud bizonyíthatatlan dolgokat).

#108 Felhasználó inaktív   szucsg 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 17:30

LameX...még mindig nem tanultál...
A latinban a birtokos szerkezet tagjai egymás után következnek. Nem pedig az állítmánnyal szétválasztva... A jelenlegi cím kb. ennyit tesz: "Így világ múlik el dicsősége.".
Nem hangzana jobban az, hogy "Így múlik el a világ dicsősége.", azaz "Sic transit gloria mundi."?
IMHO igen.
SzG
1. 'Remember: Linux's just like wigwam: no windows, no gates, apache inside.' :)
2. You'll be assigned to a mission a few'd qualify for... a mission a few would survive...
3. Nem vagy elég részeg, amíg a padlón nem keresel kapaszkodót...

#109 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 18:05

idézet:
Ezt írta shr:
(bár van olyan, hogy az ember tud bizonyíthatatlan dolgokat).[/quote]

Igen, ez a hit. ;)

#110 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 22. 20:34

Bevallom, (a tűzzel-vassal kódolás miatt :cool: ) lemaradtam a témával... :)

idézet:
Ezt írta shr:
...néha csodálkozom, hogyan értheti meg egymást két különböző ember =) hiszek a kis, mozgó gondolatmorzsákban, amelyek átívelnek időn, téren, s segítik a megértést...[/quote]

Én ilyenkor arra gondolok, hogy egy alacsony (hardware) szintű értelmezésben minden emberi agy egyazon (nem találok rá jobb szót) architektúra. :) (Gondolok itt arra, hogy pl: a "mama" szó sok nyelven nagyon hasonló.)

[ 2003. január 22.: Cybernetics Core szerkesztette a hozzászólást ]

#111 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 01. 23. 13:18

idézet:
Aki néz, az lát (?)

Észre lehet venni a legszebb szempáron is, ha üres a tekintete. Ha nem figyel, ha nem érdeklődik, ha csak élcelődik, ha nincs benne szeretet, csak kíváncsiság. Észre lehet venni, ha a szeme durva mozdulatokat irányít, ha kapkod, ha félrenéz, ha csak a szája mosolyog, de a szeme nem. Ezek mind a hamisság jelei, amit minden lány észrevehet, csak oda kell rá figyelni. Ezt nem lehet megtanulni sem cikkből, sem könyvből, ehhez tapasztalat kell és sok megfigyelés.
A lányok nem nagyon figyelnek oda a csöndesre, a visszahúzódóra, a nehezen kommunikáló srácra. Félrelökik, megpróbálják leigázni, lehurrogni. Pedig könnyen lehet, hogy a tekintetét figyelve ott fel lehetne ismerni az érdeklődést, a lángolást, a szerelmet. De nehezen tudja elmondani, amit érez.[/quote]
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#112 Felhasználó inaktív   __zso2 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 23. 13:37

idézet:
Ezt írta lameXpert:
Észre lehet venni a legszebb szempáron is, ha üres a tekintete. Ha nem figyel, ha nem érdeklődik, ha csak élcelődik, ha nincs benne szeretet, csak kíváncsiság. Észre lehet venni, ha a szeme durva mozdulatokat irányít, ha kapkod, ha félrenéz, ha csak a szája mosolyog, de a szeme nem. Ezek mind a hamisság jelei, amit minden lány észrevehet, csak oda kell rá figyelni. Ezt nem lehet megtanulni sem cikkből, sem könyvből, ehhez tapasztalat kell és sok megfigyelés.
A lányok nem nagyon figyelnek oda a csöndesre, a visszahúzódóra, a nehezen kommunikáló srácra. Félrelökik, megpróbálják leigázni, lehurrogni. Pedig könnyen lehet, hogy a tekintetét figyelve ott fel lehetne ismerni az érdeklődést, a lángolást, a szerelmet. De nehezen tudja elmondani, amit érez.

[/quote]

WOW!!! Le a kalappal lame...Néha irigykedek... mint most is.

[ 2003. január 23.: Munkaerő szerkesztette a hozzászólást ]
Ajhééé!!!

#113 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 23. 17:05

idézet:
Ezt írta Targa:

Igen, ez a hit. ;)
[/quote]

ez is egyfajta értelmezése a hitnek... de nekem nem fedi eme fogalmat. akkor a különféle vallások hívei nem hisznek. a hit és a tudás nekem szinte egymást kizáró dolgok. a tudás az, ha valaki teljesen meg van győződve valaminek az igazságáról s az úgy is van. a hit az, ha meg van győződve róla, de... izé. azt gondolja, hogy meg van róla győződve, elfogadja, de nem érte el az a felismerés, ami biztos tudást jelent.... nem. ezt sosem fogom elmagyarázni... sorry. ingoványos talaj. én értem, de átadni, megértetni... hajajj.
nálam a hit igencsak más jellegű. pl mondok vmi igazságot, amire rájöttem. van egy ember, akinek ez szimpatikus, vagy én, s elhiszi - de úgy igazán nagyon mélyen nem tudja. hiába igaz.
eh, nemtomjobban!

#114 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 23. 17:11

idézet:
Ezt írta Cybernetics Core:

Én ilyenkor arra gondolok, hogy egy alacsony (hardware) szintű értelmezésben minden emberi agy egyazon (nem találok rá jobb szót) architektúra. :) (Gondolok itt arra, hogy pl: a "mama" szó sok nyelven nagyon hasonló.)
[/quote]

kifejtenéd egy picit bővebben? nem világos számomra, mit akartál ezzel mondani :( pedig érdekel :)

apropó agy... miért kell az embernek olyan, miért kell a legtöbb mindennek fizikainak lennie? amikor az ember nincs testben, akkor is tud gondolkodni, nem? én azt hiszem (ez "hit", mert nem vagyok benne biztos, úgyhogy nem is vakhit. de inkább sejtelem. feltételes elem gondolkodásomban), kell, hogy tudjon. milyen már az, ha nem. teljesen logikátlan lenne a bardóban tartózkodás is pl nekem, aki ha már ott van, akkor el is akar gondolkodni, nem csak tudni ezt-azt... persze nem szeretem egyik nem100%-os dologgal alátámasztani a másikat. bár a bardó léte majdnem 100%-os eleme világképemnek, logikus meg minden, mégsem TUDOM, hogy valóban úgy van. tehát abszolút nem is hihetek benne, mert én nem vagyok olyan.
minek az embernek test...? bár van előnyei a fizikai létnek is. kompatibilisek vagyunk egyéb fizikai dolgokkal, amelyek igen szépek is lehetnek. meg állítólag így tanul az ember. bár szerintem lélekkel is lehetne. na mindegy. ezek csak úgy kóválygó gondolatok bennem.

#115 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 23. 18:14

idézet:
shr:
kifejtenéd egy picit bővebben? nem világos számomra, mit akartál ezzel mondani :( pedig érdekel :)[/quote]

Azt akartam vele kifejezni, hogy (SZVSZ) egy értelmezési szinten minden ember(i agy) egyforma. Ahogy egy teával meg egy tejjel teli bögre is. Valószínű, hogy ez a gondolat is csak egy az emberi "architektúra" jellemzői közül, de mivel ember vagyok, és Ti is, ez lényegtelen...

idézet:

apropó agy... miért kell az embernek olyan, miért kell a legtöbb mindennek fizikainak lennie? amikor az ember nincs testben, akkor is tud gondolkodni, nem?...
[/quote]

Pillanatnyilag el kell fogadnom a gondolatot, hogy az ember a fizikai világ egy része, és így nem képez kivételt a világ többi részével szemben. Ez meggátol abban, hogy bármilyen, a világ "törvényei" felett álló entitásnak tekintsem. SZVSZ nincs lélek a klasszikus értelmezésben. Ez a fogalom szerintem azért született, mert a dolog annyira bonyolult, hogy képtelenek vagyunk megragadni a lényegi részét, vagy mennyiségileg kezelni a felépítő részeit. (A fizikában a gázok jellemzésére a "hőmérséklet" és "nyomás" fogalmakat használjuk, noha tudjuk, hogy a gáz részecskékből épül fel, melyeknek sem hőmérsékletük, sem nyomásuk nincs. Nyilvánvaló, hogy a gyakori kérdések megválaszolását segítik. - Tudjuk, hogy az agy egy elektro-kémiai szerkezet, mégis van pszichológia, szociológia, mert technikai (pl: nagy adathalmazok kezelésével járó) korlátaink lehetetlenné teszik, hogy mondjuk egy lélektani kérdést az aggyal kapcsolatos elektro-kémiai ismereteink segítségével válaszoljunk meg (mert elméletben SZVSZ lehetséges).).

Úgy gondolom, hogy a fentebb említett "architektúrális" megközelítés magasabb vonatkozásokban is igaz. Például két (bármilyen) élőlény érdekesen viszonyul egymáshoz, mert (általában) kölcsönösen tudomást vesznek egymásról. (Úgy is mondhatnám, hogy az idegrendszerrel rendelkező élőlényeknél kialakul a másik lény egyszerűsített "képe" - erről az jut eszembe, hogy két torz tükör van egymással szemben... :))

OFF: Múltkor a processzoromat nézegetve azon gondolkodtam el, hogy milyen érdekes a világban a tárgyak felépítése. Ha veszek egy olyan tömböt, ami ugyanolyan mennyiségben tartalmaz minden elemet, mint a processzor, csakhogy egyenletes eloszlásban, valószínűleg semmi érdekeset nem fog tudni (illetve mégis, minden olyan dolgot tudni fog, amit egy tisztességes hasáb tud :D). Az emberi agy nagy része is zsír... :) Ez a magyarázat nekem inkább hihető, mint a "lélek".

#116 Felhasználó inaktív   D. 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 23. 18:22

idézet:
Ezt írta szucsg:
...még mindig nem tanultál...
A latinban a birtokos szerkezet tagjai egymás után következnek. Nem pedig az állítmánnyal szétválasztva... A jelenlegi cím kb. ennyit tesz: "Így világ múlik el dicsősége.".
Nem hangzana jobban az, hogy "Így múlik el a világ dicsősége.", azaz "Sic transit gloria mundi."?
IMHO igen.
SzG
[/quote]

errare humanum est

#117 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 25. 13:19

Kép
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#118 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 25. 13:21

idézet:
Ezt írta D.:

errare humanum est
[/quote]

idézet:
A Short History of All Souls
Written by Thomas Burcham
PART 5
In the last installment of our continuing short history, All Souls’ had ceased to be a mission of St. Mark’s and had become a separate parish by incorporating on February 11, 1926. The original Articles of Incorporation set a term of existence for the corporation of 50 years, which was the common corporate practice in those days. Still, one must wonder if the signers of the Articles of Incorporation thought that the Millennium might begin in 1976, coincident with the 200th anniversary of the independence of the United States. At about the same time, a new Book of Common Prayer was being prepared (the 1928 version) which listed the "golden numbers", i.e. the dates that served as a basis for calculating Easter and events appertaining thereto, to the year 8,400. Thus while the national church was looking more than 6,000 years into the future, the congregation at All Souls’ set its corporate term at 50 years. But, it is All Souls’ which has outlasted the 1928 Book of Common Prayer. Sic gloria transit mundi. [/quote]

Hagyja kedves. Nem olvasóknak felesleges.
¤

#119 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 27. 05:12

Hmmm... hit...
Hiszek egy Istenben... mindenkinek kell, hogy legyen Istene...? Vagy esetleg másképp: Mindenkinek lehet Istene...?

Hmmm... kötelesség...
idézet:
Dolgod minden életben egy van csupán:
Légy hű önmagadhoz... [/quote]

[ 2003. január 27.: NeverGone, a tökös szerkesztette a hozzászólást ]

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#120 Felhasználó inaktív   D. 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 28. 07:39

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Hagyja kedves...
[/quote]

Kép

Téma megosztása: