Gitár topik
Elküldve: 2010. 04. 08. 12:13
Elküldve: 2010. 04. 08. 13:09
Idézet: Wile E - Dátum: 2010. 04. 08. 12:51
Eddig tökéletes.
Idézet: Wile E - Dátum: 2010. 04. 08. 12:51
Ebben két hiba van:
- nagyon ügyes srácok vannak, akik 25-30 éves korukra érett, nívós improvizációkkal állnak elő. Persze, ehhez kell némi idő, de ami a legfontosabb, az a (zenekari) gyakorlat, a (koncert)rutin.
- Komolyzenében jellemzően nincs improvizáció! A komolyzenész kottából játszik, nem tud improvizálni (és nem is kell neki tudni). Improvizálás jazzben van, illetve más megközelítésben rockban.
Elküldve: 2010. 04. 08. 13:12
Idézet: Warrior - Dátum: 2010. 04. 08. 08:47
Szerencsére tévedsz.
Elküldve: 2010. 04. 08. 15:25
1. Az normális, hogy egy hét használat után a (gyári) húrokon kezd előtűnni a rezes árnyalat, holott mosott kézzel nyúlok a hangszerhez, és elpakolás előtt el is törölgetem rendesen? Az otthoni gitáron D'Addario húrok vannak, azon nem találkoztam ilyennel, pedig nem nagyon foglalkoztam a tisztán tartásával, meg azok a húrok már vagy négy-öt éve rajta vannak. Előbb-utóbb veszek egy új készletet, de amíg megszokom a gitárt, inkább a gyári húrt nyüstölném, amíg lehet.
2. A mély E húron, ha kicsit erőteljesebben nyomom le a húrt (nem nyújtom, meg ilyenek), akkor fülre és hangológép szerint is valamivel magasabb hangot ad ki, mintha csak finoman nyomom le, hogy már épp ne zörögjön. Ahogy méregettem, a magasabb bundokon nagyobb az eltérés. Ez beállítási hiba, húrhiba, vagy én nyomkodom túl agresszíven a húrt? Elég zavaró tud lenni, főleg torzítatlan akkordokba rak bele egy kis bizonytalanságot. A többi húron nem csinálja, vagy legalábbis nem feltűnően, viszont a gyári E húr elég vastag a többihez képest.
(Érdekes, hogy amíg csak a lepukkant Jolanát nyúztam, fel se merült bennem ennyi kérdés, csak pengettem vígan, ha meg pattant a húr, kicseréltem. Még tokja se volt, ahhoz képest egész jól bírta
Szerkesztette: debaj 2010. 04. 08. 15:27 -kor
Elküldve: 2010. 04. 08. 16:01
2. Egy gyenge húrnál ez normális, hogy erősebben jelentkezik - amúgy teljesen elfogadható jelenségről van szó, a legjobban beállított gitárnál is előfordul ilyen. Ha a mostani hangszernek magasabbak a bundjai, mint a Jolanának, persze, hogy feltűnik. Egyszerű fizika, gondolj bele.
Elküldve: 2010. 04. 08. 16:19
Elküldve: 2010. 04. 09. 09:16
"Nekem lóg egy gitár medál a nyakamban, tip top kidolgozott az utolsó részletig, szüleimtől kaptam ugy 12-13 éve, anyám ellopta valamelyik újságomat és találomra kivalasztott egy gitárt és megcsináltatta az ékszerésszel.
Egy N4 -est
Fordított a feje a medálnak is ahogy kell, avatott szem egyből kiszúrja. "

Mekkora királyság.
Elküldve: 2010. 04. 09. 19:58
Idézet: debaj - Dátum: 2010. 04. 08. 16:25
1. Az normális, hogy egy hét használat után a (gyári) húrokon kezd előtűnni a rezes árnyalat, holott mosott kézzel nyúlok a hangszerhez, és elpakolás előtt el is törölgetem rendesen? Az otthoni gitáron D'Addario húrok vannak, azon nem találkoztam ilyennel, pedig nem nagyon foglalkoztam a tisztán tartásával, meg azok a húrok már vagy négy-öt éve rajta vannak. Előbb-utóbb veszek egy új készletet, de amíg megszokom a gitárt, inkább a gyári húrt nyüstölném, amíg lehet.
2. A mély E húron, ha kicsit erőteljesebben nyomom le a húrt (nem nyújtom, meg ilyenek), akkor fülre és hangológép szerint is valamivel magasabb hangot ad ki, mintha csak finoman nyomom le, hogy már épp ne zörögjön. Ahogy méregettem, a magasabb bundokon nagyobb az eltérés. Ez beállítási hiba, húrhiba, vagy én nyomkodom túl agresszíven a húrt? Elég zavaró tud lenni, főleg torzítatlan akkordokba rak bele egy kis bizonytalanságot. A többi húron nem csinálja, vagy legalábbis nem feltűnően, viszont a gyári E húr elég vastag a többihez képest.
(Érdekes, hogy amíg csak a lepukkant Jolanát nyúztam, fel se merült bennem ennyi kérdés, csak pengettem vígan, ha meg pattant a húr, kicseréltem. Még tokja se volt, ahhoz képest egész jól bírta
A jolana az jolana. jó volt az anno bizony.
A vadiúj húrok szépen csengenek, max. pár hét után "tompul" a hangjuk, ez normális. Szerintem korrózió áll a dolog mögött, na nem úgy, hogy berozsdál, hisz acél... De ha nem használod, akkor is "tompul" a hangja, lágyul. Ja meg a kéz hiába tiszta, attól még "szennyezi" a húrt, hisz fogni kell.
Az erősebben nyomásra hajlítás ahogy Satriani kolléga is írta, fizika. Sőt, ha lejjebb hangolod a húrt, még jobban fog "hajlani".
Elküldve: 2010. 04. 10. 13:52
Idézet: Satriani - Dátum: 2010. 04. 08. 13:09
ezzel kicsit vitatkoznék - mint 8 év komolyzenei háttérrel rendelkező szakbarbár
sokszor előfordult, hogy zenei darabot amit akár nagytermes, akár vizsgás koncerten elő kellett adni, bizony az ember elhibázta,vagy kiesett egy-egy rész. na ilyenkor jött elő az, hogy az ember mennyire érzi a hangszert, és mennyire kreatív. mert ott bizony improvizálni kellett, és nem is kicsit. mondhatni addig, amig be nem villant a következő ütem/rész, ahonnan folytatni lehetett tovább az "eredeti" művet. és ez nem egyszer fordult elő, sem velem, sem másokkal. Láttam olyan zongorás koncertet is, ahol a mellette ülő lapozó elfelejtett lapozni
szerintem ehhez tehettség kell. van aki szabadon tudja ereszteni a gondolatait, amit az ujjai közvetítenek le a hangszeren, van aki nem. nem lehet előre gondolkozni egy impró során, egy jó improvizatív képességű zenész sosem tudja, hogy mi a következő ütem.
valamilyen szinten erre születni kell. persze meg lehet tanulni egy bizonyos fokig, de utána már kevés a tanulás, ha nem párosul vele tehettség.
-C0pp3rM!n3-
Elküldve: 2010. 04. 10. 20:38
Elküldve: 2010. 04. 11. 17:19
Szerintem számít, ha az ember ért a klasszikus műfajhoz. A skálák sokfélék, bonyolultabbak a szólamok, sokszor szokatlan pl. a blues-on nevelkedett gitárosok számára. Nem azt mondom, hogy kötelező, de szerintem a zene valahol mégiscsak ott kezdődött, aki picit is megismeri, "jobb" alapot szerez ezáltal.
Erre példaként láttam olyan gitárost, aki egész jól játszott, s gyakorlatilag nulla elméleti tudása volt. Lefogni sokmindent le tudott, de megmutatni, hogy mi milyen hangokból áll, vagy mi az a terc, már nem nagyon ment neki. Amúgy nincs ezzel önmagában semmi gond, hiszen a zenei szeretete az, ami élteti a zenészt, szóval mindegy, ha élvezi amit csinál, akkor OK, s ez független bármiféle elméleti tudástól.
Az a véleményem, hogy a zenénk mögött húzódó elmélet minél jobb ismerete bizony csakis segít abban, hogy elmélyítsük a mondanivalónkat - nem haszontalan. Persze ettől nem kell elméleti fejtegetésekbe bonyolódni, nem szabad túlzásba vinni, csak azt gondolom, nem árt, ha tudjuk, mit is játszunk néha-néha.
Elküldve: 2010. 04. 11. 18:23
Idézet: Coppermine - Dátum: 2010. 04. 10. 21:38
Sokszínű a nyelv... Improvizálsz, mint az a szerencsétlen, akinek a második defektje van aznap, és a pótkereket már értelemszerűen felhasználta.
Elküldve: 2010. 04. 11. 20:09
Chet Atkins:
ill. nagy barátja, Tommy Emmanuel:
Elküldve: 2010. 04. 12. 07:23
Elküldve: 2010. 04. 12. 07:40
Idézet: Satriani - Dátum: 2010. 04. 12. 08:23
Ja, nem is a rock miatt, csak eszembe jutott az előadó személye.
Bontottat én is gyakoroltam picit anno, de sajnos kevés infó és kedv miatt inkább maradtam a szóló mellett. A basszus (hüvelykujj) függetlenítése valóban nem könnyű feladat, s ahogy írod, a hangzás már akkor is kárpótol minket érte, amikor még csak pár hangot tudunk játszani, mert full zenét csinál ezzel az ember. Én anno (reklám no) a Muszty-Dobay G.Iskoláján "nőttem fel", ott volt 1-2 bontott dal, nem is a 4 ujjasok, hanem a "3 ujjasok" jöttek be jobban.
S tényleg igaz: aki még nem játszott 3 ujjast, annak a legegyszerűbb bontásokba is beletörnek az ujjai eleinte. Cseppet gyakorlok ilyesmit is,
Elküldve: 2010. 04. 12. 08:08
Ennek kárára én meg a pengetővel nem bánok olyan profin, de míg nyomtam a zipart, a vége felé kezdtem vele tűrhető szintet megütni. Annak is megvannak a maga trükkös nehézségei (fel/le kombinálása, húrváltások, le-le-le erőltetése bonyolult riffekben). De összességében sokkal könnyebb pengetővel gitározni.
Elküldve: 2010. 04. 12. 08:26
Elküldve: 2010. 04. 12. 14:19
Persze voltak részek, amelyek nem helytállóak. Néhány példa:
Idézet: cikk
Erős csúsztatás. Azt sugallja, hogy a fiatalok zenéje csak erőszakos lehet. Pedig nem feltétlenül.
Nem azt mondom, hogy nincs benne némi igazság, de lehet azon akkordozni is. Csak nem feltétlenül jelenti nonstop 6 húr oda-vissza szánását.
Nagy tévedés. Nem ő találta ki. Még csak nem is Eddie, a közhiedelemmel ellentétben. Spanyol gitármesterek már a ~18. században használták, csak az ő korukban nem volt olyan széles a média, nem volt internet, aki sztárolta volna a technikájukat. Így névtelenek maradtak egy híres zeneszerzővel szemben.
Ez más hangszerekkel is így van. Sok helyen látni zongorát, mert jól mutat rajta a díszterítő vázával, meg illik a kandallóhoz. Aztán a gazdi nem tudja eljátszani a boci-bocit se, vagy életében tanult rajra 1-2 hetet, aztán megunta.
Még egy gondolat a végére. A gitár nem csak azért lett népszerű, mert kicsi és hordozható. Hanem játéktechnikailag (és árában, nem úgy mint a zongora) elérhetőbb egy zeneileg képzetlennek. Egy vonóshangszer sokkal jobban kifog a kísérletező amatőrökön, önállóan 2 hét múlva se csihol ki pl. egy hegedűből 1 tiszta hangot sem. Gitárnál segítenek a bundok, letudja a csörgést ésszerű idő után, hamarabb hozzáedződnek az ujjai és valamit el tud rajta pengetni. Ha van hozzá tabja, akkor kicsit később még a tábortűzi szintre is eljut, ilyenkor már a közönség is megbecsüli. Fúvós hangszernél belevörösödne a feje az erőlködésbe és kiköpné a tüdejét.
Szerkesztette: Wile E 2010. 04. 12. 14:35 -kor

Súgó
A téma zárva.