HWSW Informatikai Kerekasztal: Elektronika tanfolyam kezdőknek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Elektronika tanfolyam kezdőknek Értékeld a témát: -----

#301 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 04. 22:00

Idézet: debaj - Dátum: 2007. ápr. 4., szerda - 22:44

Az első villanyszerelőboltban 500 forintért utánad vágnak egy ezervoltosat :)

Persze ésszel kell bánni a deróttal. 230 voltnál (nem beszélve a 400 voltos ipari áramról) már nincsen "azt hitte" kategória. Ha nem tudod megmondani száz százalékra, hogy áramtalanítva van a vezeték, akkor odamész a legközelebbi kapcsolóhoz, és megnézed.

Hirtelen 3 neten is fellelhető elektronikai boltot néztem végig, de egyiknél sem találtam 500 Ft-ért. Sőt, 1000 Ft, vagy inkább 2000 Ft körül kezdődik egy normálisabb fogó.

Lehet, hogy a fogójában bízott meg ennyire, vagy nem tudom.
Nállam ez úgy kezdődik, hogy kismegszakító lekapcsol. Még akkor is, ha csak a villanykapcsoló burkolatát kell leszedni, vagy egy konnektort kell visszatenni a helyére.
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#302 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 04. 22:08

Még egy kérdésem lenne:
ha pl. sorkapocsba (oldható kötés miatt) kell egy vezetéket befognom, akkor a vezeték végéről előbb eltávolítom a szigetelést, majd beónozom, és csak utána fogom be a sorkapocsba. (Akár tömör, akár sodrott vezetékről van szó.)

Viszont ezt a 230V-os vezetékeknél is így kell csinálni? Csak mert egyik helyen azt olvastam, hogy be kell ónozni, másik helyen meg azt, hogy 230V-os vezetékeknél nem szabad.
Ha nem lehet, akkor miért nem?
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#303 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 04. 05. 07:07

Hmm, érdekes. Régi mosógépek, háztartási berendezések még nem öntött csatlakozóinál mindenhol ónozás volt, viszont én is úgy tudom, hogy nem szabad ilyet tenni. Amit én nem tennék: Sima, sodrott vezetéket csavarral rögzíteni. A sodrás szépen meg tud lazulni a kötésben, sok év alatt kontakthibássá válik. Tehát ezt inkább érvéghüvellyel szeretem megoldani, vagy a vezeték végét alátétre forrasztom és az alátétet csavarozom.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#304 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 07:11

Idézet: debaj - Dátum: 2007. ápr. 4., szerda - 21:44

Ha nem tudod megmondani száz százalékra, hogy áramtalanítva van a vezeték, akkor odamész a legközelebbi kapcsolóhoz, és megnézed.

Meg a zegyszeri villanyszerelő ujja végén ott a fáziscerka, mert a kapcsolók azért kapcsolók, hogy az utána falban haladó vezetékeken különféle alternatív betáplálás legyen, spórolási tényezővel :) .
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#305 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 07:42

Érvéghüvely. Gyors, olcsó, hatékony.

Ónozni ne ónozz 230-as kábelvéget, "megeheti" a rezet.

#306 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 07:49

Idézet: debaj - Dátum: 2007. ápr. 5., csütörtök - 7:42

Ónozni ne ónozz 230-as kábelvéget, "megeheti" a rezet.

Ezt mondd meg az összes olyan berendezés gyártójának, akik a 230-as kanócot a készüléken belül forrasztják, kezdd a PC-tápok gyártóival  :) .

#307 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 09:48

Na, utólag gondolkodtam, nem az ón eszi meg a rezet, hanem régi kábelezésű házaknál, ahol még alumíniumkábelek vannak behúzva, annál jelent problémát, ha az alumínium rézzel van "összerakva", és áramot kap. Az tudja elbontani évek alatt a rezet, ami érintkezési hibát okozhat. (Ilyen házaknál kötelező a csatlakozásokat csokizni, nem szabad forrasztani.) De rákérdeztem az ónozási témára a  villanyszerelőknél:

A kábelvég ónozása inkább erősáramú viszonylatban tilos (ne felejtsük el, hogy hiába 230 volt, ha az áramerősség nem az otthon szokásos ~16A, ennél jóval magasabb is lehet), otthoni viszonylatban nincs jelentősége. A hivatalos indoklás az, hogy az ónozott vezeték elég rideg, tehát, ha nagyon lecsupaszítjuk, a csoki érintkezőire vonalszerűen fekszik fel. (A valóságban természetesen lapul valamicskét, de ez általában még nem elégséges a biztos csatlakozáshoz.) Az érvéghüvely viszont lapított, így nem vonalban érintkezik, az adott áramerősség jóval nagyobb felületen tud átmenni, kisebb a felszabaduló hőmennyiség. Ónozott, nagyáramú kábel a csokiban viszont könnyen elfüstölhet.

Szerkesztette: debaj 2007. 04. 05. 09:50 -kor

#308 Felhasználó inaktív   Atti 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 10:47

Nemtom, én azt olvastam, hogy az ón idővel megfolyik, így romlik a kontaktus, megnő az elelenállás, aztán füst
WoT nick: Atti77

#309 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 10:50

Megfolyik, négy-ötszáz év alatt :)

#310 Felhasználó inaktív   Atti 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 11:03

Idézet: debaj - Dátum: 2007. ápr. 5., csütörtök - 11:50

Nyomás alatt? Nem azt mondtam hogy lecsöppen a kábelről  :Đ
WoT nick: Atti77

#311 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 13:31

Idézet: debaj - Dátum: 2007. ápr. 5., csütörtök - 10:50

Szovjet R35 számítógép. Saját generátorral táplálva, hogy a hálózattól ne függjön. (Üzemeltetéséhez gépkönyvben 5 mérnök előírva.)

A generátor éves karbantartása az ónozott kábelvégek rögzítőcsavarjainak újra meghúzására is kiterjedt.
És hidd el: minden évben újra meg lehetett húzni az egy éve meghúzott csavarokat.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#312 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 13:50

Egy év alatt a vibrációtól is meglazulhat az a csavar. A kis érintkező felület miatt meg kéthetente-havonta kiégett a kapcsolódoboz abban a gépben, amit a villanyszerelő felemlegetett.. Érdekes, mióta normálisan hüvelyezve van, semmi baja nincsen. :) (Hatvan amperes, szálanként kb. 4-5 mm átmérőjű  kábelkötegről van szó.)

Szerkesztette: debaj 2007. 04. 05. 13:51 -kor

#313 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 21:25

Idézet: didyman - Dátum: 2007. ápr. 5., csütörtök - 8:07

Hmm, érdekes. Régi mosógépek, háztartási berendezések még nem öntött csatlakozóinál mindenhol ónozás volt, viszont én is úgy tudom, hogy nem szabad ilyet tenni. Amit én nem tennék: Sima, sodrott vezetéket csavarral rögzíteni. A sodrás szépen meg tud lazulni a kötésben, sok év alatt kontakthibássá válik. Tehát ezt inkább érvéghüvellyel szeretem megoldani, vagy a vezeték végét alátétre forrasztom és az alátétet csavarozom.

Érvéghüvelynek ezt találtam.
Közben megtaláltam, hogy ez pontosan hogy is működne.
Meg ezt:
"""""
Az érvéghüvelyek felhasználási területe:
A sodrott erü vezeték blankolása /csupaszítása/ után a megfelelő méretű érvéghüvelyt felhelyezzük a csupaszított részére és az erre kialakított érvég présszerszámmal rápréseljük.
Az érvégezett vezetéket a különböző kötőelemekhez csatlakoztatjuk.
A kötőelem pl. sorkapocs csavaros része így nem tudja levágni a sodrott vezeték végét, a kötés ezáltal biztonságosabb lesz. Korábban ezt az eljárást forrasztással oldották meg de ez az új szabványok szerint tilos!
"""""

#314 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 21:30

Idézet: didyman - Dátum: 2007. ápr. 5., csütörtök - 8:11

Meg a zegyszeri villanyszerelő ujja végén ott a fáziscerka, mert a kapcsolók azért kapcsolók, hogy az utána falban haladó vezetékeken különféle alternatív betáplálás legyen, spórolási tényezővel :) .

Mi? :confused: Ha alternatív betáplálás van a kapcsoló után, akkor az a kapcsoló nem ér semmit. :(

#315 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 21:31

Idézet: debaj - Dátum: 2007. ápr. 5., csütörtök - 14:50

Egy év alatt a vibrációtól is meglazulhat az a csavar. A kis érintkező felület miatt meg kéthetente-havonta kiégett a kapcsolódoboz abban a gépben, amit a villanyszerelő felemlegetett.. Érdekes, mióta normálisan hüvelyezve van, semmi baja nincsen. :) (Hatvan amperes, szálanként kb. 4-5 mm átmérőjű  kábelkötegről van szó.)

60 amper? :eek:
4-5 mm átmérőjű kábelköteg? :eek:
Hol dolgozol te? A paksi atomerőműben? :Đ

#316 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 06:18

Fémipari üzemben (kipufogódobot gyártunk). Egy kevésbé jóképű ponthegesztő gépnek is szüksége van a százamperes kábelre :)

#317 Felhasználó inaktív   zjuhasz 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 10:20

Sziasztok! Egy olyan kapcsolót keresek, mint amik folyosók két végén szoktak lenni: mindkettővel fel is, le is kapcsolhatjuk a villanyt. Szóval 3 bekötési pont kell rá, és a kapcsoló működtetésével a bemenetet hol az egyik, hol a másik kimenetre kapcsoljuk. Mindezt kisfeszültségre, tehát nem egy fali kapcsót keresek. A nevét sem tudom, hogy milyen néven keressem, hol lehet kapni. Valami találtam, de nem tudom ez az-e. Külsőleg valahogy így néz ki: http://www.hqvideo.h.../sw18002ph.html  Köszönöm előre is!

Szerkesztette: zjuhasz 2007. 04. 06. 10:23 -kor

Asus a8n-e;3200+E6;1024MB Hynix;Asus EN GF6600Si;Fujitsu-Siemens P19-2;Samsung: 200, 250GBSATA2, 160, 120GB,Maxtor80GB;PioneerROM, NEC 4551RAM, LgRAM;Chieftec 420W;PinnacleMoviebox DV;Tuner,Firewire, PCI-IDE ATA133

#318 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 10:47

Idézet: zjuhasz - Dátum: 2007. ápr. 6., péntek - 11:20

Egy olyan kapcsolót keresek, mint amik folyosók két végén szoktak lenni...

Váltókapcsolásnak vagy lépcsőház-kapcsolásnak hívják. Két darab kétállású (háromlábú) kapcsoló kell hozzá, az jó lesz, amit néztél. Vázlatrajz:

SZERK.: Most olvasom, hogy neked csak a kapcsoló kell :) Bármelyik elektronikai boltban megkapod, kétállású kapcsolót vagy váltókapcsolót kérj.

Csatolt fájl:

Szerkesztette: debaj 2007. 04. 06. 10:50 -kor

#319 Felhasználó inaktív   zjuhasz 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 10:56

Idézet: debaj - Dátum: 2007. ápr. 6., péntek - 11:47

Váltókapcsolásnak vagy lépcsőház-kapcsolásnak hívják. Két darab kétállású (háromlábú) kapcsoló kell hozzá, az jó lesz, amit néztél. Vázlatrajz:

SZERK.: Most olvasom, hogy neked csak a kapcsoló kell :) Bármelyik elektronikai boltban megkapod, kétállású kapcsolót vagy váltókapcsolót kérj.

Köszönöm a gyors választ! Tegnap már próbáltam beszerezni voltam kb 5-6 üzletben, de vagy hülyének néztek, vagy falikapcsoló volt csak. Conrad elektronic, Király utca,-itt több, általam ismert bolt is eltűnt...
Asus a8n-e;3200+E6;1024MB Hynix;Asus EN GF6600Si;Fujitsu-Siemens P19-2;Samsung: 200, 250GBSATA2, 160, 120GB,Maxtor80GB;PioneerROM, NEC 4551RAM, LgRAM;Chieftec 420W;PinnacleMoviebox DV;Tuner,Firewire, PCI-IDE ATA133

#320 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 10:59

Idézet: zjuhasz - Dátum: 2007. ápr. 6., péntek - 11:56

Tegnap már próbáltam beszerezni voltam kb 5-6 üzletben, de vagy hülyének néztek, vagy falikapcsoló volt csak.

Vigyázz, nem mindegy, hogy elektronikai vagy villanyszerelő boltba mész.

Téma megosztása:

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.