HWSW Informatikai Kerekasztal: MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (75 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról! Értékeld a témát: -----

#811 Felhasználó inaktív   asdf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 07. 21:01

Szerk: "Kis" faziskesessel reagalva leirtam, amit mar 5-en elottem :)

Szerkesztette: asdf 2005. 12. 07. 21:02 -kor

Archív:
Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció:  http://unicodesms.freeweb.hu

#812 Felhasználó inaktív   Renwick 

• Renwick
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 12. 07. 21:10

Idézet: Cilinder - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 21:59

Igen, és ne felejtsd el, hogy ma, Magyarországon független bíróságok működnek, oly annyira, hogy már a jogszabályoktól is teljesen függetlenítették már magukat!  :omg:

Én, pont a fentiek miatt erősen gondolkodok azon, hogy egyátalán költsek-e itthon számítástechnikai termékekre!

Azért idén június 1-től eléggé egyértelművé vált a helyzet az imént említett korm. rendelet hatálybalépésével (pont az ilyen vitás helyzetek elkerülése végett történt a korábbi rendelet módosítása).

üdv

R.
Can you hear me, major Tom?

#813 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 21:18

Idézet: Renwick - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 21:10

Azért idén június 1-től eléggé egyértelművé vált a helyzet az imént említett korm. rendelet hatálybalépésével (pont az ilyen vitás helyzetek elkerülése végett történt a korábbi rendelet módosítása).

üdv

R.

Igen, kormányrendelet már van, de jogkövető magatartás nincs, így továbbra is fenntartom, amit írtam.

#814 Felhasználó inaktív   a t o s z 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 22:39

Megneztem ezt a korm rendeletet. Egy gond vn ezzel, hogy csak az ezutan vasarolt dolgokra vonatkozik.
Namost en ebbol ket dolgot szurtem le:

1. Ha egy ugyanolyan kartyara kicseril nekem a VGA-t es 06 augusztusig szolna a garancia, akkor legfeljebb perelhetek, es vagy megnyerem vagy nem.

2. Levasarlok, de mivel a vasarlas most tortenik, igy kotelezo adnia ra a teljes garanciat.

Szerk:

Megneztem a korabban hatalyos rendeletet is. Abban ugyanugy benne van a 20.as pontban:

Idézet

20. személyi számítógépek és alkatrészeik, monitorok, nyomtatók, szkennerek 10 000 Ft bruttó vételár felett;

Sajnos ma engem amikor telefonaltam a mistral szerivbol, igazat adtak annak, hogy a szamtech alkatresz nem tartos fogy cikk.

Igy viszont nincs mirol beszelni.

Olvastam a masik forumon, a FVF-n, hogy kivizsgaltak egy esetet, ahol varialtak a gar datumaval, es kotelezte a ceget, hogy allitsanak ki uj garancia papirt...

Szerkesztette: a t o s z 2005. 12. 07. 22:46 -kor

#815 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 23:10

Idézet: a t o s z - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 22:39

Megneztem ezt a korm rendeletet. Egy gond vn ezzel, hogy csak az ezutan vasarolt dolgokra vonatkozik.
Namost en ebbol ket dolgot szurtem le:

1. Ha egy ugyanolyan kartyara kicseril nekem a VGA-t es 06 augusztusig szolna a garancia, akkor legfeljebb perelhetek, es vagy megnyerem vagy nem.

2. Levasarlok, de mivel a vasarlas most tortenik, igy kotelezo adnia ra a teljes garanciat.

Szerk:

Megneztem a korabban hatalyos rendeletet is. Abban ugyanugy benne van a 20.as pontban:

Sajnos ma engem amikor telefonaltam a mistral szerivbol, igazat adtak annak, hogy a szamtech alkatresz nem tartos fogy cikk.

Igy viszont nincs mirol beszelni.

Olvastam a masik forumon, a FVF-n, hogy kivizsgaltak egy esetet, ahol varialtak a gar datumaval, es kotelezte a ceget, hogy allitsanak ki uj garancia papirt...

Ebből az a tanulság, hogy legközelebb kétszer is meggondolod, hogy ettől a cégtől vásároljál, de még az is lehet, hogy el fogsz jutni arra, amire én már itt utaltam: érdemes-e ma, Magyarországon számítástechnikai eszközt vásárolni?

#816 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 07:52

Idézet: Renwick - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 20:44

Ez nem azt jelenti, hogy a kijavítással elölről indul a jótállási időszak.

üdv

R.

Nem azt állítom, hogy az egészre kezdődik újra (csak a részre, kijavított hibára), azért idéztem be az egész törvényhelyet, nehogy félrevezessek valakit.

Az összefoglaló elején ráadásul ott van, hogy egyszerűsített (az egyszerűsítés ugyanis torzít) és végeredményben, felszínesen nézve igaz, hogy "mindig újra indul"... csakhát a cserénél többletpontosítást igényelt volna, de a részletes okoskodásnak pedig az a 4 soros összefoglaló látta volna kárát.
Jó az olyan radikálisan pontatlanul, ahogy van!  ;) Csak olvassák el szépen sokan.

Pc-s eszközöknél a jelenkező hiba (nem indul, egyéb fő funkciót nem teljesít, általában ez a legfőbb funció szokott meghibásodni) miatti javítás a tipikus (és nem az, hogy valami apróbb, elkülöníthető részfunkció nem okés), sőt a javítás maga is ritka. Ez bizony azt jelenti, hogy a kijavított hibának meg kell szűnnie és kell még bírni a javított alkatrésznek egy garanciányi időt, nem szabad annak a hibajelenségnek előjönnie egy új gariidőn át. Szóval gyakorlatilag hibátlanságot eredményez ez is újra egy gariidőn át, ha azt a pár spéci részben-hibás-esetet nem nézzük. Kevés az olyan pc-s termék, aminél a különféle hibák egymás utáni javítás követően jönnének elő (betömtünk egy lyukat, nyílt egy másik című nóta).

Ide logikával is el lehet jutni: ha a kijavított részre nem indulna újra, és pl. már csak 1 hónap lenne hátra a gariidőből (ez a kereskedőnek mák lenne), akkor kijavításnál csak összeberhelnék, összetákolnák a cuccot, hogy kibírja azt a maradék kis időt. Sérülne a rendes kijavításhoz fűződő hozzáállás, nem érné meg nekik normálisan kijavítani.
Azt pedig senki laikus nem gondolhatja, hogy részhibánál a nem hibás részre is újraindul (ez indokolatlan előny lenne a vásárlónál) és a végtelenségig lehet javíttatni visszahordani bármi más miatt is ingyééé  :omg:
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#817 Felhasználó inaktív   Renwick 

• Renwick
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 12. 08. 09:39

Idézet: a t o s z - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 23:39

A 151/2003. (IX. 22.) korm. rendeletben az általad idézett pont eredetileg nem így szerepelt, csak idén júniustól módosult.

üdv

R.
Can you hear me, major Tom?

#818 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 09:50

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 20:12

Azért javításra szorul:

Nem feltétlenül tartós fogyasztási cikk, a vételár is döntő. 10 ezer Ft alattiaknál nem kötelező az 1 év gar.

A (kellék)szavatosság csak fogyasztói szerződés esetén két év (fogyasztó köt szerződést) és nem az egy éves jótállás után kezdődik, hanem mindvégig párhuzamosan fut vele időben.
Azaz nem használt terméknél, fogyasztó esetén,
vagy
- 1 év kötelező jótállás (ha van) és plusz 1 év kellékszavatosság (az első egy évet az 1 éves gari takarja)
- 0 jótállás (mert nincs) és plusz 2 év kellékszavatosság.

Mindezt természetesen én is tudtam, a fogyasztóvédelmi fórumon én készítettem a jogszabálylistát....  :D És jó, ha figyelsz rá, hogy "garancia" mint olyan hivatalosan nem létezik Magyarországon, csak jótállás és szavatosság.

Igyekeztem nem részletekbe menően írni, hanem a lehető legegyszerűbben leírni a lényeget, mert gyakorlati tapasztalatom, hogy csak így lehet elkerülni, hogy félreértsék az emberkék a dolgokat. Szóval bemásolhatom én neked a teljes ptk-t, a 151/2003-as kormányrendelettel és a 49/2003-as GKM rendelettel együtt, de azzal még a legtöbben nem jutnak sokra, mert jópár dolog van, amin fennakad, aki először olvassa életében... És pl nem derül ki belőle az, hogy sokszori javítás után is el lehet állni, holott a fogyasztóvédelem és a békéltető testület is megerősítette nekem, hogy ez így van, meg a diplomámat sem a piacon vettem...  :) És az sem derül ki, hogy a ptk szabályai is mindig megfelelően élnek jótállás esetén is, mert háttérjogszabály...

Ha meg nem hiszitek el, hogy a videókártya tartós fogyasztási cikk (és tévedsz, ez nem a vételártól függ, csak a kötelező jótállásnak feltétele a 10.000 Ft felettiség), akkor usgyi a bíróságra, egyedül így lehet eldönteni - bár nem tudom, mi lehetne indok az ellenkezőjére...

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 08. 09:51 -kor

Muszáj mindig megoldást találnunk? Nem élvezhetnénk egy kicsit a problémát?

#819 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 10:01

Beírom ide, hátha jól jön, mikor mire volt 12 hónap kötelező jótállás, mert tényleg volt ez a változás (csak a szgépközeli cuccokat írom  ;) ):

2003. nov. 21 - 2005. máj. 31
- személyi számítógép, monitor, nyomtató, bruttó 10.000 vételár felett

2005. jún. 1-től:
- mp3 lejátszó, pendrive, memóriakártya, bruttó 10.000 vételár felett
- személyi számítógép és alkatrésze, monitor, nyomtató, szkenner, bruttó 10.000 vételár felett

DE ha a gyártó olyan termékre is vállal jótállást (önként vállalt jótállás), amelyre ezek alapján nem kötelező vagy többet, tehát 1 helyett pl. 3 évet vállal, akkor azt a kereskedő KÖTELES továbbadni a vásárló felé. 

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 08. 10:02 -kor

#820 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 10:25

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 10:01

DE ha a gyártó olyan termékre is vállal jótállást (önként vállalt jótállás), amelyre ezek alapján nem kötelező vagy többet, tehát 1 helyett pl. 3 évet vállal, akkor azt a kereskedő KÖTELES továbbadni a vásárló felé.

Itt Magyarországon mi alapján kellene megállapítani, hogy eredetileg a gyártó mennyi garanciát vállalna a termékre? Gondolom a kinyomtatott weblap erre kevés. Másrészt én nem vagyok benne biztos, hogy ha a  gyártó - importór - nagyker - kisker láncban valahol elúszik a hosszú gar, akkor ezt a kiskeren le lehet verni.

De ennél az M-betűs cégnél nem is ez szokott ugye a gond lenni, sokkal inkább hogy garanciális cserénél lenyeli az újrainduló garanciát.
És ha már úgyis belekezdett a csalásba, akkor már a vásárló pénzének egy részét is. :(

#821 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 10:43

A reklámban, hirdetésben foglaltak, így a honlap tartalma is köti a kereskedőt/gyártót Magyarországon és az összes EU tagállamban egészen biztosan, van rá egy irányelv - tehát igen, pl. a honlap jó tájékozódási pont. Azt nem írtam, hogy könnyű lenne ezt "kiverni" a kereskedőből, csak annyit, hogy ez a szabály, ki mennyit harcol ki belőle magának - sajnos ilyen ma a helyzet. A kiskerek ellen most inkább nem kelek ki, hogy mennyire nem képesek harcolni a jogaikért, inkább a fogyasztó testrészével verik a csalánt. Ezen mindig nagyon dühös leszek...  :reklamacio:

Azért elég egyértelmű, hogy monitorra, vinyóra többet szoktak vállalni, és ezt a legtöbb kisker továbbadja. Persze az M betűssel tényleg ennél sokkal nagyobb gondok is vannak...  :p

#822 Felhasználó inaktív   Jazzos 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 11:24

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 10:43

...

Igazad van.
A problémát az okozza, hogy a kereskedő vagy olcsón hoz árut, és akkor nem mindig kapja meg a termékre járó extragarit, csak 1 évet. Vagy mész olyan helyre, ahol mindenre bevállalják a garanciát, és kb 20-30%-kal többe kerül. Persze kérdéses, hogy a piacon alkalmazott 8-15%-os árrésnél megengedhető-e ez a nagy különbség a beszerzési áraknál. Általában nem, ugyanis iszonyatosan árérzékeny a vásárlóközönség. Az emberek 90%-ának csak az ár a fontos. A maradék 10% meg nem képes eltartani egy boltot.
Persze ez téged mint vevőt nem kell, hogy érdekeljen, és igazad is van. Ezt csak úgy írtam.

Én most garanciaügyekben épp a vevőkre vagyok mérges egyébként, ugyanis a visszahozott cuccok minimum 50%-a (!) user erroros, tehát a hardvernek semmi baja, csak a felhasználó bénázott. Ha erre nem számolok nem garis bevizsgálásra óradíjat, akkor feleslegesen dolgozom heti 2-10 órát. Illetve ingyen. Ha meg elkérnék egy minimális 1000 Ft/órás díjat, akkor vevőket vesztenék, plusz egy halom konfliktust szülne.
"Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség. Gyakorlatilag viszont van!"

#823 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 11:30

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 10:43

Azért elég egyértelmű, hogy monitorra, vinyóra többet szoktak vállalni, és ezt a legtöbb kisker továbbadja. Persze az M betűssel tényleg ennél sokkal nagyobb gondok is vannak...  :p

Olyan márkákra könnyen vállalnak hosszabb jótállást, aminek saját garlevele van, és így a vásárlás utáni hármadik naptól már semmi nem a kereskedő problémája.

#824 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 11:48

Idézet: MisterY - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 12:30

Olyan márkákra könnyen vállalnak hosszabb jótállást, aminek saját garlevele van, és így a vásárlás utáni hármadik naptól már semmi nem a kereskedő problémája.

Az a legjobb, hogy nem tudják a kiskerek, hogy attól, hogy "saját garijegyes" valami, még simán az ő problémájuk is, tehát ha pl. nem tudják javítani, és nincsen mire cserélni a cuccot, akkor igenis a kiskernek kell visszaperkálnia a pénzt. Tehát a kisker felel a fogyasztóval szemben mindenért, azért is, ha a szerviz nem akarja megjavítani, meg minden egyéb gondért, szóval a kiskernek kell "életben tartania" a cucccot, amíg lejár a jótállás/szavatosság ideje, akárhogy is csinálja ezt.

Egész pontosan ezen megy a személyes kötélhúzásom a kékhallal. Nem értik, hogy ha a kiskerrel kötöttem szerződést, akkor a nagykertől nem kérhetem a pénzt, mert velük viszont én nem szerződtem, csak a kisker maga. Aki utána ezt leverhetné (ha akarná) a nagykeren, de ugye ez nehéz, drága, meg egyébként sem akarják, ezért szívjak csak én. Na ezért vagyok berágva a kiskerekre, miért nem alakítanak valamilyen érdekvédelmi csoportosulást, akkor együtt léphetnének fel a nagykerekkel szemben, ami hatásosabb és olcsóbb is...

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 08. 11:50 -kor

#825 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 11:50

Idézet: Jazzos - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 11:24

Én most garanciaügyekben épp a vevőkre vagyok mérges egyébként, ugyanis a visszahozott cuccok minimum 50%-a (!) user erroros, tehát a hardvernek semmi baja, csak a felhasználó bénázott. Ha erre nem számolok nem garis bevizsgálásra óradíjat, akkor feleslegesen dolgozom heti 2-10 órát. Illetve ingyen. Ha meg elkérnék egy minimális 1000 Ft/órás díjat, akkor vevőket vesztenék, plusz egy halom konfliktust szülne.

Én a legtöbb kiskerben már azt látom, hogy ha garanciális javítás esetén a hiba nem reprodukálható, akkor munkadíjat számolnak fel. És ez korrekt is így.

#826 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 11:53

A fogyvédelem helyettes szóvivője azt írta, hogy nem.  :(  Én is így tudom, jótállási idő alatt nem kérhetnek pénzt semmiért, még az "eredméyntelen" hibadetektálásért sem. Bár azt én is belátom, hogy ez így nem mindig fair a kiskerrel szemben, de megint csak "ez a szabály". Tessék lobbizni és elérni a megváltoztatását, ha nem tetszik.  (Na nem támadólag mondom...  :cool: )

#827 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 11:58

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 11:53

A fogyvédelem helyettes szóvivője azt írta, hogy nem.  :(  Én is így tudom, jótállási idő alatt nem kérhetnek pénzt semmiért, még az "eredméyntelen" hibadetektálásért sem.

Ez igaz abban az esetben is, ha a hiba egyértelműen a felhasználó hibája volt?
Vagy mondjuk pl. komplett gép esetén a felhasználó által okozott és/vagy szoftveres gondokra is?

#828 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 12:05

Arra, amit a felhasználó okozott, arra nem. Mert hát ugye azt a hibát nem köteles jótállásban kijavítani a kereskedő, amit a felhasználó okozott. Ez a lényege a jótállásnak, hogy ha bizonyítja a kereskedő, hogy a felhasználó okozta a hibát, akkor nincs jótállási kötelezettség, és (de ez csak szerintem) akkor kérhet érte óradíjat. De ha nem tudja bizonyítani, hogy kifejezetten a felhasználó hibája volt a dolog, csak egyszerűen nem tűnik hibásnak, akkor nem kérheti.

#829 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 14:27

Jéé mennyi ismerős arc! :)
Kemény és kitartó munka idővel meghozza gyümölcsét. A lustasag azonnal.

#830 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 12. 08. 15:42

OFF: Jéé, egy ismerős Joooe!

Bár arcilag nem állunk ilyen jól...  :D Figyu milyen királyul tudunk végre sörözni: :beer:

Téma megosztása:

• (75 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.