Idézet: WhiteRaven - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 14:41
Nos, akkor legyél meglepve!
Nekem is valami hasonlót mondtak.
Nekem egy LG íróval akadtak problémáim. Szokás szerint kamizott a Mistrál.
Az LG Magyarország közölte, hogy a Mistrál nem szabályosan szerzi be az LG termékeket, hanem szürke importból. Nem fizeti ki a garanciadíjat a gyártónak, tehát nem is küldheti vissza a hibás árut.
Mistralos történet:
januárban, kemény két heti használat után egy Maxtor 40/7200-es vinyó megadta magát, vissza Mistralba. Garanciális átvevő ugyanazzal a Maxtor diagnosztikai programmal, amivel én is megnéztem előtte, ugyanazt a hibakódot kapja. Ámde, felfedez egy karcot, "sérülést" az ide csatlakozó műanyag burkolatán. (Szerinte szakszerűtlen IDE kábel húzogatás miatt elrepedt egy kb. 1.5cm-es darabon a burkolat. Pontosan a ráütött gyári cimke szélének folytatásában....) Ezért úgy veszi át, hogy garancia nem vonatkozik az eszközre, csak feltételesen veszi át, érdeklődjünk gyakran, hogy visszakapták-e már a gyártótól. A héten a sokadik telefon után azt mondták (közel három hónap után), hogy levásárolható az ára. Nosza, el a boltba. Ott a szervizes némi tanakodás után arra jutott, hogy na igen, levásárolható, de mivel "sérült volt az eszköz", ezért a garanciaidő nem hosszabbodik meg az azóta eltelt idővel. Végül egy külső garancialeveles eszközt választottunk, bár szivem szerint csak valami eldobható, eleve garanciamentes kellékanyagot lett volna kedvem venni.
Az egész ügymenetből nekem is az volt az érzésem, hogy a Mistral lenyeli a garanciális szervizdíjat, illetve, átvállalja a garanciát, ezért eltesz mondjuk 3-4%-ot, de mivel átlagosan kevesebb, mint 0,5-1% a meghibásodási arány egy normális terméknél. Így, kb 0,5-1% folyamatos ügyfélveszteség mellett (nyilván, a garanciát elbukó ügyfelek ide többet nem jönnek vissza) állandó 3-4% plusz bevételük van a lenyelt garanciákból.
Másik megjegyzésem, hogy a garanciára (szavatosságra, jótállásra) vonatkozó feltételeikben megfogalmazott kitételek között - szerintem - hatályos jogszabályokkal ellentétesek is vannak, és mint ilyenek, semmisek. (Pl. a jótállás feltétele a felhatalmazott szakszerviz beszerelési számlája....nade mivel ők csak viszonteladói, és nem gyártói képviseletként működnek a legtöbb esetben, ezért ennek az esetleges beszerelő szakszervíz felhatalmazásnak a gyártói képviseletnél vagy a gyártónál kell meghatározva lennie stb. stb.) "OEM" kiszerelésű eszközök beépítésére eleve csak az értékesítő kereskedő lenne jogosult (tehát, ha ők eladták, akkor nekik kellett volna beszerelni, különben az OEM kötelezettségüket szegik meg). A dobozos kivitelű eszközök meg eleve tartalmaznak végfelhasználói üzembehelyezési útmutatót, tehát itt meg ezért nincs értelme a "beszerelő szakszerviz" kitételnek.)