Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan.
Elküldve: 2004. 04. 03. 12:04
Van egy bedigizett XVid-es Avi fileom. Virtualdubbal szeretnék a végéről kivágni részeket.
Mit állitsak be (full process, direct stream stb??), hogy már ne nyuljon a filmhez, ne tömöritse ujra, csak vágja le a felesleget, és a hang is passzoljon?
El lett már ez magyarázva valahol, hogy mi a különbség ezek között(direct stream, full process, fast és normal recompress)??? Megteszi egy profi hogy elmondja nekünk??
Köszönettel
Adept
Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re
Elküldve: 2004. 04. 03. 12:07
Idézet: Adept - Dátum: 2004. április 3, szombat - 13:08
Van egy bedigizett XVid-es Avi fileom. Virtualdubbal szeretnék a végéről kivágni részeket.
Mit állitsak be (full process, direct stream stb??), hogy már ne nyuljon a filmhez, ne tömöritse ujra, csak vágja le a felesleget, és a hang is passzoljon?
El lett már ez magyarázva valahol, hogy mi a különbség ezek között(direct stream, full process, fast és normal recompress)??? Megteszi egy profi hogy elmondja nekünk??
Köszönettel
Adept
Direct Stream copy-t állíts be, akkor nem tömörít újra, csak a kijelölt részt "másolja".
Elküldve: 2004. 04. 03. 13:10
Idézet: Adept - Dátum: 2004. április 3, szombat - 13:08
Köszönettel
Adept
Már párszor le lett írva:
direct stream copy: egyszerű másolás, csak kulcskodkától kezdődhet.
fast recompress: csak áttömörítés, szűrők nélkül, bármit is állítasz be, nincs hatása.
full processing mode: a beállított szűrők is aktívak.
Elküldve: 2004. 04. 03. 18:50
Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 3, szombat - 14:14
direct stream copy: egyszerű másolás, csak kulcskodkától kezdődhet.
fast recompress: csak áttömörítés, szűrők nélkül, bármit is állítasz be, nincs hatása.
full processing mode: a beállított szűrők is aktívak.
Kedves Mumia
Köszönöm hogy leirtad mégegyszer.
Két kérdés:
- A VHSről bedigizett mpg-en látszanak az interlace-csikok. Lehetséges az hogy a Procoderrel áttéve Xvid-es aviba eltünnek a csikok? Külön nem állitottam ilyet be (nem is lehet szerintem)...
- Hogy lehet az hogy egy 2 gigás avi Ulead DVDfactoryval DVD-re alakitva alig fér rá a lemezre?? Nem egy az egyben irja át?
Üdv
Adept
Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re
Elküldve: 2004. 04. 03. 18:56
Idézet: Adept - Dátum: 2004. április 3, szombat - 19:54
Köszönöm hogy leirtad mégegyszer.
Két kérdés:
- A VHSről bedigizett mpg-en látszanak az interlace-csikok. Lehetséges az hogy a Procoderrel áttéve Xvid-es aviba eltünnek a csikok? Külön nem állitottam ilyet be (nem is lehet szerintem)...
- Hogy lehet az hogy egy 2 gigás avi Ulead DVDfactoryval DVD-re alakitva alig fér rá a lemezre?? Nem egy az egyben irja át?
Üdv
Adept
Nincs mit.
- Az interlace csíkok sokmindentől eltűnhetnek. Pl, a procoder, lehet, hogy eldobja az egyik fieldet, vagy lehet, hogy csinál valamilyen deinerlace-t.
Most hirtelen nem tudom, de lehet, hogy az xvid támogat interlaced videó fieldenkénti tömörítését, és lejátszásnál történik valamilyen deinterlace...
- A DVD factory DVD-t ír gondolom, vagyis neki az avi nem jó, hanem átkódólja Mpeg2-be. Az meg már csak a beállításokon múlik, hogy mekkora lesz.
Jól értem, hogy te captureolsz Mpeg-be, aztán azt áttömöríted XVid-be, aztán vissza Mpeg2-be DVDFactory által

Ha valóban így van, akkor nagyon gyorsan fejezd be

Elküldve: 2004. 04. 03. 19:30
Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 3, szombat - 20:00
- Az interlace csíkok sokmindentől eltűnhetnek. Pl, a procoder, lehet, hogy eldobja az egyik fieldet, vagy lehet, hogy csinál valamilyen deinerlace-t.
Most hirtelen nem tudom, de lehet, hogy az xvid támogat interlaced videó fieldenkénti tömörítését, és lejátszásnál történik valamilyen deinterlace...
- A DVD factory DVD-t ír gondolom, vagyis neki az avi nem jó, hanem átkódólja Mpeg2-be. Az meg már csak a beállításokon múlik, hogy mekkora lesz.
Jól értem, hogy te captureolsz Mpeg-be, aztán azt áttömöríted XVid-be, aztán vissza Mpeg2-be DVDFactory által

Ha valóban így van, akkor nagyon gyorsan fejezd be

Helyet akarok sporolni... 12 éves VHS felvételekről van szó, kritikán aluli minőségben... A DVD-t csak próbából akartam irni.
Elküldve: 2004. 04. 04. 07:58
Idézet: Adept - Dátum: 2004. április 3, szombat - 18:34
Szerintem pont egy ilyen régi, rossz állapotban lévő felvételnél fontos, hogy a lehető legkisebb mértékben tömörítsük (rontsuk még tovább) a képet. Erre pedig ma pont a DVD a legjobb elérhető megoldás.
Elküldve: 2004. 04. 05. 21:24
Eddig csak a Hi8-as kamerámról capturelgettem, de egész jó minőségbe.
A módszerem az hogy 720*576-ba capturingelek huffyuf-fal (kb 25GB/óra), de van rá 90GB helyem

Remélem a vhs-sel is menni fog.

Ja még annyit hogy a Hi8-as kazinál a crop miatt csak 720*566 lesz a képméret.
Nem tudom ez a vhs-nél mennyi lesz.
üdv
öde
Elküldve: 2004. 04. 06. 07:04
Idézet: öde - Dátum: 2004. április 5, hétfő - 20:28
A módszerem az hogy 720*576-ba capturingelek huffyuf-fal (kb 25GB/óra), de van rá 90GB helyem

üdv
öde
A szélét nem croppal kéne levágnod, hanem le kellene takarnod és akkor az MPEG tömörítskor nem kell átméretezni a képet megint csak 720x576-os felbontásra. A Procoder meg is tudja csinálni a letakarást.
A deinterlace pedig - ahogy Mumia is írta - felesleges, csak ront az anyagon.
Szerkesztette: Rlaci 2004. 04. 06. 07:05 -kor
Elküldve: 2004. 04. 06. 08:07
Idézet: öde - Dátum: 2004. április 5, hétfő - 20:28

üdv
öde
Csatlakozom az előttem szólóhoz.
Deinterlace nem kell mert a videó is interlace meg a DVD is. Premiere-böl közvetlenül interlace alapú exportot célszerű használni. Exportnál figyelni kell a helyes field sorrendre (upper, lower) mely függ a capture –töl.
Elküldve: 2004. 04. 06. 10:13
Idézet: yogibear - Dátum: 2004. április 3, szombat - 0:46
Amúgy Video crossbar-> audio in->AES digital, vagy valami ilyesmi. Az AES digital az biztos.
Sajna nincs előttem iuvcr.

Kossz! Sajna nincs egy honapom Miro-topicot vegigolvasni

Elküldve: 2004. 04. 06. 12:00
Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 2, péntek - 19:45
2. A tömörítő (compression) viszont az egyik leglényegesebb dolog, ugyanis itt állítod be, hogy milyen codeccel tömörítse a kész videót
A legjobbak: Xvid, Divx5, On2VP6.
Először azt kell eldönteni, melyiket használod, persze nem kötelező e közül a három közül választani, csak ezért írtam ezeket, mert én ezeket ajánlom azok közül, amiket ismerek. Utána bele lehet menni a finomhangolásba.
3. Még 1 fontos menü van a VD-ben, a filters, itt lehet szűrőket tenni a képre. PL átméretezés.
1. Most csupán kiváncsiságból kérdezném, hogy tudnál-e ezekre példát mondani? Biztosan nem fogok ezeken semmit sem változtatni, csak azt szeretném tudni, mit jelentenek azok a speciális esetek?
2. Nem tudtam választani a hatalmas kínálatból, amit a Compressionok között találtam, ezért fordultam Hozzád (is). Most szerencsére eléggé leszükült a kör, ez nagyon sokat segített. Köszi. Kipróbálom mindegyiket, utána beszámolok a fejleményekröl.

3. ez mit tud? milyen szüröket?
köszönöm továbbra is az eddigi és a további segítségedet, Mumia!
sR

Elküldve: 2004. 04. 06. 12:40
Idézet: Senorita - Dátum: 2004. április 6, kedd - 13:04
2. Nem tudtam választani a hatalmas kínálatból, amit a Compressionok között találtam, ezért fordultam Hozzád (is). Most szerencsére eléggé leszükült a kör, ez nagyon sokat segített. Köszi. Kipróbálom mindegyiket, utána beszámolok a fejleményekröl.

3. ez mit tud? milyen szüröket?
köszönöm továbbra is az eddigi és a további segítségedet, Mumia!
sR

1: Én a színformátumot még sosem változtattam, pedig már 5 éve digizek rendszeresen, ez kb ilyen gyakran kell általános használat mellett

A frame rate változtatására az egyik eset, ha a hang nincs szinkronban a képpel, és ezt a rosszul rögzített framerate okozza, akkor ezért állítják. A másik, ha pl egy lassított, vagy gyorsított videót szeretnél csinálni. Én eddig ebből a két okból használtam. Vagy ha van egy 25 fps videóm, és ezt valami alacsony sávszélességű médián akarom továbbítani, pl net streaming, akkor átalakítom alacsonyabb fps-re, hogy kevesebb helyet foglaljon (framek eldobásával, hogy a videó hossza ne változzon).
3: Rengeteg féle szűrő van, és még külön is lehet letölteni plusz szűrőket.
A nagy részüket nem szoktam használni, ami gyakran kell (én gyakran használom) az a:
- resize (átméretezés) - általában ajánlott precise bicubic módban, de legalább bilinearban alkalmazni
- crop (kép széleiből való levágás) - erre nem is kell külön filter van egy funkciógomb is.
- smoother (zajszűrő) lényegében összemossa a képet, és megpróbálja a valódi éleket békén hagyni, több-kevesebb sikerrel, csak akkor ajánlott használni, ha annyira zajos a kép, ami már a tömörítés rovására megy.
- temporal smoother, hasonló az előzőhöz, de nem 1 képkockán belüli képpontokat szűr, hanem több képkockán lévő pontokat hasonlít össze. Ezt érdemes használni, olyan beállítással, ami még nem okoz látványos elváltozást a végeredményen, tömörítés hatásfokán javíthat.
- Deinterlace Én erre nem a beépített szűrőt használom, de nem csak erre jó, hanem arra is, hogy ha az anyagot interlaced formában szeretnéd rögzíteni, akkor a zajszűrés előtt érdemes fieldekre szétszedni, majd utána összerakni. (Ha érdekel ez a dolog, akkor írok róla bővebben)
- NRS ez már nem beépített szűrő külön le kell tölteni, a funkciója a temporal smootherrel egyezik meg, azzal a kiegészítéssel, hogy van benne crop, és blur funkció is. De azokat nem használom, viszont temporal smoother helyett ezt szoktam alkalmazni.
- logoaway A képen lévő logokat lehet vele elfedni, ez is külső filter, meglehetősen bonyolult beállításokkal. Nem csak azért hasznos, hogy ne lásd a logokat, hanem tömörítésen is javít, az adók logói a felvételen elég sok helyet foglalnak a tömörített anyagban.
KB ennyi, amiket én szoktam alkalmazni. VD alól.
Elküldve: 2004. 04. 07. 11:22
Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 6, kedd - 11:44
A nagy részüket nem szoktam használni, ami gyakran kell (én gyakran használom) az a:
- resize (átméretezés) - általában ajánlott precise bicubic módban, de legalább bilinearban alkalmazni
- Deinterlace Én erre nem a beépített szűrőt használom, de nem csak erre jó, hanem arra is, hogy ha az anyagot interlaced formában szeretnéd rögzíteni, akkor a zajszűrés előtt érdemes fieldekre szétszedni, majd utána összerakni. (Ha érdekel ez a dolog, akkor írok róla bővebben)
- NRS ez már nem beépített szűrő külön le kell tölteni, a funkciója a temporal smootherrel egyezik meg, azzal a kiegészítéssel, hogy van benne crop, és blur funkció is. De azokat nem használom, viszont temporal smoother helyett ezt szoktam alkalmazni.
- logoaway A képen lévő logokat lehet vele elfedni, ez is külső filter, meglehetősen bonyolult beállításokkal. Nem csak azért hasznos, hogy ne lásd a logokat, hanem tömörítésen is javít, az adók logói a felvételen elég sok helyet foglalnak a tömörített anyagban.
Húha, köszönöm a bizalmat...

köszi, sR

Elküldve: 2004. 04. 08. 11:23
Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 6, kedd - 13:45
Ez a dolog hogy mukodik? Rapakol egy fekete kockat a logora, vagy valami elmosassal probalja kiszamitani mi lehet a logo alatt?
Udv.
ProTech
Elküldve: 2004. 04. 08. 11:45
Idézet: ProTech - Dátum: 2004. április 8, csütörtök - 12:28
Udv.
ProTech
Többféle módszer van, valamilyen módon a határoló pixelekből próbálja megoldani.
Elküldve: 2004. 04. 08. 14:04
Elküldve: 2004. 04. 09. 11:51
Idézet: dimanche - Dátum: 2004. április 8, csütörtök - 15:09
Ezekkel az lehet a baj, hogy a hardware-es MPEG2 tomoritoje nem a legkiralyabb. Emiatt nem biztos, hogy tudsz vele jo minosegben Capture-olni. Tomoritetlenul meg nem hiszem, hogy atferne az USB2-on az adat. A HWSW-n is volt egy ilyenrol teszt regebben.
Elküldve: 2004. 04. 09. 14:08
Én most akarom a Hi8-as szalagokról áthúzni DVD-be a cuccot. 4 órás a teljes felvétel, 2 DVD-re akarom elkészíteni menükkel, effektekkel.
1. van egy VIVO-s ATI-m, azzal venném be. A DVD-s profilja azt írja, hogy interlaced, tehát így készül el a felvétel. Ahogy kivettem a sorok közül ez jó lesz így nekem...?
2. Utána mivel szerkesszem úgy, hogy kétfelé lesz vágva, effektek, menük és ne tömörítsen újra, ha nem muszáj? Én a Pinnacle studio 9-re gondoltam, csak ott nem tudok állítani fájlméretet. Ez interlaced vagy nem az lesz a végén?