HWSW Informatikai Kerekasztal: Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (154 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan.

#201 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 03. 12:04

Egy gyors láma kérdés.
Van egy bedigizett XVid-es Avi fileom. Virtualdubbal szeretnék a végéről kivágni részeket.
Mit állitsak be (full process, direct stream stb??), hogy már ne nyuljon a filmhez, ne tömöritse ujra, csak vágja le a felesleget, és a hang is passzoljon?

El lett már ez magyarázva valahol, hogy mi a különbség ezek között(direct stream, full process, fast és normal recompress)??? Megteszi egy profi hogy elmondja nekünk??

Köszönettel
Adept

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#202 Felhasználó inaktív   MamaSaid 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 03. 12:07

Idézet: Adept - Dátum: 2004. április 3, szombat - 13:08

Egy gyors láma kérdés.
Van egy bedigizett XVid-es Avi fileom. Virtualdubbal szeretnék a végéről kivágni részeket.
Mit állitsak be (full process, direct stream stb??), hogy már ne nyuljon a filmhez, ne tömöritse ujra, csak vágja le a felesleget, és a hang is passzoljon?

El lett már ez magyarázva valahol, hogy mi a különbség ezek között(direct stream, full process, fast és normal recompress)??? Megteszi egy profi hogy elmondja nekünk??

Köszönettel
Adept

Direct Stream copy-t állíts be, akkor nem tömörít újra, csak a kijelölt részt "másolja".
Mother always says, Sharing is Good

#203 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 03. 13:10

Idézet: Adept - Dátum: 2004. április 3, szombat - 13:08

El lett már ez magyarázva valahol, hogy mi a különbség ezek között(direct stream, full process, fast és normal recompress)???

Köszönettel
Adept

Már párszor le lett írva:

direct stream copy: egyszerű másolás, csak kulcskodkától kezdődhet.
fast recompress: csak áttömörítés, szűrők nélkül, bármit is állítasz be, nincs hatása.
full processing mode: a beállított szűrők is aktívak.

#204 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 03. 18:50

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 3, szombat - 14:14

Már párszor le lett írva:

direct stream copy: egyszerű másolás, csak kulcskodkától kezdődhet.
fast recompress: csak áttömörítés, szűrők nélkül, bármit is állítasz be, nincs hatása.
full processing mode: a beállított szűrők is aktívak.

Kedves Mumia

Köszönöm hogy leirtad mégegyszer.

Két kérdés:

- A VHSről bedigizett mpg-en látszanak az interlace-csikok. Lehetséges az hogy a Procoderrel áttéve Xvid-es aviba eltünnek a csikok? Külön nem állitottam ilyet be (nem is lehet szerintem)...

- Hogy lehet az hogy egy 2 gigás avi Ulead DVDfactoryval DVD-re alakitva alig fér rá a lemezre?? Nem egy az egyben irja át?

Üdv
Adept

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#205 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 03. 18:56

Idézet: Adept - Dátum: 2004. április 3, szombat - 19:54

Kedves Mumia

Köszönöm hogy leirtad mégegyszer.

Két kérdés:

- A VHSről bedigizett mpg-en látszanak az interlace-csikok. Lehetséges az hogy a Procoderrel áttéve Xvid-es aviba eltünnek a csikok? Külön nem állitottam ilyet be (nem is lehet szerintem)...

- Hogy lehet az hogy egy 2 gigás avi Ulead DVDfactoryval DVD-re alakitva alig fér rá a lemezre?? Nem egy az egyben irja át?

Üdv
Adept

Nincs mit.

- Az interlace csíkok sokmindentől eltűnhetnek. Pl, a procoder, lehet, hogy eldobja az egyik fieldet, vagy lehet, hogy csinál valamilyen deinerlace-t.

Most hirtelen nem tudom, de lehet, hogy az xvid támogat interlaced videó fieldenkénti tömörítését, és lejátszásnál történik valamilyen deinterlace...

- A DVD factory DVD-t ír gondolom, vagyis neki az avi nem jó, hanem átkódólja Mpeg2-be. Az meg már csak a beállításokon múlik, hogy mekkora lesz.

Jól értem, hogy te captureolsz Mpeg-be, aztán azt áttömöríted XVid-be, aztán vissza Mpeg2-be DVDFactory által

:eek:

Ha valóban így van, akkor nagyon gyorsan fejezd be :D Mert már a gondolattól is libabőrös lesz a hátam  :omg:

#206 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 03. 19:30

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 3, szombat - 20:00

Nincs mit.

- Az interlace csíkok sokmindentől eltűnhetnek. Pl, a procoder, lehet, hogy eldobja az egyik fieldet, vagy lehet, hogy csinál valamilyen deinerlace-t.

Most hirtelen nem tudom, de lehet, hogy az xvid támogat interlaced videó fieldenkénti tömörítését, és lejátszásnál történik valamilyen deinterlace...

- A DVD factory DVD-t ír gondolom, vagyis neki az avi nem jó, hanem átkódólja Mpeg2-be. Az meg már csak a beállításokon múlik, hogy mekkora lesz.

Jól értem, hogy te captureolsz Mpeg-be, aztán azt áttömöríted XVid-be, aztán vissza Mpeg2-be DVDFactory által

:eek:

Ha valóban így van, akkor nagyon gyorsan fejezd be :D Mert már a gondolattól is libabőrös lesz a hátam  :omg:

Helyet akarok sporolni... 12 éves VHS felvételekről van szó, kritikán aluli minőségben... A DVD-t csak próbából akartam irni.

#207 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 04. 07:58

Idézet: Adept - Dátum: 2004. április 3, szombat - 18:34

Helyet akarok sporolni... 12 éves VHS felvételekről van szó, kritikán aluli minőségben... A DVD-t csak próbából akartam irni.

Szerintem pont egy ilyen régi, rossz állapotban lévő felvételnél fontos, hogy a lehető legkisebb mértékben tömörítsük (rontsuk még tovább) a képet. Erre pedig ma pont a DVD a legjobb elérhető megoldás.

#208 Felhasználó inaktív   öde 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 05. 21:24

Hi! Én is hasonló cipőben járok mert én is régi már vagy 18 éves VHS kazimat akarom bedigizni majd dvd-re írni...
Eddig csak a Hi8-as kamerámról capturelgettem, de egész jó minőségbe.
A módszerem az hogy 720*576-ba capturingelek huffyuf-fal (kb 25GB/óra), de van rá 90GB helyem ;) , majd deinterlace (meg crop) virtualdubbal. Ezután Premiere 6.5-ben szerkesztgetem ha kell, majd a beépülő canopus procoderrel (vagy procoder expressel) konvertálom dvd-be, így a workshop-pal már nem kell konvertálgatom,csak a menüt teszem rá, és így írom ki a dvd-re.
Remélem a vhs-sel is menni fog. :cool:
Ja még annyit hogy a Hi8-as kazinál a crop miatt csak 720*566 lesz a képméret.
Nem tudom ez a vhs-nél mennyi lesz.
üdv
öde
Üldöz a tudás, de én gyorsabb vagyok...:)

#209 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 05. 22:31

Nem tudom, én ha dvd-re írnám, akkor nem alkalmaznék, szoftveres deinterlace-t.

#210 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 06. 07:04

Idézet: öde - Dátum: 2004. április 5, hétfő - 20:28

Hi! Én is hasonló cipőben járok mert én is régi már vagy 18 éves VHS kazimat akarom bedigizni majd dvd-re írni...
A módszerem az hogy 720*576-ba capturingelek huffyuf-fal (kb 25GB/óra), de van rá 90GB helyem ;) , majd deinterlace (meg crop) virtualdubbal. Ezután Premiere 6.5-ben szerkesztgetem ha kell, majd a beépülő canopus procoderrel (vagy procoder expressel) konvertálom dvd-be, így a workshop-pal már nem kell konvertálgatom,csak a menüt teszem rá, és így írom ki a dvd-re.
üdv
öde

A szélét nem croppal kéne levágnod, hanem le kellene takarnod és akkor az MPEG tömörítskor nem kell átméretezni a képet megint csak 720x576-os felbontásra. A Procoder meg is tudja csinálni a letakarást.
A deinterlace pedig - ahogy Mumia is írta - felesleges, csak ront az anyagon.

Szerkesztette: Rlaci 2004. 04. 06. 07:05 -kor

#211 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 06. 08:07

Idézet: öde - Dátum: 2004. április 5, hétfő - 20:28

üdv
öde

Csatlakozom az előttem szólóhoz.
Deinterlace nem kell mert a videó is interlace meg a DVD is. Premiere-böl közvetlenül interlace alapú exportot célszerű használni. Exportnál figyelni kell a helyes field sorrendre (upper, lower) mely függ a capture –töl.

#212 Felhasználó inaktív   Temes 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 06. 10:13

Idézet: yogibear - Dátum: 2004. április 3, szombat - 0:46

Goto Miro-topic.

Amúgy Video crossbar-> audio in->AES digital, vagy valami ilyesmi. Az AES digital az biztos.
Sajna nincs előttem iuvcr. :(

Kossz! Sajna nincs egy honapom Miro-topicot vegigolvasni :)
AMD Barton 2500+ || Abit AN7 || CooLink U1B2 || 512MB DDR400 || Gigabyte GV-R96128D [Radeon 9600] || Maxtor 80GB 7200 RPM || Samsung 60GB 7200 RPM || Samsung 160GB 7200 RPM SATA || Pioneer DVD-106 || NEC ND-2500A@2510A|| Pinnacle PCTV PRO || Turtle Beach Santa Cruz || Samsung SyncMaster 753DF || Logitech MX500 mouse || Samsung SEM-M2A keyboard || Genius SW-5.1 HT

#213 Felhasználó inaktív   Senorita 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 06. 12:00

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 2, péntek - 19:45

1. A frame rate és a color depth beállításokat, az esetek 99%-ában nem kell változtatni. Csak 1-2 speciális esetben lehet rájuk szükség.

2. A tömörítő (compression) viszont az egyik leglényegesebb dolog, ugyanis itt állítod be, hogy milyen codeccel tömörítse a kész videót

A legjobbak: Xvid, Divx5, On2VP6. 

Először azt kell eldönteni, melyiket használod, persze nem kötelező e közül a három közül választani, csak ezért írtam ezeket, mert én ezeket ajánlom azok közül, amiket ismerek. Utána bele lehet menni a finomhangolásba.

3. Még 1 fontos menü van a VD-ben, a  filters, itt lehet szűrőket tenni a képre. PL átméretezés.

1. Most csupán kiváncsiságból kérdezném, hogy tudnál-e ezekre példát mondani? Biztosan nem fogok ezeken semmit sem változtatni, csak azt szeretném tudni, mit jelentenek azok a speciális esetek?
2. Nem tudtam választani a hatalmas kínálatból, amit a Compressionok között találtam, ezért fordultam Hozzád (is). Most szerencsére eléggé leszükült a kör, ez nagyon sokat segített. Köszi. Kipróbálom mindegyiket, utána beszámolok a fejleményekröl.  ;)
3. ez mit tud? milyen szüröket?

köszönöm továbbra is az eddigi és a további segítségedet, Mumia!
sR :)

#214 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 06. 12:40

Idézet: Senorita - Dátum: 2004. április 6, kedd - 13:04

1. Most csupán kiváncsiságból kérdezném, hogy tudnál-e ezekre példát mondani? Biztosan nem fogok ezeken semmit sem változtatni, csak azt szeretném tudni, mit jelentenek azok a speciális esetek?
2. Nem tudtam választani a hatalmas kínálatból, amit a Compressionok között találtam, ezért fordultam Hozzád (is). Most szerencsére eléggé leszükült a kör, ez nagyon sokat segített. Köszi. Kipróbálom mindegyiket, utána beszámolok a fejleményekröl.  ;)
3. ez mit tud? milyen szüröket?

köszönöm továbbra is az eddigi és a további segítségedet, Mumia!
sR :)

1: Én a színformátumot még sosem változtattam, pedig már 5 éve digizek rendszeresen, ez kb ilyen gyakran kell általános használat mellett :)

A frame rate változtatására az egyik eset, ha a hang nincs szinkronban a képpel, és ezt a rosszul rögzített framerate okozza, akkor ezért állítják. A másik, ha pl egy lassított, vagy gyorsított videót szeretnél csinálni. Én eddig ebből a két okból használtam. Vagy ha van egy 25 fps videóm, és ezt valami alacsony sávszélességű médián akarom továbbítani, pl net streaming, akkor átalakítom alacsonyabb fps-re, hogy kevesebb helyet foglaljon (framek eldobásával, hogy a videó hossza ne változzon).

3: Rengeteg féle szűrő van, és még külön is lehet letölteni plusz szűrőket.

A nagy részüket nem szoktam használni, ami gyakran kell (én gyakran használom) az a:
  • resize (átméretezés) - általában ajánlott precise bicubic módban, de legalább bilinearban alkalmazni
  • crop (kép széleiből való levágás) - erre nem is kell külön filter van egy funkciógomb is.
  • smoother (zajszűrő) lényegében összemossa a képet, és megpróbálja a valódi éleket békén hagyni, több-kevesebb sikerrel, csak akkor ajánlott használni, ha annyira zajos a kép, ami már a tömörítés rovására megy.
  • temporal smoother, hasonló az előzőhöz, de nem 1 képkockán belüli képpontokat szűr, hanem több képkockán lévő pontokat hasonlít össze. Ezt érdemes használni, olyan beállítással, ami még nem okoz látványos elváltozást a végeredményen, tömörítés hatásfokán javíthat.
  • Deinterlace Én erre nem a beépített szűrőt használom, de nem csak erre jó, hanem arra is, hogy ha az anyagot interlaced formában szeretnéd rögzíteni, akkor a zajszűrés előtt érdemes fieldekre szétszedni, majd utána összerakni. (Ha érdekel ez a dolog, akkor írok róla bővebben)
  • NRS ez már nem beépített szűrő külön le kell tölteni, a funkciója a temporal smootherrel egyezik meg, azzal a kiegészítéssel, hogy van benne crop, és blur funkció is. De azokat nem használom, viszont temporal smoother helyett ezt szoktam alkalmazni.
  • logoaway A képen lévő logokat lehet vele elfedni, ez is külső filter, meglehetősen bonyolult beállításokkal. Nem csak azért hasznos, hogy ne lásd a logokat, hanem tömörítésen is javít, az adók logói a felvételen elég sok helyet foglalnak a tömörített anyagban.

KB ennyi, amiket én szoktam alkalmazni. VD alól.

#215 Felhasználó inaktív   Senorita 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 07. 11:22

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 6, kedd - 11:44

3: Rengeteg féle szűrő van, és még külön is lehet letölteni plusz szűrőket.

A nagy részüket nem szoktam használni, ami gyakran kell (én gyakran használom) az a:
  • resize (átméretezés) - általában ajánlott precise bicubic módban, de legalább bilinearban alkalmazni

• Deinterlace Én erre nem a beépített szűrőt használom, de nem csak erre jó, hanem arra is, hogy ha az anyagot interlaced formában szeretnéd rögzíteni, akkor a zajszűrés előtt érdemes fieldekre szétszedni, majd utána összerakni. (Ha érdekel ez a dolog, akkor írok róla bővebben)

• NRS ez már nem beépített szűrő külön le kell tölteni, a funkciója a temporal smootherrel egyezik meg, azzal a kiegészítéssel, hogy van benne crop, és blur funkció is. De azokat nem használom, viszont temporal smoother helyett ezt szoktam alkalmazni.

• logoaway A képen lévő logokat lehet vele elfedni, ez is külső filter, meglehetősen bonyolult beállításokkal. Nem csak azért hasznos, hogy ne lásd a logokat, hanem tömörítésen is javít, az adók logói a felvételen elég sok helyet foglalnak a tömörített anyagban.

Húha, köszönöm a bizalmat...  :) Ez a leírásod még böven meghaladja azt a tudásszintet, amivel a témakörben rendelkezem.  :D Semmi baj, egyszer majd biztosan meg fogom érteni, akkor hasznát is veszem, mert pl. a logószürö nagyon jó dolognak tünik (ezt ugyanis értettem  ;) ).
köszi, sR :)

#216 Felhasználó inaktív   ProTech 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 11:23

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 6, kedd - 13:45

Ez a dolog hogy mukodik? Rapakol egy fekete kockat a logora, vagy valami elmosassal probalja kiszamitani mi lehet a logo alatt?

Udv.
ProTech
"The biggest cause of trouble in the world today is that the stupid people are so sure about things and the intelligent folks are so full of doubts."

#217 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 11:45

Idézet: ProTech - Dátum: 2004. április 8, csütörtök - 12:28

Ez a dolog hogy mukodik? Rapakol egy fekete kockat a logora, vagy valami elmosassal probalja kiszamitani mi lehet a logo alatt?

Udv.
ProTech

Többféle módszer van, valamilyen módon a határoló pixelekből próbálja megoldani.

#218 Felhasználó inaktív   dimanche 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 14:04

Egy kérdés, ha nem jó helyre írom zavarjatok el nyugodtan. Szóval elég sok hw-t lehet kapni mostanában, ami külső usb-s cuccként mpg-t csinál. Ilyen pl. az ADS DVD Express Usb2.0. Szerintetek egy ilyen hw mit tud, mit várhat tőle az ember? Pro és kontra érdekelne, főleg olyantól, aki már látott ilyet munka közben is. A paraméterei és az ára kezd meggyőző lenni, csak nehogy zsákutcába fussak vele..  :confused:
dimanche.hu

Az epe mindig 3-kor támad...

#219 Felhasználó inaktív   ProTech 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 09. 11:51

Idézet: dimanche - Dátum: 2004. április 8, csütörtök - 15:09

Egy kérdés, ha nem jó helyre írom zavarjatok el nyugodtan. Szóval elég sok hw-t lehet kapni mostanában, ami külső usb-s cuccként mpg-t csinál. Ilyen pl. az ADS DVD Express Usb2.0. Szerintetek egy ilyen hw mit tud, mit várhat tőle az ember? Pro és kontra érdekelne, főleg olyantól, aki már látott ilyet munka közben is. A paraméterei és az ára kezd meggyőző lenni, csak nehogy zsákutcába fussak vele..  :confused:

Ezekkel az lehet a baj, hogy a hardware-es MPEG2 tomoritoje nem a legkiralyabb. Emiatt nem biztos, hogy tudsz vele jo minosegben Capture-olni. Tomoritetlenul meg nem hiszem, hogy atferne az USB2-on az adat. A HWSW-n is volt egy ilyenrol teszt regebben.
"The biggest cause of trouble in the world today is that the stupid people are so sure about things and the intelligent folks are so full of doubts."

#220 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 09. 14:08

Ha már itt tartunk...
Én most akarom a Hi8-as szalagokról áthúzni DVD-be a cuccot. 4 órás a teljes felvétel, 2 DVD-re akarom elkészíteni menükkel, effektekkel.

1. van egy VIVO-s ATI-m, azzal venném be. A DVD-s profilja azt írja, hogy interlaced, tehát így készül el a felvétel. Ahogy kivettem a sorok közül ez jó lesz így nekem...?

2. Utána mivel szerkesszem úgy, hogy kétfelé lesz vágva, effektek, menük és ne tömörítsen újra, ha nem muszáj? Én a Pinnacle studio 9-re gondoltam, csak ott nem tudok állítani fájlméretet. Ez interlaced vagy nem az lesz a végén?
Sukitore - Igényes, párosan írt erotikus történetek

Téma megosztása:

• (154 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.