Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan.
Elküldve: 2004. 03. 25. 00:14
1,7gigás Celeron, 128 RAM, 80G Samsung winyó, alaplapi hangkártya. Ehhez ajánljatok capture kártyát, csak VHS digizésre mpeg-be. Egy lépésben lehessen a képet és a hangot leszedni, ne legyen szinkron csúszás probléma. Nem baj a TV kártya opció. Az ár 30-40e Ft-ig mehet.
Előre is köszi..
Elküldve: 2004. 03. 25. 00:21
idézet:
Ezt írta Senorita:
köszi, sR[/quote]
Arra a hibára, amit írsz, hogy az első jelenetváltásig hibás a kép: Akkor szokott ilyesmi hiba előfordulni, ha nem kulcskockától indul a lejátszás. Ezt a drdivx-et nem ismerem, de valamirevaló videótömörítő/vágó program ilyen fájlt nem enged létrehozni, mert ez lényegében hibás.
Hogy értsd mi is ez:
A legtöbb videótömörítő codec úgy működik, hogy eltárol egy teljes képkockát (ez a kulcskocka), és utána néhány másodpercig, csak az előző képkockához képesti változásokat menti el.
A jobb kódekek, a teljes képkockák helyét autómatikusan a jelenetváltásokhoz igazítják helyspórolás miatt, mert ott úgyis szinte minden megváltozik a képen.
Ha videód elejéről hiányzik vagy hibás ez a teljes képkocka, akkor nem tudja mihez képest változik a kép, ezért vannak hiányok/foltok a képen valószínűleg, legalábbis az alapján amit leírtál én látatlanba ilyen jellegű hibára tippelek.
A vágást célszerű tömörítés előtt elvégezni, egyik ok az, hogy ha utólag vágod a videót, akkor kiszámíthatatlan lesz a kész file mérete. A másikat már lényegében leírtam fentebb, a videót áttömörítés nélkül csak kulcskockánál lehet vágni, és azok nem biztos, hogy egybeesnek azzal a ponttal, ahol te pont vágni szeretnéd a videót.
Az, hogy 300 megáról 70 megára tömörített le egy videót, az nem jelent semmit. Neked kell kompromisszumot kötni a méret, és a minőség tekintetében.
A virtualdub, valóban a legjobb és leghasználhatóbb program a célra. Sajnos (szerencsére) nem a legfelhasználóbarátabb, de a jó értelemben nem az, ugyanis mindent a lehető legegyszerűbben meg lehet benne csinálni, és minden célszerűen van benne megoldva, csak nem az a szájbarágós program.
Ami azt illeti a tömörítés, és a vágás, nagyonis összetartazó dolgok, nem célszerű különválasztani őket (bár lehetséges, de nincs értelme). És virtualdubbal, mind elvégezhető, egyetlen menetben.
[ 2004. március 25.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 25. 00:35
idézet:
Ezt írta szabe:
Hm.. Akkor ez az ebolt-os kártya ugrott, az mjpeg nem tetszik. Átváltom a kérdésemet hardverfüggőre:
1,7gigás Celeron, 128 RAM, 80G Samsung winyó, alaplapi hangkártya. Ehhez ajánljatok capture kártyát, csak VHS digizésre mpeg-be. Egy lépésben lehessen a képet és a hangot leszedni, ne legyen szinkron csúszás probléma. Nem baj a TV kártya opció. Az ár 30-40e Ft-ig mehet.
Előre is köszi..[/quote]
Az MJPEG megfelelő csak a DC10+ nem. Nekem DC30+
kártyám van és már 4 éve használom VHS digizésre és semmi gondom. Igaz a kártya 180.000Ft volt.![]()
Sajnos 30.000 - 40.000 Ft áron nem kapni olyan kártyát ami a szinkort hardware-esen kezeli. Javaslat pld. Canopus EDIT RT+. Viszont ez is súlyos 100.000-rekbe kerül.
Bele kell törődnöd, hogy a digitalizálás drága mulatság (még hobby szinten is mivel csak akkor van értelme ha nem romlik a minőség) vagy marad a TV kártya (pld. PCTV) majd a hetekig tartó szötyögés és idegeskedés (erre mondom én, hogy így nincs értelme digizni. /max. játék gyerekeknek/
Elküldve: 2004. 03. 25. 00:48
idézet:
Ezt írta wpepi:
(erre mondom én, hogy így nincs értelme digizni. /max. játék gyerekeknek/[/quote]
Ez lehet a te véleményed, azért ettől én még hadd játszak, megengeded?
Ha lenne fölösleges, párszáz ezrem, akkor sem erre költeném, hogy hardverrel váltsam ki azt, amit szoftveresen is meg tudok oldani.
Elküldve: 2004. 03. 25. 08:14
idézet:
Ezt írta Mumia:
Ez lehet a te véleményed, azért ettől én még hadd játszak, megengeded?
Ha lenne fölösleges, párszáz ezrem, akkor sem erre költeném, hogy hardverrel váltsam ki azt, amit szoftveresen is meg tudok oldani.[/quote]
Bocs nem akartam senkit se megsérteni.
Viszont ha jobban utána nézel a dolgoknak akkor megérted, hogy mi a különbség egy mezei TV kártya és egy erre a célra gyártott kártya között.
Nem arról van szó, hogy a tömörítés hardware vagy software (egy jó P4 real time-ban sok mindent tud).
Amire megpróbáltam rávilágítani az a VHS digitalizálásának nehézségei. Azok a kártyák melyek erre a célra készültek tartalmaznak valamilyen időalap korrektort (TBC) mely elengedhetetlen ahhoz hogy ne csússzon szét a szinkron. Ezzel szemben a TV kártyák ilyet nem tartalmaznak.
Továbbá a VHS jó minőségű digitalizálásához nem árt ha van a kártyán erre a célra kifejlesztett szűrés mely az élek mentén jelentkező zajokat hivatott kiszűrni ill. élesíteni ezeket.
Tudom, erre azt fogod válaszolni, hogy hát ez software úton is megoldható. Igen megoldható de javaslom, hogy nézz meg egy ilyen kártyával készült anyagot és egyből látni fogod a különbséget. Senkit nem akarok rábeszélni csak a tapasztalataimat osztom meg (eme fórum is ezért van nem?). Nem kell azt és úgy csinálni mint én.
Azért bátorkodtam hozzászólni mivel 4 éve foglalkozom digitalizálással.
Természetesen bármivel lehet digitalizálni de szerintem (és ezzel valószínű nem vagyok egyedül) csak akkor érdemes ha javítani lehet a minőségen (vagy legalább az eredeti minőség megmarad) mivel a digitális médiának a lényege pont az állag megőrzés.
Hidd el egy kb. 15-20 éves felvételt nagyon nehéz digitalizálni egy egyszerű kártyával.
Javaslom a Videopraktika című 2 havonta megjelenő szaklapot. Ez a lap a digitalizálás rejtelmeivel (na meg számos technikai érdekesség) foglalkozik (MPEG iskola, stb.) Van online elérhetőség is : [url="http://"http://www.videopraktika.hu"]http://www.videopraktika.hu[/url]
Elküldve: 2004. 03. 25. 08:25

Azt hiszem (bár mindenki arra költi a pénzét amire akarja) hobby célra kicsit erős és felesleges 100.000-es nagyságrendben kártyát ajánlani.
Elküldve: 2004. 03. 25. 08:32
idézet:
Ezt írta Senorita:
Az, hogy az anyagból majd szeretnék kivágni néhány részt (pl. reklámot vagy számomra érdektelen részleteket) tömörítés elött vagy után cálszerü? Rengetegen a Virtualdubot ajánlották (ajánlottátok), de ennek a programnak a megismerését késöbbre terveztem. Elöször a tömörítéssel szeretnék megbirkózni.Netán fordítva jobb lenne?
köszi, sR[/quote]
A leggyorsabb mindenképpen a VirtualDub, de én kezelhetőbbnek tartom (főleg majd ha effekteket is akarsz a videóba) az Adobe Premier 6.0-t. Eleinte kicsit rémisztő lehet a sok ablak, de ha megismered könnyű vele bánnni és sok ügyes dolog van benne.
Mindenképpen előbb vágni aztán tömöríteni.
Ja, nagyon fontos: a hangot ne .mp3-ba mentsd el![]()
Elküldve: 2004. 03. 25. 09:03
idézet:
Ezt írta JaSe820:
Nekem 1 winfast2000-es kártyám van ami csak tizenezer volt, de teljesen meg vagyok elégedve vele (ennyiért még távirányítot is adtak hozzá). Rádiót fog, nagyon korrekt a TV-s szoftvere, digiztem már videóról, video kameráról is semmi baja (persze külön hangkártya kell hozzá). Szerintem egy jó vétel otthoni hobby használatra bőven megteszi. Tömöríteni meg úgyis utlag fogok, sztem nem sok olyan felvétel van amit vágás-alakítás nélkül egyből lehet kiírni, akkor meg úgyis mendegy.
Azt hiszem (bár mindenki arra költi a pénzét amire akarja) hobby célra kicsit erős és felesleges 100.000-es nagyságrendben kártyát ajánlani.[/quote]
Természetesen ki ki maga dönti el, hogy az általa elérni kívánt minőségért mennyit fektet be.
Speciel én nem voltam megelégedve a PCTV nyújtotta minőséggel (a Grundig videóm jobb minőséget produkált). Minden lehetséges és olcsó lehetőséget végigpróbáltam mire arra a következtetésre jutottam, hogy ha nekem a régi (eleve rossz minőségű, "agyonnyúzott", gyengén demagnetizálódót) VHS felvételek CD-n később DVD-n a lehető legjobb minőségben kellenek akkor be kell ruháznom egy komolyabb hardware-be.
Én sem vagyok gazdag de a minőségre mindig hangsúlyt fektettem legyen az TV, videó, DVD.
Elküldve: 2004. 03. 25. 09:24
idézet:
Ezt írta JaSe820:
Ja, nagyon fontos: a hangot ne .mp3-ba mentsd el[/quote]
Ezt kifejtenéd? Erre a következtetésre milyen úton jutottál el?
Csak megsúgom: Én kb 5 éve minden felvételem hangját mp3-ba tömörítem
Ami a premiere-t illeti, vágásra tök fölösleges, és túl bonyolult, vágni százszorta egyszerűbben lehet vd-ben. És az sem elhanyagolható, hogy a premiere, egy többszázezres (milliós?) program, míg a vd teljesen ingyenes. Komoly effektezéshez tartom csak indokoltnak a használatát. Arról nem beszélve, hogy meglehetősen kényes sokmindenre, azzal lehet, hogy tényleg nem lehet mp3-ba rakni a hangot mert elszúrja.
Elküldve: 2004. 03. 25. 09:40
idézet:
Ezt írta wpepi:
Bocs nem akartam senkit se megsérteni.
Viszont ha jobban utána nézel a dolgoknak akkor megérted, hogy mi a különbség egy mezei TV kártya és egy erre a célra gyártott kártya között.
[/URL][/quote]
Nagyon tévedsz, tökéletesen tisztában vagyok, a time base corrector miben létével, és azt sem mondom, hogy szoftveresen helyettesíthető. De KIZÁRÓLAG rossz minőségű VHS felvételek esetén szükséges a léte, én pedig ilyet sosem digitalizálok, mert véteknek tartom DVD-t/CD-t pazarolni gyenge VHS minőségű anyagok megörökítésére. Még 1 többször másolt VHS-en sem annyira rossz a szinkron, hogy TBC kelljen hozzá.
Szerinted innentől már én csak játszadozom? Az ócska VHS-ek digitalizálása, csak egy nagyon szűk része a digizésnek. És aki nem ezeket akar felvinni, annak miért kellene többszázezres TBC-s kártya, és direkt VHS-specifikus szűrőkkel telepakolt kártya? Vagy miért sorolod őket játszadozó gyerek kategóriába?
Az, hogy ki mióta digitalizál nem jelent semmit. Én nem 4 éve kezdtem, de talán ha 2x lett volna szükségem tbc-re összesen, amikor agyon használt 15x rámásolt VHS-ről kellet digitalizálni.
Elküldve: 2004. 03. 25. 09:46
idézet:
Ezt írta Mumia:
Ami a premiere-t illeti, vágásra tök fölösleges, és túl bonyolult, vágni százszorta egyszerűbben lehet vd-ben. És az sem elhanyagolható, hogy a premiere, egy többszázezres (milliós?) program, míg a vd teljesen ingyenes. Komoly effektezéshez tartom csak indokoltnak a használatát. Arról nem beszélve, hogy meglehetősen kényes sokmindenre, azzal lehet, hogy tényleg nem lehet mp3-ba rakni a hangot mert elszúrja.[/quote]
Bocs, hogy megint beleszólok de ebben nincs teljesen igazad. Egyrészt éppen Te sérelmezted hogy rátok akarok erőszakolni egy komolyabb technikát.
Az, hogy ki milyen szerkesztő programot használ saját döntés. Továbbá az Adobe Premiere nem igazán "többszázezres (milliós?)" program. Ja és az olyan kártyákhoz alaptartozék melyekről próbáltam infot adni.
Erre is csak azt tudnám javasolni, hogy egyszer nézd meg ill. próbáld ki és egyből más lesz a véleményed.
(Ha valaki Trabantot használ nem kell lenézni a Volvo tulajdonost. Természetesen ez fordítva is igaz )![]()
Elküldve: 2004. 03. 25. 09:49
PS: Nekem 250e forint többszázezernek számít, ugyanis ennyibe kerül a premiere per pill.
Itt éppen te vagy az, aki mindenkit lenéz, aki nem hardveres TBC-s kártyát használ, és gyerekjátéknak titulálod, amit csinálnak, bocs, de ez igenis sértő.
Elküldve: 2004. 03. 25. 10:18
idézet:
Ezt írta Mumia:
De KIZÁRÓLAG rossz minőségű VHS felvételek esetén szükséges a léte, én pedig ilyet sosem digitalizálok, mert véteknek tartom DVD-t/CD-t pazarolni gyenge VHS minőségű anyagok megörökítésére. [/quote]
Éppen az ilyen felvételeket célszerű DVD-re pakolni mivel (és már látom nem vagy kezdő ebben a témában tehát Te is tiszában vagy ezzel) az idő vasfoga erősen megrágta.
Valószínű, hogy Te is osztod ama véleményem miszerint nincs annál bosszantóbb mint a pótolhatatlan családi felvétel végleg megsemmisül.
Ha még nem említettem ez nálam nem csak hobby. Hidd el nagyon sokan vannak akik a 10-20 éves felvételeiket meg akarják őrizni az unokáknak.
Elküldve: 2004. 03. 25. 10:23
Ha üzletszerűen csinálnám, akkor én is vennék hardveres kártyát, ez nem kérdéses, de eddig erről szó sem volt, otthoni/hobby felhasználásról volt szó. Ismerem, mennyi ócska rongyosra nézett anyagot visznek be egyesek, nem kell bemutatni.
Elküldve: 2004. 03. 25. 10:29
idézet:
Ezt írta Mumia:
Szerinted én lenéztem, a premiere-t használókat, vagy mi van? Azt mondtam, hogy indokolatlanul bonyolult és drága egyszerű vágásra fölösleges, semmi többet nem mondtam. A program nagyon is jó, én is használtam, amikor komoly effektezésre volt szükség.
PS: Nekem 250e forint többszázezernek számít, ugyanis ennyibe kerül a premiere per pill.
Itt éppen te vagy az, aki mindenkit lenéz, aki nem hardveres TBC-s kártyát használ, és gyerekjátéknak titulálod, amit csinálnak, bocs, de ez igenis sértő.
[ 2004. március 25.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Látom nem érted meg. Volt valaki aki kérdést tett fel. Erre válaszoltam és leírtam a tapasztalataimat. Mivel ennek a fórumnak véleményem szerint a tapasztalatcsere ill. segítségnyújtás a szerepe.
Azért mert Te nem értesz velem egyet nem kell kötözködni. Neked az a véleményed nekem meg más. Nem arról van szó, hogy mindenki használjon profi cumot hanem arról, hogy mi a különbség eme eszközök között. Melyiket milyen feladatra lehet használni.
Elküldve: 2004. 03. 25. 10:57
Akkor valóban csak egy vélemény, de így egy fellengzős, lenézős, kivagytemégcsaknemishardvereskártyáthasználsz te senki stílusú lett az egész.
Egyszerűen nem értem mit ragozol most, leírtam mire jó a hardveres kártya, gondolom, abban egyetértesz, hogy igaz amit írtam, akkor nem tudom mit vitatkozol.
Elküldve: 2004. 03. 25. 11:23
idézet:
Ezt írta Mumia:
Nem te azt mondtad, hogy aki nem hardveres kártyát használ az gyerekjátékot űz, mi az már elfelejtetted? Ha ezt nem írod bele, akkor semmi probléma nem lett volna.[/quote]
Nem kéne inkább másoknak segíteni mint a szavakon lovagolni???
Pontos idézet:
"Bele kell törődnöd, hogy a digitalizálás drága mulatság (még hobby szinten is mivel csak akkor van értelme ha nem romlik a minőség) vagy marad a TV kártya (pld. PCTV) majd a hetekig tartó szötyögés és idegeskedés (erre mondom én, hogy így nincs értelme digizni. /max. játék gyerekeknek/ "
Nem sértésnek szántam és nem személyeknek. Viszont most is az a véleményem, hogy ha nincs megfelelő hardware akkor a sok vesződés nem éri meg. Ismétlem ez az én véleményem és senkit nem minősítek vele.
Remélem eme értelmetlen szócsatát végre be tudjuk fejezni.
Elküldve: 2004. 03. 25. 13:28
idézet:
Ezt írta Mumia:
Ami a premiere-t illeti, vágásra tök fölösleges, és túl bonyolult, vágni százszorta egyszerűbben lehet vd-ben. És az sem elhanyagolható, hogy a premiere, egy többszázezres (milliós?) program, míg a vd teljesen ingyenes. Komoly effektezéshez tartom csak indokoltnak a használatát. Arról nem beszélve, hogy meglehetősen kényes sokmindenre, azzal lehet, hogy tényleg nem lehet mp3-ba rakni a hangot mert elszúrja.[/quote]
-3.lap, legelső hozzászólás és annak oka
-na ne mond má, hogy te csak freeware progikat használsz, másrészt lehet vele fram-ek nél vágni+ olyan zoom-olást tud amit én még nem láttam máshol+ odaírtam, hogy effektezéshez, amúgy Virtual.
Elküldve: 2004. 03. 25. 14:18
idézet:
Ezt írta Mumia:
Arra a hibára, amit írsz, hogy az első jelenetváltásig hibás a kép: Akkor szokott ilyesmi hiba előfordulni, ha nem kulcskockától indul a lejátszás. Ezt a drdivx-et nem ismerem, de valamirevaló videótömörítő/vágó program ilyen fájlt nem enged létrehozni, mert ez lényegében hibás.
[/quote]
Hú, ehhez valóban értesz.Tényleg 1-2 mp hiányzik az adott filmecske elejéböl. Tök jó, akkor ha ilyesmi legközelebb elöfordul, már tudni fogom, mi az, így elkerülhetem. 1 dolog kipipálva.
idézet:
Ezt írta Mumia:
Ami azt illeti a tömörítés, és a vágás, nagyonis összetartazó dolgok, nem célszerű különválasztani őket (bár lehetséges, de nincs értelme). És virtualdubbal, mind elvégezhető, egyetlen menetben.
[/quote]
Értem, akkor viszont itt kezdödik a következö probléma. Az a fileformátum, amiben felvettem PCTV-vel az anyagot a Virtualdub számára értelmezhetetlen. Legalábbis valami ilyesmit ír ki, ha meg akarom nyitni. ( hogy pontosan mi a szöveg, nem emlékszem, de holnapra meg tudom nézni. ) Azt viszont nem tudtam, hogy a VD vágó _és_ tömörítö program is egyben. Azt hittem, csak vágni (szerkeszteni) lehet vele. Már megint megtudtam valamit.
Köszönöm, Mumia, hogy segítesz! Köszi a részletes leírást is, hogy megértsem, hogyan is müködik ez az egész.
sR.