Idézet: MadWhite - Dátum: 2004. dec. 17., péntek - 5:02
Vagy mellékelnek hozzá egy lupét, hogy a betűket azzal olvasd majd pl. egy szövegszerkesztésnél?
Nem értem a problémádat. Az összes CRT, valamint a 15"-ös és 21"-es TFT-k is szabványos 4:3 képarányúak. Csak a 17"-es és 19"-es TFT-knél vezették be valami egészen érthetetlen módon az 1280x1024-es felbontást, ami magasabb, mint a szabvány (az ugyanis 1280x960 lenne). Ha egymás mellett megnézed az áruházban a polcon a 15"-ös és a 17"-es monitorokat például, akkor látszik is, hogy mennyivel magasabb a "képernyője" a 17"-esnek. Namost ez ugye azt eredményezi, hogy ha egy szabványos 4:3 képarányú felbontást akarsz ráhúzni ezekre (az amúgy 5:4 képarányú) monitorokra, akkor szépen el fogják nyújtani a képet függőlegesen, tehát torzítani fognak. Ez is szépen látszik az áruházakban, ahol a kicsi TFT-k miatt 1024x768-as képet küldenek az összes monitorra, és az 5:4-esek észrevehetően torzítanak. Persze a TFT-ket általában úgyis a saját felbontásukban, tehát jelen esetben 1280x1024-ben használjuk, de egyes régi játékok pl nem tudtak 800x600-nál (vagy más, szabványos 4:3 felbontásnál) magasabb felbontást, így ezeknél előjöhet ez a probléma. A másik viszont, hogy ha 1280x1024-ben használod a monitort, akkor egy szabványos 4:3 képarányú anyagot (pl fényképet vagy filmet) fullscreen-be kitéve maradni fog két szép fekete csík a képernyő alján és tetején, ami szintén nem jó.
Én is gongolkodtam egy új monitor vásárlásán, de amikor megtudtam, hogy ilyen a képarányuk (és láttam egymás mellett a 4:3-ast és az 5:4-est) úgy döntöttem, hogy ilyet semmiképp, inkább megvárom, mire újra 4:3-asak leszenk a TFT-k, addig meg jó lesz a mostani is
Szerkesztette: GAI 2004. 12. 17. 07:16 -kor

Súgó
A téma zárva.