idézet:
22" Compaq P1210, ezt érdekelném, bár nehéz dönteni a 17" TFT miatt. Én csak kb. 2 hét múlva meglesz annyi lóvém, tehát be tudsz hozni? De majd 2 hét múlva gondolkozom, hogy használt 22" CRT-re vagy új 17" TFT-re dönteni majd. [/quote]
Ti melyiket fogtátok dönteni?121 KHz, Diamondtron Flat... grrr.. sajnos letörölte közben a részletes infót.
![]()
TFT vs. CRT ...avagy miért TFT?
Elküldve: 2003. 05. 22. 01:21
Elküldve: 2003. 05. 22. 17:54
idézet:
Ezt írta Benoke:
Hát pl ha 1280x1024 -ben fotózol akor nincs gond.
Amugy meg egyáltalán nem zavaró.
Ebből is látszik, hogy nem használtá, még ilyet.
[/quote]
Nem arról beszélek hogy zavaró hanem hogy kihasználatlan terület marad a monitoromon. Ha valaki filmnézésre és képnézésre használja a fele időben a monitorát akkor egy 5:4 arányú monitor esetén egy csomó pixelért tök fölöslegesen fizetett. Hogy azt ne is említsem, hogy egy 17"-os 4:3 arányú kép szélesebb lenne mint egy 5:4 arányú.
Egyébként ki fotózik 1280*1024-ben? Csak az akinek annyit tud max felbontásban a fényképezője, de ez elég csekély százalék lehet az összes fényképező között.
[ 2003. május 22.: Haszprus szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 05. 23. 07:13
azt már csak apróságként tenném hozzá, hogy amúgyse telne max ha nagyon-nagyon akarnám egy alja-tft-re, hát érdemes?
még crt-t se veszek újonnan, egyrészt anyagi okok miatt, másrészt az emlegetett kereskedői hozzáállás végett: ha monitort veszek, hadd teszteljem már tüzetesen azt a példányt, amit meg akarok (vagy mégsem!) venni...
úgyhogy maradt nekem a használt crt.
szemérzékenység: hát, vannak crt-k, amik elől elmenekülnék, meg itt is van oian, amitől néhány óra után minden bajom van, de ami igazán zavar, az a plafonon leledző fénycső...
gondolom a tft-é nem ilyen, mert azt tudtam egész nap nézni fej/szemfájás és minden nélkül. érdekes, hogy nem zavar az "energiatakarékos izzó" se, pedig az is fénycső. van valami ezekben a hosszú villogós izékben, amitől bekészülök. talán a villogás? :o
ja, egy jó crt-től ugyanúgy semmi bajom, mint egy tft-től. 3 napig még sose próbáltam...
May God have mercy on our dirty little hearts
Elküldve: 2003. 05. 23. 08:31
idézet:
Ezt írta alvaro [...]:
nekem inkább az a bajom a tft-vel, hogy igazán abban a felbontásban jó csak a képe, amire tervezték, a többiben, hát, izé, szóval... én meg notórikusan járok-kelek a felbontások közt, vagy 6-8-félét használva. szóval egyelőre úgy nez ki, a tft-t nem nekem találták ki. nézegettem már egypárat, de sose győztek meg a nem-natív módokban adott képükkel
[/quote]
Na látod te vagy az a tipikus felhasználó akinek nem kell az LCD. Ezt magyarázom már hosszabb ideje itt a népeknek hogy az LCD nem jobb mint a CRT hanem más, ezért nem lehet őket egymással 100%-ig helyettesíteni !
[ 2003. május 23.: zerggg szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 05. 24. 13:37
Egyébként igazad van, megfigyeltem a Francii Belinea 17" nemtudom miatípusa, lehet észrevenni a furcsa villodzás, vagy lebegés, mintha vízhullám, csodálkoztam, miért is van ez? :confused:
Elküldve: 2003. 05. 30. 01:00
De csak 16ms vagy jobb majd ha kijönnek idövel...
Elküldve: 2003. 05. 31. 22:27
idézet:
Ezt írta bolic52 system:
Ez nem neoncsővel van felszerelve, hanem a hideg katódcső, nagyjából azonos a szkénner h.k.csővel, így nem termel több hőt, lényeg: csúcstechnológia ez.[/quote]
A plafonon a hosszú fénycső nem neon, hanem ugyanúgy hidegkatódos fluoreszcensz fényforrás, mint az LCD háttérvilágítás, vagy a kompakt fénycső.idézet:
[url="http://"http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2000/0013/diakoldal/techtort/technika.htm"]http://www.sulinet.h...rt/technika.htm[/url]
Fénycső vagy neoncső?
A kibocsátott fény színe a gáz atomjának vagy molekulájának szerkezetétől függ. A széndioxid fehér, a higanygőz kék, a neon pedig ragyogó piros fényt ad. Mivel a neon fénye a legfeltűnőbb, leggyakrabban ezt a gázt használták a fényreklámokban. Ebből adódott, hogy a köznyelv minden fénycsövet neoncsőnek nevezett.
A szakszerűtlen szóhasználat nem okozott gondot, mert a reklám fénycsövek zöme tényleg piros fényű neoncső volt.
A zavar az 1940-es években kezdődött, amikor kifejlesztették a kiváló hatásfokú, fehér fényű világítási fénycsövet. Az új, energiatakarékos fényforrás rohamosan elterjedt, főleg műhelyek, iskolák, irodák, üzletek világításában.
Bár a neonhoz semmi köze sincs, rajta ragadt a neoncső elnevezés.
[/quote]
idézet:
Ezt írta alvaro [...]:
szemérzékenység: hát, vannak crt-k, amik elől elmenekülnék, meg itt is van oian, amitől néhány óra után minden bajom van, de ami igazán zavar, az a plafonon leledző fénycső...
gondolom a tft-é nem ilyen, mert azt tudtam egész nap nézni fej/szemfájás és minden nélkül. érdekes, hogy nem zavar az "energiatakarékos izzó" se, pedig az is fénycső. van valami ezekben a hosszú villogós izékben, amitől bekészülök. talán a villogás? :o [/quote]
A "hosszú izé" villogása követi a hálózati 50 Hz frekvenciát, ezért bántja jobban a szemet.
A TFT háttérvilágítás és a kompakt fénycső megegyezik abban (is), hogy mindkettő elektronikus előtéttel működik (ami egyben inverter is), mely "mellesleg" 30 kHz körüli üzemi frekvenciát biztosít, valamint a rendelkezésre álló tápfeszültséghez illeszti a fénycsövet, áramgenerátoros üzemmódban. Ez röviden annyit jelent, hogy a fénycső számára nem a feszültséget kell stabilizálni, hanem egy nagyjából állandó áramra van szüksége, mivel ellenállása az (egyébként enyhe) melegedés hatására csökken, ami további áramnövekedést, így megfutást, tönkremenést idézhetne elő. Ezért nevezik a fénycsövet negatív ellenállási karakterisztikájú eszköznek. Kompakt fénycső esetében a 230 V először egyenirányításra kerül, ez táplálja az invertert, TFT-nél pedig 12-24 Volt nagyságrendű feszültséget alakít át az inverter a fénycső működtetéséhez.
idézet:
[url="http://"http://www.knt.vein.hu/Tantargyak/BevVizEsz/JEGYZET/JEGYZET7Fenyforrasok.DOC"]http://www.knt.vein....enyforrasok.DOC[/url]
A fenti képben a katód és anód szerepe a hálózati frekvencia ütemében felcserélődik, egyik félperiódusban E1 a katód és E2 az anód, a másik félperiódusban fordítva. A világítás zöme a cső középső szakaszából, a plazmából származik, ennek lüktetése a fenti kép szerint a hálózati frekvencia kétszerese (nálunk 100 Hz). Mivel azonban a feszültségeloszlás az anód és katód közelében különböző, a fénycső elektródák közeli tartományának világítása a hálózati frekvencia alapharmonikusával lüktet. Az 50 Hz-es ingadozást az érzékenyebb szervezetű emberek, vagy fáradtabb idegállapotban, és különösen a periferiális látásban, érzékelik. Ezért komoly előrelépést jelentett, amikor az elektronika fejlődésével lehetővé vált elérhető árú nagyfrekvenciás előtétek készítése. Mai elektronikus előtétek 20 kHz – 30 kHz frekvenciatartományban működnek, ez messze fölötte van azon frekvenciáknak, melyek még villogást tudnak kiváltani a látószervben.
Az elektronikus előtét használata lehetővé tette, hogy a teljes fénycső – előtét rendszert a hálózati feszültségtől és frekvenciától függetlenül optimalizálják. Ez a kompakt fénycsövek optikai – elektronikus tervezésénél további szabadságfokot jelentett, s ezt a lámpa méretének csökkentésére és a fényhasznosítás növelésére lehetet fordítani. Az így kialakított elektronikus előtéttel szerelt kompakt fénycsövek mind általános világításban, mind pl. az LCD kijelzők háttérvilágításában a más rendszerű fényforrásoknak komoly vetélytársaiként jelentkeznek.[/quote]
[ 2003. június 01.: Signal szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 06. 01. 14:08
Olvastam, hogy kérdésként felmerült, hogy miért 1280x1024 a 17"-es TFT-k felbontása, amikor az nem is 4:3 arány. Azért, mert a 17"-os TFT-k mérete sem 4:3. Példa erre az Acer AL712 panel, melynek mérete a gyártó szerint 337.5 x 270.3 mm (337,5/270,3=1,25). Vagyis a 17"-es TFT-k az adott szélesség mellett kicsit (kb.6%-al) magasabbak, mint egy ugyan olyan széles CRT képcső.
Üdv: Pali
Elküldve: 2003. 06. 02. 13:43
idézet:
Ezt írta WiZARD:
de egy 1280*1024 natív felbontású TFT-n miért is akarnék 1280tól bármi eltérőt használni?[/quote]
A videókártyám ekkora felbontásban már lassú. az lenne az igazi, ha minden ilyen nagy tft-be beleépítenék azt a funkciót, hogy választhassak, hogy széthúzni akarom a kisebb képet, vagy középre helyezni. Miért nincsen ez elterjedve?
Enbem is zavarna a 4:3-mas digi képek nézésekor a torzulás.
Elküldve: 2003. 06. 02. 14:15
idézet:
Ezt írta Gyulavitéz:
A videókártyám ekkora felbontásban már lassú. az lenne az igazi, ha minden ilyen nagy tft-be beleépítenék azt a funkciót, hogy választhassak, hogy széthúzni akarom a kisebb képet, vagy középre helyezni. Miért nincsen ez elterjedve?
Enbem is zavarna a 4:3-mas digi képek nézésekor a torzulás.[/quote]
En digi eszkozkent hasznalvba mintha lattam volna a driverbe ilyet...
ASUS iZ77, i7, Noctua C14, Corsair 16GB, GTX 660Ti, 26"+60" LCD, Intel320 SSD+Hitachi HDDs, Corsair 650W, X-Fi, Z-5500...
Elküldve: 2003. 06. 02. 14:23
idézet:
Ezt írta Gyulavitéz:
3Dben nem szembetünö, ha a monitor nem nativ felbontásban megy. Fogalmazhatunk ugy is, hogy nem látszik. Gondolom 2D ben meg nem lassu a kártyád 1280ban.
A 4:3as képek nem torzulnak TFTn, csak alul-felül marad egy sötét csik...
Elküldve: 2003. 06. 02. 22:51
16:9-es filmnél pl. a pixelek 42 százaléka végig fekete. Igaz, van 16:9-es TFT is!
OFF
Valaki látott már plazma monitort? Én eddig csak 20" felett láttam (jóval). Nem lenne rossz valami 17-es
ON
Szóval ha valakinek több százezre van, akkor inkább TFT-t vegyen, bár érdemes várni, mert évente sokat fejlődnek.
Elküldve: 2003. 06. 02. 22:59
idézet:
Ezt írta Cyberia:
...
Szóval ha valakinek több százezre van, akkor inkább TFT-t vegyen, bár érdemes várni, mert évente sokat fejlődnek.[/quote]
Ülsz még pár évet a protonágyú elött, az Ofotértnél meg dörzsölik a tenyerüket.
Azért ez sem egy elhanyagolható érv a TFT mellett, sztem...
Jah, egyébként a többit, amit mondtál, azt aláirom.
[ 2003. június 03.: Nagypapa szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 06. 03. 01:03
idézet:
Ezt írta Gyulavitéz:
játékban nem szembetűnő ha nem natív felbontásban megy
videókártya driverében lehet elvileg állítani, hogy széthúzza képet, vagy középre tegye
kép meg nem torzul, csak lesz mellette egy "felesleges" keret
Elküldve: 2003. 06. 03. 01:06
idézet:
Ezt írta Cyberia:
Én ha vennék, inkább CRT-t vennék. Egy jó TFT áráért már tényleg nagyon jó CRT-t kapni, a fix felbontás miatt nekem nem való TFT (még). Érdekes, hogy úgy általában a szélesvásznú cuccok felé fejlődünk, a TFT pont fordítva.![]()
16:9-es filmnél pl. a pixelek 42 százaléka végig fekete. Igaz, van 16:9-es TFT is!
OFF
Valaki látott már plazma monitort? Én eddig csak 20" felett láttam (jóval). Nem lenne rossz valami 17-es![]()
ON
Szóval ha valakinek több százezre van, akkor inkább TFT-t vegyen, bár érdemes várni, mert évente sokat fejlődnek.[/quote]
jah csak kérdés hogy utána pár év múlva párszázezerből milye szemüveget tud venni... mert nem hiszem hogy egyhamar lesz szemátültetés....
amúgy 5:4 arány nem visszalépés, ha véggindolod neked is ésszerű lesz.
17-18-19 monitorokhoz 1024-nél nagyobb felbontás kellett. mi legyen, ami tényleg nagyobb, és még nem túl nagy? egyedül 1280*1024 van ilyen. (bár tényleg lehetne 1280*960 is, de az miért is lenne jobb nekünk?)
nem jó a plazma.
TV-re se az igazi, ott is inkább lcd fog terjedni...
[ 2003. június 03.: WiZARD szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 06. 03. 09:23
szóval nem kéne annyira túlmisztifikálni ezt a témát.
szerintem
Elküldve: 2003. 06. 03. 09:33
idézet:
Ezt írta WiZARD:
videókártya driverében lehet elvileg állítani, hogy széthúzza képet, vagy középre tegye
kép meg nem torzul, csak lesz mellette egy "felesleges" keret[/quote]
melyik videókártyáéban? az enyémben tudtommal nem (geforce2, detonator valahányas)
más(off): az OLED elvileg jobb még a tft-nél is (kisebb response, kisebb fogyasztás, szebb szinek), kiváncsi leszek rá, de egyelőre még nem sok helyen használják.
Elküldve: 2003. 06. 03. 09:53
idézet:
Ezt írta Robin:
Nem akarom leszolni a népet, de mindenki úgy beszél a CRT-ről mint valami atombomba, hogyha valaki azt használja akkor 1 év alatt kiég a szeme meghasonlók. Akkor mér van az hogy a CRT-ket már kb 50 éve gyártják és még mindig van keletje, anélkül hogy ofotért szemüveget adnának hozzá? Vannak emberek akik év tizedek óta monitor elött ülnek- nem beszélve a tv-ről- és még mindig élnek százezres szemüveg nélkül.
szóval nem kéne annyira túlmisztifikálni ezt a témát.
szerintem[/quote]
Hát ez kb. a dohányzáshoz tudnám hasonlitani, csak az sokkal régebb óta tart. Vannak olyan emberek, akik egész életükben dohányoztak, mégsincs semmi bajuk, mások meg pár év alatt tüdőrákot kapnak.
Az orvostudomány és a munkavédelem is egyértelmüen foglal állást CRT ügyben. Asszem katódcsöves monitor elött megszakitás nélkül 4 órát, naponta összesen 6ot lehet dolgozni (ez nem 100%, de megközelitöleg igy van), az elöirások szerint. TFTnél ilyen korlátozás nincs.
Egyébként meg nekem tökmind1, kinek milyen monitora van, semmi érdekem nem füzödik hozzá, hogy minél több embernek legyen TFTje. Az viszont visszavonhatatlan tény, hogy egy CRT igenis rongálja a látás, mig egy TFT legalábbis sokkal kisebb mértékben, ha már azt nem állitjuk róla, hogy teljesen ártalmatlan, hiszem ebben nem lehetünk biztosak...
Mellesleg nem értem, ez miért vitatéma, mikor jópár helyen bebizonyitották már a CRTk káros mivoltát...
Elküldve: 2003. 06. 03. 09:54
idézet:
Ezt írta Gyulavitéz:
...
más(off): az OLED elvileg jobb még a tft-nél is (kisebb response, kisebb fogyasztás, szebb szinek), kiváncsi leszek rá, de egyelőre még nem sok helyen használják.[/quote]
Vibrál...
Elküldve: 2003. 06. 03. 10:18
persze ahogy előző hozzászólásomban írtam, az kicsit el van túlozva. de egyértelműen be van bizonyítva hogy CRT árt.
imho nem mind1, hogy egy elektronágyúval ülsz szemben, vagy egy passziv, hátulról megvilágított valamivel (ugye passziv a tft?)

Súgó
A téma zárva.