Kedves Yany!
Ha lehiggadtál, olvasd el figyelmesen, amit írok. És ne csípőből tüzelj össze-vissza, ha lehetséges.
Először az első "ajánlásodra" válaszolnék: ha van egy kis gyakorlatod newsgroupos, és más hasonló kommunikációs formában, tudnod kell, hogy az addrenain-túltengés az adott személy magánügye, főleg, ha olyasmin idegeskedik, amin nem is kellene. Ha valaki ellenvéleményen van, és tényekkel is alátámasztja, az még nem kezel le, csak esetleg úgy érzed, de ez is magánügy.
Mi értelme, hogy újra rákérdezel, hogy hol mondtál valamit, amikor már egyszer válaszoltam? Megismétlem: nem mondtad, de kövekezett a dolog abból, amit viszont mondtál. Azt mondtad, hogy egy bizonyos monitorral mindenki, aki csak látta, tökéletesen elégedett volt, legyen szó bármilyen alkalmazásról. Nos, ebből egyenesen, és egyszerűen következik az, hogy akinek ez nem jó, az kvázi jobbat akar a tökéletesnél, csak mert márkásabb, stb., márpedig ezt hívják sznobizmusnak. Ha ezt nem érted, arról én nem tehetek!!! DE ATTÓL MÉG VISSZAUTASÍTOM, HOGY SZNOBSÁGGAL VÁDOLJANAK (MÉG HA CSAK
BURKOLTAN IS)!
Tudd meg, én is egy olyan csapatban dolgozom, és mi is a nemzetközi piacra dolgozunk. Mellesleg itt én vagyok az egyik fő fejlesztő. (BTW, te mit is csinálsz a csapatban? - Ezt azért kérdem, mert csodálkoznék, ha programozó lennél, ha nem megy egy egyszerűbb következtetés levonása... [Úgy mint: mi következik abból, amit írtál, annak függvényében, amit én írtam, stb. - Remélem, ez most már világos.])
Az előző oldalakon többször leírtam már azokat a kézzelfogható dolgokat, tényeket, SZEMÉLYES TAPASZTALATOKAT, stb. amik miatt nekem, és sokaknak nem megfelelő a TN panel. Tényekkel vitatkozni... Nem okos dolog.
Én azoknak szeretnék itt segíteni, akik jobbat keresnek. Ez ne legyen már olyan nagy baj.
FOGADD EL, HOGY AZ ÁLTALAD EMLEGETETT MONITOR A KÖZÉPKATEGÓRIÁT KÉPVISELI. Ha ez nem megy, az is a te magánügyed, ne bántson már annyira, hogy leírom itt a tényeket. És ne mondd, hogy én vezetem félre az embereket, mert te teszed ezt, ha azt állítod, hogy ezek a monitorok BÁRMIRE tökéletesen megfelelőek!
Az én
fő gondom az a mostani TN panelekkel a látható színkeverés, amivel
a 18 bitből, egy bizonyos pepita-szerű minta váltogatásával keverik ki a 24 bitnek megfelelő színeket. Ez számomra túl szembetűnő. És nem csak számomra. Sajnálom (illetve miért sajnálnám?), hogy nem olyan lassú a szemem, hogy ezt ne lássam. Mondhatnám, hogy irigyellek, hogy te nem látod, de nem mondom, mert nem irigyellek. De hogy mondjak mást, barátnőmnek sem tetszett ez a zizegés, pedig már majdnem lefixáltam egy rendelést pont erre a Hyundai Q17-re (a PAM Computernél)...!
Tehát, tovább kerestem, és végülis azt találtam, ami most van (Eizo L567, S-IPS panel, stb.).
Egyébként több társamnak van ilyen TN paneles monitora, és programozáshoz, szövegszerkesztéshez, nem túl érzékeny grafikai munkákhoz megfelelő. Sőt, bent is ilyenek vannak. De aki látta a többiek közül az én itthoni monitoromat, az elismerte, hogy ez jobb. De szerintem pl. mindegyiknek minimum ilyennek kellene lennie, és remélem, hamarosan ilyen is lesz. (Arra lehet számítani, hogy ahogy megjelennek az újabb, gyorsabb PVA és S-IPS panelek, legalábbis szépen le fog esni az ára a TN-eknek.)
De ha továbbra sem hiszel nekem, nézzük, hogy is gondolja a THG, akik szerinted is otthon vannak a TFT témában:
Idézet
There are now three competing technologies as far as liquid crystals are concerned. These are: TN+Film, in entry-level and mid-range monitors, MVA in mid-range and top of the range models (there are several brands: MVA at Fujitsu, PVA for Samsung, ASV used by Sharp, Super MVA by CMO) and IPS for high-end models.
Ezt már egyszer beidéztem neked, de mintha elkerülte volna a figyelmed. Vagy lehet, hogy nem tudsz angolul? Lefordítom a kedvedért:
"Három egymással versenyző technológia létezik folyadékkristály téren. Ezek: TN+Film, a belépő- és közép-szintű monitorokban, MVA a közép- és felső kategóriás monitorokban (...), és az IPS a high-end modellekhez."
Vagy nézd meg az Iiyama honlapját: a TN paneleket főleg irodai munkára, játékra és multimédiára ajánják, és másra kevésbé; az MVA-t és IPS-t/S-IPS-t inkább grafikai munkákhoz, CAD-re, stb. (utóbbi fajtából az új, gyors típusokat meg mindenre).
Íme egy ismert kép ami meg a nézeti szögtől függő intenzitás és színváltozásról, a különböző paneltípusok szerint (ha valami nem világos a képen, szívesen elmondom):
És hogy mi miatt is vannak ezek az eltérések? A folyadékkristály eltérő elfordulási tengelye miatt:

[
Kattints ide a teljes méretű képhez ]
(Egyebek mellett, a TN az intenzitástól függően máshogy is szórja a fényt, az xVA, és főleg az S-IPS kvázi teljesen egyenletesen szórja a fényt mindíg.)
ui. és fogalmam sincs, az miért zavart, hogy a piaci változásokról írtam 1-2 sort. IMHO igenis a vevőknek gondolniuk kell a hosszabbtávú érdekeikre is! (Ár vs. minőség, lásd kínai holmi, stb.) Te nem így látod?
u.i. 2. jó lenne, ha csak akkor válaszolnál, ha valami értelmes hozzáfűzni valód van, mert egyrészt az időm 80%-ában dolgozom, és abszolút nincs időm értelmetlen veszekedésre, másrészt rohadtul nincs kedvem emiatt akár csak egy negyed órával is később lefeküldni, ami így is hajnal körül lesz. Köszi. (És gondolom, a többiek sem örülnek neki.)
Szerkesztette: Victor 2004. 05. 04. 02:22 -kor